Ambient

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ambient
Alkuperä elektroninen musiikki, sisustusmusiikki, krautrock, space rock, dub, jazz
Alkuperämaa Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta
Kehittymisen
ajankohta
1970-luvun alku
Tyypillisiä
soittimia
useat elektronisen musiikin instrumentit
Kehittyneitä
tyylilajeja /
suuntauksia
dark ambient, ambient house, chillout, downtempo, trance, IDM

Ambient on musiikin tyylilaji, jossa keskitytään selvien melodiaosuuksien sijasta tunnelman luomiseen. Ambient tunnetaan yleensä nimenomaan syntetisaattoreilla tehtynä elektronisena musiikkina, mutta se sisältää toisinaan myös akustisia soittimia ja klassisesta musiikista lainattuja elementtejä.

Sana ”ambient” tuli tunnetuksi Brian Enon vuonna 1978 julkaistun levyn Music for Airports myötä, jonka kanteen sana oli painettu. Levyn neljä raitaa sisälsivät yksinkertaisista nauhaloopeista koostettuja pelkistettyjä ja rauhallisia äänimaisemia. Enon mukaan levyn musiikin oli tarkoitus muistuttaa kuvataidetta siinä mielessä, että kuuntelijan ei ole tarkoitus keskittyä levyn musiikkiin jatkuvasti, vaan levyn musiikki on ikään kuin osa sitä tilaa, missä se soi. Brian Enoa edeltäviä, myöhemmin ambientin klassikoina pidettyjä levyjä ovat esimerkiksi Tangerine Dreamin levyt Zeit (1972) ja Phaedra (1974), sekä Wendy Carlosin levy Sonic Seasonings (1972). Yleisesti elektronisen musiikin rajoja voidaan pitää hyvin häilyvinä, eikä monien artistien yhteydessä voi puhua puhtaasti pelkästä ambientista. Yleisesti ambient on täysin rytmitöntä, ilman välttämättä minkäänlaisia melodioita.

Suomessa ambient-musiikkia on kuunneltu jo pitkään Ylen radiokanavilla lähetettävässä Avaruusromua-ohjelmassa. Ehkä tunnetuin suomalainen ambient-musiikille läheistä sukua oleva levy on Esa Kotilaisen vuonna 1977 julkaisema Ajatuslapsi.

Artisteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tapahtumia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.