Space rock

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Space rock
Alkuperä progressiivinen rock, psykedeelinen rock, electronic rock, art rock, ambient
Alkuperämaa  Yhdistynyt kuningaskunta
Kehittymisen
ajankohta
1960-luvun puoliväli
Tyypillisiä
soittimia
laulu, kitara, bassokitara, mellotron, syntetisaattori, koskettimet, rummut, kielisoitimet, sekvensseri
Kehittyneitä
tyylilajeja /
suuntauksia
post-rock, shoegazing, dream pop, neo-psychedelia

Space rock (suom. avaruusrock) on yksi rock-musiikin alalajeista. Tyylillisesti se on ottanut vaikutteita progressiivisesta rockista, psykedeelisestä musiikista sekä elektronisesta musiikista. Tyypilliseen space rock -kappaleeseen kuuluvat pitkät, yleensä hidastempoiset instrumentaaliosuudet syntetisaattoreilla ja kokeellisella kitaroinnilla varustettuna. Sanoitukset käsittelevät tieteisaiheisia teemoja. Tunnetuimpia genreen kuuluvia yhtyeitä ovat englantilaiset Pink Floyd ja Hawkwind. Nykyään monet 1990- ja 2000-luvun vaihtoehtobändit yhdistetään genreen, vaikka musiikki on tyylillisesti ollut melodisempaa ja yksinkertaisempaa.[1]

Space rock syntyi 1960-luvun loppupuolella psykedeelisen ja progressiivisen musiikkiliikkeen yhteydessä. Pioneerina voidaan pitää Pink Floydia, jonka ensimmäiset albumit käsittelivät scifi-aiheita. Myös The Byrds, Jimi Hendrix ja The Rolling Stones (etenkin kappaleessa ”2000 Light Years From Home”) käyttivät sanoituksissaan ja musiikissaan kyseisiä teemoja.

1970-luvun space rock -artisteja olivat mm. Gong, Van Der Graaf Generator, Amon Düül II, David Bowie ja varsinkin Hawkwind, jonka Space Ritual -albumia pidetään yhtenä genren tärkeimmistä albumeista. Tieteiskirjailija Michael Moorcock osallistui yhtyeen toimintaan kirjoittamalla sanoituksia ja esiintymällä konserteissa. Vuosikymmenen lopulla ja 1980-luvulla uusien kaupallisempien musiikkivirtausten (esim. punk, new wave, disco) myötä proge- ja space rock -yhtyeet joko hajosivat tai alkoivat soittaa kaupallisempaa materiaalia (esim. Pink Floyd).

1990-luvulla termillä alettiin kuvata brittiläisiä ja amerikkalaisia vaihtoehtoyhtyeitä kuten The Verve, My Bloody Valentine, The Flaming Lips, Monster Magnet ja Ozric Tentacles[1]. Space rockiin syntyi myös alalajeja, kuten noise pop, stoner rock ja ambient pop. Yhdysvalloissa, missä Hawkwindin ja Gongin kaltaiset space rock -legendat olivat saaneet yhä uusia kuulijoita ja seuraajia, järjestettiin Strange Daze -festivaali vuosina 19972000, jossa maan space rock -yhtyeet esiintyivät.

2000-luvulla avaruusteemat ovat edelleen osa populaarimusiikkia. 21:nnen vuosisadan tunnetuimpia space rock -yhtyeitä ovat olleet mm. Radiohead, Muse ja The Mars Volta. Suomessa space rockia ovat soittaneet mm. Kuusumun Profeetta ja Hidria Spacefolk.

  1. a b Allmusic