Hard rock

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hard rock
Alkuperä blues rock, psykedeelinen rock, garage rock, rock and roll, rhythm and blues
Alkuperämaa  Yhdistynyt kuningaskunta
 Yhdysvallat
Kehittymisen
ajankohta
1960-luvun puoliväli
Tyypillisiä
soittimia
sähkökitara, bassokitara, rumpusetti, laulu, koskettimet
Kehittyneitä
tyylilajeja /
suuntauksia
heavy metal,

Hard rock on musiikkigenre, joka kehittyi garage rockista ja blues rockista 1960-luvun jälkimmäisellä puoliskolla. Hard rockille ovat tyypillisiä aggressiiviset tulkinnat, kitaran särö sekä voimasoinnut.

Merkittäviä alkuaikojen hard rock -yhtyeitä olivat Cream, Deep Purple, The Who ja Led Zeppelin.[1]

Hard rockia hyökkäävämpää ja raskassointisempaa musiikkia kutsutaan metallimusiikiksi (heavy metal).

Hard rockin ja metallimusiikin suhde[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hard rock -termiä käytetään usein kevyehkön metallimusiikin synonyyminä. Käsitteet on kuitenkin yritetty eriyttää toisistaan siten, että varsinainen metalli olisi raskaampaa ja sanoituksiltaan hard rockia synkempää. Musiikillisesti hard rock edustaa metallimusiikkia selkeämmin 1960-luvun rhythm and blues -pohjaisen rockmusiikin jatkumoa.

Hard rockin historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hard rockin juuret ovat muun muassa blues rockissa, The Whon tuotannossa, sellaisissa 1960-luvun rock-kappaleissa kuin ”You Really Got Me” (The Kinks) ja ”Helter Skelter” (The Beatles) sekä garage rockissa. Tunnettuja 1970–1980-luvun hard rock -yhtyeitä olivat muun muassa AC/DC, Aerosmith, KISS, Rainbow, Status Quo, Thin Lizzy, Van Halen ja Scorpions. Varsinkin Aerosmith ja KISS omaksuivat imagoonsa voimakkaita vaikutteita myös glam rockista. Vastaavasti glam rock -yhtyeiden, kuten Alice Cooperin, Sladen ja Queenin, kappaleissa oli usein hard rock -vaikutteita.

1980-luvulla sellaiset glam-henkiset hard rock -yhtyeet kuin Whitesnake, Guns N' Roses, Def Leppard, Skid Row ja Europe saavuttivat suurta suosiota. Uuden sukupolven hard rock -yhtyeistä tunnetuimpiin lukeutuvat esimerkiksi Velvet Revolver, The Answer, Buckcherry ja Airbourne.

Heavy-rock Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen ensimmäiseksi heavy rock -yhtyeeksi on mainittu 1970-luvulla aloittanut seinäjokelainen Hard Rock Sallinen.[2]tarvitaan parempi lähde Suomalaisia hard rock -yhtyeitä ovat olleet muun muassa Zero Nine, Peer Günt ja Hanoi Rocks sekä 1980-luvun puolivälissä esille tullut suomenkielinen hard rock -yhtye O.S.S.Y.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hard Rock - Music Genres - Rate Your Music Rateyourmusic.com. Viitattu 12.7.2013. (englanniksi)
  2. Hard Rock Sallinen tekee comebackin Komiat. 30.6.2015. Viitattu 19.9.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]