Glam rock

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Glam rock
Alkuperä taiderock, poprock, psykedeelinen rock, garage rock, hard rock, rock and roll, kabaree, avantgarde, purukumipop
Alkuperämaa  Yhdistynyt kuningaskunta
Kehittymisen
ajankohta
1970-luvun alku
Tyypillisiä
soittimia
laulu, sähkökitara, basso, rummut, koskettimet
Kehittyneitä
tyylilajeja /
suuntauksia
goottirock, New Romantic, synthpop, punk rock, Oi!, Brittipop, new wave, glam metal

Glam rock on rockmusiikin tyylisuunta, joka nousi suosioon 1970-luvun alussa. Glam rockin tunnistettavimmat piirteet liittyvät musiikin esittäjien ulkonäköön. Esiintyjät suosivat huomiota herättävää ja usein androgyynistä pukeutumista. Glam rockin olemukseen kuuluvat myös melodramaattisuus, ironia ja identiteeteillä leikittely. Englannin sanasta glamour johdettu glam-käsite viittaa rockmusiikin loistokkuuden, eleganssin ja esteettisyyden korostamiseen. Glam saattaa sisältää yhtä lailla makaabereja ja dekadentteja kuin elämänmyönteisiä ja iloisia piirteitä. Usein glam rockissa on mukana runsas annos campia. Musiikillisesti glam-yhtyeet ovat edustaneet monia eri tyylejä aina purkkapopista punk rockiin ja hard rockiin.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Glam rockin edelläkävijäksi on joskus mainittu The Kinks, joka omaksui jo 1960-luvun puolivälissä imagoonsa vaikutteita homoseksuaalisesta alakulttuurista. Varsinaisesti glam rock syntyi 1970-luvun alussa. Tyylisuunnan kehittäjänä pidetään usein brittiläistä Marc Bolania. Muita tämän ajan arvostettuja glam rock -esiintyjiä olivat esimerkiksi David Bowie ja Lou Reed sekä sellaiset yhtyeet kuin Sweet, Mott the Hoople ja Slade. Parodisemmalla otteella glamia edusti myös yhdysvaltalainen New York Dolls. Glam-yhtyeiden musiikki kallistui usein protopunkin, heavy metalin tai hard rockin suuntaan. Varsinaisista hard rock -yhtyeistä glam-vaikutteita omaksuivat muun muassa camp-henkinen Queen ja sarjakuvamainen Kiss. Unohtaa ei sovi myöskään kauhuromanttiseen glamiin jo 1960-luvulla suuntautunutta Alice Cooperia, jota pidetään ensimmäisenä yhdysvaltalaisena glam rock -artistina, sekä yhtenä tyylilajin tunnetuimmista edelläkävijöistä. Muun muassa David Bowie muutti tyylinsä normaalin näköisestä folk-laulajasta meikkiä käyttäväksi ja androgyyniksi glam rock -artistiksi Alice Cooperin innoittamana. Bowien Ziggy Stardust -hahmoa syytettiin 1970-luvulla jopa kopioksi Alice Cooperista.[1]

Vaikka glam rock korosti pintaa ja ulkoista eleganssia, se ei välttämättä ollut sisällötöntä musiikkia. Monet 1970-luvun alkupuolen arvostetuimmista rocklevyistä ovat glam-yhtyeiden ja -artistien tekemiä. 1970-luvun lopulla punk- ja goottityylit kehittyivät glam-tyylin pohjalta.

1980-luvulla glam rock tuli uudestaan muotiin glam metalin muodossa. Sitä edustivat muun muassa Whitesnake, Mötley Crue, Poison, Def Leppard ja Ratt. Tätä 1980-luvun glam-tyyliä, jossa oli myös punk-vaikutteita, on kutsuttu myös sleaze-tyyliksi tai glam and sleazeksi. Suomalainen Hanoi Rocks oli yksi tärkeimmistä vaikuttajista 1980-luvun glam metalin synnyssä.

Suomalaisia glam/sleaze-tyyliä 2000-luvulla edustaneita yhtyeitä ovat muun muassa Negative, Private Line, Jann Wilde, Naked ja Reckless Love.

Merkittäviä glam rock -albumeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

David Bowie "Ziggy Stardust and the Spiders" -kiertueella 1970-luvun alkupuolella.

Alkuperäisiä glam rock -yhtyeitä ja artisteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1970-luvun jälkeisiä glam rock -yhtyeitä ja artisteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]