Brian Eno

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Brian Eno
Eno vuonna 1974

Brian Eno, koko nimeltään Brian Peter George St. Jean le Baptiste de la Salle Eno (s. 15. toukokuuta 1948, Woodbridge, Suffolk) on englantilainen muusikko, kuvataiteilija ja musiikkiteoreetikko. Häntä pidetään yhtenä elektronisen musiikin (erityisesti elektronisen rockmusiikin) pioneereista ja ambient-musiikkigenren keskeisimpänä kehittäjänä. Ennen muusikon uraansa hän oli opettaja: hän luennoi elektroniikkaa.

Brian Eno aloitti ammattimuusikon uransa Lontoossa laulaja Bryan Ferryn kanssa perustamassaan Roxy Music -yhtyeessä. Hän soitti yhtyeessä vuosina 19711973. Erimielisyydet Ferryn kanssa veivät Enon soolouralle. Vuosina 1973-1978 hän julkaisi neljä elektronisen musiikin merkkiteosta: Here Come The Warm Jets, Taking Tiger Mountain (By Strategy), Another Green World ja Before and After Science. Näitä seurannut Ambient-sarja: Music for Airports, The Plateaux of Mirror, Day of Radiance ja On Land, antoi nimen uudelle musiikkityylille - ambient.

Brian Eno on julkaissut paljon musiikkia myös muiden artistien kanssa. Vuonna 1981 hän teki My Life in the Bush of Ghosts -albumin yhdessä Talking Headsin David Byrnen kanssa. Hän oli mukana myös David Bowien kokeellisilla 1970-luvun lopun ns. Berliini-trilogian levyillä Low, "Heroes" ja Lodger sekä vuonna 1995 1.Outsidella. Myös vuonna 1995 ilmestyi "salanimellä" The Passengers U2-yhtyeen kanssa yhteistyössä tehty Original Soundtracks No. 1, jolla esiintyivät mm. Howie B. ja Luciano Pavarotti.

No wave -avantgarde-vaikutteet tulivat Brian Enon tuottamalta kokoelmalevyltä No New York (1978), jolla soittivat mm. Lydia Lunch ja James Chance.

Eno on myös tuottanut monien artistien ja yhtyeiden kuten Talking Heads, U2 (mm. Joshua Tree), Devo, Ultravox, Slowdive ja James levyjä. Enon luomus on myös Windows 95 -käyttöjärjestelmän käynnistysääni (jonka hän teki Apple Macintoshillaan).

Eno on ollut videotaiteen kehityksessä mukana jo varhaisilla minimalistisilla elokuvillaan Mistaken Memories of Medieval Manhattan ja Thursday Afternoon. Enon viimeisimpiä kokeiluita tällä saralla on 77 million paintings, DVD:nä saatavilla oleva teos joka muuttaa kotitelevision ruudun alati muuttuvaksi videomaalaukseksi.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]