Taiderock

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Taiderock
Alkuperä klassinen musiikki, kamaripop, psykedeelinen folk, jazz, blues, taidemusiikki, kokeellinen rock
Alkuperämaa  Yhdistynyt kuningaskunta
Kehittymisen
ajankohta
1960-luvun loppu
Tyypillisiä
soittimia
koskettimet, syntetisaattori, kitara, bassokitara, rummut, laulu
Kehittyneitä
tyylilajeja /
suuntauksia
glam rock, post-punk, new wave, goottirock, post-rock

Taiderock (engl. art rock) on termi, jota käytetään joskus kuvailemaan rockmusiikkia, jolle ovat luonteenomaisia kunnianhimoiset tai avantgardistiset sanoitusaiheet sekä melodiset, harmoniset tai rytmilliset kokeilut. Usein nämä kokeilut ulottuvat modernin populaarimusiikin peruskaavojen ja tyylilajien ulkopuolelle, kohti jazzin, klassisen musiikin, maailmanmusiikin tai kokeellisen avantgarden vaikutteita.

Taiderock on käsitteenä toisinaan yhdistetty 1970-luvulla valtavirtaan nousseisiin progressiivisen rockin yhtyeisiin, mutta nykyään termejä käytetään yleensä eri merkityksissä. Progressiivinen rock vakiintui lopulta nimitykseksi rockmusiikin erityiselle lajityypille, kun taas taiderock säilyi laajempana, subjektiivisempana ja vaikeammin luokiteltavana käsitteenä.

Taiderockin yhteydessä mainitaan usein Roxy Music, David Bowie, Steve Harley & Cockney Rebel sekä Sparks. Bowie toi lavaesiintymisiinsä teatterielementtejä kun taas Roxy Music loi tietoisen glamour-tyylin. Brian Enon vaikutuksesta yhtyeen musiikissa oli alkuaikoina kokeiluja elektronisella musiikilla. Sparks ja Cockney Rebel käyttivät absurdeja ja nokkelia sanoituksia jokapäiväisiltä näyttävistä aiheista.

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Art rock