Post-punk

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
Post-punk
Alkuperä punk, glam rock, krautrock, dub, funk, reggae, avantgarde, kokeellinen musiikki, maailmanmusiikki
Alkuperämaa Britannia, Yhdysvallat
Kehittymisen
ajankohta
1970-luvun loppu
Tyypillisiä
soittimia
sähkökitara, sähköbasso, rummut, kosketinsoitin, rumpukone, syntetisaattori
Kehittyneitä
tyylilajeja /
suuntauksia
goottirock, no wave

Post-punk oli 1970-luvun lopulla syntynyt rockmusiikin suuntaus. Perinteisiä esimerkkejä post-punk-yhtyeistä ovat muun muassa The Fall, Killing Joke, Gang of Four, Joy Division, The Cure, Echo & the Bunnymen ja Wire.

Historia[edit | edit source]

Ensimmäisen aallon punkmusiikki haastoi 1970-luvun jälkipuoliskolla sovinnaisen valtavirran rockmusiikin. Punk riisui rockmusiikin rakenteen muutamaan perussointuun ja lisäsi siihen nopeutta ja rajuutta. Osa tällaisista yhtyeistä alkoi tehdä kokeiluja lisäämällä musiikkiin vaikeampia rakenteita, aihepiirejä ja taiteellisuutta säilyttäen kuitenkin punkmusiikin alkuperäisen kuvainraastajamaisen asenteen.

Perinteistä punkia ja uuden aallon musiikkia monimutkaisempana, taiteellisempana ja kokeilevampana post-punk loi pohjan vaihtoehtorockille laajentamalla ideaa siitä, mitä punk- ja underground-musiikki voivat saada aikaan. Post-punk sai lujan jalansijan 1980-luvun college rockissa ja jätti jälkeensä monta muuta merkittävää musiikin alalajia. Post-punkin huomattavin vaikutus musiikkiin löytyy kuitenkin suuresta määrästä tyylejä, jotka ovat syntyneet sen pohjalta. Monet näistä tyyleistä ovat olleet hyvin vaikutusvaltaisia myöhemmässä vaihtoehtorockissa.

Alkuperäinen post-punk-suuntaus hiipui, kun siihen liittyneet yhtyeet siirtyivät eteenpäin, kuten olivat aikoinaan siirtyneet pois punkista. Monet post-punk-yhtyeet, kuten The Cure ja Siouxsie and the Banshees, alkoivat soittaa goottirockia (joka itse asiassa aiemmin laskettiin osaksi post-punk-suuntausta). Osa yhtyeistä siirtyi kaupallisempaan uuden aallon musiikkiin, kun taas osasta tuli varhaisen vaihtoehtorockin edustajia.

Suomessa post-punkia soittavia yhtyeitä on ollut melko vähän eivätkä ne ole saaneet osakseen erityistä suosiota. Poikkeus on ehkä Sielun Veljet.

Post-punkiin liittyviä tyylejä[edit | edit source]

Katso myös[edit | edit source]