T. Rex

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo yhtyeestä. Muut merkitykset löytyvät täsmennyssivulta.
T. Rex
Marc Bolan In Concert 1973.jpg
Tiedot
Toiminnassa 1967–1977
Tyylilaji Glam rock
Psykedeelinen folk (aluksi)
Kotipaikka Lontoo, Englanti
Laulukieli englanti
Entiset jäsenet

Marc Bolanlaulu, kitara (1967–1977)
Steve Peregrin Tooklyömäsoittimet (1967–1969)
Mickey Finnlyömäsoittimet, congarummut (1969–1974)
Steve Curriebasso (1970–1976)
Bill Legendrummut (1970–1973)
Jack Greenkitara (1973)
Gloria Joneskoskettimet (1973–1976)
Davy Luttonrummut (1973–1976)
Dino Dineskoskettimet (1973–1977)
Miller Andersonkitara (1976–1977)
Herbie Flowersbasso (1976–1977)
Tony Newmanrummut (1976–1977)

Levy-yhtiö

Warner Bros.
Relativity
Chronicles/Polygram

T. Rex (aiemmin Tyrannosaurus Rex) oli brittiläinen glam rock -yhtye. Yhtyeen perusti vuonna 1967 nimellä Tyrannosaurus Rex Marc Bolan (oikea nimi Mark Feld), mutta vuonna 1970 yhtye lyhensi nimensä muotoon T. Rex. Alkuperäinen Tyrannosaurus Rex oli duo, joka esitti akustista psykedeelistä folkmusiikkia. Yhtyeen nimen lyhennyttyä ja musiikin muututtua glam rockiksi, yhtye nousi nopeasti yhdeksi 1970-luvun alkupuolen menestyneimmistä rock-yhtyeistä ja sen suurimman menestyksen vuodet ajoittuivat vuosiin 1971-1973. T. Rex hajosi vuonna 1977, jolloin laulusolisti Marc Bolan kuoli auto-onnettomuudessa Richmondissa.

Alkuvaiheet ja Tyrannosaurus Rex[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1960-luvun lopulla Marc Bolanin kiinnostuksen kohteita olivat muun muassa hippiliike, William Blake, Kahlil Gibran, jotka inspiroivat Tyrannosaurus Rexin alkuajan musiikkia. Yhtyeessä soitti periaatteessa vain kaksi jäsentä: Marc (laulu ja kitara) ja Steve Peregrin Took (rummut, lyömäsoittimet sekä taustalaulu). Yhtye soitti pääasiassa pienillä klubeilla, eikä saavuttanut koskaan suurta menestystä. Silti yhtyeellä ei mennyt huonosti. Yhtye teki jopa kaksi kappaletta, jotka pääsivät top 40 -listalle: "Debora" sijalle 34 ja "One Inch Rock" sijalle 28. Tyrannosaurus Rexiä sanottiin "maailman pienimmäksi rockbändiksi". Vuonna 1969 Marcin ja Steven välille alkoi syntyä kitkaa, kun Steve halusi tehdä omia kappaleita, mitä Marc ei hyväksynyt. Tästä syystä heidän tiensä erosivat, ja yhtyeen kolmas albumi, "Unicorn", oli viimeinen, jolla Steve esiintyi. Mutta Steven lähdön jälkeen Marc ei jäänyt aikailemaan, vaan Steven tilalle tuli Mickey Finn. Vuonna 1970 he tekivät albumin A Beard of Stars, joka jäi Tyrannosaurus Rexin viimeiseksi albumiksi.

Nimen ja tyylin vaihto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marc Bolan oli hyvin muotitietoinen ja kunnianhimoinen, joten hän ei pelännyt vaihtaa tyyliä, kun tajusi Tyrannosaurus Rexin suosion alkavan laskea. Tyrannosaurus Rex vaihtoi nimeä, ja tästä lähtien yhtye tunnettiin yksinkertaisesti nimellä T. Rex. Bolan muutti nimen, koska hän oli kiinnostunut sähkökitaran soitosta, ja halusi kokeilla jotain uutta. Yhtye kasvoi, ja siihen tuli lisää soittajia. Yhtyeen musiikki muuttui "raskaammaksi", kun siihen tuli mukaan basso ja normaalit rummut. Marc ja Mickey Finn olivat silti pääosassa. Marc halusi vielä korostaa tyylinvaihtoa. Hän alkoi pukeutua naisellisesti. Hän alkoi meikata ja käyttää ihonmyötäisiä paitoja ja housuja. Tästä kehittyi se rockin alalaji, jota kutsutaan nimellä glam rock.

T. Rex suosionsa huipulla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aluksi Bolan hieman epäröi uuden tyylinsä kanssa, mutta ensimmäinen single "Ride a White Swan" hälvensi Bolanin epäilyt. Se kohosi nopeasti listoilla (parhaimmillaan toiseksi), ja siitä tuli suurmenestys. Erityisesti nuoriso otti T. Rexin omakseen.

Vielä vuoden 1970 puolella T. Rex julkaisi ensimmäisen albuminsa, jonka nimi oli myös T. Rex. Albumi menestyi hyvin ja oli Britannian listalla 13. sijalla, mutta seuraava albumi, Electric Warrior, oli täysosuma. Se nousi listalla ykkössijalle. Albumilla ovat klassikot "Jeepster" ja "Get it on", joka on T. Rexin ehkä kuuluisin kappale.

Seuraavana vuonna ilmestyi The Slider, joka oli Britannian listalla "vain" neljäs, mutta on T. Rexin menestynein albumi Yhdysvalloissa. Albumin kuuluisimmat kappaleet ovat "Metal Guru", "Buick Mackane" ja "Telegram Sam". Bolan oli suosittu fanien keskuudessa muutenkin kuin musiikkinsa ja ulkonäkönsä ansiosta, koska hänen periaatteensa oli, ettei hän julkaise singlejään levyillä (muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta). Bolan sanoi, ettei halua faniensa joutuvan maksamaan yhdestä kappaleesta kahta kertaa.

Neljäs albumi, 1973, Tanx oli myös neljäs listalla, mutta siltä ei noussut yhtään kuuluisaa kappaletta. Kuitenkin vuoden lopulla T. Rexin suosio alkoi hiipua. Myös Bolan tajusi sen. Hän masentui ja alkoi lihoa. Seuraava albumi, vuonna 1974, oli nimeltään Zinc Alloy and the Hidden Riders of Tomorrow. Se menestyi huonommin, ja ylsi vain sijalle 12. T. Rexin alamäki jatkui, ja vuoden 1975 albumi Bolan’s Zip Gun ei päässyt edes listoille. Jopa Mickey Finn kyllästyi laskevaan suosioon, ja hän erosi yhtyeestä. Seuraavan vuoden albumi, Futuristic Dragon, ylsi sijalle 50. Tällä albumilla Bolan otti hieman enemmän vaikutteita Tyrannosaurus Rexin ajoilta. Tästä alkoi T. Rexin paluu. Bolan ymmärsi, että tarvittaisiin jälleen tyylinmuutosta, mutta hienovaraista. Punk oli nyt muotia, ja Marc alkoi kiinnostua siitä.

1977 T.Rex julkaisi albumin Dandy in the Underworld. Albumi menestyi suhteellisen hyvin ja oli parhaimmillaan 26. Albumi on silti glam rockia, vaikka Bolan alkoi jo hakea yhä enemmän vaikutteita punkista. Hän kutsuikin itseään "Punkin kummisedäksi".

Juuri kun Bolanin ura oli taas nousussa, tapahtui onnettomuus. Varhain aamulla 16. syyskuuta 1977 Marc oli tyttöystävänsä Gloria Jonesin auton kyydissä matkalla Bolanin kotiin ravintolasta, kun Jonesin ajama Mini suistui tieltä ja osui puuhun. Marc kuoli välittömästi. Marcin koti oli alle mailin päässä törmäyspaikalta. Nykyään puu on muistomerkki, jossa ihailijat käyvät muistelemassa häntä.

Bolanin elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1970-luvun alussa Bolan tutustui nuoreen David Bowieen, joka jatkoi glam rockia siitä, mihin se Bolanilta jäi. He aloittivat ystävinä, mutta T. Rexin laskusuunnassa oleva ura ja Bowien menestys katkeroittivat Bolanin, mistä heidän ystävyytensä kärsi.

Marc Bolan avioitui myöhemmin pitkäaikaisen tyttöystävänsä June Childin kanssa, joka oli laulanut Tyrannosaurus Rexin levyillä. Marc Bolan ei onnistunut pysymään yhden naisen miehenä, vaan teki yhdysvaltalaisen laulaja Gloria Jonesin raskaaksi. Gloria synnytti Marcin ainoaksi jääneen lapsen, joka sai nimekseen Rolan Seymour Feld Bolan.

Marc Bolan on haudattu Golders Greenin hautausmaalle Pohjois-Lontooseen. Sinne tehdään pyhiinvaellusmatkoja supertähden syntymä- ja kuolinpäivinä.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyrannosaurus Rex[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

T. Rex[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]