New York Dolls (albumi)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
New York Dolls
New York Dolls
Studioalbumin New York Dolls kansikuva
Studioalbumin tiedot
 Julkaistu 1973
 Tuottaja(t) Todd Rundgren
 Tyylilaji glam rock, protopunk
 Kesto 42.20
 Levy-yhtiö Mercury Records
New York Dollsin muut julkaisut

New York Dolls
1973
Too Much Too Soon
1974

New York Dolls on samannimisen yhdysvaltalaisen rockyhtyeen ensimmäinen studiolevy vuodelta 1973. Levyn on julkaissut alun perin PolyGram Records Inc. (Mercury 6338 270) ja sen on tuottanut Todd Rundgren. Äänittäjinä ovat toimineet Jack Douglas ja Ed Sprigg. Levy on äänitetty New Yorkissa Record Plant -studioilla. Myöhemmin levy on julkaistu CD-muodossa (Mercury 832 752-2) ja digitaalisen masteroinnin on tehnyt Dennis Drake PolyGram-studioilta. CD-levyn on valmistanut Torontossa, Kanadassa Universal Music.

Levykannen valokuvat on ottanut Toshi ja tätä varten kampaajana on toiminut Shin ja ehostajana Dave O'Grady. Kannen suunnitteluun on osallistunut Album Graphics, Inc. Vastaavina tuottajina ovat toimineet Marty Than, Steve Leber, David Krebs ja Paul Nelson.

Kansiteksteissä on vielä todettu, että yhtyettä edustaa Dollhouse, Inc. Kiitoksissa on mainittu Paul Nelson, Bud Scoppa, Betty Than, Peter Jordan, Max, Keeth, Christian ja Desmond. Albumi on omistettu Billy Dollille eli yhtyeen edesmenneelle rumpalille Billy Murcialle. Kyseessä on sama Billy Doll, jonka David Bowie mainitsee laulussaan "Time".[1]

Levyn musiikillinen tyyli on aggressiivinen ja räväkkä. Esimerkiksi Stereo Review -lehti totesi New York Dollsin kitaroiden kuulostavan ruohonleikkureilta. Levyn myynti jäi vaatimattomaksi, mutta se sai hyvät arvostelut. Nykyisin sitä pidetään rock-klassikkona. Esimerkiksi Rolling Stone -popkulttuurilehti on listannut sen kaikkien aikojen 213. parhaaksi albumiksi.

New York Dollsiin 2000-luvulla liittynyt basisti Sami Yaffa kertoo Tie taipuu -omaelämäkertakirjassa, että albumin varsinaisen tuottamistyön teki äänittäjä Jack Douglas. Tuottajaksi merkitty Todd Rundgren oli Yaffan mukaan kyllästynyt nopeasti yhtyeen juhlimisen ja päihteidenkäytön katseluun.[2]

Kappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Personality Crisis – 3:41 (Thunders/JoHansen)
 2. Looking For A Kiss – 3:18 (JoHansen)
 3. Vietnamese Baby – 3:38 (JoHansen)
 4. Lonely Planet Boy – 4:09 (JoHansen)
 5. Frankenstein (Orig.) – 5:58 (Sylvain/JoHansen)
 6. Trash – 3:08 (Sylvain/JoHansen)
 7. Bad Girl – 3:03 (Thunders/JoHansen)
 8. Subway Train – 4:20 (Thunders/JoHansen)
 9. Pills – 2:47 (E. McDaniel)
 10. Private World – 3:38 (Thunders/JoHansen)
 11. Jet Boy – 4:40 (Thunders/JoHansen)

Kaikkien kappaleiden sovitukset ovat yhtyeen omaa käsialaa.

Muusikot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

New York Dolls:

Lisäksi mukana ovat:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Levyarvostelut. MUSA, 1974, 2. vsk, nro 1, s. 30. Pirkkala: Graafinen Kustannus oy.
 2. Liimatta, Tommi & Yaffa, Sami: Tie taipuu – Sami Yaffa: Omaelämäkerta, s. 334. Keuruu: Like Kustannus oy, 2016. ISBN 978-952-01-1462-6.
Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.