Folk metal

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Folk metal
Alkuperä heavy metal, folkmusiikki
Alkuperämaa Euroopan unionin lippu Eurooppa
Kehittymisen
ajankohta
1990-luku
Tyypillisiä
soittimia
sähkökitara, bassokitara, rumpusetti, laulu, koskettimet, kansanmusiikki-instrumentit
Kehittyneitä
tyylilajeja /
suuntauksia
viikinkimetalli, celtic metal, medieval metal

Folk metal on metallimusiikin tyylilaji, joka ottaa vaikutteita kansanmusiikista. Folk metal -yhtyeet ovat yleensä peräisin Pohjoismaista, Keski-Euroopasta, Irlannista, Britanniasta ja Venäjältä. Yhtyeet esittävät musiikkiaan pääasiassa nykyaikaisin soittimin. Usein mukaan otetaan myös kansanperinnesoittimia, mutta monet yhtyeet tyytyvät jäljittelemään niiden ääntä kosketinefekteillä ja sampleilla. Ensimmäisenä folk metal -yhtyeenä pidetään yleisesti brittiläistä Skycladia, jolta monet yhtyeet ovat ottaneet mallia.

Folk metal -vokalistien tyylit vaihtelevat Kiukaan melodisesta power metal -henkisestä laulusta ja Korpiklaanin käheistä melodioista Ensiferumin death metal -vaikutteisiin ja Finntrollin black metal -tyyliseen lauluun. Folk metal- yhtyeiden sanoitukset käsittelevät usein pakanuutta, mytologiaa, kansanuskomuksia, kristinuskon saapumista ja vastustamista, jne.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englantilainen yhtye Skyclad perustettiin vuonna 1990 vokalisti Martin Walkyierin jätettyä aiemman yhtyeensä Sabbatin.[1] Skyclad aloitti thrash metal -yhtyeenä, mutta käytti sessiomuusikko Mike Evansin soittamia viuluja useissa kappaleissa debyyttialbumillaan The Wayward Sons of Mother Earth,[2] jota Eduardo Rivadavia Allmusicista kuvaili "kunnianhimoiseksi" ja uraauurtavaksi".[3] Kappale "The Widdershins Jig" debyyttialbumilta arvosteltiin "erityisen merkittäväksi" ja "yhdeksi ensimmäisistä Metallin alueella".[4] Täysiaikaisella viulistilla kokoonpanossaan yhtyeen seuraavaa levyä arvioitiin ilmauksilla "nyt legendaarinen kansanomainen tanssityyli" ja "merkittävintä on viulunsoiton sisällyttäminen sooloihin ja melodioihin, jotka normaalisti yhdistetään soolokitaristin osuuksiksi useimmissa muissa rockbändeissä".[2] Skyclad on siitä pitäen ollut genren alullepanijoiden ja pioneerien arvostama[2][5] Cruachan-yhtyeen Keith Fayn tunnustaessa Skycladin "folk metalin luojaksi".[6]

Folk metal -yhtyeitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muita kansanmusiikkivaikutteisia metalliyhtyeitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bush, John: AMG Skyclad Allmusic. Viitattu 6.10.2009.
  2. a b c Boylin, Alex: Skyclad Biography Metalstorm.ee. Viitattu 6.10.2009.
  3. Rivadavia, Eduardo: AMG The Wayward Sons of Mother Earth Review Allmusic. Viitattu 6.10.2009.
  4. Sharpe-Young, Garry: Skyclad MusicMight. Viitattu 7.10.2009.
  5. O'Neill, Wade: Skyclad Metaleater.com. Viitattu 7.10.2009.
    Skyclad Bnrmetal.com. Viitattu 7.10.2009.
  6. Palmares, Pedro: Interview with Keith Fay of Cruachan cruachan.metalfan.nl. Viitattu 7.10.2009.