Demo (musiikki)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Demo on musiikissa termi, joka voi tarkoittaa joko artistin tai yhtyeen näytettä esittämästään musiikista tai varhaista versiota, jolla esitetään kappaleen pääpiirteet tai keskeinen idea, jonka ympärille kappale rakentuu. Demon laatu voi vaihdella ammattimaisessa studiossa tehdystä nopeaan, saatavilla olevaan välineeseen tehtyyn tallenukseen idean saamiseksi talteen.

Käyttötarkoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Demon tarkoitus voi olla oman musiikillisen tyylin esittely, jonka tarkoitus on antaa mahdollisimman hyvä kuva yhtyeestä tai artistista uran edistämiseksi. Demoja käytetään yhtyeissä sävellyksien esittelemiseen jäsenille ja niiden avulla voi myös luonnostella kappaleita yhdessä ilman, että jokaisen täytyy kokoontua samaan harjoittelutilaan. Demot mahdollistavat kappaleiden opettelemisen ilman varsinaista nuotinlukutaitoa.

Lauluntekijöiden ja kustantajien heiltä tilaamat demot sisältävät usein vain vähän soittimia, yleensä vain akustista kitaraa tai pianoa sekä laulajan, joka voi olla säveltäjä itse tai demoja varten palkattu laulaja. Muun muassa Elton John hankki studiokokemusta uransa aikaisessa vaiheessa nauhoittamalla demoja muille artisteille. Tällainen sävellys on usein jo rakenteellisesti valmis ja lopullisen tuloksen muodostaa sovitus sekä tuotanto.

Yhtyeiden sisäiset demot voivat sisältää vain riffin ja melodiapätkän sekä jonkinlaisen idean sanoituksesta, joita lähdetään kehittämään. Demona voidaan myös pitää ensimmäisiä valmiin kappaleen läpisoittoja, joissa on raakaversio sanoituksesta melodiaa varten. Hurriganes - yhtyeen Get On on esimerkki kappaleesta, jossa valmiin taustan päälle laulettu tekstin raakaversio julkaistiin sellaisenaan.

Huomionarvoisia demoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]