Demo (musiikki)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Musiikissa termi demo tarkoittaa artistin tai yhtyeen näytelevyä tai -kappaleita, jotka sisältävät yleensä vain muutaman raidan tai riffin ja jotka on tarkoitettu lähinnä levy-yhtiölle.

Käyttötarkoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Demoja käytetään yleensä demonstroimaan omaa musiikillista antia ja niiden päätarkoitus on antaa mahdollisimman hyvä kuva yhtyeestä, jotta yhtye saisi levytyssopimuksen aikaan levy-yhtiön kanssa. Demoja käytetään myös usein yhtyeen jäsenten välisenä välineenä luonnostella kappaleita yhdessä ilman, että jokaisen täytyy kokoontua samaan harjoittelutilaan aina, kun yhtye tahtoo kokeilla uudenlaista mallia kappaleen suhteen, vaan yhtyeen jäsenet voivat hahmotella levylle kotonaan omanlaisen soundin valmiin kappaleen päälle.

Monet artistit lähettävät myös demoja levy-yhtiöille voidakseen nauhoittaa kokopitkän levyn oikeassa studiossa. Kuitenkin suuret levy-yhtiöt jättävät yleensä huomioimatta demot, jotka lähetetään heille postissa. Artistien täytyy olla paljon luovempia demojen markkinoinnin kanssa herättääkseen suurien levy-yhtiöiden kiinnostuksen.

Lauluntekijöiden ja kustantajien demot usein sisältävät vain vähän soittimia, yleensä vain akustista kitaraa tai pianoa sekä itse laulajan. Muun muassa Elton John hankki studiokokemusta uransa aikaisessa vaiheessa nauhoittamalla demoja muille artisteille.

Monet sopimuksen saaneet yhtyeet nauhoittavat yleensä uudesta kappaleesta demon ennen kokonaisen levyn äänittämistä.

Monet underground-yhtyeet suosivat mieluummin omakustannettuja demoja kuin ns. kunnollisia studioalbumeja, varsinkin metalli- ja punkpiireissä.

Äänitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Demot yleensä äänitetään harjoitustiloissa, mahdollisesti huonoilla äänentoistolaitteilla, joten niiden toistontaso ei aina vastaa studioalbumin vastaavaa. Usein ne nauhoitetaan kasettinauhureilla tai pienillä neljän tai kahdeksan raidan nauhureilla, mutta ne onnistuvat joskus tallentamaan sellaisen tunnelman, josta artisti pitää enemmän kuin valmiista kappaleesta.

Huomionarvoisia demoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]