Nirvana (yhtye)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee grungeyhtyettä. Buddhalaisuuden käsitteestä katso Nirvana. Katso myös Nirvana (täsmennyssivu)
NirvanaLogo.svg
Kurt Cobain (edessä) ja Krist Novoselic (vas.) MTV Video Music Awardsissa vuonna 1992.
Kurt Cobain (edessä) ja Krist Novoselic (vas.) MTV Video Music Awardsissa vuonna 1992.
Tiedot
Toiminnassa: 19871994
Tyylilaji: grunge, alternative rock
Kotipaikka: Yhdysvaltain lippu Aberdeen (Washington), Yhdysvallat
Laulukieli: englanti
Sivusto: www.nirvana.com
Jäsenet
Kurt Cobain laulu, kitara (19871994)
Krist Novoselic basso (1987–1994)
Dave Grohl rummut (19901994)
Pat Smear kitara (1993-1994)
Entiset jäsenet
Aaron Burckhard rummut (19871988)
Pat Smear kitara (1993-1994)
Dale Crover rummut (1988)
Dave Foster rummut (1988)
Jason Everman kitara (1989)
Chad Channing rummut (1989–1990)
Levy-yhtiöt
Sub Pop  
Geffen Records  

Nirvana oli vuosina 1987–1994 toiminut yhdysvaltalainen rock-yhtye. Se oli 1990-luvun suosituimpia rock-yhtyeitä.

Yhtye perustettiin Aberdeenissa, Yhdysvalloissa vuonna 1987. Nirvanan musiikki yhdistetään grungetyyliin, joka nousi yhtyeen menestyksen myötä 1990-luvun alkupuolen ehkä tärkeimmäksi ilmiöksi populaarimusiikin alalla. Nirvana nosti grungen julkisuuteen ja säilyi loppuun saakka tyylisuunnan suosituimpana edustajana. Yhtye hajosi vuoden 1994 keväällä sen keulahahmon Kurt Cobainin tehtyä itsemurhan.[1] Tämän jälkeen yhtyeeltä on kuitenkin julkaistu vielä kokoelmia, live-albumeita ja kirjoja.

Yhtyeen myydyin albumi on vuonna 1991 julkaistu Nevermind, joka sisältää yhtyeen tunnetuimman kappaleen "Smells Like Teen Spirit". Muita yhtyeen tunnettuja kappaleita ovat muun muassa "Polly", "Come as You Are", "Lithium", "In Bloom", "Heart-Shaped Box", "Rape Me", "About a Girl" , "Aneurysm" ja "All Apologies".

Nirvanan musiikkiin vaikuttaneita ilmiöitä ja yhtyeitä olivat Cobainin päiväkirjojen mukaan HR Puffnstuff, Marine Boy, avioerot, huumeet, ääniefektilevyt, Beatles, Young Marble Giants, Slayer, Leadbelly ja Iggy Pop.

Yhtyeen historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nirvanan "smiley logo".

Alkuvaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Krist Novoselic ja Kurt Cobain tapasivat toisensa vuonna 1985 ja sopivat ensimmäisistä soittosessioista. Novoselic oli vakuuttunut Cobainin lahjakkuudesta Fecal Matter -yhtyeen demokappaleen "Spank Thru" perusteella. Nirvana perustettiin tammikuussa vuonna 1987. Fecal Matter- yhtyeeseen Novoselic ei liittynyt vaikka Cobain ja hän tunsivatkin toisensa Kurtin ollessa yhtyeessä. Ensimmäiseksi rumpaliksi tuli Aaron Burckhard, joka toimi yhtyeessä vuosina 1987–1988. Yhtye esiintyi ensimmäisen kerran maaliskuussa 1987 paikallisissa kotibileissä. Sen jälkeen yhtye alkoi kierrellä klubeja vuoteen 1989 saakka. Vuonna 1988 yhtye sai levytyssopimuksen paikalliselle Sub Pop levy-yhtiölle. Samana vuonna yhtye julkaisi myös ensimmäisen singlensä "Love Buzzin", B-puolenaan Big Cheese. Yhtye alkoi äänittää ensimmäistä albumiaan Bleachia, joka julkaistiin vuonna 1989. Albumin nimeksi piti alun perin tulla Too Many Humans. Bleach-albumin suurimpina innoittajina olivat muun muassa yhtyeet Melvins, Mudhoney, Black Sabbath, Led Zeppelin ja AC/DC. Yhtyeen alkuvaiheita on kuvailtu mm. vaihtoehtoiseksi tukkaheviksi.

Vuonna 1988 yhtye sai rumpalikseen Melvins-yhtyeestä tunnetun Dale Croverin, jonka Cobain tunsi aiemmin Fecal Matter-yhtyeestä. Yhtye äänitti Croverin kanssa demon Recriprocal studiolla. Croverin erottua yhtyeestä rumpaliksi vaihtui kuitenkin Dave Foster. Foster soitti bändissä kuitenkin vain lyhyen aikaa ja hänet korvattiin vuonna 1988 Chad Channingilla, joka soitti yhtyeessä vuoden 1989 ja osan vuodesta 1990. Yhtyeessä soitti myös kitaristi Jason Everman, tosin vain vuoden 1989 aikana. Hän soitti toista kitaraa Kiss-coverissa "Do You Love Me" sekä With the Lights Outilla julkaistussa Dive-demossa. Bleach-albumilla hän ei soittanut kansitekstimaininnasta huolimatta. Yhtye esiintyi loppuvuodesta myös Euroopassa toisen seattlelaisen yhtyeen TADin kanssa ja saavutti Lontoossa jopa kulttisuosiota. Vuosikymmenen alussa yhtye julkaisi musiikkivideon, koki jälleen kokoonpanomuutoksia ja soitti maineeltaan laadukkaan Yhdysvaltain-kiertueen.

Suuri levytyssopimus ja yhtyeen läpimurto (1990–1993)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1990 Nirvana alkoi äänittää uutta albumia Nevermindia saatuaan sopimuksen levyjätti Geffenin kanssa. Albumin äänityksien alettua yhtyeessä oli rumpalina vielä Chad Channing, mutta yhtye sai uuden vakituisen rumpalin Dave Grohlin, eikä Channing soittanut rumpuja yhdelläkään muulla albumin raidalla kuin kappaleessa "Polly" lautasia. Syyskuussa 1991 yhtye lähti jälleen Amerikan-kiertueelle ja Nevermind julkaistiin 24. syyskuuta 1991. Marraskuussa 1991 yhtye lähti Euroopan-kiertueelle ja palasi Yhdysvaltoihin joulukuussa.

Albumin suosio alkoi kasvaa sen ensimmäisen singlen "Smells Like Teen Spirit" menestyksen saattelemana. Siitä tuli musiikkikanava Music Televisionin soitetuin kappale. Seuraavana vuonna julkaistut singlet "Come As You Are", "Lithium" ja "In Bloom" nostivat sekä yhtyeen että Nevermind albumin suosiota entisestään. Myös kappaletta "Something In The Way" soitettiin radioissa paljon, vaikka siitä ei tehty singleä. Nevermindilta julkaistiin promosinglenä "On a Plain". Nirvana tuntui tuovan jotain uutta ja aitoa muutamia vuosia paikallaan polkeneeseen poplistojen musiikkiin. Yhtyeen oli määrä esiintyä syksyn aikana Suomessakin Helsingin Lepakossa, mutta esiintyminen kuitenkin peruttiin.

11. tammikuuta 1992 yhtye esiintyi Saturday Night Live -ohjelmassa, ja soitti kappaleet "Smells Like Teen Spirit" ja "Territorial Pissings" ja rikkoi instrumenttinsa ja lavasteita.[2] Esiintymisen jälkeen Cobain otti yliannostuksen heroiinia ja joutui vieroitukseen, joka kuitenkin keskeytyi. Samassa kuussa yhtye aloitti Australian kiertueen, joka ulottui Uudesta-Seelannista Japaniin. Kiertueella yhtyeen jäsenten välit tulehtuivat, varsinkin Cobainin ja Novoselicin, ja yhtye oli hajoamisen partaalla. Japanin kiertueen jälkeen yhtye piti neljän kuukauden esiintymistauon.

Kesäkuussa 1992 yhtye aloitti jälleen uuden kiertueen. Kiertueella yhtye esiintyi enimmäkseen musiikkifestivaaleilla, kuten ainoan kerran Suomessa Turun Ruisrockissa. Kiertue päättyi 4. heinäkuuta Espanjaan, jonka jälkeen Cobain joutui vieroitushoitoon.

Elokuussa 1992 yhtyeellä oli yksi parhaimmista ja onnistuineimmista konserteistaan Readingissä Reading festivaalilla. Se esitti ensimmäistä kertaa kappaleen "Tourette's", joka julkaistiin vasta In Utero-albumilla 1993. Samana vuonna MTV Video Music Awardseissa yhtye ei soittanut kappaletta "Smells Like Teen Spiritiä", vaikka MTV toivoi. Yhtye olisi halunnut soittaa "Rape Me":n, mutta MTV ei siihen suostunut, joten yhtye päätti soittaa kappaleen "Lithium", mutta protestina aloitti esiintymisensä "Rape Me:n" alkusoitolla, jolloin lähes suora lähetys katkaistiin. Cobain joutui backstagella sanaharkkaan Guns N' Roses -yhtyeen laulajan Axl Rosen kanssa, mutta lehdet eivät tiedottaneet juurikaan tapahtuneesta. Syyskuussa ja lokakuussa yhtye soitti muutaman konsertin ja siirtyi jälleen keikkatauolle. Vuoden 1992 viimeisen konsertin yhtye soitti Argentinassa 30. lokakuuta.

Vuoden 1992 joulukuussa levy-yhtiö Geffen julkaisi Incesticide-albumin, joka sisälsi muun muassa demoja, varhaisia singlejä ja albumeilta jätettyjä kappaleita. Incesticide sisälsi yhtyeen tunnetut kappaleet "Dive", "Sliver" ja "Aneurysm". Albumi menestyi erinomaisesti, vaikka sitä ei mainostettu juurikaan. Bändin jäsenet sanoivatkin tuohon aikaan, että viimeistään tämän levyn jälkeen huomataan ne tosi fanit, jotka eivät kuuntele vain heidän radiossa soivia hittejään.

Vuoden 1993 helmikuussa ystävänpäivän aikoihin yhtye alkoi uuden albuminsa nauhoitukset. Syyskuussa 1993 Steve Albini julkaisi yhtyeen kolmannen albumin, In Uteron. Se oli raskaampi ja synkempi kuin edelliset, mutta sisälsi myös yhtyeen herkkää ja rauhallista puolta. Saman vuoden heinäkuussa Kurt Cobain otti New Yorkissa yliannostuksen heroiinia, joka pidettiin salassa. In Uteron kappale "Radio Friendly Unit Shifter" oli yhtyeen vuoden 1993 keikkojen aloituskappale. Albumin tutuimmaksi kappaleeksi nousi "Heart-Shaped Box" josta tehtiin musiikkivideo ja single. Albumin julkaisun aikoihin yhtye esiintyi toisen kerran Saturday Night Live ohjelmassa esittäen kappaleen "Rape Me". Albumilta julkaistiin vielä singlet "All Apologies" ja "Rape Me", joista jälkimmäinen tunnetaan makaaberista sanoituksestaan. Albumin viimeisin single oli "Pennyroyal Tea", joka julkaistiin vuonna 1994.

Suuri maailmankiertue ja ongelmat (1993–1994)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nirvana aloitti ensimmäisen suuren maailmankiertueensa lokakuussa 1993. Samassa kuussa julkaistiin yhtyeeseen syvemmin keskittyvä kirja Come as You Are: The Story of Nirvana, jonka kirjoitti Michael Azerrad. Yhtye osallistui tiiviisti kirjan tekemiseen antamalla erikoishaastatteluja. Samana vuonna yhtyeeseen tuli kitaristi Pat Smear, joka ehti soittaa kuusi kuukautta ennen yhtyeen hajoamista. Hän on soittanut Dave Grohlin Foo Fighters -yhtyeessäkin kiertuekitaristina. Saman vuoden marraskuussa yhtye soitti akustisesti musiikkitelevisio MTV:n Unplugged-ohjelmassa, joka julkaistiin vuonna 1994 albumina postuumisti.

Vuonna 1994 Nirvana aloitti Euroopan kiertueensa. Viimeisen keikkansa yhtye soitti 1. maaliskuuta Saksan Münchenissä.

Nirvanan viimeinen setti oli seuraavanlainen (Lähde:With The Lights Out Box Set):

 1. My Best Friend's Girl
 2. Radio Friendly Unit Shifter
 3. Drain You
 4. Breed
 5. Serve The Servants
 6. Come As You Are
 7. Sliver
 8. Dumb
 9. In Bloom
 10. About A Girl
 11. Lithium
 12. Pennyroyal Tea
 13. School
 14. Polly
 15. Very Ape
 16. Lounge Act
 17. Rape Me
 18. Territorial Pissings
 19. The Man Who Sold The World
 20. All Apologies
 21. On A Plain
 22. Blew
 23. Heart Shaped Box

Keikan jälkeen Cobainilla todettiin kurkunpääntulehdus, seuraava esiintyminen peruutettiin ja hän meni Roomaan hoidettavaksi. Cobainin vaimo, Courtney Love, löysi Cobainin Rooman hotellihuoneesta tajuttomana ja hänet kiidätettiin sairaalaan. Lääkärin mukaan hän oli nauttinut samanaikaisesti alkoholia ja lääkärinsä määräämiä vatsavaivoihin tarkoitettuja lääkkeitä (Rohypnol). Kiertueen loput keikat peruttiin. Sairaalassa herättyään Cobainin ensimmäinen kommentti oli "Irti nämä vitun putket nenästäni", sen jälkeen hän halusi pirtelöä ja muutaman päivän jälkeen hänet päästettiin takaisin Seattleen.

Cobain joutui heroiiniriippuvuutensa takia vieroitushoitoon Los Angelesiin maaliskuun lopussa. Huhtikuun alussa hän kuitenkin karkasi klinikalta ja lensi kotiinsa Seattleen. Hän oli kadoksissa muutaman päivän, kunnes hänet löydettiin 8. huhtikuuta 1994 kuolleena, hän oli luultavasti tehnyt itsemurhan tutkijoiden mukaan 5. päivän aikana. Hän oli ottanut kolminkertaisen heroiinin yliannostuksen ja luultavasti ampunut itseään Remington M11 -merkkisellä 20-kaliiperisella haulikolla suuhun. Hän oli myös jättänyt jälkeensä itsemurhaviestin, josta julkisuuteen paljastettiin muun muassa, että siinä luki Neil Youngin "My My, Hey Hey (Out of the Blue)" -kappaleen lyyriikoita ("It's better to burn out than to fade away"). On myös liikkunut huhuja, että Cobainin vaimo Courtney Love olisi ollut jotenkin mukana Kurtin kuolemisen aiheuttamisessa, mutta nämä huhut ovat katsottu perättömiksi, koska Courtney oli juuri samoihin aikoihin Hole-yhtyeensä kanssa Lontoossa. Nirvana hajosi heti keulakuvansa kuoleman jälkeen. Rumpali Dave Grohl on jatkanut uraansa perustamassaan Foo Fighters -yhtyeessä, Krist Novoselic on levyttänyt pari julkaisua mutta pysynyt muuten julkisuudesta erossa.

Nirvanan hajoamisen jälkeiset julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cobainin kuoleman jälkeen Nirvanalta on vielä julkaistu musiikkia. Ensimmäinen on vuonna 1993 livenä nauhoitettu MTV Unplugged -konsertti, joka julkaistiin nimellä MTV Unplugged in New York. Tällä keikalla oli myös mukana Meat Puppets -yhtyeen Cris ja Curt Kirkwood. Albumilla on myös mukana muutama cover-kappale sellaisilta artisteilta ja yhtyeiltä kuin Meat Puppets, Leadbelly, The Vaselines ja David Bowie.

Kaksi viikkoa MTV Unplugged -levyn jälkeen julkaistiin VHS-kasetti Live! Tonight Sold Out!!, jossa on yhtyeen live-taltiointeja. Cobain kokosi suurimman osan tallenteen materiaalista, jotka painottuvat Nevermind-albumin aikoihin sillä Cobain ei saanut kuolemansa johdosta sitä täysin valmiiksi.

Vuonna 1996 julkaistiin Nirvanan live-kokoelma From the Muddy Banks of the Wishkah, joka sisältää yhtyeen live-taltiointeja vuosilta 1989–1994. Se oli alun perin tarkoitus julkaista tuplalevynä MTV Unplugged -levyn ohella vuonna 1994, mutta se viivästyi Cobainin kuoleman johdosta.

Vuonna 2002 julkaistiin yhtyeen kolmas kokoelmalevy Nirvana. Se sisältää pääosin yhtyeen tunnettuja kappaleita vuosilta 1989–1994. Mukana on myös yhtyeen viimeinen studiossa äänitetty kappale "You Know You're Right" vuoden 1994 tammikuulta, kolme kappaletta MTV Unplugged In New York -levyltä sekä kappaleen "About a Girl" alkuperäinen versio. Levy sisältää kappaleen, Been A Son, Steve Fisk -sessiosta. Tämä versio on julkaistu aiemmin Blew EP:llä.

Vuonna 2004 julkaistiin box-set With The Lights Out, joka sisältää kolme cd:tä ja yhden DVDn ennen julkaisemattomia kappaleita ja varhaisia live-esityksiä. DVD sisältää musiikkivideon In Bloomin. Video on tehty Sup Pop -levy-yhtiössä olon aikana eikä siten liity mitenkään Nevermindiin, jonka julkaisi Geffen Regords.

Seuraavana vuonna julkaistiin box-setistä tiivistelmä Sliver: The Best of Box, jossa on myös kolme muuta kappaletta. Yksi niistä on Cobainin ensimmäisen yhtyeen Fecal Matterin demo "Spank Thru". Albumin kokoamisessa oli mukana myös Cobainin tytär Frances Bean Cobain, joka mm. valitsi albumin kansikuvan.

Marraskuussa 2006 julkaistiin DVD versio Live! Tonight! Sold Out! videosta.

Keväällä 2009 huhuttiin, että saman vuoden toukokuussa yhtyeen esiintyminen Reading festivaaleilla vuoden 1992 elokuulta julkaistaisiin DVD:nä nimellä Life Takes No Prisoners[3]. Myöhemmin huhu kumottiin, sillä Life Takes No Prisoners olikin bootleg-julkaisu, mutta samalla ilmoitettiin, että vuoden 2009 marraskuussa julkaistaisiin esityksestä myös virallinen versio.[4] Samana päivänä, kun "Live At Reading" ilmestyi, Sub Pop julkaisi Bleach albumista deluxe-version.

Yhtyeen jäsenet Nirvanan jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkelit: Dave Grohl ja Krist Novoselic

Vuosi Nirvana hajoamisen Dave Grohl siirtyi soolouralle nimellä Foo Fighters. Foo Fighters julkaisi vuonna 1995 debyttialbuminsa Foo Fightersin ja samana vuonna Foo Fightersista tuli yhtye. Vuonna 2005 yhtye julkaisi In Your Honor -albumin ja vuonna 2006 yhtye aloitti akustisen kiertueen.

Grohl on myös soittanut rumpuja monissa yhtyeissä kuten esim. Tom Pettyn yhtyeessä, Mike Wattin yhtyeessä, Queens of the Stone Agessa, Tenacious D-yhtyeessä, Nine Inch Nailsissa, Garbagessa, Killing Jokessa ja Cat Powerissa. Grohl julkaisi vuonna 2004 myös albumin nimellä Probot.

Nirvanan basisti Krist Novoselic on viime vuosina kunnostautunut politiikan saralla. Hän myös perusti Nirvanan hajoamisen jälkeen yhtyeen nimeltä Sweet 75. Se julkaisi nimeään kantavan levyn mutta se ei saanut paljoakaan suosiota. Grohl ja Novoselic ovat tehneet Cobainin muistoksi paljon kunnianosoituksia. Vuonna 1994 MTV Video Music Awardseissa Novoselic näytti videon Cobainista joka sisälsi muistoja hänestä.

Vuonna 2012 jäljellä olevat jäsenet (Novoselic, Grohl ja Smear) kokoontuivat esiintymään yhdessä Paul McCartneyn kanssa esittäen hyväntekeväisyyskonsertissa 12.12.2012 kappaleen "Cut me some slack", joka myös julkaisiin osana Grohlin porjektia Sound city. 19.7.2013 kokoonpano esiintyi Seattlessa osana McCartneyn kiertuetta.

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtyeen jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiertuejäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Antony Hodgkinson – tanssi (1992)
 • John Duncan – kitara (1992–1993)
 • Pat Smear – kitara, taustalaulu (1993–1994)
 • Lori Goldston – sello (1993–1994)
 • Cris Kirkwood – basso, taustalaulu (1993)
 • Curt Kirkwood – kitara (1993)
 • Melora Creager – sello (1994)

Entiset jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Aaron Burckhard – rummut (1987–1988)
 • Dale Crover – rummut (1988–1990)
 • Dave Foster – rummut (1988)
 • Chad Channing – rummut (1988–1990)
 • Jason Everman – kitara (1989)
 • Dan Peters – rummut (1990)

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Nirvanan diskografia

Studioalbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musiikkivideot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • In Bloom (1990, Sub Pop versio)
 • Smells Like Teen Spirit (1991)
 • Come As You Are (1992)
 • Lithium (1992)
 • In Bloom (1992)
 • Sliver (1992)
 • Heart-Shaped Box (1993)
 • You Know You're Right (2002)

Nirvana Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nirvana on voittanut yhden Grammy-palkinnon[5]:

 • 1995: Best Alternative Music Performance (MTV Unplugged in New York)

Nirvana on voittanut seuraavat MTV Video Music Awards -palkinnot[6]:

 • 1992: Best New Artist (Smells Like Teen Spirit)
 • 1992: Best Alternative Video (Smells Like Teen Spirit)
 • 1993: Best Alternative Video (In Bloom)
 • 1994: Best Alternative Video (Heart-Shaped Box)
 • 1994: Best Art Direction (Heart-Shaped Box)

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. On This Day 1994: Rock musician Kurt Cobain 'shoots himself' BBC. Viitattu 24.5.2012. (englanniksi)
 2. Kyle Anderson: Nirvana Tear It Up On 'Saturday Night Live': Wake-Up Video 11.1.2011. MTV. Viitattu 24.5.2012. (englanniksi)
 3. Nirvana's Reading Festival gig to be released on DVD 20.4.2009. NME.COM. Viitattu 24.5.2012. (englanniksi)
 4. 'Official' Nirvana Reading Festival DVD to follow bootleg 22.4.2009. NME.COM. Viitattu 24.5.2012. (englanniksi)
 5. Past Winners Search The Recording Academy. Viitattu 24.5.2012. (englanniksi)
 6. MTV Video Music Awards: Winners By Category MTV. Viitattu 24.5.2012. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Nirvana (yhtye).