Cover

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Cover (suom. lainakappale, myös koveri) tarkoittaa populaarimusiikissa kappaletta, jonka esittää tai julkaisee joku muu kuin kappaleen alkuperäinen esittäjä tai säveltäjä. Guinnessin ennätysten kirjan mukaan eniten cover-levytyksiä on tehty The Beatlesin kappaleesta ”Yesterday” (Lennon/McCartney).

Blues- ja jazzmusiikissa soitetaan muuta populaarimusiikkia useammin muiden jo aiemmin esittämiä sävellyksiä. Näiden tyylien useimmin soitetuista kappaleista käytetään nimitystä ”standardi”. Esimerkiksi tunnetusta bluesstandardista käy Eddie Boydin sävellys ”Five Long Years” ja jazzstandardina pidetään taas esimerkiksi Dizzy Gillespien kappaletta ”A Night in Tunisia”.

Hittikappaleiden cover-äänitteet olivat 1970-luvulla Suomessa iso bisnes. Kokoelmakasetteja myytiin huoltoasemilla. Tuolloin perustettiin useita levy-yhtiöitä julkaisemaan vain coverversioita suurimmista hiteistä. Coverversioiden esittäjät olivat suurelle yleisölle tuntemattomia. Kasettien laulajat olivat tavallisesti entisiä keikkamuusikoita, mutta myös monet tunnetummatkin laulajat esiintyivät niillä. Turun Kasettituotanto lanseerasi 1980-luvun alussa kerran kuussa ilmestyvät Taxi By Night -kasetit, jotka sisälsivät coverversioita sen kuukauden hiteistä. Sarja oli suosittu, koska se ilmestyi säännöllisesti ja sillä oli erottuva nimi. Aiemmat kasettisarjat, kuten Kotimaiset suosikit, Kovat kotimaiset tai Suositut kotimaiset, usein sekoittuivat keskenään. Cover-äänitteiden suosio hiipui 1980-luvun puolivälissä. Julkaisijoita oli markkinoilla liikaa, ja cd-levyt yleistyivät. Käännöshittien aikakausi meni ohi suomirockin suosion myötä. Rocket Records -levy-yhtiön Juha Rantala ryhtyi vuonna 2012 uudelleenjulkaisemaan huoltoasemakasetteja cd:nä ja netissä.[1]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mikko Mattlar: Kasettien kulta-aika is.fi. 1.8.2020. Viitattu 1.8.2020.