Paul McCartney

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Paul McCartney
Paul McCartney black and white 2010.jpg
Paul McCartney vuonna 2010
Syntynyt 18. kesäkuuta 1942 (ikä 75)
Kotoisin Liverpool, Englanti
Aktiivisena 1957–
Tyylilajit rock, pop, psykedeelinen rock
Ammatit laulaja-lauluntekijä
Soittimet Bassokitara, kitara, kosketinsoittimet, rummut, mandoliini, ukulele
Yhtyeet The Beatles
Wings
Levy-yhtiöt EMI
Kotisivut www.paulmccartney.com
MusicBrainz

Sir James Paul McCartney, MBE[1][2] (s. 18. kesäkuuta 1942 Liverpool, Iso-Britannia) on brittiläinen muusikko, joka tunnetaan The Beatlesin jäsenenä. McCartney oli yhtyeen keulahahmo John Lennonin ohella. McCartney sävelsi Beatlesille lukuisia ikivihreitä, kuten ”Yesterday”, ”Michelle”, ”Eleanor Rigby” ja ”Let It Be” sekä teki runsaasti sovitustyötä muidenkin Beatles-jäsenien kappaleisiin. The Beatlesin jälkeen McCartney teki näyttävän soolouran yksin, sekä yhtyeensä Wingsin kanssa.

McCartney sai 1965 MBE-merkin ja hänet aateloitiin 1997. McCartneylla on 22 Guinnessin ennätystä sekä muita palkintoja. Helmikuussa 2012 hän sai tähden Hollywoodin Walk of Fame -kadulle.[3]

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paul McCartneyn äiti oli kätilö ja sairaanhoitaja Mary McCartney, hänen isänsä oli puuvillakauppias Jim McCartney. Jim McCartney oli nuoruudessaan harrastanut jazzmusiikkia ja ollut arvostettu amatöörimuusikko. Paulilla on yksi veli, vuonna 1944 syntynyt Michael. Isä kannusti molempia poikiaan musiikkiharrastuksen pariin.

Perhe kuului ylempään työväenluokkaan, mikä tarkoitti että he elivät vaatimattomasti, mutta eivät olleet varsinaisesti köyhiä. Perhe muutti usein pyrkiessään parantamaan asuinolosuhteitaan. Vuonna 1955 McCartneyt muuttivat Allertonin kaupunginosaan osoitteeseen 20 Forthlin Road. Tämä asunto on nykyisin turistinähtävyys. Lokakuussa 1956 Mary McCartney kuoli rintasyöpään ja Jim McCartney jäi kahden teini-ikäisen pojan yksinhuoltajaksi.

Paul oli koulussa melko hyvä oppilas. Hän pääsi arvostettuun Liverpool Institute -oppikouluun, missä hän tutustui vuotta nuorempaan George Harrisoniin, joka myös harrasti kitaransoittoa.

Heinäkuussa 1957 15-vuotias McCartney tapasi 17-vuotiaan John Lennonin, jolla oli The Quarrymen -niminen yhtye, johon hän pyysi Paulin jäseneksi. Paul puolestaan esitteli Johnille Georgen ja ehdotti tämän ottamista mukaan yhtyeeseen. John oli aluksi vastaan, koska George oli hänestä liian nuori, mutta Paul sai Johnin taivuteltua muuttamaan mielensä. Näin oli saatu kootuksi yhtyeen peruskolmikko, joka pysyi samana, vaikka muut jäsenet vaihtuivat ja yhtyeen nimikin muuttui useaan otteeseen ennen kuin 1960 vakiintui muotoon The Beatles.

Yhtyeet, tärkeimmät levytykset ja kiertueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Beatles[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paul McCartney vuonna 1964.

McCartney oli vuosina 1960–1969 The Beatlesin basisti ja laulaja. Hän soitti yhtyessä ja myöhemmällä soolo-urallaan toisinaan myös kitaraa, koskettimia ja rumpuja.[4]

Ensimmäisen keikkansa Beatles-basistina McCartney soitti joulukuun 31. päivänä 1960 Liverpoolin Casbah Clubilla.[5]

McCartney oli Beatlesin merkittävin säveltäjä yhdessä John Lennonin kanssa. Lennon ja McCartney olivat sopineet Beatlesin alkuvuosina, että heidän tekemiensä kappaleiden tekijöiksi merkitään aina Lennon/McCartney riippumatta siitä, kumpi kappaleen oli tehnyt. Yhtyeen alkuvuosina he tekivätkin kappaleensa yhdessä, mutta 1960-luvun jälkipuolella McCartney kirjoitti laulamansa kappaleet useimmiten itse, kuten Lennonkin.

McCartney kirjoitti Beatlesille paljon melodisia balladeja ja rakkauslauluja mutta myös rock-kappaleita kuten "Lady Madonna", "Back in the U.S.S.R." ja "Helter Skelter".[4]

Wings[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Beatlesin hajottua vuonna 1970 McCartney julkaisi ensin kaksi sooloalbumia, McCartney (1970) ja Ram (1971). Sen jälkeen hän perusti Wings-yhtyeen, jossa soitti myös McCartneyn Linda-vaimo. Wings oli 1970-luvun eniten myynyt yhtye maailmassa, ja se sai Yhdysvalloissa 27 top-40-hittiä ja viisi peräkkäistä ykköstilaa albumilistalla.[4] Wings rikkoi myös Beatlesin konserttiyleisöennätyksen Seattlessa 1976, jolloin Wingsiä kerääntyi kuulemaan yhteensä 67 000 kuuntelijaa.

McCartney esiintyi Wings-yhtyeensä kanssa Helsingissä ja Turussa vuonna 1972[6].

Wings-yhtyeen alkuvuosina McCartney kieltäytyi tiukasti esittämästä Beatles-kauden sävellyksiään, mutta jo vuoden 1975–1976 kiertueella McCartney otti muutamia Beatles-sävellyksistään kiertueen ohjelmistoon.

Wingsin tunnetuimpia kappaleita ovat James Bond -elokuvan teemakappale ”Live and Let Die” vuodelta 1973 sekä vuonna 1977 singlenä ilmestynyt ”Mull of Kintyre”, joka rikkoi myyntiennätyksiä Euroopassa.

1980-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wingsin hajottua 1980 McCartney jatkoi soolotuotantoa ja teki muutamia kappaleita kuulujen artistien kanssa duettona, sekä palasi George Martinin kanssa yhteistyöhön kahden albumin ajaksi (Tug of War, 1982 ja Pipes of Peace, 1983). Vuonna 1985 hän esiintyi Live Aid -tapahtumassa viimeisenä esiintyjänä esittäen Beatles-kauden sävellyksensä ”Let It Be”.

McCartney vieraili Michael Jacksonin menestysalbumilla Thriller kappaleessa ”The Girl Is Mine” 1982. Kaksikko levytti myös yhdessä menestyshitin ”Say Say Say” 1983. Vuonna 1989 hän kokosi uuden bändinsä ja julkaisi menestysalbumin Flowers In The Dirt.

1990-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

McCartneyn Get Back -jättikiertueella syntyi uusi maailmanennätys, kun 184 000 maksavaa kuuntelijaa kerääntyi Rio de Janeiron Maracana-stadionille Brasiliassa 21. toukokuuta 1990. Kiertueesta julkaistiin live-LP Tripping The Live Fantastic ja konserttivideo Get Back. Seuraava maailmankiertue alkoi 1993, jolloin McCartney kulki maailmalla soittamassa vanhoja Beatles-hittejä, sekä uusimman levynsä Off the Ground parhaimpia paloja. Myös tästä kiertueesta julkaistiin Paul Is Live -niminen VHS/DVD ja CD/LP.

McCartneyn vaimo Linda kuoli rintasyöpään Arizonassa vuonna 1998. Seuraavana vuonna McCartney esiintyi Liverpoolin Cavern-klubilla ensimmäistä kertaa Beatlesin ja vuoden 1963 jälkeen ja hänestä tuli yksi harvoista henkilöistä, jotka on valittu useamman kerran Rock and Roll Hall of Fameen.

2000-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paul McCartney konsertissa 1.8.2009.

Lukuun ottamatta esiintymisiä televisiossa ja hyväntekeväisyyskonserteissa, seuraavan kerran McCartney astui lavalle vasta vuonna 2002, jolloin hän käynnisti uuden maailmankiertueensa uuden Driving Rain-levynsä kunniaksi. Kiertue menestyi niin hyvin, että McCartney jatkoi konsertointia vuonna 2003.

Jälleen kerran McCartneyn maailmankiertue rikkoi ennätyksiä. Vuoden 2003 kiertueella McCartney esiintyi Punaisella torilla Moskovassa 100 000 kuulijalle, joiden joukossa oli presidentti Vladimir Putin. McCartney kävi myös tapaamassa Putinia Kremlissä, ja sen lisäksi hänellä oli tapaaminen Mihail Gorbatšovin kanssa. Punaisen torin konsertti ilmestyi DVD-levyllä.

Seuraavana kesänä McCartney teki lyhyehkön kiertueen. 04’ Summer Tour ulottui myös Suomeen, ensimmäisen kerran sitten vuoden 1972. Suomessa hänellä oli Helsingin Olympiastadionilla yleisöä noin 32 000 henkeä. Konsertin settilista koostui suurimmaksi osaksi McCartneyn itse säveltämistä The Beatlesin kappaleista. McCartney vieraili myös Live 8 -hyväntekeväisyyskonsertissa Lontoossa.

2008 McCartney teki maailmankiertueen, joka ulottui muun muassa Israeliin, jossa hän ei ollut aiemmin esiintynyt. 1960-luvulla Beatlesille oli suunniteltu konserttia Israeliin, mutta maan hallitus kielsi yhtyeen pääsyn maahan. Vuoden 2008 konsertti pidettiin Tel Avivissa, ja turvajärjestelyt olivat mittavat. McCartney esitti konsertissa laulun ”Give Peace a Chance”, jonka hän omisti John Lennonin muistolle. Lisää kiertueita hän teki vuosina 2009 ja 2010. Vuosien 2008–2010 kiertueiden oli tarkoitus jäädä viimeisiksi suuriksi kiertueiksi, sen jälkeen McCartney sanoi esiintyvänsä livenä vain korkeintaan satunnaisesti.[7] Päätös ei kuitenkaan pitänyt: heinäkuussa 2011 hän lähti uudelle Amerikan-kiertueelle, joka jatkui samana syksynä Euroopassa ja pysähtyi 12.12.2011 myös Suomeen Helsingin Hartwall-areenalle. Hän on esiintynyt ahkerasti sen jälkeenkin.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paul ja Linda McCartney vuonna 1976 (Wings-yhtye).

Paulilla ja hänen rintasyöpään vuonna 1998 kuolleella vaimollaan Linda McCartneylla on kolme yhteistä lasta: James, Mary ja Stella. Paul myös adoptoi Lindan Heather-tyttären tämän aiemmasta avioliitosta. James McCartney on soittanut kitaraa muutamassa isänsä levytyksessä. Stella McCartney on muotisuunnittelija.

Paul McCartney vihittiin Heather Millsin kanssa kesäkuussa 2002. Heidän yhteinen lapsensa, tytär nimeltä Beatrice Milly, syntyi 28. lokakuuta 2003. Pariskunta ilmoitti toukokuussa 2006 eroavansa, ja keväällä 2008 avioero astui voimaan. McCartney maksoi Millsille 24,3 miljoonaa puntaa (noin 36 miljoonaa euroa).

9. lokakuuta 2011 Paul McCartney vihittiin kolmanteen avioliittoonsa, tällä kertaa amerikkalaisen Nancy Shevellin kanssa.[8]

McCartney on vegaani ja eläinoikeusaktivisti. Hän on myös ottanut näkyvästi kantaa kansainvälisen maamiinat kieltävän sopimuksen puolesta sekä kolmannen maailman velkojen anteeksiantamisen puolesta.

Paul McCartney on maailman rikkain elossaoleva muusikko: hänen omaisuutensa arvioidaan olevan noin 1,2 miljardia euroa. Hän on säännöllisesti lahjoittanut suurehkoja summia erilaisille hyväntekeväisyysjärjestöille. Joulukuussa 2004 McCartney lahjoitti miljoona puntaa (noin 1,5 miljoonaa euroa) tsunamin uhrien hyväksi järjestettyyn keräykseen.

Barry Miles on kirjoittanut Paul McCartneyn virallisen elämäkerran Many Years from Now (suomeksi Eilinen). Kirja keskittyy McCartneyn lapsuuteen, nuoruuteen ja Beatles-aikoihin. Toisen Paul McCartneyn elämäkerran on kirjoittanut Howard Sounes. Kolmas merkittävä ja arvostettu elämäkerta on Philip Normanin kirjoittama ja vuonna 2016 suomeksikin julkaistu 700-sivuinen Paul McCartney.

Musiikillinen tyyli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

McCartneyn tuotanto on monipuolista ja hän on tehnyt musiikillaan koukkauksia hyvin monille osa-alueille. Esimerkiksi Little Richard -tyylittely ”Long Tall Sally”, akustinen kappale ”Blackbird” sekä heavy metal -musiikkia ennakoinut kappale ”Helter Skelter” ovat hyviä esimerkkejä McCartneyn musiikillisesta monipuolisuudesta.

McCartneyta arvostetaan paitsi lauluntekijänä, myös yhtenä rockmusiikin merkittävimmistä basisteista. McCartney soittaa bassoa ja kitaraa vasemmalta puolelta. McCartneyn tunnusmerkiksi live-esiintymisissä muodostui hänen käyttämänsä Höfner-basso. Vuodesta 1965 eteenpäin levytyksissä esillä oli kuitenkin yhä enemmän Fenderin jazz-basso ja Rickenbacker 4001 -basso. Hän soittaa myös rumpuja, kitaraa ja pianoa sekä monia muita soittimia.

McCartney ei ole John Lennonin tapaan koskaan opetellut lukemaan nuotteja. Hän sanookin soittotaitonsa perustuvan ennemmin erilaisiin skaaloihin, kuin nuorena opeteltuihin sointuihin. Orkesterikappaleensa hän on tehnyt avustajan kanssa.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Studioalbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sooloalbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wingsissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Live-albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

McCartneyn säveltämät Beatlesin kappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavassa listassa on tunnetuimpia Beatles-sävellyksiä, joiden tekijä on joko pääasiassa McCartney tai McCartney yksin:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • McCartney, Paul: Eilinen. (Many Years from Now, 1997.) Toimittanut Barry Miles. Suomentanut Minna Maijala. Helsinki: Jalava, 2002. ISBN 951-887-247-3.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Benson, Ross: Paul McCartney. Mies myytin takana. (Paul McCartney. Behind the Myth, 1992.) Suomentanut Maija-Leena Remes. Helsinki: Kirjayhtymä, 1992. ISBN 951-26-3724-3.
  • Norman, Philip: Paul McCartney: elämäkerta. Suom. Valkonen, Tero. Gummerus, 2016. ISBN 9789512092536.
  • Sounes, Howard: Paul McCartney. (Fab. An Intimate Life of Paul McCartney, 2010.) Suomentanut Sami Heino. Helsingissä: Otava, 2011. ISBN 978-951-1-23741-9.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Paul McCartney.