Abbey Road (albumi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Abbey Road
The Beatles
Studioalbumin Abbey Road kansikuva
Studioalbumin tiedot
 Nauhoitettu  Abbey Road -studiot, Olympic -studiot ja Trident -studiot, 22. helmikuuta – 20. elokuuta 1969
 Julkaistu 26. syyskuuta 1969
 Formaatti LP, CD
 Tuottaja(t) George Martin
 Tyylilaji rock
 Kesto 44.09
 Levy-yhtiö Apple, Parlophone, EMI
Listasijoitukset
 • Yhdysvallat 1. (1969)[1]
 • Yhdistynyt kuningaskunta 1. (lokakuu 1969)[2]
 • Saksa 1. (marraskuu 1969)[3]
 • Suomi 1. (1969)[4]
 • Norja 1. (21 viikkoa, 1969)[5]
The Beatlesin muut julkaisut
Yellow Submarine
1969
Abbey Road
1969
Let It Be
1970

Abbey Road on The Beatlesin vuonna 1969 julkaisema albumi. Albumi oli viimeinen, jonka The Beatles nauhoitti yhdessä, mutta sen jälkeen julkaistiin vielä suurimmaksi osaksi aikaisemmin nauhoitetusta materiaalista koottu Let It Be.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuvuodesta 1969 The Beatles alkoi levyttää uutta albumia Get Back. Sen piti olla albumi, jolla Beatles palaa juurilleen kokeellisten ja psykedeelistä rockia sisältäneiden albumeiden Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band ja The Beatles jälkeen. Albumi pohjautui yhtyeen uusiin kappaleisiin, joita yhtye esitti 30. tammikuuta 1969 pidetyssä Rooftop-konsertissa Lontoossa Apple-toimitalon katolla. Tuolloin yhtye soitti muun muassa kappaleet "Get Back", "Don't Let Me Down" ja "Dig a Pony". Beatles aikoi kuvata elokuvan uuden albumin levytyssessioista ja kappaleiden teosta. Kun levytykset käynnistyivät, nauhalle tallentui jatkuvia erimielisyyksiä ja jopa ilmiriitoja. Paul McCartney ja George Harrison eivät esimerkiksi pitäneet John Lennonin vaimon Yoko Onon mukanaolosta levytyssessioissa.

McCartney ehdotti Get Back -levytyssessioiden jälkeen George Martinille, että yhtye tekisi albumin ilman edellisten levytyssessioiden ristiriitoja. Martin suostui yhteistyöhön sillä periaatteella, että hänen annetaan tuottaa albumi samalla tavoin kuin edellisetkin albumit. Yhtyeen jäsenet päättivät jättää riidat ja erimielisyydet taka-alalle albumin teon ajaksi ja keskittyä musiikkiin.

Albumin teon aikana Beatlesin kitaristi George Harrison nosti entisestään profiiliaan lauluntekijänä. Harrison kirjoitti Abbey Roadille kaksi kappaletta: "Something", joka myös julkaistiin albumin singlen A-puolena ja jonka Harrison kirjoitti vaimonsa Pattie Boydin innoittamana, sekä "Here Comes the Sun", joka on iloinen countrymainen kappale. Tämän lisäksi Let It Be -elokuvassa nähdään, kuinka Harrison avusti rumpali Ringo Starria kappaleen "Octopus's Garden" sanoittamisessa. Kappale onkin sanoitukseltaan hieman samantyylinen kuin "Here Comes the Sun", iloinen ja valoisa.

John Lennon joutui Abbey Roadin äänitysten aikaan auto-onnettomuuteen, minkä vuoksi hän ei osallistunut jokaiseen albumin levytyssessioon. Hän oli kuitenkin tärkeä osa yhtyettä myös tällä albumilla. Lennon teki albumille kappaleet "Because", hieman psykedeelisen "I Want You (She's So Heavy)", "Polythene Pam", "Mean mr. Mustard" ja "Come Together", joka julkaistiin myös albumin toisena singlenä ja on yksi tunnetuimmista Lennonin Beatles-sävellyksistä.

Paul McCartneyn kädenjälki on albumilla vahvasti kuultavissa. McCartney sävelsi albumille muun muassa kappaleet "Oh Darling!", "Maxwell's Silver Hammer" ja "You Never Give Me Your Moneyn". Tunnetuimpia McCartneyn töistä Abbey Roadilla on Abbey Road -sikermä, joka koostuu monesta McCartneyn ja Lennonin kirjoittamasta lyhyestä kappaleesta. Sikermä alkaa kappaleella "Golden Slumbers" ja jatkuu kappaleella "Carry That Weight", jonka väliosa on "You Never Give Me Your Moneyn" sävelmässä. Sikermä huipentuu kappaleeseen "The End", jolla Ringo Starr soittaa Beatles-uransa ainoan rumpusoolon. McCartney on luonnehtinut koko Abbey Road -sikermää sekä erityisesti sen päätöskappaletta "The Endiä" näillä sanoilla: "Jokaisessa hyvässä näytelmässä on hieno ja selkeä lopetus, jotta yleisö tietää milloin taputtaa. Niinpä päätin kirjoittaa tähän sellaisen".

Kansi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Abbey Roadin kansi on yksi kuuluisimmista levynkansista. Kannessa The Beatlesin jäsenet kävelevät Abbey Road Studiosin edessä sijaitsevan suojatien yli. Ensimmäisenä suojatien yli kävelee kokovalkoisessa asussa John Lennon, jota seuraavat Ringo Starr, Paul McCartney ja George Harrison. Harrisonia lukuun ottamatta muut yhtyeen jäsenet ovat pukeutuneet pukuihin. Harrisonilla on kuvassa farkkuasu. Kannessa ei ole yhtyeen eikä albumin nimeä.

Kannessa kiinnitettiin huomiota erityisesti siihen, että Paul McCartney kävelee kuvassa paljain jaloin ja eri tahtiin kuin muut. Tämä yhdistettiin Paul on kuollut -salaliittoteoriaan. Salaliittoteoriaa vahvisti myös kuvassa taustalla olevan Volkswagen Kuplan rekisteritunnus LMW 28IF. "If" on englanniksi jos, ja McCartney olisi salaliittoteorian mukaan kansikuvan ottoaikana 28-vuotias "jos eläisi". Todellisuudessa McCartney oli kuvaushetkellä 27-vuotias.

Abbey Roadin jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Abbey Roadin julkaisun jälkeen syyskuussa 1969 The Beatles piti taukoa levyttämisestä, mutta palasi taas studioon aivan vuoden 1969 lopulla ja alkuvuodesta 1970. Yhtye viimeisteli vanhoja kappaleitaan, jotka oli hyllytetty edellisen albumiprojektin aikana. Jo vuonna 1969 muille yhtyeen jäsenille yhtyeestä eroamisestaan ilmoittanutta John Lennonia ei enää juurikaan studiolla näkynyt. The Beatles levytti tammikuussa 1970, viimeisen kappaleensa, George Harrisonin säveltämän kappaleen ”I Me Mine”. Tämän jälkeen jokainen yhtyeen jäsen, erityisesti Lennon ja Harrison keskittyivät sooloprojekteihinsa. Huhtikuussa 1970 The Beatles hajosi julkisesti, Paul McCartneyn ilmoitettua lähdöstään yhtyeestä.

The Beatlesin hajoamisen jälkeen uusi tuottaja Phil Spector tuotti yhtyeen viimeisen albumin Let It Be vanhoista Get Back -albumin sessioiden kappaleista. Spector tuotti albumin Beatlesin luottotuottajan George Martinin vetäydyttyä tehtävistä.

Kappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

A-puoli

 1. Come Together – 4.20
 2. Something – 3.03 (säv. George Harrison)
 3. Maxwell’s Silver Hammer – 3.27
 4. Oh! Darling – 3.26
 5. Octopus’s Garden – 2.51 (säv. Richard Starkey)
 6. I Want You (She’s So Heavy) – 7.47

B-puoli

 1. Here Comes the Sun – 3.05 (säv. George Harrison)
 2. Because – 2.45
 3. You Never Give Me Your Money – 4.02
 4. Sun King – 2.26
 5. Mean Mr. Mustard – 1.06
 6. Polythene Pam – 1.12
 7. She Came in Through the Bathroom Window – 1.57
 8. Golden Slumbers – 1.31
 9. Carry That Weight – 1.36
 10. The End – 2.19
 11. Her Majesty – 0.23

Abbey Road -sikermä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Abbey Road -levylle sisältyy kaksi erinäisistä lauluista koottua, jatkuvaa sikermää, joita on kutsuttu levyn mukaan Abbey Road -sikermäksi.

Ensimmäinen Abbey Road -sikermä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Abbey Road -albumi sisältää kaksi eri sikermää. Niistä ensimmäinen koostuu kolmesta John Lennonin tekemästä kappaleesta; "Sun King", "Mean Mr. Mustard" ja "Polythene Pam", ja sen täydentää Paul McCartneyn kirjoittama "She Came In Through the Bathroom Window". Ensimmäinen sikermä alkaa kappaleella "Sun King". Lennon kirjoitti laulun Beatlesin oleillessa Intiassa vuonna 1968, ja se on tempoltaan melko rauhallinen laulu. "Sun Kingiä" seuraa levyllä kappale "Mean Mr. Mustard". Tähän kappaleeseen Lennon sai innoituksen lukiessaan sanomalehdestä saidasta miehestä, joka ei halunnut käyttää rahojaan vaan piilotti ne ja eli siksi köyhänä. Kappale on huomattavasti "Sun Kingiä" nopetempoisempi. "Mean Mr. Mustardista" jatkaa "Polythene Pam", raaka ja vauhdikas rock and roll -tyylinen kappale. Ensimmäinen sikermä päättyy McCartneyn sävellykseen "She Came In Through the Bathroom Window", joka kertoo Beatles-faneista, jotka onnistuivat pääsemään sisään McCartneyn kotiin talon ollessa tyhjillään. Tähän sikermään suunniteltiin osaksi myös McCartneyn tekemää "Her Majestya", mutta koska kappaleen säveltäjä ei ollut tyytyväinen kappaleeseen, se jätettiin pois.

Toinen Abbey Road -sikermä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toinen ja myös tunnetumpi Abbey Road -sikermä koostuu kolmesta Paul McCartneyn kappaleesta ja se päättää Abbey Road -albumin. Sikermä alkaa kappaleella "Golden Slumbers", joka on hidastempoinen ja vaikuttava kappale. Sitä seuraa levyllä "Carry That Weight", jossa on voimakas kertosäe ja jonka säkeissä on käytössä toisen Beatles-kappaleen "You Never Give Me Your Moneyn" melodia. Kappaleella kaikki yhtyeen jäsenet osallistuvat lauluun. Sikermän päättää kappale "The End", joka koostuu kahdesta erilaisesta osuudesta, vauhdikkaasta sähkökitaran hallitsemasta avausosuudesta ja eeppisestä loppuosuudesta. Laulun kirjoittaja McCartney kertoi "The Endistä" näin:

»Jokaisessa hyvässä näytelmässä on selkeä ja tarinan arvoinen lopetus, jolloin yleisö tietää milloin taputtaa.Niinpä päätin kirjoittaa tähän sellaisen.»

Pian levyn teon jälkeen The Beatles hajosi.

Singlet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • "Something" (UK #4, USA #1, Suomi #17) / "Come Together" (UK #4, USA #1, Suomi #17)

Julkaisuhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio Päivä Levy-yhtiö Formaatti
Iso-Britannia 26. syyskuuta 1969 Apple Records LP
Yhdysvallat 1. lokakuuta 1969 Apple, Capitol Records LP
Maailmanlaajuinen uudelleenjulkaisu 10. lokakuuta 1987 Apple, Parlophone, EMI CD
Japani 11. maaliskuuta 1998 Toshiba-EMI CD
Japani 21. tammikuuta 2004 Toshiba-EMI Uudelleenmasteroitu LP
Maailmanlaajuinen uudelleenjulkaisu 9. syyskuuta 2009 Apple, Parlophone, EMI Uudelleenmasteroitu CD

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Sanomat arvosteli levyn 1. marraskuuta 1969. Arvostelu oli melko positiivinen, mutta levyn katsottiin olevan jossain määrin viihteellinen.[6]

»Uuden Beatles-LP:n ilmestyminen on viime vuosina ollut musiikillinen tapahtuma, jonka merkitys ja mielenkiinto on samaa luokkaa kuin sanokamme Brittenin kantaesitys tai Stockhausenin muototeoriansa kulloisenkin uuden muototyypin soivaksi toteutukseksi tuottama sävellys.

Sellaisilla levyillään kuin Sergeant Pepper ja Magical Mystery Tour Lennon, McCartney ja Harrison nousivat ei ainoastaan pop-musiikin vaan yleensäkin laulumusiikin eturiviin. – – –

Uusin Beatle-LP, äskettäin ilmestynyt Abbey Road, jatkaa tässä katsannossa kaksoiskansion linjaa ja tuottaa kokonaisuutena pienen pettymyksen.

Fantastisesta kaupallisesta menestyksestään huolimatta Beatles-kvartetti on tähän mennessä kyennyt voittamaan kaupallisuuteen sisältyvän viihteellisyyden houkutukset, mutta uuden levyn kohdalla jää vähän sellainen sivumaku, että levy on pantu kokoon markkinoiden ylläpitämiseksi. – – –

Levyn ehkä kauneimmat laulut ovat kääntöpuolen kaksi ensimmäistä, “Here Comes the Sun” ja “Because”. Jälkimmäisen metrisesti oikukas säestyskuvio (3+3+2) tuo väistämättömästi mieleen Kuutamosonaatin.

Päälle ohenteisesti laulettu kuoro sisältää herkullisia soituyhdistelmiä, jotka tosin paikoitellen tekevät vähän viihteellisen vaikutuksen.»

50 vuotta myöhemmin, kun levystä oli julkaistu uudet miksaukset, joiden joukossa oli myös Blu Ray -levyllä oleva 5.1 -miksaus, oli jo toinen ääni kellossa. Albumia kutsuttiin “yhtyeen hui­keaksi joutsenlauluksi”:[7]

»ABBEY ROAD on nostettu monissa äänestyksissä maailman parhaiden pop-albumien kapeimpaan kärkeen, eikä syyttä. Levyllä ovat balanssissa John Lennonin, Paul McCartneyn ja erityisesti George Harrisonin sävellykset, näkemyksellinen tuotanto, puleeratut poppikappaleet ja uteliaat kokeilut.

Ylipäätään on vaikea ohittaa albumia, jolla kuullaan kestohitit “Come Together”, “Something” ja “Here Comes The Sun”, hardrock-veto “I Want You (She’s So Heavy)” ja kakkospuolen kahdeksasta kappaleesta muodostuva 16 minuutin medley eli sikermä.

Kokonaisuus on ajattoman cool. Abbey Road palkitsee minkä tahansa vuosikymmenen kuuntelijan. – – –

Kanteen kiinnitettyä new mix -tarraa ei tarvitse kavahtaa. Lopputuloksen voi tulkita yhtä hyvin perusteellisena remasterointina kuin uutena miksauksena.

Soittimet kuulostavat samoilta kuin ennen ja ne ovat stereokuvassa oikeissa paikoissa.

Äänikuva on avara ja selkeä. Erottelevuus hellii korvia.

MUUTOKSET ovat viime kädessä pieniä, mutta eteenpäin vieviä yksityiskohtia. Raidat on putsattu ja käsitelty yksi kerrallaan. Tuloksena on dynamiikan hurja kasvu: hiljaiset äänet ovat hiljaisia ja kovat kovia. Silti suurikaan volyymi ei särje korvia.

Uusi miksaus on herättänyt henkiin erityisesti McCartneyn bassolinjat, Ringo Starrin rummut ja stemmalaulut. Levyllä soittaa nyt rock-yhtye: neljä yksilöä, joilla on yksi soundi.

Etenkin kakkospuolen medleyn kappaleet aukeavat kuulokekuuntelussa uudella tavalla, kun yksityiskohdat erottuvat toisistaan.

Letkeä “Sun King” ei ole aiemmin kuulostanut yhtä intensiiviseltä eikä “Golden Slumbers” näin eeppiseltä.»

Kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Beatles[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • John Lennon – soolo- ja rytmikitara, akustinen kitara, laulu, taustalaulu, piano, Hammond-urut, Moog-syntetisaattori, ääniefektit, tamburiini, marakassit
 • Paul McCartney – bassokitara, soolo- ja rytmikitara, laulu, taustalaulu, piano, Hammond-urut, Moog-syntetisaattori, lyömäsoittimet, ääniefektit
 • George Harrison – soolo- ja rytmikitara, bassokitara, laulu, taustalaulu, Hammond-urut, Moog-syntetisaattori, lyömäsoittimet, ääniefektit
 • Ringo Starr – rummut, lyömäsoittimet, patarummut, laulu, taustalaulu

Sessio- ja studiomuusikot/muut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • The Beatles, 10 years that shocked the worldlähde tarkemmin?
 • Iltalehti, Beatles - kaikkien aikojen bändi 50 vuottalähde tarkemmin?
 • Steve Turner - Inside The Beatles - tarinat laulujen takana

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Yhdysvaltain listasijoitus
 2. Yhdistyneen kuningaskunnan listasijoitus
 3. Saksan liittotasavallan listasijoitus
 4. Timo Pennanen: Sisältää hitin, sivu 100, Otava 2006
 5. Norjan listasijoitus
 6. Viihteellinen Abbey Road. Helsingin Sanomat, 1.11.2019, s. B 17. Helsinki: Sanoma Oyj. Artikkelin maksullinen verkkoversio Viitattu 2.11.2019.
 7. Miska Rantanen: Uusi miksaus herättää The Beatlesin huikean joutsenlaulun eloon tavalla, joka hellii kuulijaa. Uudelleen miksatun Abbey Road -albumin 50-vuotispainos paljastaa bändin soundin takana.. Helsingin Sanomat, 15.10.2019. Helsinki: Sanoma Oyj. Artikkelin verkkoversio Viitattu 2.11.2019.