Paul on kuollut

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Paul on kuollut (engl. Paul is dead) on urbaanilegenda[1] ja salaliittoteoria, jonka mukaan brittiläisen erittäin suositun ja yli miljardi levyä ja singleä myyneen The Beatles -yhtyeen jäsen Paul McCartney olisi kuollut vuonna 1966 ja korvattu kaksoisolennolla.[1] Huhu julkaistiin tiettävästi ensimmäisen kerran 17. syyskuuta 1969 Draken yliopiston Times-Delphic-lehdessä.[2] McCartneyn väitettiin kuolleen auto-onnettomuudessa, jossa ruumis paloi tunnistamattomaksi.

”Vihjeitä” levynkansissa ja kappaleissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttö McCartneyn kuolemasta koostuu ”vihjeistä”, joita väitetään löytyvän useilta The Beatlesin albumeilta. Ne sisältävät toteamuksia, jotka on kuultu kun laulu on soitettu takaperin, ja moniselitteisiä yksityiskohtia albumien kansissa.[1] Muutamat niistä ovat tunnettuja, kuten se tosiasia että Abbey Roadin kannessa McCartney on ainut paljasjalkainen beatle ja kävelee eri tahdissa kuin muut yhtyeen jäsenet. Toiset ovat paljon kyseenalaisempia, kuten väite siitä että peiliä käyttämällä rummun kylkeen painetut sanat Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Bandin kannessa paljastavat salaviestin. On myös väitetty, että kyseisellä albumilla olevassa kappaleessa ”A Day in the Life” kuullaan takaperin soitettuna sanat ”We miss you Paul, we miss you Paul” (suom. ’kaipaamme sinua Paul’). Albumin kannessa oleva kitaran muotoinen kukka-asetelma, joka on sijoitettu Beatles-nimen alle, on mahdollisesti hahmotettavissa tekstiksi ”PAUL”.

The Beatlesin jäsenen, kitaristin ja Paul McCartneyn hyvän ystävän, John Lennonin vuonna 1968 tekemässä pääosin instrumentaalissa kappaleessa ”Revolution 9”, jossa kuullaan Lennonin, George Harrisonin, Lennonin naisystävän Yoko Onon sekä The Beatlesin levyjen tuottajan George Martinin puhetta. Tällä kappaleella Lennon toistaa sanoja ”number nine, number nine”, ja kun kappaletta soitetaan takaperin, muuttuu sanoma muotoon ”turn me on dead man” (suom. ’kiihota minua kuollut mies’), minkä arvellaan viittavan Pauliin.

Myös Lennonin vuodelta 1967 olevassa kappaleessa ”Strawberry Fields Forever”, johon myös kuvattiin maailman ensimmäinen musiikkivideo, väitetään olevan vihjeitä McCartneyn kuolemasta. McCartneyn väitetään näyttävän videolla selvästi erilaiselta kuin vuonna 1966. Lisäksi kappaleen lopussa Lennon sanoo jotain hiljaisella ja epäselvällä äänellä ja hänen on usein tulkittu sanoneen ”I buried Paul” (suom. ’minä hautasin Paulin’).

Lennon itse kertoi lausuneensa sen sijaan sanat cranberry sauce (suom. 'karpalokastike')[3].

Myös The Beatlesin vuoden 1967 albumin Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Bandin kannessa, jossa yhtyeen jäsenet seisovat vierekkäin, on havaittavissa mielenkiintoinen seikka. Paul on kuvassa pidempi kuin Lennon, kun taas aiemmissa kuvissa Lennon ja Paul ovat samanpituisia. Lisäksi samaisella albumilla on kappale ”She’s Leaving Home”, joka kertoo tarinan tytöstä, joka karkaa kotoaan. Kappaleen ensimmäisessä säkeistössä lauletaan sanat ”Wednesday morning at five o’clock” (suom. ’keskiviikkoaamuna kello viideltä’), mikä on yhdistetty Paulin mahdolliseksi kuolinajaksi.

The Beatlesin elokuvassa Magical Mystery Tour ja samannimisellä vuoden 1967 albumilla Magical Mystery Tour on kappale ”Your Mother Should Know”, jonka musiikkivideo nähtiin elokuvassa. Siinä jokaisella beatlella on päällään valkoinen puku, jonka rinnuksessa kaikilla muilla on punainen ruusu, mutta McCartneyn ruusu on musta. Tämän on katsottu olleen yksi monista vihjeistä ja symboloivan kuolemaa.

Vuoden 1969 The Beatlesin kappale Come Together on myös yhdistetty ”Paul on kuollut” -väitteeseen, sillä laulun kirjoittaneen John Lennonin väitetään kuulleen ”Paulin hautajaisissa” sanat Come together, over me, minkä hän tulkitsi tarkoittavan, että yhtyeen täytyisi jatkaa ilman häntä. Come Together -kappaleen kertosäe kuulukin; ”Come together, right now, over me” ja kappaleessa on hieman aavemainen tunnelmakenen mukaan?.

Paul McCartneyn väitetty ulkonäön muuttuminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

On myös väitetty, että Paulin ulkonäkö olisi muuttunut vuoden 1966 jälkeen, ja että hänen silmiensä väri olisi vaihtunut tummasta vihertäväksi.[4] Ulkonäön muuttumista voidaan tosin selittää myös McCartneyn painon vaihtelulla vuosien aikana. Myös McCartneyn pituuden on tosin katsottu vaihdelleen vuosien aikana, samoin kuin pään muodon sekä korvien sijainnin.

  1. a b c 'Hutchins, Chris, "Elvis vastaan Beatles"
  2. Bart Schmidt: It was 40 Years Ago, Yesterday… library.drake.edu. 18.9.2009. Draken yliopiston kirjasto. Arkistoitu 19.7.2011. Viitattu 9.9.2010.
  3. Playboy, tammikuu 1981. (Haastattelun päiväys: syyskuu 1980.) Saatavana os. The Playboy Interview With John Lennon and Yoko Ono ja John Lennon Interview: Playboy 1980 (Page 3) - Beatles Interviews Database
  4. Ray Coleman, "John Lennon: Täydellinen elämäkerta"