Magical Mystery Tour

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo albumista. Muista samannimisistä teoksista katso täsmennyssivu.
Magical Mystery Tour
The Beatles
Studioalbumin Magical Mystery Tour kansikuva
Studioalbumin tiedot
 Äänitetty  24. marraskuuta 1966 – 7. marraskuuta 1967, Abbey Road Studios, Lontoo
 Julkaistu 27. marraskuuta 1967
 Tuottaja(t) George Martin
 Tyylilaji psykedeelinen rock, poprock, sunshine pop, taiderock, kamaripop, taidepop[1]
 Kesto 36.52
 Levy-yhtiö Capitol
The Beatlesin muut julkaisut
Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band
1967
Magical Mystery Tour
1967
The Beatles
1968

Magical Mystery Tour on The Beatles -yhtyeen albumi, joka ilmestyi Yhdysvalloissa vuonna 1967. Britanniassa julkaistiin sen sijaan kuusi kappaletta sisältävä tupla-EP. Useimmat albumin kappaleista tehtiin Beatles-elokuvaan Magical Mystery Tour, joka esitettiin Britannian televisiossa joulukuussa 1967.

The Beatles oli työskennellyt lähes puoli vuotta edellisen albuminsa, suurmenestystä niittäneen ja populaarikulttuuria muuttaneen Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band-levyn parissa. Albumi oli ollut aiempia albumeita kokeellisempi ja sisältänyt myös paljon psykedeelistä rockia. Sgt. Pepperin sessioissa The Beatles nauhoitti myös useita albumin ulkopuolelle jääneitä kappaleita mukaan lukien menestyskappaleet John Lennonin tekemä Strawberry Fields Forever ja Paul McCartneyn sävellys Penny Lane, jotka julkaistiin tupla-A-singlenä.

Elokuvaprojekti

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paul McCartney sai Sgt. Pepperin valmistumisen jälkeen idean, että Beatles kuvaisi elokuvan, jossa he matkustaisivat bussilla ympäri Englantia. Filmiä kuvattiin runsaat kaksi viikkoa ja sen kuvauksiin osallistui Beatlesin jäsenten lisäksi myös yhtyeen ystäviä, toimittajia, satunnaisesti mukaan valittuja Beatles-faneja sekä yhtyeen rumpalin Ringo Starrin täti. Elokuvan nimeksi annettiin Magical Mystery Tour, ja siitä tuli surrealistinen ja vahvasti psykedeelinen teos, joka oli rakennettu Beatlesin musiikin ympärille. Elokuva jakoi vahvasti mielipiteitä. Suurta kiitosta sai kuitenkin osakseen musiikki, joka oli The Beatlesin uutta materiaalia, ja osittain elokuvaa varten sävellettyä. Elokuvaa varten tehtiin ainakin instumentaalinen ”Flying”-kappale.

Sävellystyö ja kappaleiden levytys

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muutamat LP-levylle sisältyneistä kappaleista olivat sävelletty ja nauhoitettu jo Sgt. Pepperin sessioissa ja osaan kappaleista oli jo ideat valmiina. Kaikki EP-levylle sisälletyistä kappaleista olivat kuitenkin levytetty vasta Magical Mystery Tourin äänityksissä. Muutamat Sgt. Pepperin ulkopuolelle jätetyistä kappaleista jätettiin kuitenkin myös Magical Mystery Tourin ulkopuolelle. Magical Mystery Tour äänitettiin virallisesti 25. huhtikuuta - 7. marraskuuta 1967, mutta muutamat kappaleista jotka esiintyvät LP-versiolla äänitettiin jo 24. marraskuuta 1966 - 21. huhtikuuta 1967 välisenä aikana.

 1. Magical Mystery Tour – 2.51
 2. The Fool on the Hill – 3.00
 3. Flying (Lennon / McCartney / Harrison / Starkey) – 2.16
 4. Blue Jay Way (Harrison) – 3.56
 5. Your Mother Should Know – 2.29
 6. I Am the Walrus – 4.36
 1. Hello Goodbye – 3.31
 2. Strawberry Fields Forever – 4.10
 3. Penny Lane – 3.03
 4. Baby You’re a Rich Man – 3.03
 5. All You Need Is Love – 3.48
 • The Beatles: Can't Buy Me Love, Britannia ja Amerikka.
 1. Magical Mystery Tour rateyourmusic.com. Viitattu 6.7.2022.