Magical Mystery Tour

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Magical Mystery Tour
The Beatles
EP-levyn Magical Mystery Tour kansikuva
EP-levyn tiedot
 Nauhoitettu  25. huhtikuuta – 7. marraskuuta 1967, EMI- ja Olympic-studiot, Lontoo
 Julkaistu 8. joulukuuta 1967
 Tuottaja(t) George Martin
 Tyylilaji pop rock, psykedeelinen rock, kamaripop
 Kesto 19.08
 Levy-yhtiö Parlophone
The Beatlesin muut ep-levyt
Nowhere Man
1966
Magical Mystery Tour
1967

Magical Mystery Tour
The Beatles
Studioalbumin Magical Mystery Tour kansikuva
Studioalbumin tiedot
 Nauhoitettu  24. marraskuuta 1966 – 7. marraskuuta 1967, Abbey Road Studios, Lontoo
 Julkaistu 27. marraskuuta 1967
 Tuottaja(t) George Martin
 Tyylilaji pop rock, psykedeelinen rock, kamaripop
 Kesto 36.52
 Levy-yhtiö Capitol, Parlophone
The Beatlesin muut julkaisut
Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band
1967
Magical Mystery Tour
1967
The Beatles
1968

Magical Mystery Tour on The Beatlesin tupla-EP sekä albumi, jotka julkaistiin vuonna 1967. Näistä EP julkaistiin Britanniassa ja albumi Yhdysvalloissa. Magical Mystery Tour on yhtyeen tunnin pituinen elokuva, joka esitettiin alun perin Britannian televisiossa.

Edellinen albumi, Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Beatles oli työskennellyt lähes puoli vuotta edellisen albuminsa, suurmenestystä niittäneen ja populaarikulttuuria muuttaneen Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band-levyn parissa. Albumi oli ollut aiempia albumeita kokeellisempi ja sisältänyt myös paljon psykedeelistä rockia. Sgt. Pepperin sessioissa The Beatles nauhoitti myös useita albumin ulkopuolelle jääneitä kappaleita mukaan lukien menestys-singlet John Lennonin tekemä Strawberry Fields Forever ja Paul McCartneyn sävellys Penny Lane, jotka julkaistiin samalla singlellä, maailman ensimmäisinä tupla A-singleinä.

Elokuva-projekti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paul McCartney sai Sgt. Pepperin valmistumisen jälkeen idean, että Beatles kuvaisi elokuvan, jossa he reissaisivat bussilla ympäri Englantia. Filmiä kuvattiin runsaat kaksi viikkoa ja sen kuvauksiin osallistui Beatlesin jäsenten lisäksi myös yhtyeen ystäviä, toimittajia, satunnaisesti mukaan valittuja Beatles-faneja sekä yhtyeen rumpalin Ringo Starrin täti. Elokuvan nimeksi tuli Magical Mystery Tour ja siitä tuli surrealistinen ja vahvasti psykedeelinen teos, joka oli rakennettu Beatlesin musiikin ympärillä. Elokuva jakoi mielipiteitä suuresti. Vahvaa kiitosta sai kuitenkin osakseen elokuvan musiikki, joka oli The Beatlesin uutta materiaalia ja osittain elokuvaa varten sävellettyä. Elokuvaa varten tehtiin ainakin instumentaalinen Flying-kappale.

Sävellystyö ja kappaleiden levytys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muutamat LP-levylle sisältyneistä kappaleista olivat sävelletty ja nauhoitettu jo Sgt. Pepperin sessioissa ja osaan kappaleista oli jo ideat valmiina. Kaikki EP-levylle sisälletyistä kappaleista olivat kuitenkin levytetty vasta Magical Mystery Tourin äänityksissä. Muutamat Sgt. Pepperin ulkopuolelle jätetyistä kappaleista jätettiin kuitenkin myös Magical Mystery Tourin ulkopuolelle. Magical Mystery Tour äänitettiin virallisesti 25. huhtikuuta-7. marraskuuta 1967, mutta muutamat kappaleista jotka esiintyvät LP-versiolla äänitettiin jo 24. marraskuuta 1966-21. huhtikuuta 1967 välisenä aikana.

Kappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Magical Mystery Tour[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Magical Mystery Tour on Paul McCartneyn kirjoittama mahtipontinen pop rock-kappale, joka avaa sekä EP:n, LP:n että myös elokuvan, jossa kappale esiintyy kahdesti. Kappale oli ensimmäisiä Magical Mystery Tourille valmistuneita kappaleita, sillä se nauhoitettiin jo huhtikuussa 1967. Kappaleessa päävokaaleja laulaa säveltäjä McCartneyn ohella John Lennon.

Your Mother Should Know[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Your Mother Should Know on niin ikään McCartneyn sävellys, jossa taustalaulu on suuressa osassa ja se esiintyy EP- ja LP-versioilla ja myös elokuvan lopussa. Kappale on yhdistetty Paul on kuollut salaliittoteoriaan, koska kun Beatles esittää kappaleen elokuvassa, kaikilla beatleilla on yllään kokovalkoinen puku ja rinnuksessa kaikilla on punainen ruusu, McCartneyta lukuun ottamatta, jonka ruusu on musta. Tämän taas nähtiin symboloivan kuolemaa.

I Am the Walrus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

I Am the Walrus on John Lennonin psykedeelinen sävellys, joka esiintyy myös kaikilla kolmella; EP-levyllä, LP-levyllä ja elokuvassa. Lennon teki kappaleeseen mysteeriset ja sanaleikilliset sanoitukset. Kappale julkaistiin myös singlenä, Hello Goodbyen B-puolena, mikä oli Lennonin mielestä väärin. Hänen mielestään I Am the Walrusin olisi pitänyt olla singlen A-puoli.

The Fool on the Hill[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Fool on the Hill on Paul McCartneyn sävellys ja se poikkeaa tyyliltään muista albumin kappaleista. The Fool on the Hill esiintyy molemmilla levyjulkaisuilla ja sille kuvattiin musiikkivideo rantakallioilla Blackpoolissa, mikä sisältyi myös Magical Mystery Tour-elokuvaan.

Flying[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Flying on koko yhtyeen sävellys ja se on merkitty John Lennonin, Paul McCartneyn, George Harrisonin ja Ringo Starrin yhteiseksi sävellykseksi. Kappale on instrumentaali ja siitä nauhoitettiin kaksi eri versioita, runsaan kahden minuutin versio joka sisältyi levyjulkaisuille ja runsaan yhdeksän minuutin harvinaisempi versio. Flying esiintyy myös elokuvassa.

Blue Jay Way[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Blue Jay Way on soolokitaristi George Harrisonin psykeedeelinen ja melko hidastempoinen sävellys ja se kertoo Blue Jay Way-nimisestä kadusta, jolla Harrison asui aiemmin. Kappale esiintyy molemmilla levyjulkaisuilla ja myös elokuvassa. Rumpali Ringo Starr kertoi Harrisonista kertovasta dokumentissa George Harrison: Living in the Material World, että kappaleen musiikkivideon kuvaaminen oli Beatlesille erityisen hauskaa.

Hello Goodbye[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hello Goodbye on Paul McCartneyn sävellys, josta John Lennon ei erityisemmin pitänyt, johtuen osittain siitä että Hello Goodbye valittiin singlen A-puoleksi ohi hänen kappaleensa I Am the Walrusin. Hello Goodbye esiintyy ainoastaan LP-versiolla, josta se nousi yhdeksi suosituimmista kappaleista.

Strawberry Fields Forever[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Strawberry Fields Forever on John Lennonin hieman psykedeelis-tyylinen sävellys, joka kertoo eräästä hänen lapsuutensa lempipaikoista, Strawberry Fieldsistä, jossa hän tykkäsi leikkiä. Kappale äänitettiin Sgt. Pepperin sessioissa ja julkaistiin singlenä jo alkuvuodesta 1967. Kappale luetaan usein Beatlesin parhaiden joukkoon.

Penny Lane[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Penny Lane on Paul McCartneyn Strawberry Fieldsin tapaan nostalginen sävellys, joka kertoo hänen lapsuusvuosiensa maisemista Penny Lanen kaupunginosassa Liverpoolissa. Penny Lane julkaistiin singlenä alkuvuodesta 1967, ja myös se oltiin levytetty jo Sgt. Pepper-sessioissa.

Baby You're a Rich Man[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Baby You're a Rich Man on John Lennonin sävellys. Se on psykedeelistä rockia tyyliltään ja sisältää Beatlesin tavanomaisesta tyylistä poikkeavia instrumentteja. Kappaletta ei sisällytetty elokuvaan eikä EP-levyllä, mutta albumilla se esiintyy.

All You Need Is Love[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumin huipentava All You Need Is Love on John Lennonin pop rock-tyylinen sävellys, jonka Beatles esitti ensi kertaa BBC:n suorassa televisiolähetyksessä. Kappale ei juurikaan sisällä musiikillisia psykedeelisiä vaikutteita, ja kappaleessa Lennon puhuu maailmanrauhan puolesta. Kappaleesta on muodostunut tunnettu rauhan symboli.

Kappalelista, EP-versio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Levy 1[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

A-puoli

 1. "Magical Mystery Tour" - 2:51
 2. "Your Mother Should Know" - 2:29

B-puoli

 1. "I Am the Walrus" - 4:36

Levy 2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

A-puoli

 1. "The Fool on the Hill" - 3:00
 2. "Flying" (Lennon/McCartney/Harrison/Starkey) - 2:16

B-puoli

 1. "Blue Jay Way" (Harrison) - 3:56

Kappalelista, LP-versio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

A-puoli

 1. "Magical Mystery Tour" – 2:51
 2. "The Fool on the Hill" – 3:00
 3. "Flying" (Lennon/McCartney/Harrison/Starkey) – 2:16
 4. "Blue Jay Way" (Harrison) – 3:56
 5. "Your Mother Should Know" – 2:29
 6. "I Am the Walrus" – 4:36

B-puoli

 1. "Hello Goodbye" – 3:31
 2. "Strawberry Fields Forever" – 4:10
 3. "Penny Lane" – 3:03
 4. "Baby You're a Rich Man" – 3:03
 5. "All You Need Is Love" – 3:48

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • The Beatles: Can't Buy Me Love, Britannia ja Amerikka.
Tämä musiikkialbumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.