Stuart Sutcliffe

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sutcliffen muistopenkki Huytonissa, Merseysidessa, Englannissa.

Stuart ”Stu” Sutcliffe (23. kesäkuuta 1940 Edinburgh, Skotlanti10. huhtikuuta 1962 Hampuri, Länsi-Saksa) oli brittiläinen taiteilija ja muusikko. Hän toimi The Beatlesin alkuperäisenä basistina.

Sutcliffe oli John Lennonin ystävä ja taideopiskelutoveri Liverpoolissa ennen liittymistään The Quarrymen -yhtyeeseen. Sutcliffe keksi Lennonin kanssa yhtyeen uuden nimen aluksi muodossa Beetles (engl. Kuoriaiset) Buddy Hollyn The Crickets -yhtyettä (engl. Heinäsirkat) mukaillen, sittemmin nimi muunnettiin sanaleikiksi beatmusiikista.

Sutcliffe vaikutti välillisesti The Beatlesin ulkoiseen olemukseen. Hän omaksui tyttöystävänsä valokuvaaja Astrid Kirchherrin kautta uuden hiustyylin, jonka muut yhtyeen jäsenet omaksuivat vähitellen ja josta tuli varhaiskauden tunnusomainen piirre. Yhtyeen Hampurin-ajan ja sen jälkeiset esiintymisasut olivat myös Kirchherrin ja Sutcliffen kehittämiä ennen Brian Epsteinin yhtyeelle tuomaa tyyliä.

Sutcliffe ei kehittynyt muusikkona muun yhtyeen mukana ja hän jätti The Beatlesin vuonna 1961 mentyään kihloihin Kirchherrin kanssa. Hän jäi Saksaan ja keskittyi taideopintoihin. Sutcliffe kuoli kuitenkin aivoverenvuotoon 21-vuotiaana vuonna 1962. Hän on mukana Beatlesin Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band -albumin kansikuvassa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stuart Sutcliffe Beatlesbible-sivustolla