Pete Best

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pete Best
Best esiintymässä Marylandissa vuonna 2006
Best esiintymässä Marylandissa vuonna 2006
Henkilötiedot
Koko nimi Randolph Peter Best
Syntynyt24. marraskuuta 1941 (ikä 82)
Madras, Brittiläinen Intia
Muusikko
Laulukielet englanti
Aktiivisena 1959–1968, 1988–
Tyylilajit rock
Soittimet rummut
Yhtyeet The Beatles
Lee Curtis and the All-Stars
The Pete Best Four
The Pete Best Combo
The Pete Best Band
Levy-yhtiöt Apple RecordsView and modify data on Wikidata
Aiheesta muualla
Kotisivut

Randolph Peter Best (s. Randolph Peter Scanland, 24. marraskuuta 1941 Madras, Brittiläinen Intia) on brittiläinen muusikko. Hän on The Beatles -yhtyeen alkuperäisrumpali, joka erotettiin vuonna 1962. Lennon, McCartney ja Harrison erottivat hänet, kun Beatles oli tekemässä ensimmäistä levyään EMI:lle. Erottamispäätöksen kertoi Bestille yhtyeen manageri Brian Epstein.

Best ei ollut levytuottaja George Martinin mielestä riittävän hyvä rumpali levylle, ja hän halusi käyttää kokeneempaa rumpalia. Tämä oli melko yleistä sen ajan levytyksissä. Best oli aiemmin kelvannut Polydor-levy-yhtiölle, kun Beatles levytti Tony Sheridanin taustayhtyeenä.

Paul McCartney kertoi myöhemmin, että syy Bestin erottamiseen oli hänen persoonansa eikä huono soittotaito. Best oli hiljaisempi ja järkevämpi kuin muut, eikä hän ollut yhtä taiteilijaluonne. McCartney, Lennon ja Harrison viettivät aikaa yhdessä muutenkin kuin keikoilla, mutta Best jäi hieman ulkopuoliseksi. Best itse arvelee yhdeksi erottamisen syyksi komean ulkonäkönsä ja sen aiheuttaman muita jäseniä suuremman suosion ihailijoiden keskuudessa.

Bestin tilalle yhtyeeseen tuli Ringo Starr. The Beatlesin jälkeen Best on soittanut muun muassa yhtyeissä Lee Curtis and the All-Stars, The Pete Best Four, The Pete Best Combo sekä The Pete Best Band. Suuren osan elämästään hän on kuitenkin elättänyt itsensä muilla töillä kuin musiikin tekemisellä. Hän lopetti soittamisen vuonna 1968 ja työskenteli aluksi leipomossa ja myöhemmin pitkään työvoimatoimiston virkailijana.

Best pyydettiin kuitenkin aina välillä esiintymään, ja kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen hän lopulta suostui vuonna 1988. Hän on sittemmin kiertänyt esiintymässä paljonkin. Vuonna 1995 julkaistu Beatlesin Anthology 1 -kokoelma sisälsi levytyksiä, joilla Best soittaa. Tästä levystä hän saa tekijänoikeuspalkkioita, joita on jo kertynyt miljoonien eurojen edestä.

Best lauloi The Beatlesin esiintymisissä yleensä yhden tai kaksi laulua illassa. Hänen vakionumeroitaan olivat muun muassa ”Matchbox” ja ”Boys” sekä McCartneyn kirjoittama ”Pinwheel Twist”. Vuonna 1962 Decca-levy-yhtiölle tehdyssä koenauhoituksessa, jossa tallennettiin 15 laulua, Best toimi ainoastaan rumpalina, kuten myös saman vuoden lopulla EMI-yhtiölle tehdyissä harjoitusnauhoituksissa. Vuonna 2008 ilmestyi The Pete Best Bandin albumi Heyman’s Green, jonka kappaleiden säveltämiseen Best on osallistunut. Levy sai kriitikoilta suopean vastaanoton. Best soittaa levyllä rumpuja, mutta ei laula.

Best oli Parikkalassa vuosittain järjestettävän Kovan Päivän Ilta -tapahtuman pääesiintyjänä vuonna 1999. Hän ei tiettävästi ole tavannut muita The Beatlesin jäseniä vuonna 1962 tapahtuneiden potkujensa jälkeen.[1] Eräässä Paul McCartneyn elämäkerrassa väitetään, että McCartney olisi soittanut Bestille vuonna 1995 ja kertonut tulossa olevasta Anthology-levystä ja sen Bestille tuomista tekijänoikeusrahoista.[2] Bestin mukaan soittaja oli kuitenkin hänen vanha ystävänsä, pitkään Beatlesin palveluksessa ollut Neil Aspinall.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jiri Nikkinen: Beatles-muisteloa beatles.fi. 24.2.2009. Arkistoitu 28.3.2019. Viitattu 6.8.2020.
  2. Norman, Philip: Paul McCartney: The life, Little, Brown and Company 2005, sivu 658
  3. ‘There’s nothing to forgive’: Pete Best on being sacked from The Beatles The Irish Times. 21.3.2020. Viitattu 6.8.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]