Kemikaalivana

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tiivistymisvanoja
Toisen maailmansodan aikaisten potkurikoneiden jättämiä tiivistymisvanoja n. 1940-luvun alusta. (USAF photo)
Aerosolien levittämistä Vietnamin sodan aikana

Käsitykset lentokoneiden ilmaan suihkuttamista kemikaalivanoista (engl. chemtrail) ovat salaliittoteorioita,[1] joiden mukaan jokin taho tarkoituksella ja salassa levittää huomattavia määriä kemikaaleja ilmakehään tarkoituksenaan manipuloida ilmastoa ja aiheuttaa väestölle terveydellisiä haasteita. Yhdenkään valtion hallitus ei ole antanut suoraa ja kattavaa selontekoa kemikaalivanoista.

Ilmatieteen laitos koordinoi Suomen Akatemian FICCA-ohjelmaan kuuluvaa COOL-projektia, jonka tarkoituksena on verrata stratosfääriin levitettävän aerosolin vaikutuksia mustan noen päästövähennyksiin ja merialueiden pilvien pisarakoon pienentämiseen merivedestä saatavien tiivistymisydinten avulla.[2]

Salaliittoon uskovat tahot myös uskovat, että rikkidioksidin suihkuttamista yläilmakehään on ollut suunnitteilla jo jonkin aikaan, ja joidenkin mukaan se olisi kaikista kustannustehokkain ratkaisu viilentää ilmastoa.lähde? Ilmassa leijuvat rikkidioksidihiukkaset voisivat heijastaa auringon säteitä takaisin avaruuteen, ja näin maapallo altistuisi pienemmälle valomäärälle, ja höyrystyminen hidastuisi. Rikkidioksidilla tiedetään olevan erittäin haitallisia vaikutuksia terveydelle, kuten hengitysteiden rappeutuminen ja soluhengityksen heikentyminen.

Aktivistitselvennä ovat useissa yhteisöissä ja medioissa ympäri maailman ilmaisseet huolensa aerosolisuihkutuksista, ja hankkeita on usein kuvattu jopa järjettömiksi. Kemikaalivanoja ei tule sekoittaa tiivistymisvanoihin, jotka muodostuvat lentokoneiden pakokaasujen sisältämän vesihöyryn jäähtyessä. Kuivassa ilmassa tiivistymisjuova on hyvin lyhytkestoinen ja haihtuu usein viimeistään minuuttien kuluttua, mutta kosteassa ne säilyvät pitkään ja välillä leviävät hyvin laajalle alueelle. Tiivistymisvanoja on esiintynyt 30-luvulta saakka, kun lentokoneet pääsivät tarpeeksi korkealle, mutta kemikaalivanoihin uskovat väittävät näitä alkaneen ilmestyä vasta 90-luvulla[3] Aktivistit väittävät Kemikaalivanojen olevan luonteeltaan harsomaisia pilviä, jotka hajoavat hitaasti leviten atmosfräärissä.lähde?

Jotkut myös väittävät, että mittaustulokset osoittavat, että maaperän alumiini-, strontium- ja bariumpitoisuudet ovat räjähdysmäisessä kasvussa, mutta tuhansia vuosia vanhat jäänäytteet eivät tue tätä, ja mitään todisteita tällaisesta ei vielä ole esitetty.lähde? Alumiinin, joka on kolmanneksi yleisin alkuaine maankuoreessa hapen ja piin jälkeen, väitetään aiheuttavan paljon ongelmia, mutta tästäkään ei ole esitetty mitään tieteellisiä todisteita. Jotkut ympäristötutkijat ja -aktivistit ovat yhdistäneet ilmiön kemikaalivanoihin.lähde? Strontiumin ja bariumin väitetään aiheuttavan syöpää elimistöön kerääntyessään.

Monet toimittajat väittävät hallitusten palkkaamien tutkijoiden ja virkamiesten valehtelevan totuuden kansalaisten reaktion taltuttamiseksi. Eri puolilla maailmaa on noussut useita kansalaisryhmittymiä vastustamaan ilmastonmuokkausta pakkokeinoin.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 'Chemtrails' and other aviation conspiracy theories The Telegraph. Viitattu 27.10.2013.
  2. Ilmatieteen laitos koordinoi neljää FICCA-hanketta 2011. Ilmatieteen laitos. Viitattu 7.8.2013.
  3. The Contrail Effect PBS. Viitattu 7.8.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]