Illuminati

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo salaseurasta. Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvästä järjestöstä katso Illuminati.
Dollareissa esiintyvä kaikkinäkevän silmän symboli yhdistetään usein Illuminatiin.

Illuminati (lat. valaistuneet), illuminaatti, on monien nykyisten ja historiallisten ryhmien nimi. Useimmiten Illuminatilla tarkoitetaan kuitenkin Baijerissa 1700-luvun loppupuolella vaikuttanutta Baijerin valaistuneet -ryhmittymää, jota on joskus kutsuttu maailman vähiten salaiseksi salaseuraksi.

Baijerin valaistuneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Illuminatin perustaja Adam Weishaupt oli Ingolstadtin yliopiston ensimmäinen kirkko-oikeuden professori, joka oli jesuiitta ja teologi. Tämä aiheutti runsaasti ristiriitoja Weishauptin ja hänen kollegoidensa välille, mikä osaltaan edesauttoi päätöstä perustaa salaseura edistämään tieteellistä ja ateistista maailmankatsomusta, sekä vastustamaan kirkon ja monarkkien ylivaltaa. Weishauptin luona asui ennestään muutamia hänen opiskelijoistaan. He yhdessä perustivat 1. toukokuuta 1776 ryhmän nimeltä "Bund der Perfektibilisten", joka myöhemmin muuttui muotoon "der Illuminatenorden", valaistuneiden veljeskunta.

Järjestö laajeni aluksi erittäin hitaasti. Helmikuussa 1778, lähes kahden vuoden kuluttua perustamisesta, veljeskuntaan kuului vain yhdeksän jäsentä. Tämä oli tarkoituksenmukaista Weishauptille, sillä hän ei halunnut ottaa uusia jäseniä seuran tason kustannuksella. Jäseniksi haluttiin "jaloja, ylhäisiä, oppineita ja tärkeitä miehiä". Järjestön suurempi levittäytyminen oli pääasiassa vapaaherra Adolf Kniggen ansiota. Hän oli jo vapaamuurarien jäsen liittyessään valaistuneiden veljeskuntaan vuonna 1780. Knigge keksi hankkia jäseniä vapaamuurareista, jolloin voitiin olla melko varmoja heidän sopivuudestaan.

Järjestön jäsenmäärä alkoi kasvaa vauhdilla, samalla kun se levittäytyi maantieteellisesti. Jäsenet kuuluivat järjestön alimpaan luokkaan, sillä Weishaupt ei ollut suunnitellut tarkempaa hierarkiaa, vaan oli johtanut veljeskuntaa yksinvaltiaan tavoin. Knigge suunnitteli arvojärjestelmän ottaen mallia vapaamuurareista. Samalla veljeskuntaa muutettiin mystisempään suuntaan. Vuonna 1784 Baijerin vaaliruhtinaan Karl Theodorin hallitus kielsi kaikki salaseurat, mukaan lukien Illuminati ja vapaamuurarit, jonka jälkeen Illuminatin organisaatio romahti pian.

Monien väitteiden mukaan Illuminati olisi olemassa vielä nykyisinkin, mutta on hyvin vähän todisteita siitä, että Weishauptin ryhmä olisi ollut toiminnassa enää 1800-luvulla. Monet ryhmät ovat myöhemmin käyttäneet nimeä Illuminati ja jopa väittäneet olevansa osa veljeskuntaa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaunokirjallisuudessa aihetta on käsitellyt muun muassa Robert Shean ja Robert Anton Wilsonin Illuminatus-trilogia (1975), sekä Dan Brownin Enkelit ja demonit (2000).

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Die Korrespondenz des Illuminatenordens. Bd. 1, 1776-81. Herausgegeben von Reinhard Markner, Monika Neugebauer-Wölk und Hermann Schüttler. Tübingen: Max Niemeyer, 2005. ISBN 3-484-10881-9. Bd. 2, Januar 1782 - Juni 1783. Berlin: De Gruyter, 2013. ISBN 978-3-11-029486-6.
  • The Secret School of Wisdom: The Authentic Ritual and Doctrines of the Illuminati. Edited by Josef Wäges and Reinhard Markner. London: Lewis Masonic, 2015. ISBN 978-0853184935.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Illuminati.