Salaseura

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Salaseura on seura, joka edellyttää jäsentensä pitävän salassa tietyt järjestön toiminnot, kuten initiointiriitit ja muut seremoniat. Järjestön jäsenten voidaan vaatia kieltämään tai pitämään salassa jäsenyytensä, ja salaisuuksien pitämisestä saatetaan vaatia vala. Jo alkukantaisissa yhteisöissä oli salaseuroja. Vanhat salaseurat ovat sukulaisuuteen tai syntyperään perustuvia, yleensä miesten seuroja, joilla on omat arvojärjestyksensä, omat rituaalinsa, salaiset tunnuksensa ja jäseniä sitovat normit. Salaseurat voivat olla joko uskonnollisia tai puhtaasti maallisia.

Jo antiikin Kreikasta alkaen salaseurat ovat herättäneet monenlaisia epäluuloja seuroihin kuulumattomissa. Salaseurat ovat olleet erilaisten salaliittoteorioiden lähteenä.

Tunnettuja salaseuroja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnetuimpia salaseuroja tai sellaisiksi joskus kutsuttuja ovat muun muassa vapaamuurarit, ruusuristiläiset, Ku Klux Klan, Temppeliherrain ritarikunta, Illuminati, carbonari, Skull and Bones, Ordo Templi Orientis, Hermetic Order of the Golden Dawn, Bilderberg-ryhmä, sekä monet rikollisjärjestöt kuten mafia, yakuza ja triadit.[1][2][3]

Kuvitteellisia salaseuroja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salaseurat ovat tärkeässä osassa monissa fiktiivisissä teoksissa, kuten:

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bradley, Michael: Salaseurojen käsikirja. Suomentanut Annukka Kolehmainen. Helsinki: Helmi Kustannus, 2004. ISBN 951-556-058-6.
  • Reynolds, John Lawrence: Varjojen väki: Maailman salaseurojen historia. (Shadow people: Inside history's most notorious societies, 2006.) Suomentanut J. V. Sappinen. Helsinki: Johnny Kniga, 2008. ISBN 978-951-0-33089-0.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kaisa Virtanen: Varjojen väkeä ja pimeyden perillisiä – salaseuroja ja järjestäytynyttä rikollisuutta 2009. HelMet. Arkistoitu . Viitattu 3.9.2013.
  2. Jaap Kloosterman: Secret Societies: Introduction International Institute of Social History. Viitattu 3.9.2013.
  3. a b Jamie Frater: Top 10 Secret Societies 2007. Listverse. Viitattu 3.9.2013.