Pyhä veri, pyhä Graal

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pyhä veri, pyhä Graal
The Holy Blood and the Holy Grail
Alkuperäisteos
Kirjailija Michael Baigent
Richard Leigh
Henry Lincoln
Kieli englanti
Kustantaja Jonathan Cape
Julkaistu 1982
Suomennos
Suomentaja Tarmo Haarala
Kustantaja Bazar
Julkaistu 2005
Sivumäärä 578
ISBN ISBN 951-9107-41-X
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Pyhä veri, pyhä Graal (engl. The Holy Blood and the Holy Grail, Yhdysvalloissa Holy Blood, Holy Grail) on Michael Baigentin, Richard Leighin ja Henry Lincolnin kiistelty kirja, joka perustuu pääosin Pierre Plantardin huijaukseen Prieuré de Sion (Siionin veljeskunta).

Pyhä veri, pyhä Graal ilmestyi alun perin englanniksi Britanniassa Jonathan Capen kustantamana vuonna 1982. Suomeksi se ilmestyi Tarmo Haaralan suomentamana ja Bazar Kustannus Oy:n kustantamana vuonna 2005.

Kirjoittajat esittävät hypoteesin, että Jeesusta ei ristiinnaulittu, hän meni naimisiin Magdalan Marian kanssa ja he saivat lapsia, joista myöhemmin polveutuivat Ranskan merovingit. Väitteen mukaan nykyisinkin joukossamme olisi ihmisiä, joiden sukujuuret johtavat Jeesukseen.[1]

Historioitsijoiden ja yliopistomaailman reaktio kirjan keskeiseen väitteeseen oli melkein poikkeuksetta kielteinen. Yliopistotason historioitsijoiden mielestä suurin osa tietona esitetyistä väitteistä, vanhoista mysteereistä ja salaliittoteorioista on näennäishistoriaa.lähde?

Kirjailija Dan Brown viittaa näihin tarinoihin menestysromaanissaan Da Vinci -koodi ja käyttää niitä kirjansa tärkeimmissä juonikuvioissa.[1] Kirjan päähenkilöistä Teabing oli Baigent-nimestä muodostettu anagrammi. Kirjan Pyhä veri, pyhä Graal kirjoittajat Baigent ja Leigh haastoivat vuonna 2006 Brownin oikeuteen syyttäen tätä plagioinnista. Syytteet kuitenkin hylättiin.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Teemu Hotti, Maailmanlopun maisemissa. Helsingin Sanomat 5.8.2011 sivu B 10

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.