Simpsonit

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Simpsonit
The Simpsons
C-SimpFamily.png
Tyyli Animaatiosarja, komedia
Kestoaika 22–24 min
Luoja(t) Matt Groening
Pääosissa Dan Castellaneta,
Julie Kavner,
Nancy Cartwright,
Yeardley Smith,
Harry Shearer,
Hank Azaria,
Pamela Hayden,
Tress MacNeille
Alkuperämaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Verkko Yhdysvaltain lippu Fox
Suomen lippu Kolmoskanava
Suomen lippu MTV3
Suomen lippu Sub
Esitetty 17. joulukuuta 1989 – jatkuu edelleen
Tuotantokausia 27
Jaksoja 583 (luettelo jaksoista)
Tuotanto
Tuottaja(t) Al Jean,
James L. Brooks,
Matt Groening
Tuotantoyhtiö(t) 20th Century Fox Television
Gracie Films
Film Roman
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Simpsonit (engl. The Simpsons) on Matt Groeningin luoma ja Gracie Films -yhtiön tuottama Emmy-palkittu animaatiosarja, joka kertoo viisihenkisen yhdysvaltalaisperheen elämästä. Sarjan oikeudet omistaa 20th Century Fox, ja sarjan ensimmäinen jakso esitettiin vuonna 1989.

Simpsonit on Yhdysvalloissa kaikkien aikojen pisimpään yhtäjaksoisesti jatkunut piirrossarja ja tilannekomedia,[1] ja sen tuotanto jatkuu edelleen, ainakin 27. kauteen.[2] Simpsonit on saavuttanut sekä Yhdysvalloissa että ympäri maailmaa suuren suosion ja on saanut useita tv-palkintoja.

Yhdysvalloissa sarjaa esittää Fox-televisiokanava. Sarjasta on Yhdysvalloissa esitetty kesään 2015 mennessä 26 tuotantokautta. Suomessa sarjaa esittää Sub. Aiemmin Kolmoskanavalla, myös MTV3 on esittänyt sarjaa. Suomessa 25. tuotantokausi esitettiin marras–joulukuussa 2014.

Sarjaa pidetään aikuisillekin suunnattujen animaatiosarjojen edelläkävijänä, ja sarja on vaikuttanut aikuisille suunnattujen 1990-luvun tilannekomedioiden syntyyn.[3] Simpsoneita ovat seuranneet muun muassa South Park, Family Guy, Futurama ja Kukkulan kuningas.[4]

Simpsoneista on tuotettu kokoillan elokuva The Simpsons Movie vuonna 2007.

Näillä näkymin Simpsoneita aiotaan jatkaa vielä kahden tuotantokauden verran. Keväällä 2015 ääninäyttelijä Harry Shearer ilmoitti jättävänsä sarjan 26. tuotantokauden jälkeen. 27. tuotantokauden työstäminen oli jo aloitettu ilman Sheareria. Heinäkuussa 2015 Variety-lehti kuitenkin uutisoi, että Shearer palaa sittenkin sarjaan onnistuttuaan neuvottelemaan itselleen uuden sopimuksen.

Historiaa Yhdysvalloissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lyhytelokuvista televisiosarjaksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tracey Ullman Show’ssa nähdyt alkuperäiset Simpsonit.
Pääartikkeli: Simpsoneiden lyhytfilmit

Simpsonit syntyivät alun perin jo vuonna 1986, kun James L. Brooks, yksi sarjan nykyisistä päätuottajista, keksi piristää The Tracey Ullman Show'ta lyhyillä animaatiokatkelmilla. Sarjan piirtäjäksi Brooks valitsi Matt Groeningin, sillä hän itse piti paljon Groeningin piirtämästä Elämä on helvettiä -sarjakuvasta.

Sarjan suunnittelu jätettiin Groeningin vastuulle. Groening ajattelikin pitkään vain tekevänsä sarjakuvastaan televisioversion, mutta odottaessaan pääsyä James L. Brooksin puheille hän suunnitteli uuden perheen, jonka jäsenet saivat nimensä hänen vanhempiensa ja sisartensa mukaan. Bart tosin oli vain anagrammi sanasta brat, kakara.

Kun Groening esitteli ideansa, Ullman Show’n tekijät innostuivat, ja Simpsonit nähtiin ensimmäisen kerran minuutin mittaisena lyhytelokuvana The Tracey Ullman Show’ssa 19. huhtikuuta 1987, otsikkonaan Good Night (”Hyvää yötä”). Simpsonit-lyhytelokuvia tehtiin yhteensä 48 kappaletta.

Tuolloiset Simpsoneiden hahmot olivat vielä varsin karkeasti piirrettyjä ja muistuttivat nykyisiä muotojaan vasta etäisesti. Groening nimittäin lähetti raakaluonnokset animaattoreille sellaisinaan ja oletti heidän siistivän niitä. Animaattorit kuitenkin vain jäljensivät Groeningin piirrokset.[5] Lyhytfilmien animoinnin hoiti yhdysvaltalainen Klasky Csupo -yhtiö. Värittäjänä toimi Georgie Peluse, ja hän päätti tehdä hahmoista ihonväriltään keltaisia. Ääninäyttelijät sarjaan löysi Bonita Pietila, joka toimi vuosina 1989–2006 sarjan Casting Directorina eli roolitusvastaavana.

Varsinaiselle televisiosarjalle saatiin ohjelmapaikka Foxilta vuonna 1989, ja pilottijakso esitettiin Yhdysvalloissa 17. joulukuuta samana vuonna. Ensimmäinen jakso oli tuotantokoodin mukaan Lapsenvahti, mutta ensimmäisenä jaksona Yhdysvalloissa esitettiin joulun kunniaksi jakso Joulurauha, koska Lapsenvahdin piirrosjälki oli tekijöiden mielestä liian heikkolaatuista ja jakso oli tehtävä osin uudelleen. Kaikkia muita jaksojakaan ei esitetty täysin tuotantokoodin mukaisessa järjestyksessä. Sama ilmiö on toistunut lähes kaikilla tuotantokausilla.kenen mukaan?

Kiistelty menestys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja herätti keskustelua lasten vanhempien keskuudessa, sillä Bart Simpson kuvattiin kapinallismielisenä häirikkönä, joka ei koskaan jäänyt kiinni kepposistaan. Vanhempainyhdistykset pitivät Bartia roolimallina lapsille. Yhdysvaltain silloinen presidentti George H. W. Bush sanoikin, että amerikkalaisperheiden kuuluisi muistuttaa enemmän Waltonin TV-perhettä kuin Simpsoneita.[6] Myös Bushin vaimo Barbara oli haukkunut Simpsonit muutamaa vuotta aiemmin mutta sittemmin perui puheitaan. (Eräs jakso perustuikin siihen, että George vihasi mutta Barbara ”rakasti” Bartia.)

Monenlaisia Simpsonit-aiheisia oheistuotteita, kuten t-paitoja, joihin oli painettu Bart Simpsonin iskulause "Underachiever (And proud of it, man!)", (suom. "Alisuoriutuja (ja ylpeä siitä!)"), myytiin kahden miljardin dollarin edestä.[6]

Uudistuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauden 20 puolessavälissä Simpsoneita alettiin esittää Yhdysvalloissa teräväpiirtona. Kuvasuhteeksi vaihtui 16:9, ja alkutekstijaksoa uudistettiin. Ensimmäinen teräväpiirtojakso "Silmä silmästä" (Take My Life, Please) esitettiin 15. helmikuuta 2009.[7]

Vuonna 2009 sarjan tekijät julkistivat yleisölle kilpailun, Unleash Your Yellow, jonka tarkoituksena oli löytää sarjaan uusi hahmo. Uudelle hahmolle täytyi keksiä nimi ja iskulause sekä kirjoittaa tästä lyhyt kuvaus. Tekijät ilmoittivat kilpailun järjestämisen syyksi sen, että he olivat 20 vuotta sarjaa tehneinä väsyneitä ja liian rikkaita. Kilpailun toivottiin myös piristävän sarjaa.[8] Kilpailun voittajahahmoksi valittiin espanjalaisella aksentilla puhuva naistenmies Ricardo Bomba. Bomba työskentelee Springfieldin ydinvoimalassa, työtehtävänään turvallisuustarkastaja. Tuotantoyhtiö kuvaili häntä kaunopuheiseksi naistenmieheksi, jolla on upea vartalo ja sametinpehmeä ääni. Hahmo esiintyi Yhdysvalloissa ensimmäistä kertaa 31. tammikuuta 2010 jaksossa "Tukuttain tuuria" (21. tuotantokausi).[9][10]

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdenkin Simpsonit-jakson tuottaminen menee läpi pitkän prosessin. Tuotantokauden teko aloitetaan noin kymmenen kuukautta ennen esitystä.


Tuottajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matt Groening, sarjan luoja ja yksi tuottajista.

Matt Groening, James L. Brooks ja Sam Simon ovat olleet ohjelman johtavia tuottajia läpi sarjan. Tuottajaa tärkeämpi osa jakson teossa on show runner, vastaava valvoja ja tuottaja, joka on myös jakson johtava käsikirjoittaja. Yleensä nämä johtajat pysyvät mukana sarjassa useiden tuotantokausien ajan.

Läpi sarjan palvelleet show runnerit:[11]

Ääninäyttely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ääninäyttely suoritetaan Simpsoneissa huolellisesti. Hahmon äänenä pyritään aina käyttämään samaa näyttelijää. Mikäli se ei ole tilapäisesti mahdollista, näyttelijä kuolee tai poistuu muuten vain sarjasta, hahmo saatetaan jättää sarjasta pois. Päänäyttelijöiden osalta näin ei ole vielä käynyt, mutta esimerkiksi Phil Hartmanin ja Doris Graun menehdyttyä sekä Maggie Roswellin jäätyä palkkakiistan vuoksi tauolle heidän hahmonsa on jätetty pois sarjasta. Hartmanin hahmoja olivat muun muassa asianajaja Lionel Hutz ja näyttelijä Troy McClure. Doris Grau esitti lähinnä ruokalan täti Dorista. Maggie Roswell esitti lukuisia tärkeitä hahmoja, joten hänen poisjäämisensä sarjasta oli suuri takaisku sarjan tekijöille. Roswell esitti muun muassa Maude Flandersia, Helen Lovejoyta, Elizabeth Hooveria ja Luann Van Houtenia. Maudelle kirjoitettiin kuolema televisiosarjaan, mutta muut Roswellin esittämät hahmot palasivat myöhemmin Marcia Mitzman Gavenin äänellä. Muutama vuosi myöhemmin Roswell palasi kuitenkin takaisin sarjaan.

Hank Azaria on kuulunut ääninäyttelijöiden vakiokalustoon toisesta kaudesta lähtien.

Vuorosanat sarjaan nauhoitetaan äänitysstudiossa, jossa kaikki näyttelijät seisovat samassa huoneessa ja lausuvat repliikkinsä.[12] Sarjassa on useita tärkeitä näyttelijöitä, jotka esittävät useampia hahmoja. Dan Castellaneta esittää Homer Simpsonia, Abraham Simpsonia, Hassu-klovnia ja lukuisia muita hahmoja. Julie Kavner esittää kaikkia Bouviereiden perheen naispuolisia jäseniä (hänen tärkein äänitettävänsä on Marge Simpson), ja Nancy Cartwright Bartia, Ralph Wiggumia ja Nelsonia muiden ohella. Yeardley Smith on näyttelijätiimistä ainoa, joka esittää vain yhtä hahmoa. Hän äänittää Lisa Simpsonia. Silloin tällöin Smith saattaa olla jonkin kertakäyttöhahmon äänenä.

Näyttelijätiimissä ovat mukana myös Hank Azaria joka on lainannut ääntään yli 160[13] hahmolle mukaan lukien Apu Nahasapeemapetilonille, Moe Szyslakille, poliisipäällikkö Clancy Wiggumille, sarjakuvahemmolle, Cletus Spucklerille, Carl Carlsonille, Duffmanille, Nick Rivieralle, professori Frinkille ja Snakelle. Harry Shearer ääninäyttelee muun muassa Montgomery Burnsia, Waylon Smithersiä, Ned Flandersia, pastori Timothy Lovejoyta, Kent Brockmania, tohtori Julius Hibbertiä, tohtori Marvin Monroeta, Lenny Leonardia ja rehtori Seymour Skinneriä, Otto Mannia ja useita muitakin.

Päänäyttelijöiden lisäksi sarjassa on useita vierailevia päänäyttelijöitä. He esittävät yleensä vain yhtä kahta sarjassa muutaman kerran tuotantokaudessa esiintyvää hahmoa. Tällaisia näyttelijöitä ovat esimerkiksi Kelsey Grammer, Pamela Hayden, Joe Mantegna, Tress MacNeille ja Marcia Wallace.lähde?

Näyttelijäryhmä meni lakkoon vuonna 1998 ja vaati palkkiotason korottamista. Näyttelijöiden palkkioita korotettiin 125 000 dollariin jaksolta (30 000 dollaria jaksolta). Vuonna 2004 näyttelijät menivät uudelleen lakkoon, ja Fox joutui jälleen korottamaan erityisesti päänäyttelijöiden Dan Castellanetan, Julie Kavnerin, Nancy Cartwrightin, Yeardley Smithin, Hank Azarian ja Harry Shearerin palkkioita. Nykyisin he ansaitsevat noin 360 000 dollaria jaksolta.[14]

Käsikirjoittaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käsikirjoittajat Al Jean ja David Mirkin.

Uuden tuotantokauden käsikirjoittaminen alkaa vuodenvaihteen tienoolla, noin kymmenen kuukautta ennen ensimmäisen jakson ensiesitystä. Tällöin käsikirjoittajat kokoontuvat ja jakavat tuotantokauden kahteen osaan ja kehittävät kauden alkupuoliskon jaksoille perusjuonet. Tuotantokauden jälkipuoliskon jaksojen perusjuonet kirjoitetaan myöhemmin vastaavanlaisessa kokoontumisessa.

Kokoontumisen jälkeen kukin kirjoittaja alkaa kehitellä yksittäisiä perusjuonia noin 25-sivuiseksi luonnokseksi. Saatuaan luonnokselle hyväksynnän käsikirjoittaja valmistelee sen täyspitkäksi eli noin 50-sivuiseksi jaksoksi. Täyspitkät juonet tuodaan takaisin kirjoittajaryhmälle, joka voi muuttaa, poistaa ja lisätä vitsejä tai kohtauksia. Valmiissa käsikirjoituksessa alkuperäisen kirjoittajan aineistoa on jäljellä 10–75%, joten muiden kuin nimetyn käsikirjoittajan osuus työstä on aina suuri.

60 jaksoa kirjoittanut John Swartzwelder on eniten Simpsoneiden jaksoja kirjoittanut tekijätiimin jäsen.[15] Toinen huomattava kirjoittaja oli Conan O'Brien, joka kirjoitti neljä käsikirjoitusta, ennen kuin hänestä tuli oman Late Night with Conan O'Brien -ohjelmansa juontaja.

Animointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Simpsoneita on piirretty historiansa aikana useissa animaatiostudioissa sekä Yhdysvalloissa että Itä-Aasiassa.lähde? Tracey Ullman Show'n lyhytfilmit teki yhdysvaltalainen Klasky Csupo, joka piirsi myös varsinaisen sarjan kolme ensimmäistä tuotantokautta. Neljännellä tuotantokaudella Gracie Films siirsi yhdysvaltalaisen tuotanto-osuuden Film Roman -yhtiölle; viimeinen Klasky Csupon valmistama jakso oli Kymmenen plus (Kamp Krusty).

Hahmojen ja taustan asemointi tehdään edelleen Yhdysvalloissa, mutta kasvaneen työmäärän takia avainkuvien välinen piirtäminen, värittäminen ja kuvaaminen on siirretty neljännestä tuotantokaudesta lähtien lähinnä eteläkorealaisille alihankkijoille, joita saattaa sarjan samassakin jaksossa olla useita.lähde?

20. tuotantokaudella sarjaa alettiin esittää teräväpiirto- ja laajakuvaversiona (16:9).

Televisiointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Simpsoneita on televisioitu lukuisissa maissa useilla eri kanavilla, ja yhteensä Simpsoneita katsotaan yli 70 maassa. Valmiit jaksot toimitetaan ensimmäisenä sarjan tuottajakanavalle, amerikkalaiselle Foxille. Suomessa televisiointioikeudet omistaa MTV3 ja sen sisarkanava Sub. Jaksot tekstitetään Pohjoismaissa ja muutamassa muussa maassa, mutta myös dubbaaminen on yleistä useissa Manner-Euroopan maissa, kuten Ranskassa, Saksassa, Espanjassa ja Italiassa.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjassa kuvataan satiirisella tavalla Simpsonien perheen Homerin, Margen, Bartin, Lisan ja Maggien elämää. Perhe seikkailee kuvitteellisessa Springfieldin kaupungissa. Simpsoneiden jaksoissa on runsaasti viittauksia amerikkalaiseen populaarikulttuuriin, politiikkaan ja muihin ajankohtaisiin ilmiöihin sekä amerikkalaisen yhteiskunnan ongelmiin.

Yleistä hahmoista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan alkuaikoina perheen ilkikurinen esikoispoika Bart oli keskeinen ilmiö, mutta pian perheen isä Homer nousi sarjan suosituimmaksi hahmoksi.kenen mukaan? Laiska, tyhmä ja kaljaa ryystävä Homer on eräänlainen amerikkalaisen juntin perikuva. Sarjassa on myös joukko muita hahmoja, joissa yleensä korostuvat jonkin tietyn ihmisryhmän stereotypiset piirteet. Näihin kuuluvat esimerkiksi uskonnollinen naapuri Ned Flanders (äänenä Harry Shearer), alkoholisti-Barney sekä Intiasta kotoisin oleva lähikaupan myyjä Apu (äänenä Hank Azaria).

Hahmot eivät juuri vanhene vuosien ja tuotantokausien varrella, mutta muutama hahmo on nähty aiemmissa jaksoissa nuorempina ja nykyisissä vuoden tai pari vanhempina. Esimerkiksi Lisa oli ensimmäisen ja toisen tuotantokauden aikana ilmeisesti 7-vuotias, mutta täytti kolmannen kauden ensimmäisessä jaksossa kahdeksan. Tällöin Lisan ikä vakiintui kahdeksaan. Homerin ikä on vaihdellut 36:n ja 39:n välillä.lähde? Margekin oli sarjan alkupuolella 34-vuotias mutta on sittemmin vanhennut muutaman vuoden.

Simpsoneiden keskeisimmät hahmot ryhmäkuvassa
Simpsoneiden keskeisimpiä hahmoja ryhmäkuvassa

Päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Homer Jay Simpson, Bartin, Lisan ja Maggien isä sekä Margen aviomies. Homer on töissä Springfieldin ydinvoimalan 7G-sektorin turvallisuusvalvojana. Vapaa-aikansa hän viettää nukkumalla, katsomalla televisiota, juomalla Duff-merkkistä olutta ja syömällä donitseja. Homerin lempiharrastuksiin kuuluvat myös kaljanjuonti Moen kapakassa ja keilaaminen. Homer katsoo televisiosta yleensä jalkapalloa ja baseballia. Hänen suosikkitelevisiosarjoihinsa kuuluu muun muassa Sheriff Lobo.lähde? — Ääninäyttelijä: Dan Castellaneta.
 • Marjorie ”Marge” Simpson, o.s. Bouvier, Bartin, Lisan ja Maggien äiti sekä Homerin vaimo. Marge tunnetaan kaikkein parhaiten sinisistä hiuksistaan, jotka ovat yli metrin korkeat.lähde? Marge on kotirouva, mutta hän on kokeillut ainakin poliisin, kiinteistövälittäjän, kirjailijan, Moen apurin, puusepän ja rinkelinmyyjän ammattia. — Ääninäyttelijä: Julie Kavner.
 • Bartholomew ”Bart” Jo-Jo Simpson, Homerin ja Margen ensimmäinen lapsi, Lisan ja Maggien isoveli. Bart on 10-vuotias poika, joka käy Springfieldin ala-asteen neljättä luokkaa. Hän tekee mielellään kaikenlaisia kepposia isälleen Homerille ja opettajilleen. — Ääninäyttelijä: Nancy Cartwright.
 • Lisa Marie Simpson, Homerin ja Margen toinen lapsi, Bartin pikkusisko ja Maggien isosisko. Lisa pitää saksofoninsoitosta, lukemisesta ja koulunkäynnistä. Hän on koulunsa parhaita oppilaita. Lisa on kasvissyöjä, skeptikko, buddhalainen ja naisasialiikkeen kannattaja. Lisan etunimen luullaan joskus olevan Elizabeth,lähde? mutta se on Lisa. — Ääninäyttelijä: Yeardley Smith.
 • Margaret ”Maggie” Simpson, Homerin ja Margen kolmas lapsi, Bartin ja Lisan pikkusisko. Yksi- tai kaksivuotias Maggie on Simpsonien perheen huomaamattomin jäsen. Hänellä on vihamies, päiväkodin yksikulmakarvainen vauva nimeltään Gerald, joka uusimmissa Simpsonit-sarjakuvissa osoittautuu Maggien mieheksi. Maggie ampui Herra Burnsia rintaan tämän omalla aseella. Maggien ei juuri kuulla puhuvan, mutta hän sanoi ensimmäisen sanansa "daddy" (suom. isi) neljännen tuotantokauden kymmenennessä jaksossa. Lopputeksteistä käy ilmi, että vierailevana ääninäyttelijänä oli Elisabeth Taylor.

Ympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Springfield (Simpsonit)

Sarjan miljöönä eli tapahtumapaikkana toimii Springfieldin kaupunki Yhdysvalloissa, jonka tarkempi sijainti määriteltiin vasta The Simpson's Moviessa vuonna 2007 – Vermontin osavaltioon.[16] Tapahtumat keskittyvät Simpsoneiden kotikadulle 742 Evergreen Terracelle, Springfieldin ala-asteelle, Moen kapakkaan, sekä Springfieldin ydinvoimalaan. Springfieldin maisemaan kuuluu rannikkoa, aavikkoa, maaseutua ja korkeita vuorenhuippuja. Groening itse on kertonut kaupungin sisältävän samankaltaisuuksia Oregonin Portlandiin, kaupunkiin, jossa hän kasvoi,[17] ja kaupungin nimeksi valittiin Springfield sen yleisyyden vuoksi. Jaksossa Naurun takana (Behind the Laughter) lukija puhuu Simpsoneista "pohjoiskentuckyläisenä perheenä". Uusinnassa sijainti oli kuitenkin vaihtunut Missouriin.[18]

Teema ja intro[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Simpsoneiden intro
Tyypillinen liitutauluvitsi. Liitutaulun teksti suomeksi: ”Lippuvala ei pääty sanoihin ’Eläköön Saatana’”.

Simpsoneiden alkutekstijaksoa eli introa on vuosien saatossa yritetty pitää entisellään, mutta uusimpien jaksojen pidentyneen mainosajan takia introa on jouduttu leikkaamaan runsaastikin. Usein kuva siirtyy suoraan sohvakohtaukseen ohjelman alkamisen jälkeen.

Simpsoneiden pitkä perinne vuosien ajan oli Bartin liitutaulukohtaus. Se pyrittiin sarjan alkuaikoina näyttämään yleensä jokaisessa jaksossa, mutta lyhennetyn intron takia liitutauluteksti jää nykyään usein pois. Viime tuotantokausilla liitutaulukohtauksia on saatettu nähdä niinkin harvoin kuin vain kahdessa jaksossa kauden aikana. Itse kohtaus oli jokaisessa jaksossa erilainen, ja teksti oli aina rangaistusmuotoinen. Esimerkiksi käy hyvin kuvassa oleva ”Lippuvala ei pääty sanoihin ’Eläköön Saatana’”.

Useimpien mielestä mieleenpainuva sohvakohtaus.

Sohvakohtaus on kuitenkin ollut perinne, josta tekijät eivät ole suostuneet luopumaan. Englanniksi sitä kutsutaan nimellä couch gag. Suomeksi sitä kutsutaan joskus myös sohvavitsiksi. Sohvakohtauksessa Simpsoneiden perhe syöksyy sohvalle, jolloin tapahtuu jotakin kummallista tai vitsikästä. Kohtausten realistisuus vaihtelee laidasta laitaan. Ensimmäinen sohvakohtaus oli Simpsoneiden ensimmäisessä tuotetussa jaksossa Lapsenvahti, mutta se ei oikeastaan ollut mikään "vitsi", sillä perheenjäsenet vain yksinkertaisesti juoksevat sohvalle ja istuutuvat. Sohvakohtaus ei aina ole erilainen, vaan niitä kierrätetään silloin tällöin. Yhtä kohtausta kierrätetään korkeintaan yhden tuotantokauden ajan. Poikkeuksena toimii kuitenkin esimerkiksi kuvassa näkyvä sohvavitsi, joka nähtiin ainakin neljännellä, viidennellä, seitsemännellä ja kymmenennellä tuotantokaudella. Simpsoneissa on nähty myös muutama uniikki sohvakohtaus.[19]

Sarjan tunnusmusiikin sävelsi Danny Elfman vuonna 1989 Matt Groeningin pyynnöstä. Elfman sävelsi kappaleen kahdessa päivässä, ja Elfman on itse kutsunut sitä kuuluisimmaksi saavutukseksi urallaan.

Liitutaulukohtauksen ja sohvavitsin lisäksi myös Lisan saksofonisoolo on vaihdellut joissakin jaksoissa. Lisan saksofonista on kuultu muun muassa Frank Zappan, James Brownin ja Charlie Parkerin säveliä.[20]

Sarjalle ominaista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perinteisen alkuintron lisäksi tekijät ovat omaksuneet Simpsoneihin myös muita jaksoperinteitä. Kauhujen talot ja takaumat alkoivat toisella kaudella. Ensimmäinen kokoelmajakso nähtiin neljännellä kaudella ja tulevaisuusjakso kuudennella.

Lähes jokainen Simpsoneiden tuotantokausi alkaa lokakuun alkupuoliskolla, ja mahdollisimman lähelle halloweenia osuvasta jaksosta tehdään erikoisjakso, niin sanottu Kauhujen talo (Treehouse of Horror), jossa on aina kolme kauhutarinaa, jotka saattavat olla parodioita kuuluisista kauhuelokuvista, tai keksittyjä tarinoita. Tämä perinne alkoi toisella tuotantokaudella, sillä ensimmäinen tuotantokausi alkoi vasta joulun 1989 tienoilla halloweenin jäädessä siis kokonaan välistä. Vielä sarjan ensimmäisien Kauhujen talojen aikaan jaksojen nimissä oli vapaa suomennos, ja siksipä alkuaikojen Kauhujen talojen alkuperäiset suomenkieliset nimet ovat Kauhujuttu, Painajaisia ja Kauhuja kerrassaan. Viidennessä tuotantokaudessa perinteen suomenkielinen nimitys vakiintui Kauhujen taloon, jonka perässä oli jakson järjestysluku roomalaisilla numeroilla. Järjestysluvun merkitseminen roomalaisilla numeroilla on ollut suomalaisissa jaksokäännöksissä käytössä vain silloin tällöin, mutta englanninkielisissä jaksonnimissä aina. Sanasta sanaan suomennettuna jakson englanninkielinen nimi Treehouse of Horror tarkoittaa Kauhujen puumajaa. Kuitenkin vain ensimmäinen jakso tapahtuu osittain puumajassa. Kauhujen taloille ominaista ovat myös raa'at introt ( Kuten se että foxin filmisensuri antaa myönteisen arvion jaksolle ja miekka hänen takanaan hakkaa häntä antaen ohjelmalle suuremman).

Kahdessa ensimmäisessä Kauhujen talossa Marge pitää lapsia varoittavan puheen punaisten verhojen edessä olevalla lavalla. Kolmannessa kauhujen talossa taas Homer varoitti lapsia pilkkaavaisesti. Kuudennesta Kauhujen talosta lähtien Kauhujen taloilla on ollut vain jonkinlainen joka jaksolle erikseen räätälöity kauhuintro, ja jakson osat näytetään ilman kehyskertomuksia. Eräässä Simpsoneiden Kauhujen talo -jaksossa Simpsonit juoksevat sohvalle, mutta heidät teloitetaan sähkösohvassa.

Toinen monesti nähty aliformaatti Simpsoneissa olivat pitkään takaumajaksot eli flashbackit. Jaksot kartoittivat usein Simpsoneiden aiempia, 2–10 vuodenlähde? takaisia tapahtumia. Takaumissa on kerrottu ainakin Margen ja Homerin tapaamisesta, perheen lasten syntymistä ja Homerin bändiurasta Be Sharps -yhtyeessä (”ole terävänä”). Lyhykäisiä takaumia näkyy toisinaan myös ”tavallisissa” jaksoissa.

80-luvun puolivälin Bart, Homer ja Marge eräässä takaumajaksossa.

Simpsonit on myös tarjonnut katsojalleen muutaman clipshown eli kokoelmajakson, jossa on lyhyitä pätkiä aiemmin esitetyistä jaksoista. Yleensä ne ovat sarjan parhaita vitsejä tai merkittäviä tapahtumia. Näitä jaksoja olivat esimerkiksi neljännen tuotantokauden Silliä ja kuravettä (So It's Come to This: A Simpsons Clip Show), kuudennen kauden Rakkausromaani (Another Simpsons Clip Show), seitsemännen kauden Menneitä muistellen (The Simpsons 138th Episode Spectacular) ja kolmannentoista kauden Eräs elämäntarina (Gump Roast). Eri pätkät linkitetään usein toisiinsa erilaisilla aasinsilloilla.

Takaumajaksojen vastakohtana sarjassa kurkistetaan joskus myös Simpsoneiden tulevaisuuteen, 10–40[21] vuoden päähän. Näissä episodeissa nähdään lapsihahmoja aikuisina ja aikuisia vanhuksina. Tulevaisuuteen sijoittuvissa jaksoissa on näytetty esimerkiksi Lisa Yhdysvaltain presidenttinä ja Bart tulevaisuuden ammatissaan sekä kerrottu tarinoita Bartin ja Lisan ensirakkauksista. Myös Maggie on nähty näissä jaksoissa teininä, mutta hänen ei ole koskaan nähty puhuvan sanaakaan, koska kaikki ehtivät aina keskeyttää hänen puheensa. Tulevaisuusjaksoja on nähty yhteensä kolme kappaletta: Lisan häät (Lisa's Wedding), Tulevaisuus (Bart to the Future) ja Kurkistus tulevaisuuteen (Future-Drama).

Simpsonit viittaa useissa jaksoissa kohtauksillaan, repliikeillään ja tyylillään nykyajan ilmiöihin. Usein viittauksien kohteina ovat muut televisiosarjat ja elokuvat. Viittaukset voivat olla joko ivaavia tai kunnianosoituksia. Useissa jaksoissa on kuultu myös aitoa musiikkia vuosien varrelta eri artistien esittäminä. Yhdessä jaksossa Homer polttaa marihuanaa. Kun Marge ja lapset haistavat savua, Homer laulaa yläkerrassa Deep Purplen "Smoke On the Wateria". Myös eräässä jaksossa jossa Simpsonien perhe on matkalla New Yorkissa Bart luulee näkevänsä bussin ikkunasta ZZ Top -yhtyeen jäsenet, mutta he eivät olekkaan ZZ Topin jäseniä vaan ovat juutalaisia pappeja. Samoin työpaikallaan Homer masentuneena rallaa "Two Tickets to Paradise" ja hyräilee sen riffiä.

Simpsonit laskee usein leikkiä uskontojen, nykyajan politiikan ja eri kulttuurien kustannuksella, joskaan ei niin räikeästi kuin esimerkiksi toinen animaatiosarja South Park. Sarja myös ivaa satiirisella tavalla ajankohtaisia julkisuuden henkilöitä. Tämä ei kuitenkaan tapahdu suoraan, vaan julkisuuden henkilöihin ja ihmisryhmiin viitataan sarjan stereotyyppisillä hahmoparodioilla. Muun muassa useita Yhdysvaltain poliitikoita on saatu ”vierailemaan” sarjassa imitaatioiden kautta.

Kulttuurilliset vaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Simpsoneista juurtuneet uudissanat ovat tulleet yleisesti tunnetuiksi ja käytetyiksi ympäri maailman.[22] Homer Simpsonin kuuluisin lausahdus ”D'oh!” on niin tunnettu, että se jopa pääsi sanakirjaan (Oxford English Dictionary).[23] Homerin ääninäyttelijä Dan Castellaneta sanoo lainanneensa lausahduksen edesmenneeltä Jimmy Finlaysonilta, jonka näyttelemä sivuhenkilö Ohukainen ja Paksukainen -elokuvissa töksäytti usein jonkin mennessä pieleen ”douu”.[24]

Muita yleiseen kieleen vaikuttaneitalähde? fraaseja ovat muun muassa Montgomery Burnsin ”Excellent”, Homerin riemunkiljaisu ”Woo-hoo!”, Barneyn röyhtäisy, Nelson Muntzin ivallinen naurahdus ”Ha-ha!” ja Bartin huudahdukset ”Eat my shorts!", ”Ay Caramba!”, "Cowabunga Dude/Man!" sekä "Don't have a cow man/mother!” (suom. "Älä saa hepulia, äiti!" tai "Älä suutu, mies!").

Vierailevat tähdet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Simpsonit on päässyt Guinnessin ennätysten kirjaan eniten vierailevia kuuluisuuksia keränneenä animaatiosarjana. Sarjassa ovat vierailleet esimerkiksi Tony Blair, Meryl Streep, Aerosmith, Mel Gibson, Britney Spears, Michael Jackson ja Katy Perry.[25]

Simpsoneissa esiintyneet julkisuuden henkilöt eivät aina ole esiintyneet omalla äänellään, vaan puheen ovat tehneet imitaattorit. Tällaisia henkilöitä ovat olleet muun muassa George Bush vanhempi, Johannes Paavali II, Fidel Castro, Bill Clinton, Elisabet II ja jo 1980-luvulla kuollut Andy Warhol. Lisäksi sarjassa on vilahtanut Adolf Hitler.

Eräässä jaksossa Super Mariolla oli sivuosa kohtauksessa, jossa Homer vierittää omassa pihassaan Donkey Kong -tyyliin tynnyreitä Mariota päin. Lisäksi Mario, Luigi, Donkey Kong ja Sonic ovat esiintyneet eräässä toisessa jaksossa Bartin ajatuksissa. Hannibal Lecter, Jason Voorhees, Pinhead, Freddy Krueger, Kreivi Dracula, Muumio, Ihmissusi, Hulk Hogan, Bret Hart jne. Treehouse of Horror -pätkässä Hohto on myös nähty vilahtavan sarjassa.

Sarjan historiaa Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa Simpsonit nähtiin ensi kertaa Kolmoskanavalla 26. elokuuta 1991.[26] Suomessa aikaisemman yhden tuotantokauden jaksot on esitetty tuotantokauden järjestyksessä, mutta myöhemmin esitysjärjestyksessä on siirrytty vastaamaan Yhdysvaltoja. Vuodesta 1993 lähtien televisiouudistuksen yhteydessä sarjan esittäminen siirtyi MTV3-kanavalle.

Ensiesitykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uudet jaksot esitetään Suomessa yleensä puolesta puolentoista vuoden viiveellä alkuperäiseen USA:n esitysajankohtaan verrattuna.

Vuoteen 2010 asti muutamaa vahinkopoikkeustalähde? lukuun ottamatta jokainen jakso sai ensiesityksensä MTV3:lla. Kanavalla sarja kärsi pitkistä kesätauoista ja urheilulähetyksistä, joille sarja joutui antamaan ohjelma-aikaansa. Uudet jaksot esitettiin ensimmäisillä tuotantokausilla maanantai-iltaisin kahdeksalta,lähde? mutta sittemmin esitysajankohta MTV3:lla vakiintui sunnuntai-iltapäiviksi. Edellä mainittujen esitystaukojen lisäksi sarjalla ei juuri ollut vakituista ohjelmapaikkaa, vaan se vaihteli muiden sarjojen ja jo mainittujen urheilulähetysten takia jopa useilla tunneilla.

Vuoden 2010 kevätkaudella Simpsonit siirtyvät kokonaan Subille, kun 20. tuotantokauden ensiesitykset alkoivat Suomessa loppukeväästä, mutta 20. tuotantokauden ensimmäinen jakso esitettiin ennakkoon jo joulupäivänä 25.12.2009.[27] Uusia ja uusintajaksoja esitetään kanavalla arkisin kello 20:00 ja 20.30

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Simpsoneiden tähti Hollywood Walk of Fame -kadulla

Simpsonit-sarja on palkittu useaan otteeseen erilaisilla palkinnoilla. Simpsonit on voittanut 23 Emmy-palkintoa, 22 Annie-palkintoa ja yhden Peabody-palkinnon. Tammikuussa 2000 sarja pääsi kuululle Hollywoodin Walk of Famelle. Ensimmäinen yksittäiselle jaksolle myönnetyn Emmy-palkinnon voittanut jakso oli 1. tuotantokauden jakso Sulhanen (Life on the Fast Lane). Tämän jakson lisäksi kahdeksan muuta Simpsonit-jaksoa on voittanut yksittäisen jakson Emmyn, viimeisimpänälähde? 17. tuotantokauden jakso Loppumaton tarina (Seemingly The Neverending Story).

Tämän lisäksi yhdysvaltalainen Time-lehti on valinnut Simpsonit vuosisadan parhaaksi sarjaksi[28] ja samainen lehti valitsi sarjan hahmot Bart ja Lisa Simpsonin 50 parhaan piirroshahmon joukkoon.[29] Sen lisäksi Time on valinnut Bartin vuonna 1998 100 merkittävimmän 1900-luvun henkilön joukkoon luettelon ainoana kuvitteellisena henkilönä.

Yhdistyneessä kuningaskunnassa Simpsonit pääsi kärkipaikalle kolmessa Channel 4:n teettämässä katsojakyselyssä. Sarja äänestettiin 1. sijalle sekä 100 parhaan lastensarjan että 100 parhaan animaation listauksessa.[30][31] Homer Simpson taas valittiin parhaaksi televisiohahmoksi.[32]

Kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja on saanut faneiltaan kritiikkiä laadun huononemisesta.[33] Tämän on väitetty liittyvän käsikirjoittajien vaihdoksiin. Huonontuvien jaksojen ilmiö on näkynyt myös siinä, miten erilaiset fanien ja kriitikoiden tekemät äänestykset parhaista jaksoista antavat tuloksina vain 1990-luvun jaksoja. Erään fanien tekemän "top-15 parhaat jaksot"-äänestyksen uusin jakso on vuodelta 1997, ja itse sarjan käsikirjoittajien tekemän listauksen tuorein jakso oli vuodelta 2000 (vuonna 2003).[34][35] Vuonna 2004 sarjan ääninäyttelijä Harry Shearer on sanonut 2000-luvun tuotantokausien olleen huonoja. Hän pitää neljättä tuotantokautta erityisen hyvänä.[36]

Sarjan jaksot olivat alkuaikoinaan vielä arkisella tasollakin juoneltaan maanläheisiä ja realismiin pyrkiviä, mutta sittemmin jaksoissa on ollut toistuvasti epäloogisempia piirteitä ja sarja on mennyt yhä mielikuvituksellisempaan suuntaan. Kritiikistä huolimatta sarjan katsojaluvut ovat erittäin korkeita, eikä niiden perusteella loppua näy, vaikka 520 jakson rajapyykki on jo ohitettu.

Oheistuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tulojen lisäämiseksi Simpsoneiden johtoporras on laskenut myyntiin paljon Simpsonit-aiheisia oheistuotteita. Fanimyymälöissä ja vähittäistavarakaupoissa on tälläkin hetkellä myynnissä muun muassa Simpsonit-jaksoja videoina ja DVD:inä, aiheeseen liittyviä tietokonepelejä unohtamatta lukuisia sarjakuvia ja fanituotteita, kuten figuureja, pullonavaajia, vaatteita, pehmoleluja ja avaimenperiä. Tekijät julkaisivat kesällä 2007 pitkään odotetun Simpsonit-elokuvan. Samana vuonna ilmestyi The Simpsons: Testify -levy, joka sisältää 41 sarjasta tuttua laulua. Lisäksi Yhdysvalloissa liikennöivällä lentoyhtiöllä Western Pacific Airlinesilla on ollut[37] käytössään Simpsoneiden hahmoilla koristeltu Boeing 737 -lentokone.

Simpsoneiden tuotemerkistä ovat yrittäneet hyötyä pienemmätkin yritykset. Esimerkiksi Krusty O’s -aamiaismuroja on ilmestynyt kauppojen hyllyille Yhdysvalloissa. Lisäksi eräs australialainen panimo alkoi aikoinaan markkinoimaan Duff-merkkistä olutta, mutta oikeudessa juoman myyminen sittemmin kiellettiin. Sen sijaan jo myyntiin ennättäneistä tölkeistä tuli haluttuja keräilykohteita.

Vuonna 2009 Yhdysvaltain posti julkaisi Simpsoneista viiden postimerkin sarjan. Postimerkeissä esiintyvät Homer, Marge, Bart, Lisa ja Maggie. [38]

Kirjat ja sarjakuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Simpsoneista julkaistu sekä virallisia että epävirallisia kirjoja vuodesta 1990 alkaen. Viralliset kirjat kulkevat Matt Groeningin nimen alla ja useimmat niistä sisältävät uutta, kirjoja varten käsikirjoitettua materiaalia runsaan värikuvituksen kera. Etenkin englanninkielisillä markkinoilla on runsaasti myös epävirallisia kirjoja, jotka tekijänoikeussyistä lähes pelkän tekstin keinoin keskittyvät valaisemaan tv-sarjan taustoja ja sen kytköksiä yhteiskuntaamme. Ensimmäiset suomeksi julkaistut viralliset kirjat olivat Simpsonien joulukirja (1991) ja Sadepäivän hupikirja (1992).[39] Simpsonien viisauksien kirjasto -sarjaan kuuluvat Homerin, Bartin, Lisan ja Moen omat kirjat, joita on julkaistu vuodesta 2007 alkaen. Ensimmäinen kokonaan kotimaista alkuperää oleva epävirallinen kirja, sarjan historiaa valottava Simpsonit – Keltaisen perheen kaksi vuosikymmentä julkaistiin vuonna 2008.

Simpsoneista on myös tuotettu useita eri sarjakuvalehtiä, esimerkiksi Simpsons Comics, Simpsons Comics and Stories ja Bartman. Nykyään niitä julkaisee lähinnä Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa amerikkalainen sarjakuvakustantaja Bongo Comics. Sarjakuvia on koottu myös kirjoiksi. Suomeksi näitä sarjakuvakokoelmia on julkaistu vuodesta 2007 alkaen.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Simpsoneiden suuren suosion takia sarjasta on tuotettu useita videopelejä. Ensimmäinen peli oli kaikille aikansa suosituimmille pelilaitteille käännetty toimintaseikkailu Bart vs. Space Mutants. Samoihin aikoihin ilmestyi The Simpsons -kolikkopeli, joka on lajityypiltään tappelupeli.lähde? Pian ilmestyi myös toinen tietokonepeli, Bart vs. World, jossa liikuttiin ympäri maailmaa. Pelit eivät olleet suuria arvostelumenestyksiä, joskaan eivät floppejakaan, vaan saivat hyväksyvän vastaanoton.lähde?

3D-kauden pelejä ovat muun muassa painimispeli The Simpsons Wrestling, autopeli The Simpsons Road Rage, rullalautailupeli The Simpsons Skateboarding ja hiekkalaatikkopeli The Simpsons Hit & Run. Viimeisin Simpsonit-peli tuli vuoden 2012 alussa myyntiin Playstation Network -palveluun nimeltä The Simpsons Arcade joka on ollut vain tietyissä amerikkalaisissa pelihalleissa

Elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: The Simpsons Movie

Povaus Simpsonit-elokuvasta juontaa juurensa sarjan alkuhetkille asti. Alun perin neljännen tuotantokauden jakso Kymmenen plus (Kamp Krusty) oli suunniteltu ja kirjoitettu Simpsonit-elokuvaksi, mutta ongelmien jälkeen siitäkin päätettiin tehdä lopulta vain neljännen tuotantokauden ensimmäinen jakso. 20th Century Fox ja Simpsoneiden tekijät vahvistivat tiedon, että Simpsonit-elokuva on tulossa ja elokuvan julkaisupäivä on 27. heinäkuuta 2007.[40]

Gracie Films tuotti elokuvan 20th Century Foxille kuten televisiosarjankin, animaation loivat Film Roman ja Rough Draft Studios. Elokuvan tuottajina ovat James L. Brooks, Matt Groening, Al Jean, Mike Scully ja Richard Sakai. Käsikirjoittajina ovat yksitoista televisiosarjan käsikirjoittajaa.

The Simpsons Movie keräsi ennätysmäiset lipputulot Suomessa. Elokuvan kävi katsomassa ensi-iltapäivänä yli 30 000 katsojaa ja ensimmäisellä viikolla 176 543 katsojaa. Yksikään animaatioelokuva ei ole pystynyt maassa parempaan.[41][42] Suomen lisäksi elokuva oli viikonlopun katsotuin myös kotimaassaan Yhdysvalloissa, jossa se keräsi avausviikonloppunaan yli 70 miljoonan dollarin eli 50 miljoonan euron tulot.[43] Alkuperäisten äänien lisäksi elokuva on dubattu suomeksi. Siinä ääniä ovat muun muassa Eija Vilpas, Markku Toikka, Anna Abreu, Aku Laitinen ja Kari Hietalahti.

DVD-julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Simpsoneiden jaksoja on ollut myynnissä myös VHS-kaseteilla, mutta DVD:n yleistyttyä sarjan kokonaisia tuotantokausia on tullut myyntiin DVD-bokseina ja sittemmin myös blu-ray-kokoelmina. Jaksoja on julkaistu myös erilaisina, muun muassa halloween- ja jouluaiheisina teemakokoelmina. Vuonna 2001 julkaistusta ensimmäisestä tuotantokaudesta tuli siihen mennessä parhaiten myynyt televisiosarjan DVD; tosin Chappelle's Show'n ensimmäinen tuotantokausi ohitti sen vuonna 2004.[44]

Twentieth Century Fox ilmoitti keväällä 2015, että Simpsonien kausijulkaisuja ei tulevaisuudessa enää julkaista DVD:llä eikä blu-raylla. Seitsemästoista tuotantokausi, jonka kokonaisjulkaisu ilmestyi joulukuussa 2014, jää näillä näkymin viimeiseksi.[45]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleiset lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. TV Notes: 'Simpsons' breaks record with contract renewal
 2. Simpsonit.org: Simpsonit teki jatkosopimuksen – 26. kausi tulossa (Simpsonit jatkuu 26. kauteen) 5.10.2013. Viitattu 5.10.2013. (suomeksi)
 3. The Simpsons: The world's favourite family
 4. The Simpsons - the TV Series
 5. America's First Family (1. kauden DVD)
 6. a b "Griffiths, Nick: ”America’s First Family”, The Times Magazine, 15.4.2000.
 7. http://www.foxflash.com/div.php/main/page?aID=1z4&mo=2&d=10
 8. Simpsoneiden väsyneet tekijät pyytävät yleisöltä apua YLE Uutiset
 9. Simpsoneiden uusi hahmo on naistenmies Bomba YLE Uutiset
 10. Bomba hurmaa Springfieldin Iltalehti
 11. Full cast and crew for "The Simpsons" Internet Movie Database. Viitattu 7.11.2010. (englanniksi)
 12. Simpsons Spoken Here snpp.com. Viitattu 15.11.2010.
 13. Hank Azaria Quotes and Trivia MovieTome. Viitattu 20.12.2009. (englanniksi)
 14. Simpsons Voice Actors Don't Have New Deal Yet 20.5.2008. Viitattu 2.7.2008. (englanniksi)
 15. Series Writing credits imdb.com. Viitattu 09.01.2011.
 16. STT-Reuters: Springfieldit taistelevat The Simpsons Movien ensi-illasta 10.7.2007. www.hs.fi. Viitattu 11.7.2007.
  HS/AP: Vermont voitti Simpsoneiden kotikaupungin tittelin 10.7.2007. www.hs.fi. Viitattu 11.7.2007.
 17. Matt Groening’s Portland
 18. http://www.snpp.com/guides/springfield.list.html
 19. The Simpsons Archive: Cough Openings
 20. Francis, Nick: 20 things you dohn't know about Homer & Co. The Sun, 24.7.2007, s. 26. Artikkelin verkkoversio Viitattu 13.12.2009. (englanniksi)
 21. BBC: Lisa finds her future imperfect.
 22. Beyond "D'oh!": Simpsons Quotes For Everyday Use
 23. It's in the dictionary, d'oh!
 24. Simon, Jeremy. "Wisdom from The Simpsons' 'D'ohh' boy" (haastattelu). The Daily Northwestern 11.2.1994.
 25. Tony Blair a 'Simpsons' guest star 24.3.2003. CNN. Viitattu 13.12.2009. (englanniksi)
 26. The Simpsons Archive: Simpsonien jakso-opas
 27. Määritä nimeke! Viitattu 1.12.2009.
 28. TIME - The Best Of The Century
 29. TV Guide's 50 greatest cartoon characters of all time
 30. 100 Greatest Kids' Shows Channel4. Viitattu 19.4.2008. (englanniksi)
 31. 100 Greatest Cartoons Channel4. Viitattu 19.4.2008. (englanniksi)
 32. 100 Greatest TV Characters Channel4. Viitattu 19.4.2008. (englanniksi)
 33. Who turned America's best TV show into a cartoon?
 34. USATODAY.com - 10 fan favorites
 35. USATODAY.com - 15 writer favorites
 36. Chris Leggett, "Harry Shearer", Ison-Britannian tekstitelevisio, 4.8.2004
 37. Paakkinen, Jouni: Simpsonit: Keltaisen perheen kaksi vuosikymmentä. Jyväskylä: Atena, 2008-2009. ISBN 978-951-796-581-1.
 38. Simpsoneista julkaistiin postimerkkisarja Yhdysvalloissa Helsingin Sanomat
 39. Paakkinen, Jouni: "Simpsonit - Keltaisen perheen kaksi vuosikymmentä". Atena 2008.
 40. Variety.com - Homer going to bat in '07
 41. The Simpsons Movie rikkoi animaatioennätyksen 28.7.2007. MTV3. Viitattu 9.8.2007.
 42. Simpsons-leffa ylittää Suomessa 200 000 katsojan rajan 3.8.2007. Helsingin Sanomat. Viitattu 9.8.2007.
 43. "Weekend Box Office July 27–29, 2007" Box Office Mojo. Viitattu 6.11.2010. (englanniksi)
 44. Chappelle's Show - S1 DVD Passes The Simpsons As #1 All-Time TV-DVD; Celebrates by Announcing Season 2!
 45. Sarkar, Samit: The Simpsons won't be released on DVD or Blu-ray anymore Polygon. 10.4.2015. Viitattu 16.4.2015.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Simpsonit.