The Simpsons Game

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Simpsons Game
Kehittäjä EA Redwood Shores (PS3/X360)
Rebellion Developments (PS2/PSP/Wii)
Griptonite Games (DS)
Julkaisija Electronic Arts
Jakelija 20th Century Fox
Gracie Films
Ohjaaja Ralph Sosa
Käsikirjoittaja Matt Selman
Tim Long
Matt Warburton
Säveltäjä James Dooley
Christopher Lennertz
Timothy Wynn
Danny Elfman (alkuperäinen teema)
Pelisarja The Simpsons
Pelimoottori Godfather engine
Julkaistu Xbox 360, Wii & DS
 • NA 30. lokakuuta 2007
 • EU 2. marraskuuta 2007
 • AUS 8. marraskuuta 2007
PlayStation 2
 • NA 30. lokakuuta 2007
 • EU 2. marraskuuta 2007
 • AUS 7. marraskuuta 2007
PlayStation 3
 • NA 30. lokakuuta 2007
 • EU 9. marraskuuta 2007
 • AUS 15. marraskuuta 2007
PlayStation Portable
 • NA 5. marraskuuta 2007
 • EU 9. marraskuuta 2007
 • AUS 15. marraskuuta 2007
Lajityyppi toiminta, tasohyppely
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli (2 pelaajaa)
Ikäluokitus ACB: PG
BBFC: 12
ESRB: T Virheellinen ESRB-arvo
PEGI: 12
USK: 12
USK: 6 (DS)
Alusta Nintendo DS, PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation Portable, Wii, Xbox 360
Jakelumuoto Blu-ray, DVD, UMD, optinen levy, pelimoduuli
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

The Simpsons Game on Electronic Artsin kehittämä ja julkaisema peli, joka perustuu suosittuun Simpsonit-animaatiosarjaan. Suomessa peli tunnetaan nimellä The Simpsons Videopeli ja on tekstitetty suomeksi vain PlayStation 2:lle ja Xbox 360:lle.

Peli on saatavilla seuraaville pelikonsoleille: PlayStation 3, Xbox 360, Wii, PlayStation Portable, Nintendo DS ja PlayStation 2. Pelissä parodioidaan monia tunnettuja tietokone- ja videopelejä, kuten Medal of Honoria, Everquestia, Grand Theft Autoa ja japanilaisia videopelejä (mm. Pokémon, We Love Katamari, Super Mario, Okami, Final Fantasy, Sonic, Donkey Kong ja The Legend of Zelda).

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Bart menee videopelikauppaan ja ostaa sieltä uuden Grand Theft Takku -pelin, mutta Marge huomaa hänet kun hän tulee ulos kaupasta, ja takavarikoi pelin. Bartin murjottaessa hänen eteensä putoaa taivaasta videopeliopas. Oppaasta Bart saa selville, että hän ja hänen perheensä muutkin jäsenet ovat videopelihahmoja, ja heillä kaikilla on supervoimia. Myöhemmin Bart käyttää Bartman-voimiaan estääkseen Jimbon, Kearneyn ja Dolphin varkauden Springfieldin luonnonhistoriallisessa museossa, Homer käyttää voimiaan muuttua isoksi läskipalloksi voittaakseen syöntikilpailun, Lisa käyttää meditointivoimiaan estääkseen herra Burnsin metsänhakkuuprojektin ja Marge käyttää voimiaan saada väkijoukot toimimaan hänen tahtonsa mukaan estääkseen Grand Theft Takku -pelin julkaisun Springfieldissä, vaikka Lisa huomauttaakin hänen käyttäneen väkivaltaa väkivaltaisen pelin kieltämiseen.

Lounaalla Simpsonit alkavat kiistellä siitä, mihin heidän pitäisi uusia voimiaan käyttää. Samaan aikaan avaruusoliot Kang ja Kodos aloittavat valloitushyökkäyksen maahan. Simpsonit eivät pärjää alieneille, ja Bart ja Lisa hakevat professori Frinkiltä huijausoppaan perheen voimien parantamiseksi ja uusien saamiseksi. Niiden avulla Bart ja Lisa lyövät merikapteeni McCallisterin kanssa joukon ajatusohjattuja delfiinejä, jotka hyökkäävät kaupungin akvaarioon, ja Bart ja Homer pysäyttävät valtavan eloon heränneen Laardi-Lassi-donitsipatsaan. Lisäksi Bart ja Homer pelastavat Cletuksen alienien aluksesta.

Homer ja Lisa ottelevat Jimboa vastaan pelin neljännellätoista tasolla "Jättihubahippa".

Selvittääkseen totuuden tapahtumista Simpsonit kääntyvät internetin puoleen voidakseen saada enemmän selville voimistaan, mutta Homer kaataa vahingossa olutta näppäimistölle, ja Simpsonit joutuvat imaistuiksi pelimoottorin sisään. Siellä he tapaavat Will Wrightin, joka on tuhoamassa tarpeettomiksi käyviä vanhojen videopelien 8-bittisiä Simpsoneita. Perhe pelastaa peliesi-isänsä tuholta, ja päättää lähteä pelien luojan luo ja vakuuttaa hänet olemaan tuhoamatta niitä. Päästäkseen luojan kartanoon Simpsonien on saatava neljä avainkorttia neljästä eri pelistä. Ensin Homer ja Marge päihittävät lohikäärmeen NeverQuest -pelissä. Seuraavaksi Bart ja Homer estävät herra Burnsia varastamasta arvokkaita ranskalaismaalauksia toisen maailmansodan aikana Medal of Homer -pelissä. Marge ja Lisa poistavat Grand Theft Takku -pelistä kaiken väkivaltaisen materiaalin ja korvaavat sen perheystävällisemmällä materiaalilla. Lopuksi Lisa ja Homer matkaavat muinaiseen Japaniin ja päihittävät ilkeän herra Lian (Milhousen) Jättihubahippa -pelissä.

Kun kaikki avainkortit on kerätty, Bart ja Homer menevät kartanoon, jossa he tapaavat Matt Groeningin, joka lähettää Futurama-hahmot Benderin ja tohtori Zoidbergin heidän kimppuunsa. Perhe kuitenkin voittaa ne. Groening myöntää luovansa uusia pelejä vain rahan takia, ja tuhoaa sitten pelimoottorin. Simpsonit ja muutamat muut pelihahmot pakenevat Springfieldiin, joka on yhä alienien hyökkäyksen kohteena. Lisa käyttää voimiaan rakentaakseen tornin Taivaaseen, jossa he aikovat pyytää Jumalalta neuvoa. Simpsonit voittavat Jumalan Dance Dance Revolution -pelissä, minkä jälkeen tämä paljastaa pudottaneensa videopelioppaan vahingossa, sallien siten perheen löytää supervoimansa. Tajuten väärän käyttäytymisensä Jumala lupaa palauttaa Springfieldin ennalleen ja ettei uusia Simpsonit-videopelejä julkaistaisi jotteivät vanhat hahmot kävisi turhiksi. Lopuksi paljastuu, että koko peli onkin ollut vain Ralphin pelaamaa videopeliä, ja lisäksi Ralph tajuaa jonkun pelaavan peliä ruudun takana.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.
Bart ja Lisa taistelevat delfiinejä vastaan pelin seitsemännellä tasolla "Delfiinien aamunkoitto". Kuvassa näkyvät sekä pelin peluu että cel-shading-tyylinen grafiikka.

Pelaaja voi ohjata kaikkia Simpsonien perheen viidestä jäsenestä. Joka tasolla on pelattavissa kaksi hahmoa, paitsi ensimmäisellä koulutustasolla "Suklaan valtakunta", jossa vain Homeria voi pelata. Pelissä on kuusitoista jaksoiksi nimettyä tasoa, ja jokainen vaatii tiettyjä voimia. Esimerkiksi neljännen jakson läpäisyyn tarvitaan Lisan "Buddhan käden" voimia siirtämään isoja esineitä ja Bartin ritsaa sammuttamaan koneita. Joka jaksossa on omat vihollisensa, paitsi viimeisessä jaksossa, jossa kohdataan vanhoja vihollisia edellisistä jaksoista uudelleen väritettyinä.

Jotkin erikoishaasteet aukeavat, kun jakso on selvitetty. Tähän kuuluvat mm. kaikkien hahmolle kuuluvien kerättävien esineiden löytäminen, ja joissakin konsoleissa myös jakson juonen läpäiseminen mahdollisimman nopeasti aikahaasteessa.

Pelissä hahmot kuvataan ylhäältä päin, ja näkyvillä ovat kummankin tasolla pelattavan hahmon osumapistemittarit, sekä hyökkäys- ja erikoishyökkäysmittarit parhaillaan pelattavalle hahmolle. Peli voi moninpelissä jakaa ruudun ja näyttää molemmat tasolla pelattavat hahmot, sallien kummankin pelaajan ohjata toista niistä.

Nintendo DS-versiosta löytyy joitakin ominaisuuksia, joita ei muissa versioissa ole. Näihin lukeutuvat esimerkiksi pelattaessa avautuvat minipelit, jotka perustuvat usein peliautomaattipeleihin, kuten Froggeriin ja Space Invadersiin, joista jälkimmäinen esittelee Simpsonien Kauhujen talo-jaksoista tutut avaruusoliot, Kangin ja Kodosin. Myös virtuaalilemmikkipeli, jossa pelaaja ruokkii ja viihdyttää Homeria ja pelastaa hänet sellaisilta vaaroilta kuin sydänkohtaus ja tukehtuminen, on saatavilla.

Pelattavat hahmot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Lisan "Buddhan käsi" pelin neljännellä tasolla.

Homer on ensimmäinen pelattava hahmo, jota pelataan ensi kerran ensimmäisellä tasolla "Suklaan valtakunta". Hänen kykyihinsä kuuluvat kyky muuttua "Homer-palloksi", jonka muodossa hän voi pyöriä ja iskeä kohteita; muuttua "karkki-Homeriksi" syömällä Milon Venus-hedelmäkarkin ja ampua karkkikranaatteja; syödä chiliä ja muuttua "mielenvikaiseksi pippuri-Homeriksi", joka voi syöstä tulipommeja ja laavaa; ja muuttua ilmapalloksi imemällä heliumia. Homerin erikoisase on viholliset lamauttava jättiröyhtäisy. Bart esitellään ensi kertaa pelin toisella tasolla "Bartman Begins". Hänen kykynsä on muuttua supersankari Bartmaniksi, sallien hänen käyttää köysiratoja, kiivetä tiettyjä seiniä, liitää isoja etäisyyksiä ja tehdä joitakin muitakin akrobaattisia liikkeitä. Hänen erikoisvoimansa on lähettää parvi lepakoita viitastaan vastustajiaan päin. Hän voi myös käyttää ritsaansa vastustajien iskemiseen ja kaukaisiin kohteisiin osumiseen.

Lisa esitellään neljännellä tasolla "Lisa puunhalaajahippinä". Hänen pääasiallinen hyökkäystyylinsä on potkiminen, mutta hän voi myös tietyistä meditointipisteistä käsin käyttää voimaansa, "Buddhan kättä". Hän voi käyttää tätä voimaa näpäyttämään, mäiskimään, jäädyttämään tai iskemään vihollisia salamoilla, kuten myös siirtelemään tiettyjä esineitä. Lisan erikoisvoima on saksofonin soitto, jolla hän voi hyökätä ja lamauttaa vihollisia. Myöhemmillä tasoilla hän voi myös käyttää soitintaan kääntääkseen viholliset toisiaan vastaan. Marge on pelin vähiten pelattava hahmo. Hänet esitellään tasolla viisi "Rähinäremmi", ja hänen voimansa on saada väkijoukot tottelemaan hänen käskyjään. Hän voi käskyttää väkijoukkoja esteiden poistamiseen, vihollisia vastaan hyökkäämiseen sekä kohteiden rakentamiseen tai korjaamiseen. Maggie toimii Margen jatkeena, ja on pelattavissa ilmastointikanavissa ja muissa pienissä tiloissa.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]