Kuka ampui johtajan?

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kuka ampui johtajan? (Who Shot Mr. Burns?) on Simpsonit-animaatiosarjan kaksiosainen jakso, rikosmysteeri, jossa salaperäinen henkilö ampuu johtaja Burnsia. Sen ensimmäinen osa esitettiin Yhdysvalloissa 6. tuotantokauden viimeisenä jaksona 21. toukokuuta 1995, ja katsojat jäivät kesän ajaksi pohtimaan murhamysteeriä. Toinen osa esitettiin 7. tuotantokauden ensimmäisenä jaksona 17. syyskuuta 1995. Idea oli avoimesti parodia televisiosarjasta Dallas, jonka päähenkilö J. R. Ewingin ampujaa katsojat olivat joutuneet arvuuttelemaan kesällä 1980 tuotantoyhtiön levittäessä mainoslausetta "Who shot J.R.?" (suom. 'Kuka ampui J.R.:n?').

Tarinan käsikirjoittivat Bill Oakley ja Josh Weinstein. Sen ohjasi David Mirkin, joka oli samalla myös sarjan vastaava tuottaja ja siten käsikirjoitustiimin johtaja. Se oli Simpsonien ensimmäinen ja pitkään ainoa kaksiosainen tarina. Jakson ”Kuka ampui johtajan, osa 2” ensiesitys sai Foxin laskelmien mukaan noin 46 miljoonaa katsojaa, ja oli siten Simpsonit-jaksoista katsotuin.

Suomessa jaksot näytettiin keväällä 1996 runsaan viikon sisällä: ensimmäinen osa sai esitettiin 23. maaliskuuta 1996, toinen osa 30. maaliskuuta 1996.

Arvoitus (Osa 1)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Simpsoneiden jakso
Kuka ampui johtajan? (osa 1/2)
Who Shot Mr. Burns? Part I
Kuka ampui johtajan? Herra Burns löytyi ammuttuna kaupungin aurinkokellon päältä.
Jakso n:o 128
Tuotantokoodi 2F16
Käsikirjoittaja(t) Bill Oakley

&
Josh Weinstein

Ohjaaja David Mirkin
Ensiesitys Yhdysvalloissa 21. toukokuuta 1995
Ensiesitys Suomessa 23. maaliskuuta 1996
Liitutauluteksti "Tämä ei ole johtolanka, vai onko?"
Sohvakohtaus Perhe juoksee olohuoneessa loputtomasti toistuvan taustan ohi virnuillen kuin hahmot vanhoissa Hanna-Barbera-animaatioissa.
Vierailevat tähdet Tito Puente itsenään

Rehtori Skinner avaa tavallisena arkiaamuna koulunsa ovet ja lähtee tarkastuskierrokselle. Surukseen hän löytää koulun gerbiilin, Superhemmon, kuolleena. Kun Willie kaivaa sille hautaa koulun kellariin, maasta purkautuva öljysuihku yllättää hänet ja tunkee läpi koulun jokaisen kerroksen. Ylitarkastaja Chalmers on kerrankin tyytyväinen Skinneriin, ja molemmat alkavat kuunnella koulun väen ehdotuksia rahojen käyttämiseksi: talonmies Willie haluaa kristallisen ämpärin, ruokalan täti Doris uuden ruokalahenkilökunnan (entinen valittaa hiiristä keittiössä), Otto kaksikaulaisen kitaran, Ralph suklaisia mikroskooppeja ja Lisa Simpson Tito Puenten ohjaaman jazzmusiikkiohjelman kouluun. Lisäksi kaupungin rikkain mies, Montgomery Burns, (Jimboksi pukeutuneena) ehdottaa, että rahat annettaisiin hänelle. Hän ei kuitenkaan onnistu, joten hän pumppaa lähteestä ensimmäisenä, jolloin se lain mukaan kuuluu hänelle. Burns saa Willien, Skinnerin ja muiden koululaisten vihat niskaansa. Myöhemmin vihamiehiin liittyy myös Bart öljylähteen katkaistua Pukin pikku apurin takajalat ja tuhottua Bartin puumajan.

Myöhemmin Lisa pettyy siitä, ettei Tito Puente pääsekään opettamaan koulun jazzkurssia. Pian öljynporausoperaatio tuhoaa Springfieldin vanhainkodin perustukset romahduttaen talon. Isoisän huone uppoaa kuoppaan ja hän joutuu muuttamaan Simpsoneille. Koska Burnsin öljynporaustorni on rakennettu aivan Moen kapakan viereen, se joudutaan sulkemaan ilmassa leijuvien myrkyllisten kaasujen vuoksi. Moe menettää elantonsa ja Barney elämänsä tarkoituksen. Homer huomaa, ettei johtaja edelleenkään muista hänen nimeään 10 vuoden palveluksensa jälkeen. Homer yrittää virkistää Burnsin muistia lähettämällä hänelle konvehtirasian, joka sisältää hänen kuvansa. Yöllä Homer murtautuu Burnsin toimistoon alkaen maalata spray-maalilla seinään graffitia, joka sanoo "Olen Homer Simpson". Burns yllättää Homerin, sytyttää valot, vilkaisee Homeria ja sitten graffitia kysyen: "Kuka piru sinä olet?". Homer saa raivokohtauksen ja hyökkää Montyn kimppuun.

Burnsilla on kuitenkin muitakin suunnitelmia. Hän on suunnitellut jättimäisen kilven, jolla hän aikoo peittää auringon sillä seurauksella, että kaikki joutuisivat käyttämään yhä enemmän voimalan sähköä. Smithers järkyttyy johtajan ilkeästä suunnitelmasta, eikä halua olla siinä mukana. Silloin Burns päättää erottaa Smithersin, joka alkoholisoituu välittömästi menetettyään työnsä.

Niinpä kaupunkilaiset pitävät hätäkokouksen Burnsin toimien estämiseksi. Johtaja kuitenkin astuu saliin, ja avoimet ovet tarjoavat avoimen näköalan vuorelle, jonka takaa kohoaa napinpainalluksen jälkeen esiin kilpi, joka peittää taaksensa kaiken Springfieldiin kohdistuvan auringonvalon. Tämän jälkeen Bart yrittää lähestyä Burnsia, joka kuitenkin kehottaa poikaa pysähtymään vetäen samalla takkinsa alta aseen. Burns kertoo aseistautuneensa puolustautuakseen hyökkäyksiltä Homer Simpsonin (hän sanoi tätä tuntemattomaksi henkilöksi) päällekarkauksen jälkeen. Kaupunkilaiset poistuvat kokouksesta. Marge jättää Maggien ja Pukin pikku apurin autoon ja lähtee etsimään Bartia, Lisaa, Homeria ja vaaria. Samaan aikaan Burns kävelee kaupungintalon taakse, mutta kuva jää kauemmas, eikä katsojalle selviä, mitä Burnsille seuraavaksi tapahtuu; katsojat kuulevat johtajan sanovan vain seuraavat sanat: "Kas, sinähän se siinä. Miksi olet noin onnellinen? (tauko, yhtäkkiä Burns haukkaa henkeään) Sinun olisi parempi pudottaa se."

Laukaus kajahtaa ja Burns hoippuu verissään kaupungintalon takaa kaatuen ampumahaava rinnassaan Springfieldin aurinkokellon päälle. Kaikki kaupunkilaiset saapuvat paikalle ja ihmettelevät kuka ampui johtajan.

 • Rehtori Seymour Skinner. Motiivi: Burns kaappasi melkein koulun nimissä olevan arvokkaan öljylähteen tämän nenän edestä.
 • Talonmies Willie. Motiivi: Burnsin öljylähdekaappaus maksoi Willielle hänen työnsä ja toteutumassa olleet unelmansa kristallisesta ämpäristä ja uudesta peitosta. Hän vannoi julkisesti kostavansa Burnsille.
 • Tito Puente. Motiivi: öljylähdekaappauksen jälkeen hän ei saanutkaan työtä Springfieldin ala-asteelta.
 • Moe Szyslak. Motiivi: hänen baarinsa vieressä sijaitseva öljynporaustorni aiheutti hänen kapakansa sulkeutumisen.
 • Barney Gumble. Motiivi: baarin sulkeutumisen jälkeen hänelle ei jäänyt paikkaa, missä juoda. Hänen ainoa elantonsa, eli pikkurahojen imeminen kapakan rakkaustestikoneesta, katosi baarin mukana.
 • Waylon Smithers. Motiivi: Burns erotti hänet ainoasta työstään, josta hän piti ja jossa hän oli hyvä. Burnsin kasvava ilkeyskin aiheutti Smithersissä raivoa Montya kohtaan.
 • Homer Simpson. Motiivi: Burns ei muistanut hänen nimeään, mikä ärsytti häntä yllättävän paljon. Oli hyökännyt tästä syystä Burnsin kimppuun aiemmin. Myös Moen baarin sulkeminen voisi olla osamotiivi.
 • Abe Simpson. Motiivi: öljynporaus aiheutti hänen vanhainkotinsa sortumisen.
 • Bart Simpson. Motiivi: Burns vammautti hänen koiransa Pukin pikku apurin. Lisäksi Burnsin öljysuihku tuhosi Bartin puumajan. Bart yritti hyökätä Burnsin kimppuun hieman ennen ampumista.
 • Lisa Simpson. Motiivi: hänen toiveensa saada Tito Puente koulun jazzopettajaksi murskaantuivat koulun vaurauden haihtuessa.
 • Kaikki muut Springfieldin asukkaat. Motiivi: Kaikki vihasivat Burnsia hänen pimennettyään auringon kaupungista.

Ratkaisu (osa 2)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Simpsoneiden jakso
Kuka ampui johtajan? (osa 2/2)
Who Shot Mr. Burns? Part II
Homer on juuri raivostunut Burnsille, kun hän yhtäkkiä ei muistakaan hänen nimeään, kun johtajan puhekyky on palannut.
Jakso n:o 129
Tuotantokoodi 2F20
Käsikirjoittaja(t) Bill Oakley

&
Josh Weinstein

Ohjaaja David Mirkin
Ensiesitys Yhdysvalloissa 17. syyskuuta 1995
Ensiesitys Suomessa 30. maaliskuuta 1996
Liitutauluteksti "En valita ratkaisusta kun kuulen siitä."
Sohvakohtaus Sohva siirtyy sivuun, ja perhe joutuu poliisin pidätysvalokuvaan.
Vierailevat tähdet Tito Puente itsenään

Krapulainen Smithers herää asunnossaan viinapullo kädessään. Kylpyhuoneeseen astuessaan hän näkee Burnsin suihkussa, elossa. Waylon uskookin viimeiltaisten tapahtumien olleen unta, mutta Burns kertookin, että on vuosi 1965, ja he ovat soluttautuneita etsiviä autokilpailussa. Smithers herää uudelleen ja huomaakin sen olleen unta.

Kent Brockman raportoi ampumavälikohtauksesta, jossa hän ilmoittaa Burnsin olevan elossa (tosin ensin hänen tilansa oli kuollut, mutta kun hänet siirrettiin parempaan sairaalaan, hänen tilansa ylennettiin elossa olevaksi). Burns on kuitenkin koomassa. Brockmanin haastateltua poliisipäällikkö Wiggumia selviää, että kahta ainoaa silminnäkijää on kuulusteltu, mutta turhaan: Maggie Simpsonia ja Pukin pikku apuria.

Samaan aikaan Simpsoneiden talolla Simpsonin perhe miettii mysteeriä tietäen, että kaikilla kaupunkilaisilla oli syy ampua Burnsia, jopa heillä itsellään. Lisa kertaa kaikkien perheenjäsenten motiivit. Marge tietää jo kuka on pääepäilty: Waylon Smithers.

Smithers katselee televisiolähetystä rähjäisessä asunnossaan helpottuneena, mutta hänen muistikuvansa edelliseltä illalta alkavat selventyä. Yhtäkkiä hän muistaa kotimatkallaan kaivaneensa aseensa povitaskustaan ja ampuneen sillä edessään seisovaa hahmoa; Smithers puhkeaa kyyneliin huutaen: "Mitä olenkaan tehnyt?". Hän kaivaa aseensa uudelleen esille ja tarkastelee sitä, huomaten piipun haisevan ruudilta. Aseella on ammuttu ja Smithers varmistuu ampuneensa herra Burnsin.

Carl, Lenny, Barney ja Moe saapuvat Simpsoneiden talolle pyytämään Homeria avukseen kiskomaan Burnsin aurinkokilven nurin. Oton, talonmies Willien, Snaken ja kimalaismiehen avulla he onnistuvat kaatamaan kilven, joka romahtaa alas Shelbyvilleen. Samaan aikaan Smithers kokee painavaa syyllisyyttä murhayrityksestään, ja tuntee velvollisuudekseen kertoa jollekulle. Hän livahtaa katoliseen kirkkoon ja astuu rippituoliin tunnustamaan syntinsä. Papin paikalla istuukin poliisipäällikkö Wiggum, joka pidättää Smithersin välittömästi kuultuaan tunnustuksen ja vie hänet kuulusteluun. Smithers joutuu tunnustamaan syyllisyytensä myös poliisiasemalla ja selittää motiivinsa.

Samaan aikaan suorassa uutislähetyksessä Kent Brockman toistaa Madonna-vitsin, jonka Smithers oli sanonut aiemmin. Hassu-klovni, joka katsoo lähetystä, väittää sen olleen hänen vitsinsä. Sideshow Mel kuitenkin muistuttaa Hassua siitä, että tämä varasti vitsin oikeasti Pardon My Zingeristä. Yhtäkkiä Mel muistaa Waylonin maininneen, että hän ei koskaan unohtanut katsoa jaksoakaan tästä sarjasta, jota esitettiin kello 15.00, samaan aikaan kuin Burnsia ammuttiin. Mel kiirehtii poliisiasemalle ja selittää teoriansa, että Smithers oli lähtenyt kokouksesta aiemmin ehtiäkseen kotiin katsomaan televisiota. Tämän kuultuaan Smithers muistaa kaikki edellisen päivän tapahtumat: hän kiirehti kotiin katsomaan Pardon My Zingersiä. Ennen tätä Wiggum oli erehdyksessä vapauttanut toisen vangin, Tohtori Hector Kolossuksen, sillä ehdolla että tämä ei menisi vanhaan piilopaikkaansa, mihin Kolosseus vastasi, että kaikki hänen tavaransa ovat siellä. Matkalla hän törmäsi paikalliseen vanhukseen, Jasper Beardleyhyn, jota hän ampui juovuksissaan jalkaan. Smithers ja muut poliisit lähtevät Springfieldin vanhainkodille Jasperia tapaamaan, ja siellä käy ilmi, että Waylon oli ampunut tätä vain hänen puujalkaansa. Smithers vapautuu syytteistä.

Pääepäillyn varmistuessa syyttömäksi poliisi jatkaa tapauksen tutkintaa. Lisa auttaa heitä tuomalla hänelle listan kaikista todennäköisimmistä epäillyistä. Poliisi alkaa käydä listaa läpi ja kuulustelee ensin Tito Puentoa, jonka upea musiikkiesitys varmistaa poliisit hänen syyttömyydestään.

Puenton jälkeen he ottavat kuulusteluun Seymour Skinnerin. Hän oli paikalla kokouksessa murhan aikana ja oli kyllä suunnitellut Burnsin ampumista, mutta oli ampumahetkellä viimeistelemässä naamiotaan kaupungintalon vessassa. Hän lisäsi myös, että samaanaikaan vessaan saapunut ylitarkastaja Chalmers voisi todistaa asian. Skinner vapautuu epäilyksistä.

Seuraavaksi poliisit kuulustelevat talonmies Willietä, mutta käy pian ilmi että hänen olisi ollut mahdotonta vetää liipaisimestä, sillä hänellä olivat etusormet muusina liialliesta Space Invaders -pelin pelaamisesta. Moe otetaan kuulusteluun, mutta valheenpaljastimen avulla hänet todetaan syyttömäksi.

Poliisilaitoksella Clancy Wiggum kävelee kahvinkeittimelle kofeiinin tarpeessa, mutta huomaa että kahvi on loppu, ja juokin sen sijaan hieman lämmintä kermaa. Clancy nukahtaa ja näkee Twin Peaks -tyylistä unta, jossa Lisa Simpson tulee hänen luokseen ja kehottaa Clancya katsomaan Burnsin asua lisäjohtolankojen löytämiseksi. Wiggum löytää vaatteista silmäripsen, joka DNA-testissä osoittautuu Simpsonin sukuiseksi. Samaan aikaan johtaja Burns herää koomasta itkien ja toistaen: "Homer Simpson!"

Poliisi tekee ratsian Simpsoneiden taloon, ja Homerin auton penkin alta löytyy ase. Homer väittää, ettei ole nähnyt asetta ikinä, mutta siitä löytyy hänen sormenjälkiään. Pian selviää, että Burnsista poistettu luoti on peräisin Homerin autosta löytyneestä aseesta. Wiggum pidättää Homerin murhayrityksestä ja saattaa hänet vankila-autoon, joka pysähtyy matkalla Hassu-purilaiseen. Drive-in -kaistalla auto kuitenkin kaatuu Wiggumin painosta kumoon, ja Homer pääsee karkuun.

Samaan aikaan poliisilaitoksella Waylon Smithers lupaa 50 000 dollarin palkkion sille, joka saa Homerin kiinni, elävänä tai kuolleena, mikä saa aikaan murhanhimoisen kansanliikkeen. Lisa palaa rikospaikalle, ja pulun avustuksella hän saa selville, ettei hänen isänsä ollut hyökkääjä. Samaan aikaan sairaalalla tohtori Nick saa selville uutta tietoa. Kun koomasta herännyt Burns huudahti "Homer Simpson!", hän ei nimennyt ampujaansa, vaan sanoi sen koska se oli kaikki mitä hän sillä hetkellä pystyi sanomaan. Tohtori poistuu, ja Homer Simpson, joka oli onnistuneesti tunkeutunut lääkärin asussa huomaamatta sairaalaan ja Burnsin osastolle, yrittää saada Burnsin kertomaan kaikille ettei hän ampunut Burnsia.

Erikoisuutislähetys kertoo, että Homer oli havaittu sairaalalla, ja Lisa, poliisit ja koko Springfield ryntäävät paikalle. Lisa ehtii sinne ensin ja yrittää pysäyttää heidät ja saada heidät uskomaan, ettei hänen isänsä tekisi pahaa kärpäsellekään. Kaikki kuitenkin astuvat Burnsin huoneeseen, jossa Homer ravistelee Burnsia puoliraivoissaan ja käskee tätä kertomaan kaikille, ettei hän ampunut johtajaa. Homer jatkaa ravistelua, ja Burnsin normaali puhekyky palaa ja hän kysyy Smithersiltä: "Kuka on tuo minua ravisteleva hirvitys?"

Homer hermostuu, nappaa pyssyn päällikkö Wiggumilta ja käskee viimeistä kertaa Burnsia kertomaan, ettei hän itse ampunut häntä. Johtaja nauraa, ja sanoo, ettei Homerilla ole tarpeeksi aivokapasiteettia tuliaseen laukaisemiseksi. Valmiina kertomaan todellisen syyllisen nimen, Burns vilkaisee häntä ympäröivää ihmisjoukkoa ja kääntää katseensa Maggie Simpsoniin, huudahtaen: "Hän!"

Monty alkaa kertoa uutta tarinaa rikoshetkestä. Burns oli tyytyväinen saavuttamastaan vallasta Springfieldissä. Kun hänen karkkihammastaan alkoi kolottaa, hän huomasi autossa hymyilevän Maggie Simpsonin. Nähdessään tikkarin Maggien kädessä, Burns saa päähänsä toteuttaa aiemman uhkauksensa: karkin viemisen lapselta. Johtaja kehottaa Maggieta pudottamaan tikkarin, ja kiskoessaan kaikilla voimillaan karkkia vauvan otteesta johtajan ase putoaa rintataskusta suoraan Maggien käsiin, joka vahingossa laukaisee pistoolin hänen suuntaansa. Burns hoipertelee kauemmas, ja sekä ase että tikkari putoavat auton penkin alle. Myöhemmin Homer yritti etsiä penkin alta sinne pudonnutta jäätelötötteröään, jolloin hän kosketti katsomattaan asetta.

Burns vaatii Maggien pidättämistä, mutta Marge puolustelee lastaan väittämällä tapahtunutta vahingoksi, ja että Maggie pyytäisi anteeksi jos osaisi. Myös päällikkö Wiggum toteaa, ettei vauvaa tuomittaisi oikeudessa, paitsi ehkä Teksasissa. Lopuksi Maggie kumminkin ottaa sellaisen ilmeen, joka viittaisi siihen, ettei hän aivan vahingossa Burnsia olisi kumminkaan ampunut.

Vaihtoehtoiset loppuratkaisut

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jaksoon väitetään suunnitellun useita loppuja, jottei tieto varsinaisesta loppuratkaisusta vuotaisi julkisuuteen esimerkiksi animaattoreilta ja käsikirjoittajilta. Suurin osa kohtauksista ei sisältänyt muuta materiaalia kuin useita eri hahmoja ampumassa Burnsia: esimerkiksi Barney, Apu, Moe ja jopa Pukin pikku apuri esitettiin ampujina. Oli myös täysipitkä ja suunniteltu loppuratkaisu, jossa syyllinen olikin Smithers. Materiaali esitettiin jaksossa Menneitä muistellen (The Simpsons 138th Episode Spectacular).

Kuka ampui johtajan?

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Johtolankoja annettiin jo ensimmäisessä jaksossa muutama nokkelimmille katsojille. Tärkeimpänä pidettiin, toisessakin jaksossa mainittua, kuolinasentoa. Burns kaatui aurinkokellon päälle niin, että hänen kätensä osoittivat etelään ja länteen (katso kuva), eli kirjaimiin W ja S (west ja south)(tämä asento näytti myös kello kolmea eli aikaa, jolloin Burnsiä ammuttiin). Näiden arveltiin vihjaavan hyökkääjän nimikirjaimiin. Kirjaimet voitiin myös kääntää nurin päin, jolloin nimikirjaimet olisivatkin M ja S. Niinpä ne voisivat viitata useisiin hahmoihin. Pääepäillyksi nousi välittömästi Waylon Smithers. Tosin kun Homer lähetti Burnsille perhekuvansa sisältävän konvehtirasian, Pukin pikku apurin kuvan nähdessään johtaja kommentoi: "Oh there's that Simpson mutt." (Siinähän on se Simpsonin rakki). Isoisän ase oli merkiltään Smith & Wesson. Kun Burns jutteli Skinnerille tämän toimistossa, seinällä oli diplomi, jossa luki: "W. Seymour Skinner". Nurin päin käännettynä, kuten Lisa osoittaa toisen osan lopussa, kirjaimista tulisivat MS, viitaten vahvimmin Maggie Simpsoniin ja Marge Simpsoniin. Myös Sideshow Mel ja Moe Szyslak olivat mukana jaksossa epäiltyinä.

Kuitenkin epäillyistä oli loogisesti karsittavissa muutama. Skinneriä ei uskottu hyökkääjäksi, sillä hänen aseessaan oli äänenvaimennin, mutta Burnsiin osunut laukaus oli suhteellisen äänekäs. Moe oli aseistautunut haulikolla, joka olisi luultavasti vahingoittanut Burnsia vakavammin kuin häneen osunut yksittäinen laukaus. Kohtauksessa, jossa kaikki kaupungintalolla olleet kaupunkilaiset uhkailivat Burnsia, Sideshow Mel oli aseistautunut puukolla. Jimbo Jonesilla ja Margella oli toimiva alibi, sillä he olivat molemmat kaupungintalon edessä, kun Burns hoiperteli talon takaa heidän ohitseen kaatuen aurinkokellon päälle.

Maggien syyllisyyteen viitattiin pari kertaa. "Te kaikki puhutte suurisanaisesti, mutta kenellä täällä on kanttia minun todelliseen pysäyttämiseeni?" Burns sanoo kokoukseen ilmaannuttuaan. Kamera pyörii koko ihmisjoukon ympärillä, ja kaikki näyttävät epävarmoilta ja katsovat toisiaan toivoen, että joku muu pysäyttäisi johtajan. Kaikki paitsi yksi: Maggie Simpson, joka pitää katseensa kiinni Burnsissa koko ajan. Toisessa osassa Lisa mainitsee kaikkien perheenjäsenten läsnä ollessa: "En usko että kukaan tässä perheessä kykenisi murhayritykseen." Nukkuva Maggie herää heti tämän kuultuaan, ikään kuin jokin olisi kiinnittänyt hänen huomionsa.

Lisäksi Burns tokaisee ennen ampumavälikohtausta hyökkääjälle: "Kas, sinähän se siinä." Ilmeisesti Burns siis tunsi hahmon, joka hetken päästä ampui häntä. Tämä voi poistaa epäiltyjen listalta muutaman, joita Burns ei tuntenut, kuten Moen, Barneyn jne. Myös Homer voitiin poistaa epäilyistä, koska Burns ei koskaan muista häntä. Burns ei myöskään tuona hetkenä tuntenut rauhallisen äänensävynsä perusteella itseään uhatuksi eikä tuntenut hyökkääjäänsä vaaralliseksi. Burns ei myöskään koskaan muistanut Homerin nimeä, joten tämän nähdessään hän olisi kysynyt ilmeisemmin: "Kukas sinä olet?"

Kulttuurilliset viittaukset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Pääjuoni ja jakson nimi viittaavat televisiosarjaan Dallas (katso johdanto).
 • Clancy Wiggumin uni on suora viittaus televisiosarjan Twin Peaks vastaavaan kohtaukseen.
 • Pakokohtaus kyljelleen kaatuneesta vanginkuljetusautosta on viittaus elokuvaan Takaa-ajettu.
 • Talonmies Willien kuulustelukohtaus viittaa Sharon Stonen eroottiseen kohtaukseen elokuvassa Basic Instinct.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Who Shot Mr. Burns?