Springfield (Simpsonit)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Springfield
Springfieldin panoraama elokuvassa The Simpsons Movie
Springfieldin panoraama elokuvassa The Simpsons Movie
Valtio Yhdysvallat
Piirikunta Springfieldin piirikunta
Hallinto
 – Pormestari Joe Quimby
Motto: Yhdysvaltojen mitättömin kaupunki!Springfield avartuu sarjan introssa.

Springfield on kuvitteellinen Yhdysvaltain kaupunki, johon piirrossarjan Simpsonit tapahtumat sijoittuvat ja jossa Simpsonin perhe asuu. Kaupunki tunnetaan vakavista ympäristö- ja saasteongelmistaan, korruptoituneista ja epäpätevistä viranomaisistaan sekä hyvin lyhytnäköisistä asukkaistaan, joilla kuitenkin on toisinaan vahva yhteishenki. Todellisuudessa Yhdysvalloissa on runsaasti Springfield-nimisiä kaupunkeja.

Tiedot Springfieldin sijainnista ovat hyvin epäjohdonmukaisia. Se sijaitsee ilmeisesti kuvitteellisessa, nimeämättömässä osavaltiossa, jonka pääkaupunki on nimeltään Capital City. Springfieldin perusti vuonna 1796 uudisraivaaja Jebediah Springfield, jota palvotaan paikallisena sankarina. Kaupungin pitkäaikainen pormestari on Joe Quimby.

Sijainnin ohella myös Springfieldin koko tuntuu jatkuvasti vaihtelevan, mutta yleensä se kuvataan pikkukaupunkina, jossa kaikki tuntevat toisensa. Toisaalta Springfieldillä on oma yliopisto, kansainvälinen lentokenttä ja paikallinen tv-asema, jonka esiintyjät kuten Hassu-klovni ja Kent Brockman ovat valtakunnallisia kuuluisuuksia. Tärkeät päätökset tehdään Springfieldissä yleensä joko kaupunkilaisten yhteisissä kokouksissa kaupungintalolla tai raivokkaan vihaisen väkijoukon muodossa. Kaupungin tärkein työnantaja on Montgomery Burnsin omistama Springfieldin ydinvoimala.

Sijainti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Springfieldin osavaltiota ei ole koskaan nimetty, ja ristiriitaiset tiedot kaupungin sijainnista ovat toistuva vitsi sarjassa. Toisinaan kaupunki on rannikolla, toisinaan sisämaassa. Sen lähistöllä on muun muassa aavikkoa, preeriaa, punapuumetsiä ja lumihuippuisia vuoria. Springfieldin lähin naapurikaupunki on Shelbyville, jota springfieldiläiset vihaavat; muita läheisiä kaupunkeja ovat ainakin Ogdenville ja North Haverbrook. Sarjan 3. tuotantokauden jaksossa ”Totuus ja oikeus” nähdään osavaltion kartta, jonka mukaan Springfield on selvästi sisämaassa. Lisäksi 9. kauden jaksossa ”Homer ja roskakuskit” Springfieldiä jouduttiin siirtämään 8 kilometriä jäteongelman vuoksi.

11. kauden jaksossa ”Naurun takana” kertoja puhuu Simpsoneista ”pohjoiskentuckyläisenä perheenä”, mutta jakson uusintaesityksessä maininta Kentuckysta oli vaihdettu Missouriin.[1] Eräässä jaksossa kuva nousi katon läpi Louisianasta. Elokuvassa The Simpsons Movie väitetään, että Springfieldin lähellä olisi paikka, jossa Kentuckyn, Mainen, Ohion ja Nevadan rajat kohtaavat, vaikka todellisuudessa nämä osavaltiot sijaitsevat eri puolilla Yhdysvaltoja.

The Film Theorists esitti YouTube-videollaan mahdottomien osavaltioiden poissulkemiseen perustuvan teorian, jonka mukaan Springfield sijaitsisi Oregonin osavaltiossa.[2] Simpsonien luojan Matt Groeningin mukaan Springfieldin esikuva olisikin Oregonin Springfield.[3]

Kaupungin maamerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Springfieldin tärkeitä maamerkkejä ovat ydinvoimala, ikuisesti palava suuri autonrengaskasa, Hollywood-kylttiä jäljittelevä Springfield-kyltti, Lard Lad -donitsileipomon maskottipatsas, kaupungintalo ja kaupungin keskusaukiolla sijaitseva Jebediah Springfieldin patsas. Myös paikallisen KBBL-kanavan kaksikieliset tv-studiot, Tikku ja Takku -animaatiostudio sekä Duff-olutpanimo sijaitsevat Springfieldissä. Muita sarjassa usein nähtäviä kohteita ovat Springfieldin ala-aste, vanhainkoti, Springfieldin ensimmäinen kirkko, sairaala, ostoskeskus, Aztec-elokuvateatteri, Bowl-A-Rama-keilahalli, Duff-stadion ja vankila. Joissain jaksoissa kaupungissa tai sen lähellä on myös kasino. Springfieldin läheltä löytyy myös kansallispuisto ja suuri rotko.

Kaupungissa on maantie ja kaksi suurta moottoritietä, jotka on nimetty Matlockin ja Michael Jacksonin mukaan. Springfieldiin hankittiin 4. kauden jaksossa ”Joko säteilee” kallis ja turvaton monorail-rata, joka jouduttiin sulkemaan heti neitsytmatkan jälkeen vaarallisuuden vuoksi. Evergreen Terrace -kadulla asuvat muun muassa Flandersit ja Simpsonit, jälkimmäiset osoitteessa 742 Evergreen Terrace. Springfieldissä on eri siirtolaisryhmien kaupunginosia, kuten italialais-, juutalais- ja ukrainalaiskorttelit. Springfieldin läpi tai ohi virtaa joki, jonka ylittävältä sillalta usea hahmo on yrittänyt itsemurhaa eri jaksoissa. 6. kauden jakson ”Bartin komeetta” mukaan silta on ainoa tie ulos kaupungista.

Paikallisia liikkeitä ovat muun muassa Moen kapakka, Kwik-E-Mart-valintamyymälä, useat Hassupurilainen-pikaruokalat, Costington's-tavaratalo, Android's Dungeon -sarjakuvakauppa, Luigi's-ravintola, King Toot's -soitinkauppa, Noiseland Video Arcade -videopelihalli, Herman's Military Antiques -asekauppa ja Jake's Unisex Hairplace -parturinliike. Springfieldin ostoskeskuksesta löytyvät Ned Flandersin omistama vasenkätisten kauppa Leftorium ja Lionel Hutzin lakitoimisto I Can't Believe It's A Law Firm!.

Sijainnin ohella myös Springfieldin sisäinen maantiede on hyvin ristiriitainen, sillä rakennukset ja paikat voivat sijaita eri tavoilla suhteessa toisiinsa. Esimerkiksi Simpsonien kotitalo on joskus kaupungin reunalla, joskus ydinvoimalan parkkipaikan ja joskus Kwik-E-Martin vieressä, vaikka yleensä näin ei ole. Sarja on pääosin johdonmukainen siinä, että Moen kapakan vieressä sijaitsee King Toot's -soitinkauppa.

Springfieldin asukkaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Springfieldiläiset kuvataan usein lyhytnäköisinä, kyynisinä ja hyväuskoisina hölmöinä, jotka ovat itse syypäitä suureen osaan kaupungin ongelmista. Springfield on täynnä epärehellisiä yrittäjiä, epäpäteviä ammattilaisia ja epäystävällisiä asiakaspalvelijoita. Kaupungin poliisilaitos on äärimmäisen kyvytön ja pormestari Quimbyn hallinto läpeensä korruptoitunut. Kaupunkilaisten yhteisöllisyys vaihtelee pikkumaisen itsekkyyden, mielettömän lynkkausmielialan ja uhrautuvan solidaarisuuden välillä. Esimerkiksi jaksossa ”Bartin komeetta” kaikki kaupunkilaiset ensin tunkeutuivat joukolla Ned Flandersin väestönsuojaan, vaikka tilaa ja hengitysilmaa oli vain muutamalle, mutta myöhemmin kaikki lähtivät vapaaehtoisesti pois myötätunnosta Flandersia kohtaan, joka oli joutunut jäämään yksin ulos.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Springfield on tunnettu lukuisista, yleensä lyhytaikaisista hullutuksistaan. Jakson ”Joko säteilee” mukaan kaupunkiin on pystytetty useita rakennelmia, joiden uutuudenviehätys on karissut nopeasti, kuten heikkolaatuinen Monorail, todella korkea ja hutera tulitikkutalo, jättiläismäinen suurennuslasi ja liukuportaat, jotka eivät vie minnekään.

Springfield on ollut tuhon partaalla useita kertoja. Ydinvoimalaa on uhannut useastikin sydämen sulamisonnettomuus tai muu katastrofi, ensi kerran 3. kauden jaksossa ”Voimalan sankari”. Springfieldissä on myös riehunut hurrikaani. Jaksossa ”Bartin komeetta” kaupunki uhkasi joutua komeetan tuhoamaksi, mutta kaupungin yllä leijuva poikkeuksellisen paksu saastekerros poltti sen poroksi. Elokuvassa The Simpsons Movie Homer Simpson aiheutti ympäristökatastrofin, jonka seurauksena kaupunki suljettiin suureen kupuun ja ympäristönsuojeluvirasto EPA aikoi lopuksi tuhota sen pommilla, mutta Homer onnistui pelastamaan kaupungin.

Springfieldin baseball-joukkue on nimeltään Isotoopit (Isotopes) ja amerikkalainen jalkapallojoukkue on nimeltään Atomit (Atoms). Kaupungin epävirallinen maskotti on ydinvoimalan säteilystä syntynyt kolmisilmäinen mutanttikala Räpsy (Blinky). Kaupungissa ilmestyy Springfield Shopper -niminen sanomalehti. KBBL-yhtiöllä on Springfieldissä ainakin kaksi tv-kanavaa, englanninkielinen Channel 6 ja espanjankielinen kanava, sekä radioasema.

Springfieldillä on varsin huono maine. Esimerkiksi 4. kauden jakson ”Syömäkone” mukaan Time-lehti on tehnyt Springfieldistä kansijutun otsikolla ”Amerikan huonoin kaupunki”, 6. kauden jakson ”Neljät hautajaiset ja yhdet häät” mukaan Springfield oli julistettu Amerikan epäsuosituimmaksi kaupungiksi ja 18. kauden jakson ”Baseball-Bart” mukaan Springfield käyttää iskulausetta ”Amerikan ilkein kaupunki”. Springfieldissä on mainittu olevan myös Yhdysvaltain ylipainoisin väestö.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]