Jebediah Springfield

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jebediah Springfield
Ensiesiintyminen ”Sankarin pää” (1. tuotantokausi )
Ääninäyttelijät Harry Shearer
Henkilötiedot
Sukupuoli mies
Ikä (kuollut kauan sitten)
Ammatti uudisraivaaja

Jebediah Springfield on kuvitteellinen historiallinen henkilö animaatiosarjassa Simpsonit. Hän on kuvitteellisen Springfieldin kaupungin perustanut uudisraivaaja, joka ilmeisesti eli 1700-luvun lopussa tai 1800-luvun alussa. Eräs Springfieldin tunnetuimmista maamerkeistä on kaupungin keskusaukiolla sijaitseva Jebediah Springfieldin patsas, jonka jalustaan on ikuistettu hänen kömpelö elämänviisautensa "A noble spirit embiggens the smallest man" (”Jalo luonne isontaa pienimmänkin miehen”). Jebediah Springfield on nähty sarjassa muutamassa takaumassa ja uninäyssä, jolloin hahmon ääninäyttelijänä on ollut Harry Shearer.

Jebediah Springfield on Springfieldissä hyvin kunnioitettu hahmo, jonka kunniaksi vietetään useita paikallisia juhlapäiviä ja johon liittyy samankaltaista henkilönpalvontaa kuin Yhdysvaltain perustajaisiin. Hänen voimistaan ja kyvyistään kerrotut tarinat ja hänen kuvaamisensa aina pesukarhulakissa muistuttaa myös kansansankari Davy Crockettia. Sarjan aikana useimpien ellei kaikkien Jebediah Springfieldiin liitettyjen sankaritarinoiden on vihjailtu olevan vähintäänkin epäluotettavia tai luultavasti kokonaan sepitettä, mutta kotiseutuylpeyden vuoksi springfieldiläiset puolustavat hanakasti hänen mainettaan.

Jebediah Springfield mainittiin ensi kerran 1. tuotantokauden jaksossa ”Sankarin pää”, jossa hänet myös nähtiin ensi kerran takaumassa. Tässä jaksossa Bart Simpson sahasi hänen patsaaltaan pään irti ja sai kaupunkilaisten vihat päälleen.

Jebediah Springfieldiin ja hänen patsaaseensa liitetty keinotekoinen uudissana "embiggen" (’isontaa’) tuli Simpsonien suosion ansiosta niin tunnetuksi, että se hyväksyttiin vuonna 2018 oikeana englannin kielen sanana arvostettuun Merriam-Webster-sanakirjaan. Todellisuudessa sanan keksi Simpsonien käsikirjoittaja Dan Greaney.[1]

Tiedot Jebediah Springfieldistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääosa Jebediah Springfieldiin liittyvistä tiedoista on kerrottu 1. kauden jaksossa ”Sankarin pää” ja 7. kauden jaksossa ”Lisa, kuvainraastaja”, ja eräitä lisätietoja on ilmennyt muun muassa 4. kauden jaksosta ”Pieksäjäispäivä” ja 6. kauden jaksosta ”Vanha sitruunapuu”.

Tarinan mukaan Jebediah Springfield saapui itärannikolta johtaen uudisraivaajajoukkoa, joka halusi perustaa ”uuden Sodoman”. Kaupungin perustamista suunniteltaessa hän riitautui toverinsa Shelbyville Manhattanin kanssa, joka halusi, että kaupungissa saisi naida jonkun omista serkuistaan. Riidan seurauksena uudisraivaajajoukko jakaantui, jolloin Jebediah Springfield perusti Springfieldin ja Shelbyville Manhattan läheisen Shelbyvillen kaupungin. Vihanpito springfieldiläisten ja shelbyvilleläisten välillä on jatkunut siitä pitäen.

Jakson ”Sankarin pää” mukaan Jebediah Springfield tunnetaan parhaiten siitä, että hän tappoi karhun paljain käsin, mutta samassa jaksossa uutisoidaan uudemmasta teoriasta, jonka mukaan karhu mahdollisesti tappoikin hänet. Jaksossa ”Lisa, kuvainraastaja” Lisa Simpson löytää kätketyn kirjallisen tunnustuksen, jonka mukaan Jebediah Springfield oli alkuaan Hans Sprungfeld -niminen pelätty lainsuojaton. Lisa salasi tiedon springfieldiläisiltä, koska arveli valheellisenkin myytin palvelevan kaupunkilaisten yhteishenkeä myönteisellä tavalla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]