Punapuu

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Punapuu
Sequoia sempervirens Big Basin Redwoods State Park 9.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Erittäin uhanalainen [1]

Erittäin uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Siemenkasvit Spermatophyta
Havupuut Pinophyta
Lahko: Mäntymäiset Pinales
Heimo: Sypressikasvit Cupressaceae
Alaheimo: Sequoioideae
Suku: Punapuut Sequoia
Laji: sempervirens
Kaksiosainen nimi

Sequoia sempervirens
(D. Don) Endl. 1847

Sequoia sempervirens range map.svg
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Punapuu Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Punapuu Commonsissa

Punapuu (Sequoia sempervirens) on sypressikasvien heimoon kuuluva havupuulaji. Se on suurikokoinen ainavihanta puu, joka voi kasvaa pitkälti yli sata metriä korkeaksi ja elää yli 2 000 vuotta vanhaksi. Lajia kasvaa ainoastaan suppealla alueella Pohjois-Amerikassa Yhdysvaltain länsirannikon Kalifornian ja Oregonin osavaltioissa. Punapuu on miljoonia vuosia vanhan punapuiden suvun ainoa nykyisin elävä edustaja. Sen lähimmät elävät sukulaislajit ovat mammuttipetäjä ja kiinanpunapuu.[2]

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punapuu on ainavihanta, suurikokoiseksi kasvava ja pitkäikäinen havupuu. Se voi elää yli 2 000 vuoden ikäiseksi. Rungon paksuus rinnankorkeudelta on yleensä 3–4,6 metriä, mutta voi olla suurimmillaan 8 metriä. Punapuuta pidetään maailman korkeimmaksi kasvavana puuna. Pituus on yleensä 60–100 metriä. Korkein luotettavasti mitattu yksilö on Redwoodin kansallispuistossa kasvava "Hyperion", jonka pituudeksi on mitattu 115,55 metriä (2006). Tilavuudeltaan suurin on "Lost Monarch", jonka puumääräksi on mitattu 1 200 m³.[3] Nykyisin elävistä puista vain suurimmat mammuttipetäjät ovat tätä tilavampia.

Levinneisyys ja kasvupaikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punapuu kasvaa Yhdysvalloissa Tyynenmeren rannikon läheisyydessä Lounais-Oregonissa ja Luoteis-Kaliforniassa. Ilmasto on siellä subtrooppinen tai lähes subtrooppinen. Levinneisyysalue on kapea kaistale, jonka pituus on noin 750 kilometriä ja leveys 8–75 kilometriä. Kasvupaikat ovat korkeudeltaan yleensä välillä 30–750 metriä, mutta satunnaisesti meren pinnan tasolta 920 metriin saakka. Punapuut kasvavat yleensä vuoristossa, koska niissä on enemmän valtameren tuomaa kosteutta kuin muualla. Suurimmat ja vanhimmat yksilöt kasvavat syvissä laaksoissa ja rotkoissa, missä virtaavaa vettä on ympäri vuoden ja missä sumu tiivistyy kosteudeksi säännöllisin väliajoin. Korkeammalla kasvavat puut ovat pienempiä johtuen kuivemmista, tuulisemmista ja kylmemmistä kasvuolosuhteista. Vain harvat punapuut kasvavat meren rannalla, johtuen suolaisesta, tuulisesta ja hiekkaisesta elinympäristöstä. Punapuut muodostavat metsiä yhdessä douglaskuusen, lännenhemlokin, lawsoninsypressin ja muiden paikallisten havupuiden kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sequoia sempervirens IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)
  2. Earle, Cristopher J.: Sequoia The Gymnosperm Database. 10.1.2016. Viitattu 21.1.2016. (englanniksi)
  3. California Redwood Trees. Jedediah Smith Redwoods Park.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]