Ned Flanders

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Simpsonien hahmo
481px-Ned Flanders.png
Nedward ”Ned” Flanders
Sukupuoli: Mies
Hiukset: Ruskeat
Ikä: 60 (mahdollisesti)
Ammatti: Vasuri-kaupan omistaja
Tärkeimmät sukulaiset: Pojat Todd ja Rod
1. vaimo Maude (kuollut)
2. vaimo Edna Krabappel (kuollut)
Ensi-
esiintyminen:
”Joulurauha” (1. tuotantokausi)
Ääni-
näyttelijä:
Harry Shearer

Nedward ”Ned” Flanders on hahmo animaatiosarjassa Simpsonit. Hän on Flandersin perheen isä, joka asuu Simpsonin perheen naapurissa Springfieldin Evergreen Terracella. Ned Flanders on harras kristitty, joka menee uskossaan usein äärimmäisyyksiin. Hän on myös poikkeuksellisen kiltti, pehmeäluonteinen ja hyväuskoinen mies, jota sarjan päähenkilö Homer Simpson sen vuoksi inhoaa. Ned Flandersin ääninäyttelijä on Harry Shearer[1].

Ned Flanders on aina hyväntuulinen eikä koskaan pahantahtoinen tai ilkeä kenellekään, mutta erityisesti Homerin mielestä Flanders on todella ärsyttävä liioitellun hyveellisyytensä, ääriuskovaisuutensa ja omalaatuisen käytöksensä vuoksi. Flanders uskoo kristilliseen ohjeeseen ”lähimmäisensä rakastamisesta” niin täydellisesti, että sietää Homerilta törkeääkin käytöstä koskaan pahastumatta. Flandersilla on myös taipumus piinata pastori Lovejoyta pyytämällä jatkuvasti hengellisiä neuvoja tyhjänpäiväisiin moraalisiin ongelmiin[2].

Eräs Flandersin tunnuspiirteistä on hänen omalaatuinen puheensa, sillä voimasanojen sijasta hän täyttää kaikki lauseet lapsekkailla nonsense-sanoilla, erityisesti sanalla ”diddly”, jota hän käyttää usein jopa ylimääräisenä tavuna toisten sanojen keskellä.

Ned Flanders nähtiin ensi kerran jo 1. tuotantokauden ensimmäisessä jaksossa ”Joulurauha”. Ned on ollut sarjan aikana kahdesti naimisissa, mutta hänen molemmat vaimonsa, Maude Flanders ja Edna Krabappel, kuolivat. Nykyään hän on kahden poikansa Rod ja Todd Flandersin yksinhuoltajaisä.

Yleistä hahmosta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ned Flanders näkee hengen johdatuksen arkisissa asioissa ja pyrkii elämään joka hetki Raamatun ohjeita noudattaen. Hän ei hyväksy muita uskontoja kuin kristinuskon[3]. Hän kieltää itseltään ja perheeltään lukemattomia täysin harmittomia asioita, koska uskoo tai vähintään epäilee niiden olevan syntisiä. Hän vastustaa muun muassa juomista[4] ja uhkapelejä. Flandersin perheessä kulutetaan lähes pelkästään kristillistä viihdettä, kuten uskonnollisia tv-ohjelmia ja lautapelejä. Flanders soittelee yhtenään pastori Lovejoylle ja pyytää neuvoja täysin mitättömiin ongelmiin, Lovejoyn suureksi harmiksi.

Flandersilla on tapana käyttää jatkuvasti kummallisia sananpäätteitä ja -täytteitä puheessaan – eräiden jaksojen mukaan myös kirjoittaessaan – ja korvata kaikki ”rumat sanat” äärimmäisen pehmennetyillä vastikkeilla. Hänen vakiohokemiaan ovat iloinen tervehdys ”Hi-diddly-ho, neighborinos!” (Heippa, naapuriinot!) ja suostumusta ilmaiseva ”okilly dokilly”. Homer Simpsonilla on tapana todeta lähes kaikkiin Flandersin puheisiin ja ystävällisiinkin neuvoihin tylysti ”Shut up, Flanders!” (Pää kiinni Flanders!), mistä Ned ei koskaan vaikuta pahastuvan. Homer myös jatkuvasti varastelee Nedin omaisuutta eikä palauta lainaamiaan tavaroita, mutta Ned ei yleensä kiinnitä asiaan huomiota.

Ned Flanders on vasenkätinen ja omistaa Springfieldin ostoskeskuksessa Vasuri (engl. Leftorium) -nimisen kaupan, jossa myydään vasenkätisille suunnattuja tuotteita.[5] Hän perusti kaupan 3. tuotantokauden jaksossa ”Ystävä hädässä”, sitä ennen hän oli ollut apteekkari.

Kuten talonmies Willie, myös Ned Flanders näyttää aina ilman paitaa paljon lihaksikkaammalta kuin muuten. Hän harrastaa kuntoilua ja on voimakas.

Joissain sarjan jaksoissa on absurdeja irtovitsejä, joissa Jumala ilmestyy taivaasta auttamaan Flandersia tämän ollessa pulassa.

Avioliitot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan alkupuolella Ned Flanders oli onnellisesti naimisissa Maude Flandersin kanssa, joka kuitenkin kuoli Homerin tahattomasti aiheuttamassa onnettomuudessa 11. tuotantokauden jaksossa ”Autoilun uhri”. Lisäksi 10. kauden jaksossa ”Ned Flandersin uusi elämä” Flanders syyllistyi kaksinnaimiseen mennessään Homerin yllytyksestä ja hetken päähänpistosta humalassa naimisiin lasvegasilaisen tarjoilijan kanssa (ilmeisesti ainoa kerta koskaan, kun Ned on ollut humalassa), mutta tämä liitto jäi merkityksettömäksi, vaikka Flandersin ”Vegas-vaimo” myöhemmin ilmaantuikin hetkeksi Springfieldiin 13. kauden jaksossa ”Perhetarkastus”. Mauden kuoltua Ned eli leskenä poikiensa Rodin ja Toddin kanssa. Hänellä on ollut suhteita muun muassa Hollywood-näyttelijättär Sara Sloanen ja kristillisen rock-laulaja Rachel Jordanin kanssa.

Flanders alkoi tapailla opettaja Edna Krabappelia 22. kauden viimeisessä jaksossa ”Miehiä menneisyydestä”. Katsojat saivat äänestää 22. ja 23. kauden välisellä tauolla Simpsonien internet-sivulla, tulisiko Nedistä ja Ednasta pysyvästi pari, jolloin enemmistö äänesti puolesta. Nedin ja Ednan kerrottiin menneen naimisiin 23. kauden jaksossa ”Nedna”. Ednan ääninäyttelijä Marcia Wallace kuitenkin kuoli vuonna 2013, joten Ednan hahmo poistui sarjasta 25. kauden aikana. Ednan kohtaloa ei ole täsmennetty, mutta hänen on annettu ymmärtää olevan kuollut, joten Ned on nyt kaksinkertainen leski.

Hahmon historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ned Flandersin iästä on annettu sarjassa ristiriitaisia tietoja. 10. kauden jaksossa ”Ned Flandersin uusi elämä” hän mainitsee olevansa 60-vuotias, mutta 8. kauden jaksossa ”Barbaran pyörteissä” hänet nähdään 30 vuoden takaisessa takaumassa, jossa hän on korkeintaan 10-vuotias. Jaksossa ”Barbaran pyörteissä” paljastettiin myös Flandersin tausta. Hänen vanhempansa olivat beatnikeja, jotka antoivat pojalleen täysin vapaan kasvatuksen. Tämän vuoksi pikku-Nedistä tuli kuriton ja hyperaktiivinen lapsi, jonka hänen vanhempansa joutuvat lopulta viemään laitoshoitoon. Nediä hoitavan lääkärin selkäsauna-terapia saa hänet lopulta talttumaan, mutta aiheuttaa sen ettei hän pysty ilmaisemaan mitään kielteisiä tunteitaan.

Sarjan varhaisimpina aikoina, etenkin 1. tuotantokaudella, Ned Flanders oli lähinnä Simpsonin perheen hieman menestyneempi naapuri, jota Homer kadehti, koska Flandersilla oli onnellisempi perhe ja varaa asioihin, joihin Simpsoneilla ei ollut varaa. Pian sarjassa alettiin korostaa yhä voimakkaammin Flandersin uskovaisuutta, josta tuli hahmon näkyvin piirre. Muutos näkyi esimerkiksi siten, että vielä 2. tuotantokauden jaksoissa ”Naapurukset” ja ”Aviokriisi” Flanders saattoi tarjoilla Homerille olutta ja drinkkejä, mutta myöhemmin hänestä tehtiin raivoraitis. Sarjan fanit kehittivät termin ”flanderisaatio” (flanderization) kuvaamaan kehitystä, jossa fiktiivisen hahmon yksi ominaisuus vähitellen syrjäyttää muut ominaisuudet. Muutoksen seurauksena Flandersista tuli myös aiempaa suvaitsemattomampi.

4. kauden jakson ”Palkitut” lopussa nähdään pariminuuttinen itsenäinen Flanders-tarina, joka on osa kuvitteellista omaa sarjaansa The Adventures of Ned Flanders. Sillä on jopa oma tunnuslaulu, mutta yhtään toista jaksoa ei ole tehty.

Ned Flandersin tapoja ja tekoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Ei ota vakuutuksia koska pitää niitä uhkapelinä.[6]
 • Syö ”varmuuden vuoksi” košerruokaa.[7]
 • Jaksossa "Pikkutuhmaa pullanpaistoa" Ned ja Homer juuttuivat sementtiin. Ajan kuluksi Ned lausui koko vanhan testamentin ulkomuistista.
 • Vie verokaavakkeen verovirastoon aina tammikuun ensimmäisenä päivänä.[8]
 • Käyttää uimahousuja kylvyssä, jotta ei näkisi omaa ”veitikkaansa”.
 • Nedillä on salainen huone talossaan, jossa on paljon Beatles-fanituotteita.[4]
 • Pitää vaatteidensa alla pastorin asua, jotta olisi heti valmis pitämään saarnan hätätapauksessa.
 • Vapaa-aikanaan Ned tarkastaa tv-ohjelmat, joita ei muuten katsoisi, ja kirjaa muistiin kaikki ”törkeydet”, esimerkiksi kirosanat.
 • Yritti hätäkastaa joessa Bart, Lisa ja Maggie Simpsonin kuultuaan, ettei näitä oltu koskaan kastettu (7. kauden jaksossa ”Huostaanotetut”).
 • Komeetan uhatessa Springfieldiä (6. kauden jaksossa ”Bartin komeetta”) Flanders päästi kaikki muut kaupunkilaiset yksityiseen väestönsuojaansa ja meni Homerin ehdotuksesta itse ulos, koska ovi ei mahtunut muuten kiinni.

Ned Flandersin vaikutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arizonan Phoenixissa toimii Ned Flanders -teemainen metalliyhtye Okilly Dokilly. [9]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Voice of Mr. Burns, Ned Flanders says he’s off ‘The Simpsons’, Chicago Sun-Times 14.5.2015. Vaatii HighBeam-tilauksen.
 2. Faiz, Andrew: Left behind with Ned Flanders: Chistianity requires more of us decoding robotic instructions from God, Presbyterian Record 1.11.2003. Vaatii HighBeam-tilauksen.
 3. Pinsky, Mark I.:Ned gets star status in Groening's new book, 'Flanders' Faith', The Orlando Sentinel 18.5.2008. Viitattu 1.7.2016.
 4. a b Brown, Alan S. ja Logan, Chris Logan: The Psychology of the Simpsons: D'oh! BenBella Books, Inc., 2013, s. 78–80, 178. Viitattu 1.7.2016.
 5. Carson, Brit: On the other hand; Day set aside to acknowledge that lefties have rights, too, The Sun (Naperville, Illinois) 12.8.2004. Vaatii HighBeam-tilauksen.
 6. Vincent, Matthew: (you) Ruined It for Everyone!: 101 People Who Screwed Things Up for the Rest of Us, ei sivunumerointia, Soft Skull Press, 2010. Viitattu 1.7.2016.
 7. Weinberg, Maike: "Die Simpsons" und Religion, diplom.de, s. 41. Viitattu 1.7.2016.
 8. Cantor, Paul A.: Gilligan Unbound: Pop Culture in the Age of Globalization, Rowman & Littlefield, 2003, s. 86. Viitattu 1.7.2016.
 9. Ned Flanders-themed band Okilly Dokilly reveal they are writing ‘an ode to the Leftorium, New Musical Express 18.8.2015. Viitattu 1.7.2016.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Pinsky, Mark I.: The Gospel According to The Simpsons: The Spiritual Life of the World's Most Animated Family. Westminster John Knox, 2001.