Ned Flanders

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Simpsoneiden hahmo
481px-Ned Flanders.png
Nedward ”Ned” Flanders
Sukupuoli: Mies
Hiukset: Ruskeat
Ikä:
Ammatti: Leftorium-kaupan omistaja, aiemmin myös pienen hetken Springfieldin koulun rehtori
Tärkeimmät sukulaiset: Pojat Todd ja Rod Vaimo Maude (kuollut) Vaimo Edna Krabappel (kuollut)
Ensiesiintyminen: Joulurauha
Ääninäyttelijä: Harry Shearer

Nedward ”Ned” Flanders on Flandersin perheen isä, joka asuu Simpsoneiden naapurissa Evergreen Terracella animaatiosarjassa Simpsonit. Ned Flanders on harras kristitty, joka menee uskossaan usein äärimmäisyyksiin ja piinaa toisinaan seurakuntansa paimenta pastori Lovejoyta moraalisilla ongelmillaan[1]. Ned Flandersin ääninäyttelijä on Harry Shearer[2].

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ned Flanders näkee hengen johdatuksen arkisissa asioissa ja pyrkii elämään Raamatun ohjeita noudattaen. Ned ei pysty hyväksymään muita uskontoja kuin kristinuskon[3] Ned on myös juomista,[4] tanssimista ja juhlimista vastaan.

Ned Flanders on 10. tuotantokauden jaksossa Viva Ned Flanders maininnut olevansa 60-vuotias. Kuitenkin 8. tuotantokauden jaksossa Hurricane Neddy hänet nähdään 30 vuoden takaisessa takaumassa, jossa hän on korkeintaan 10-vuotias.

Flandersin vanhemmat olivat beatnikeja, jotka antoivat pojalleen täysin vapaan kasvatuksen. Tämän vuoksi pikku-Nedistä tuli kuriton ja hyperaktiivinen lapsi, jonka hänen vanhempansa joutuvat lopulta viemään laitoshoitoon. Nediä hoitavan lääkärin selkäsauna-terapia saa hänet lopulta talttumaan, mutta aiheuttaa sen ettei hän pysty ilmaisemaan mitään kielteisiä tunteitaan. Kiroilun sijaan hän alkaa käyttää suuttuessaan kummallisia sananpäätteitä ja -täytteitä puheessaan (”hi-diddly-ho, neighborinos”).

Sarjan alkupuolella hän on naimisissa Mauden kanssa, mutta Homer Simpsonin aiheutettua Mauden kuoleman Ned on ollut jaksossa "Viva Ned Flanders" lasvegasilaisen tarjoilijan kanssa naimisissa (Ned oli humalassa ennen häitä) mutta pakeni Homerin kanssa takaisin Springfieldiin (eräässä jaksossa tämän jälkeen Nedin vaimo tulee Springfieldiin) ja eli tämän jälkeen leskenä kahden poikansa, Rodin ja Toddin kanssa. Hänellä on ollut suhteita muun muassa Hollywood-näyttelijättären ja kristillisen rock-laulajattaren kanssa. 22. kauden viimeisessä jaksossa Ned alkaa seurustella Edna Krabappelin kanssa. Homer Simpson varastelee Nediltä yleensä tavaraa, ja Ned ei yleensä kiinnitä asiaan huomiota.

Ned Flandersin tapoja ja tekoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Ei ota vakuutuksia koska pitää niitä uhkapelinä.[5]
 • Syö ”varmuuden vuoksi” košerruokaa.[6]
 • On vasenkätinen. (Omistaa vasenkätisten kaupan nimeltään "Vasuri", engl. Leftorium)[7]
 • Jaksossa "Pikkutuhmaa pullanpaistoa" Ned ja Homer juuttuivat sementtiin. Ajan kuluksi Ned lausui koko vanhan testamentin ulkomuistista.
 • Vie verokaavakkeen verovirastoon aina tammikuun ensimmäisenä päivänä.[8]
 • Käyttää uimahousuja kylvyssä, jotta ei näkisi omaa ”veitikkaansa”.
 • Nedillä on salainen huone talossaan, jossa on paljon Beatles-fanituotteita.[4]
 • Pitää vaatteidensa alla pastorin asua, jotta olisi heti valmis pitämään saarnan hätätapauksessa.
 • Vapaa-aikanaan Ned tarkastaa TV-ohjelmat, ja kirjaa muistiin kaikki ”törkeydet”, esimerkiksi kirosanat.
 • Kun havaittiin että Marge ja Homer eivät voi huolehtia lapsistaan, lastensuojeluviranomaiset ottivat Lisan, Bartin ja Maggien huostaan. Heidät siirrettiin asumaan Flanderseille. Lapset (lukuun ottamatta Maggieä) eivät pitäneet Ned Flandersista. Ned yritti myös kastaa Lisan, Bartin ja Maggien, mutta Homer ehti paikalle ennen kastamista.
 • Kun Homer, Marge ja Bart muuttivat Flandersin naapuriin, Flanders tuli poikansa kanssa toivottamaan heidät tervetulleeksi ja sanoi: ”Olen Flanders, ystävilleni Neddy vain”, johon Homer: ”Hei Flanders.” Hän luultavasti tarkoitti sillä, ettei kuulu Nedin ystäviin.[9]

Ned Flandersin vaikutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arizonan Phoenixissa toimii Ned Flanders -teemainen metalliyhtye Okilly Dokilly. [10]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Faiz, Andrew: Left behind with Ned Flanders: Chistianity requires more of us decoding robotic instructions from God, Presbyterian Record 1.11.2003. Vaatii HighBeam-tilauksen.
 2. Voice of Mr. Burns, Ned Flanders says he’s off ‘The Simpsons’, Chicago Sun-Times 14.5.2015. Vaatii HighBeam-tilauksen.
 3. Pinsky, Mark I.:Ned gets star status in Groening's new book, 'Flanders' Faith', The Orlando Sentinel 18.5.2008. Viitattu 1.7.2016.
 4. a b Brown, Alan S. ja Logan, Chris Logan: The Psychology of the Simpsons: D'oh! BenBella Books, Inc., 2013, s. 78–80, 178. Viitattu 1.7.2016.
 5. Vincent, Matthew: (you) Ruined It for Everyone!: 101 People Who Screwed Things Up for the Rest of Us, ei sivunumerointia, Soft Skull Press, 2010. Viitattu 1.7.2016.
 6. Weinberg, Maike: "Die Simpsons" und Religion, diplom.de, s. 41. Viitattu 1.7.2016.
 7. Carson, Brit: On the other hand; Day set aside to acknowledge that lefties have rights, too, The Sun (Naperville, Illinois) 12.8.2004. Vaatii HighBeam-tilauksen.
 8. Cantor, Paul A.: Gilligan Unbound: Pop Culture in the Age of Globalization, Rowman & Littlefield, 2003, s. 86. Viitattu 1.7.2016.
 9. Pinsky, Mark I.: The Gospel According to the Simpsons: Bigger and Possibly Even Better! Edition with a New Afterword Exploring South Park, Family Guy, and Other Animated TV Shows, Westminster John Knox Press, 2007, s. 60. Viitattu 1.7.2016.
 10. Ned Flanders-themed band Okilly Dokilly reveal they are writing ‘an ode to the Leftorium, New Musical Express 18.8.2015. Viitattu 1.7.2016.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Pinsky, Mark I.: The Gospel According to The Simpsons: The Spiritual Life of the World's Most Animated Family. Westminster John Knox, 2001.