Ned Flanders

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nedward ”Ned” Flanders
Ensiesiintyminen ”Joulurauha” (1. tuotantokausi)
Ääninäyttelijät Harry Shearer
Henkilötiedot
Sukupuoli Mies
Hiukset Ruskeat
Ikä 60
Ammatti 4. luokan opettaja
Tärkeimmät sukulaiset Pojat Rod ja Todd Flanders
1. vaimo Maude Flanders (kuollut)
2. vaimo Edna Krabappel (kuollut)
Isä Ned Flanders Sr.
Äiti Mona/Capri Flanders

Nedward ”Ned” Flanders Jr. on kuvitteellinen hahmo animaatiosarjassa Simpsonit. Hän on Flandersin perheen isä, joka asuu Simpsonin perheen naapurissa Springfieldin Evergreen Terracella. Ned Flanders on harras kristitty, joka menee uskossaan usein äärimmäisyyksiin. Hän on myös poikkeuksellisen kiltti, pehmeäluonteinen ja hyväuskoinen mies, jota sarjan päähenkilö Homer Simpson sen vuoksi inhoaa. Ned Flandersin ääninäyttelijä on Harry Shearer[1].

Ned Flanders on aina hyväntuulinen eikä koskaan pahantahtoinen tai ilkeä kenellekään, mutta erityisesti Homerin mielestä Flanders on todella ärsyttävä liioitellun hyveellisyytensä, ääriuskovaisuutensa ja omalaatuisen käytöksensä vuoksi. Flanders uskoo kristilliseen ohjeeseen ”lähimmäisensä rakastamisesta” niin täydellisesti, että sietää Homerilta törkeääkin käytöstä koskaan pahastumatta. Flandersilla on myös taipumus piinata pastori Lovejoyta pyytämällä jatkuvasti hengellisiä neuvoja tyhjänpäiväisiin moraalisiin ongelmiin[2].

Eräs Flandersin tunnuspiirteistä on hänen omalaatuinen puheensa, sillä voimasanojen sijasta hän täyttää kaikki lauseet lapsekkailla nonsense-sanoilla, erityisesti sanalla ”diddly”, jota hän käyttää usein jopa ylimääräisenä tavuna toisten sanojen keskellä.

Ned Flanders nähtiin ensi kerran jo 1. tuotantokauden ensimmäisessä jaksossa ”Joulurauha”. Ned on ollut sarjan aikana kahdesti naimisissa, mutta hänen molemmat vaimonsa, Maude Flanders ja Edna Krabappel, kuolivat. Nykyään hän on kahden poikansa Rod ja Todd Flandersin yksinhuoltajaisä.

Simpsonien hahmoista Flandersilla on ollut sarjan aikana kahdeksanneksi eniten dialogia.[3]

Yleistä hahmosta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ned Flanders näkee hengen johdatuksen arkisissa asioissa ja pyrkii elämään joka hetki Raamatun ohjeita noudattaen. Hän ei hyväksy muita uskontoja kuin kristinuskon[4]. Hän kieltää itseltään ja perheeltään lukemattomia täysin harmittomia asioita, koska uskoo tai vähintään epäilee niiden olevan syntisiä. Hän vastustaa muun muassa juomista[5] ja uhkapelejä. Flandersin perheessä kulutetaan lähes pelkästään kristillistä viihdettä, kuten uskonnollisia tv-ohjelmia ja lautapelejä. Flanders soittelee yhtenään pastori Lovejoylle ja pyytää neuvoja täysin mitättömiin ongelmiin, Lovejoyn suureksi harmiksi.

Flandersilla on tapana käyttää jatkuvasti kummallisia sananpäätteitä ja -täytteitä puheessaan – eräiden jaksojen mukaan myös kirjoittaessaan – ja korvata kaikki ”rumat sanat” äärimmäisen pehmennetyillä vastikkeilla. Hänen vakiohokemiaan ovat iloinen tervehdys ”Hi-diddly-ho, neighborinos!” (Heippa, naapuriinot!) ja suostumusta ilmaiseva ”okilly dokilly” (oukkelidoukkeli). Homer Simpsonilla on tapana todeta lähes kaikkiin Flandersin puheisiin ja ystävällisiinkin neuvoihin tylysti ”Shut up, Flanders!” (Pää kiinni Flanders!), mistä Ned ei koskaan vaikuta pahastuvan. Homer myös kutsuu Nediä nimellä ”Stupid Flanders” (tyhmä Flanders) ja varastelee jatkuvasti Nedin omaisuutta eikä palauta lainaamiaan tavaroita, mutta Ned ei koskaan nosta asiasta meteliä vaan antaa kaiken tapahtua. Muutaman yksittäisen kerran Flanders on menettänyt hermonsa ja suuttunut Homerille, mutta tämä on erittäin harvinaista.

Ned Flanders on vasenkätinen ja omistaa Springfieldin ostoskeskuksessa Vasuri (engl. Leftorium) -nimisen kaupan, jossa myydään vasenkätisille suunnattuja tuotteita.[6] Hän perusti kaupan 3. kauden jaksossa ”Ystävä hädässä”, sitä ennen hän oli ollut apteekkari.

Kuten talonmies Willie, myös Ned Flanders näyttää aina ilman paitaa paljon lihaksikkaammalta kuin muuten. Hän harrastaa kuntoilua ja on voimakas. Joskus Ned kiljuu tai laulaa niin korkealla äänellä, että hän kuulostaa naiselta.

Joissain sarjan jaksoissa on absurdeja irtovitsejä, joissa Jumala ilmestyy taivaasta auttamaan Flandersia tämän ollessa pulassa.

Avioliitot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan alkupuolella Ned Flanders oli onnellisesti naimisissa Maude Flandersin kanssa, joka kuitenkin kuoli Homerin tahattomasti aiheuttamassa onnettomuudessa 11. kauden jaksossa ”Autoilun uhri”. Lisäksi 10. kauden jaksossa ”Ned Flandersin uusi elämä” Flanders syyllistyi kaksinnaimiseen mennessään Homerin yllytyksestä ja hetken päähänpistosta humalassa naimisiin lasvegasilaisen tarjoilijan kanssa, mutta tämä liitto jäi merkityksettömäksi, vaikka Flandersin ”Vegas-vaimo” myöhemmin ilmaantuikin hetkeksi Springfieldiin 13. kauden jaksossa ”Perhetarkastus”. Mauden kuoltua Ned eli leskenä poikiensa Rodin ja Toddin kanssa. Hänellä on ollut suhteita muun muassa Hollywood-näyttelijättär Sara Sloanen ja kristillisen rock-laulaja Rachel Jordanin kanssa.

Flanders alkoi tapailla opettaja Edna Krabappelia 22. kauden viimeisessä jaksossa ”Miehiä menneisyydestä”. Katsojat saivat äänestää 22. ja 23. kauden välisellä tauolla Simpsonien internet-sivulla, tulisiko Nedistä ja Ednasta pysyvästi pari, jolloin enemmistö äänesti puolesta. Nedin ja Ednan kerrottiin menneen naimisiin 23. kauden jaksossa ”Nedna”. Ednan ääninäyttelijä Marcia Wallace kuitenkin kuoli vuonna 2013, joten Ednan hahmo poistui sarjasta 25. kauden aikana. Ednan kuolema on myöhemmin vahvistettu (kuolinsyytä ei ole kerrottu), joten Ned on nyt kaksinkertainen leski.

Hahmon historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ned Flandersin ääninäyttelijä Harry Shearer vuonna 2009.

Ned Flandersin vanhemmat Ned Sr. ja Mona Flanders olivat vapaamielisiä beatnikeja, jotka antoivat pojalleen täysin vapaan kasvatuksen. Heidät nähtiin ensimmäisen kerran lyhyessä takaumassa 5. kauden jaksossa ”Ikävä rehtoria”. 8. kauden jakson ”Barbaran pyörteissä” mukaan vapaa kasvatus teki Nedistä lapsena kurittoman ja hyperaktiivisen, joten vanhemmat veivät hänet laitoshoitoon. Siellä annettu selkäsaunaterapia sai hänet lopulta talttumaan, mutta seurauksena hän ei pysty enää ilmaisemaan mitään kielteisiä tunteitaan. Nedin vanhemmat ovat yhä elossa. Heidät nähtiin sarjan nykyhetkessä ensi kerran 23. kauden jaksossa ”Nedna”. He esiintyivät myös 24. kauden jaksossa ”Parempia ihmisiä”, jossa Nedin isä kutsui tämän äitiä nimellä Capri. Ned Flandersin isoäiti nähtiin muutaman vuoden päähän sijoittuneissa takaumissa 4. kauden jaksossa ”Lisan ensimmäinen sana” ja 26. kauden jaksossa ”Taistelutantereella”, mutta hän on ilmeisesti sittemmin kuollut.

Flandersin iästä on annettu sarjassa ristiriitaisia tietoja. 10. kauden jaksossa ”Ned Flandersin uusi elämä” hän mainitsee olevansa 60-vuotias, mutta jaksossa ”Barbaran pyörteissä” hänet nähdään 30 vuoden takaisessa takaumassa, jossa hän on korkeintaan 10-vuotias.

Sarjan varhaisimpina aikoina, etenkin 1. kaudella, Ned Flanders oli lähinnä Simpsonin perheen hieman menestyneempi naapuri, jota Homer kadehti, koska Flandersilla oli onnellisempi perhe ja varaa asioihin, joihin Simpsoneilla ei ollut varaa. Pian sarjassa alettiin korostaa yhä voimakkaammin Flandersin uskovaisuutta, josta tuli hahmon näkyvin piirre. Muutos näkyi esimerkiksi siten, että vielä 2. kauden jaksoissa ”Naapurukset” ja ”Aviokriisi” Flanders saattoi tarjoilla Homerille olutta ja drinkkejä, mutta myöhemmin hänestä tehtiin raivoraitis ja alkoholin vastustaja. Simpsonien fanit kehittivät termin ”flanderisaatio” (flanderization) kuvaamaan kehitystä, jossa fiktiivisen hahmon yksi ominaisuus vähitellen syrjäyttää muut ominaisuudet. Muutoksen seurauksena Flandersista tuli myös aiempaa suvaitsemattomampi.

4. kauden jakson ”Palkitut” lopussa nähdään pariminuuttinen itsenäinen Flanders-tarina, joka on osa kuvitteellista omaa sarjaansa The Adventures of Ned Flanders. Sillä on jopa oma tunnuslaulu, mutta yhtään toista jaksoa ei ole tehty.

29. kauden jaksossa ”Flanders floppaa” Ned Flandersin Vasuri-kauppa meni konkurssiin ja hän löysi uuden työpaikan Springfieldin ala-asteelta Ednan entisen luokan opettajana. Hän ilmeisesti jatkoi tässä työssä aina 33. kaudelle saakka, jolloin Bartin opettajaksi tuli Rayshelle Peyton -niminen uusi hahmo.

Ned Flandersin tapoja ja tekoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Ei ota vakuutuksia koska pitää niitä uhkapelinä.[7]
 • Syö ”varmuuden vuoksi” košerruokaa.[8]
 • 20. kauden jaksossa "Pikkutuhmaa pullanpaistoa" Ned ja Homer juuttuivat sementtiin. Ajan kuluksi Ned lausui koko Vanhan testamentin ulkomuistista.
 • Vie verokaavakkeen verovirastoon aina tammikuun ensimmäisenä päivänä.[9]
 • Käyttää uimahousuja kylvyssä, jotta ei näkisi omaa ”veitikkaansa” (mainittu 16. kauden jaksossa ”Naapurin tytöt”).
 • Nedillä on salainen huone talossaan, jossa on paljon Beatles-fanituotteita.[5]
 • Pitää vaatteidensa alla pastorin asua, jotta olisi heti valmis pitämään saarnan hätätapauksessa.
 • Vapaa-aikanaan tarkastaa tv-ohjelmat, joita ei muuten katsoisi, ja kirjaa muistiin kaikki ”törkeydet”, esimerkiksi kirosanat.
 • Yritti hätäkastaa joessa Bart, Lisa ja Maggie Simpsonin kuultuaan, ettei näitä oltu koskaan kastettu (7. kauden jaksossa ”Huostaanotetut”).
 • Kävi sairaalassa lahjoittamassa toisen munuaisensa ja keuhkonsa kenelle tahansa niitä tarvitsevalle (4. kauden jaksossa ”Pumppu pettää”).
 • Komeetan uhatessa Springfieldiä (6. kauden jaksossa ”Bartin komeetta”) Flanders päästi kaikki muut kaupunkilaiset yksityiseen väestönsuojaansa ja meni Homerin ehdotuksesta itse ulos, koska ovi ei mahtunut muuten kiinni.

Ned Flandersin vaikutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arizonan Phoenixissa toimii Ned Flanders -teemainen metalliyhtye Okilly Dokilly. [10]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Voice of Mr. Burns, Ned Flanders says he’s off ‘The Simpsons’ (Arkistoitu – Internet Archive), Chicago Sun-Times 14.5.2015. Vaatii HighBeam-tilauksen.
 2. Faiz, Andrew: Left behind with Ned Flanders: Chistianity requires more of us decoding robotic instructions from God (Arkistoitu – Internet Archive), Presbyterian Record 1.11.2003. Vaatii HighBeam-tilauksen.
 3. The Simpsons by the Data Todd W. Schneider 28.9.2016.
 4. Pinsky, Mark I.:Ned gets star status in Groening's new book, 'Flanders' Faith', The Orlando Sentinel 18.5.2008. Viitattu 1.7.2016.
 5. a b Brown, Alan S. ja Logan, Chris Logan: The Psychology of the Simpsons: D'oh! BenBella Books, Inc., 2013, s. 78–80, 178. Viitattu 1.7.2016.
 6. Carson, Brit: On the other hand; Day set aside to acknowledge that lefties have rights, too (Arkistoitu – Internet Archive), The Sun (Naperville, Illinois) 12.8.2004. Vaatii HighBeam-tilauksen.
 7. Vincent, Matthew: (you) Ruined It for Everyone!: 101 People Who Screwed Things Up for the Rest of Us, ei sivunumerointia, Soft Skull Press, 2010. Viitattu 1.7.2016.
 8. Weinberg, Maike: "Die Simpsons" und Religion, diplom.de, s. 41. Viitattu 1.7.2016.
 9. Cantor, Paul A.: Gilligan Unbound: Pop Culture in the Age of Globalization, Rowman & Littlefield, 2003, s. 86. Viitattu 1.7.2016.
 10. Ned Flanders-themed band Okilly Dokilly reveal they are writing ‘an ode to the Leftorium, New Musical Express 18.8.2015. Viitattu 1.7.2016.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Pinsky, Mark I.: The Gospel According to The Simpsons: The Spiritual Life of the World's Most Animated Family. Westminster John Knox, 2001.