Waylon Smithers

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Waylon Smithers
Ensiesiintyminen ”Joulurauha” (1. tuotantokausi) (ääni)
”Ydinvoimala” (1. tuotantokausi)
Ääninäyttelijät Harry Shearer
Henkilötiedot
Sukupuoli Mies
Hiukset ruskeat
Ikä noin 40
Ammatti Montgomery Burnsin apulainen
Tärkeimmät sukulaiset isä Waylon Smithers Sr. (kuollut)

Waylon Joseph Smithers Jr. on kuvitteellinen hahmo animaatiosarjassa Simpsonit. Hän on Springfieldin ydinvoimalan omistajan Montgomery Burnsin henkilökohtainen avustaja ja uskollinen palvelija. Smithers on myös rakastunut johtaja Burnsiin, mutta rakkaus on yksipuolista eikä Burns ole siitä tietoinen. Smithers suhtautuu Burnsiin palvoen, vaikka Burns on kaikilla mahdollisilla tavoilla vastenmielinen ihminen.

Smithersin ääninäyttelijä on Harry Shearer, joka näyttelee myös Burnsia.[1]

Smithersin ääni kuultiin ydinvoimalan keskusradiossa jo 1. tuotantokauden ensimmäisessä jaksossa ”Joulurauha”, mutta hänet nähtiin ensi kerran vasta kolmannessa jaksossa ”Ydinvoimala”, jossa hänet oli vahingossa väritetty ruskeaksi ihonväriltään. Väritysvirhe korjattiin jo seuraavassa jaksossa.

Työ[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Työ Burnsin avustajana on Smithersille kuin elämäntehtävä. Hän on 3. kauden jakson ”Voimalan sankari” mukaan voittanut ilmeisesti kaikki mahdolliset, tai ainakin suurimman osan kuukauden työntekijä -palkinnoista. Hän avustaa herra Burnsia muuallakin kuin vain voimalassa, oikeastaan lähes kaikkialla, kuten Burnsin kartanolla. Hän toimii myös Burnsin autonkuljettajana. Smithers on ainoa työntekijä, joka saa kutsua Burnsia tuttavallisesti Montyksi. Smithersin äärimmäisestä avuliaisuudesta ja uskollisuudesta huolimatta Burns kohtelee häntä yleensä piittaamattomasti ja sydämettömästi. Burns ei myöskään ole halunnut nimetä Smithersiä perillisekseen tai seuraajakseen, ja 5. kauden jaksossa ”Burnsin perillinen” Burns paljasti, että hänen kuoltuaan Smithers tullaan hautaamaan elävältä samaan ruumisarkkuun.

Burns käyttää Smithersiä yleensä likaisten töiden suorittamiseen. Smithers joutui kidnappaamaan laulaja Tom Jonesin 4. kauden jaksossa ”Susi ihmiselle susi”, jotta tämä esiintyisi Burnsin yksityisjuhlissa, ja 7. kauden jaksossa ”Sotasaalis” hän joutui vastentahtoisesti avustamaan Abraham Simpsonin murhayritystä. Useimmiten Smithers tottelee mukisematta, mutta ei pohjimmiltaan ole paha ihminen. Jos Burnsin suunnitelmat ovat erityisen moraalittomia, Smithers yleensä yrittää taivutella tämän luopumaan niistä. Hän esimerkiksi suostutteli Burnsin luopumaan ajatuksesta palkata korstot pieksemään Homer Simpson 2. kauden jaksossa ”Veriveljet”. Smithers jossain määrin jakaa Burnsin snobimaisen maailmankuvan ja saattaa kutsua Homeria ja muita työntekijöitä halventavilla nimityksillä, mutta vastustaa tarpeetonta julmuutta. Silloin kun Burns ei ole paikalla, Smithers saattaa tulla hyvinkin toimeen Homerin ja tämän perheen kanssa. Toisaalta usein vastuullinen Smithers joutuu patistelemaan laiskaa Homeria työntekoon.

Burns on erottanut Smithersin tilapäisesti muutamaan otteeseen: ensimmäisen kerran 6.–7. kauden kaksiosaisessa tarinassa ”Kuka ampui johtajan?”, jossa Smithers vastusti Burnsin kieroa auringonpimentämishanketta, ja toisen kerran 7. kauden jaksossa ”Turpiin ja onnea”, kun Burns huomasi pystyvänsä tekemään hyvin itse asioita. 23. kauden jaksossa ”Tekoälyttömät tekeleet” Burns korvasi Smithersin robottipalvelijalla. Lisäksi 27. kauden jaksossa ”Valheista vapaa” Smithers erosi itse tajuttuaan ettei Burns tulisi koskaan rakastamaan häntä, mutta Burns suostutteli hänet palaamaan palvelukseensa. Burnsin jouduttua joksikin aikaa vankilaan 21. kauden jaksossa ”Vallan kahvassa” Smithers toimi ydinvoimalan johtajana, mutta hänestä tuli vielä kauheampi esimies kuin Burnsista eikä hän nauttinut asemastaan.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Smithers omistaa maailman suurimman Malibu Stacy -nukkekokoelman ja on Malibu Stacy -faniklubin puheenjohtaja. Hän kirjoitti 12. kauden jaksossa ”Perheen kunnia” huonosti menestyneen Malibu Stacy -musikaalin, jossa hän esitti itse toista pääroolia.

Smithersin isä Waylon Smithers Sr. oli myös Burnsin avustaja, mutta hän kuoli voimalassa säteilymyrkytykseen pelastaessaan Springfieldin ydinkatastrofilta. Burns kasvatti vauvana orvoksi jääneen Smithersin ja valehteli hänelle hänen isänsä kuolleen amatsonien tappamana. Tämä kaikki paljastui 13. kauden jaksossa ”Kipeä lapsuus”, jossa Homer Simpson löysi Smithersin isän ruumiin ja palautti sen herra Burnsille.

Smithers on Burnsin tavoin republikaani, mutta ei ilmeisesti pidä puolueen konservatiivien homovastaisuudesta, joten hän auttoi kampittamaan Sideshow Bobin pormestarikampanjan 6. kauden jaksossa ”Kuolleet sielut” vuotamalla tietoja.

Homoseksuaalisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Smithersin homoseksuaalisuus ja erityisesti eroottinen rakkaus esimieheensä johtaja Burnsiin oli kuuma puheenaihe Simpsonit-fanien keskuudessa sarjan alkuaikoina. Sarjan varhaisemmilla tuotantokausilla Smithersin seksuaalisesta suuntauksesta lähinnä vihjailtiin katsojia kiusoittelevalla tavalla, mutta myöhemmin se on tehty avoimesti täysin selväksi. Smithers muun muassa näkee romanttisia unia Burnsista ja on luonut omalle tietokoneelleen käynnistysanimaation, jossa alaston Burns sanoo ”You’re quite good at turning me on” (Saat minut todella syttymään). 5. tuotantokauden jaksossa ”Onnistuneen avioliiton salaisuudet” Smithersin paljastettiin olleen joskus naimisissa naisen kanssa, mutta avioliitto ei selvästi ollut onnellinen, sillä Smithers rakasti jo tuolloin Burnsia.

Smithersin homoseksuaalisuus on sarjan edetessä tehty ilmeiseksi ensin katsojille ja vähitellen myös useimmille muille hahmoille. Johtaja Burns sen sijaan ei koskaan aavista mitään, vaikka Smithersin puheet sisältävät usein vihjailevia kaksimielisyyksiä. Smithers julisti rakastavansa Burnsia vapaamielisyysfestivaaleilla 5. kauden jaksossa ”Kohta ei huvita enää mikään” ja suuteli tätä luullessaan maailmanlopun koittavan 9. kauden jaksossa ”Enkelinäyttely”, mutta jänisti kummallakin kerralla ja keksi nopeasti käytökselleen tekosyyn, jonka Burns uskoi. Simpsonien tuottajien mukaan Smithers tuli ulos kaapista virallisesti 27. tuotantokauden jaksossa ”Valheista vapaa”, mutta Burns ei silloinkaan kuunnellut hänen rakkaudentunnustustaan eikä siksi käsittänyt asian luonnetta. Tässä jaksossa Smithers tapaili kampaaja Juliota, mutta ei saanut ajatuksiaan pois Burnsista ja palasi lopulta tämän luo.

16. kauden tulevaisuuteen sijoittuvassa jaksossa ”Kurkistus tulevaisuuteen” Smithers on rokotuslääkekuurin avulla päässyt eroon homoudestaan, mutta hänen on otettava piikki 10 minuutin välein pysyäkseen heterona. Eräässä jaksossa hänet nähdään ostamassa naisten kondomeja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ”The Simpsons (TV Series 1989– ) - IMDb”.