Waylon Smithers

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Simpsoneiden hahmo
Waylon Smithers 1.png
Waylon Smithers
Sukupuoli: Mies
Hiukset: ruskeat
Ikä: noin 40
Ammatti: Montgomery Burnsin apulainen Springfieldin ydinvoimalassa
Tärkeimmät sukulaiset: Waylon Smithers vanhempi, isä (kuollut)
Ensiesiintyminen: ”Ydinvoimala” (1. tuotantokausi)
Ääninäyttelijä: Harry Shearer

Waylon Smithers Jr. on kuvitteellinen hahmo yhdysvaltalaisessa animaatiosarjassa Simpsonit. Hän on Springfieldin ydinvoimalan omistajan Montgomery Burnsin henkilökohtainen avustaja ja uskollinen palvelija. Smithers on myös rakastunut johtaja Burnsiin, mutta rakkaus on yksipuolista eikä Burns ole siitä tietoinen. Smithers suhtautuu Burnsiin palvoen, vaikka Burns on kaikilla mahdollisilla tavoilla vastenmielinen ihminen.

Smithersin ääninäyttelijä on Harry Shearer, joka näyttelee myös Burnsia.

Ensimmäisen kerran Smithers esiintyi 1. tuotantokauden kolmannessa jaksossa ”Ydinvoimala”, jossa hänet oli vahingossa väritetty ruskeaksi ihonväriltään.

Homoseksuaalisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Smithersin homoseksuaalisuus ja erityisesti eroottinen rakkaus esimieheensä johtaja Burnsiin oli kuuma puheenaihe Simpsonit-fanien keskuudessa sarjan alkuaikoina. Sarjan varhaisemmilla tuotantokausilla Smithersin seksuaalisesta suuntauksesta lähinnä vihjailtiin katsojia kiusoittelevalla tavalla, mutta myöhemmin se on tehty avoimesti täysin selväksi. 5. tuotantokauden jaksossa ”Onnistuneen avioliiton salaisuudet” hänen kerrottiin kuitenkin olleen joskus naimisissa naisen kanssa, mutta avioliitto ei selvästi ollut onnellinen, sillä Smithers rakasti jo tuolloin Burnsia. Tulevaisuusjaksossa ”Kurkistus tulevaisuuteen” Smithers on rokotuslääkekuurin avulla päässyt eroon homoudestaan. Hänen on kuitenkin otettava piikki 10 minuutin välein pysyäkseen heterona. Eräässä jaksossa hänet nähdään ostamassa naisten kondomeja.

Smithersin homoseksuaalisuus tehtiin sarjan edetessä ilmeiseksi ensin katsojille ja vähitellen myös useimmille muille hahmoille. Johtaja Burnsille asia selvisi vasta kaikkein viimeisenä, kun Smithers tuli ulos kaapista virallisesti 27. tuotantokauden jaksossa ”Valheista vapaa”.

Työ[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Työ Burnsin avustajana on Smithersille kuin elämäntehtävä. Hän on erään jakson mukaan voittanut ilmeisesti kaikki mahdolliset, tai ainakin suurimman osan kuukauden työntekijä -palkinnoista. Hän avustaa herra Burnsia muuallakin kuin vain voimalassa, oikeastaan lähes kaikkialla, kuten Burnsin kartanolla. Smithersin äärimmäisestä avuliaisuudesta ja uskollisuudesta huolimatta Burns kohtelee häntä yleensä piittaamattomasti ja sydämettömästi. Jaksossa ”Bursnin perillinen” Burns lupasi, että hänen kuoltuaan Smithers saa perinnön sijasta toisenlaisen palkkion: hänet tullaan hautaamaan elävältä samaan ruumisarkkuun.

Burns käyttää Smithersiä yleensä likaisten töiden suorittamiseen, kuten Tom Jonesin kidnappaamiseen, jotta tämä esiintyisi Burnsin yksityisjuhlissa. Useinmiten Smithers tottelee mukisematta, mutta ei pohjimmiltaan ole paha ihminen. Jos Burnsin suunnitelmat ovat erityisen moraalittomia, Smithers yleensä yrittää taivutella tämän luopumaan niistä. Hän esimerkiksi suostutteli Burnsin luopumaan ajatuksesta palkata korstot pieksemään Homer Simpson 2. tuotantokauden jaksossa ”Veriveljet”.

Burns on erottanut Smithersin muutaman kerran tilapäisesti: ensimmäisen kerran 6.–7. kauden kaksiosaisessa tarinassa ”Kuka ampui johtajan?”, jossa Smithers vastusti Burnsin kieroa auringonpimentämishanketta, toisen kerran jaksossa ”Turpiin ja onnea”, kun Burns huomasi pystyvänsä tekemään hyvin itse asioita, ja kolmannen kerran edellä mainitussa edellä mainitussa jaksossa ”Valheista vapaa”, jossa Smithers tunnusti rakkautensa Burnsiin.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Smithers omistaa maailman suurimman Malibu Stacy -nukkekokoelman ja on Malibu Stacy -faniklubin puheenjohtaja. Hän on myös pitänyt Malibu Stacy -esityksen, josta kukaan ei pitänyt.

Smithersin isä oli myös Burnsin avustaja, mutta hän kuoli voimalassa säteilymyrkytykseen pelastaessaan Springfieldin ydinkatastrofilta. Homer Simpson löysi myöhemmin Smithersin isän ruumiin ja palautti sen herra Burnsille.