Edna Krabappel

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Edna Krabappel
Ensiesiintyminen ”Nuori nero” (1. tuotantokausi)
Ääninäyttelijät Marcia Wallace
Henkilötiedot
Sukupuoli Nainen
Hiukset Vaaleanruskeat
Ikä 44
Ammatti Luokanopettaja Springfieldin ala-asteella
Tärkeimmät sukulaiset 1. aviomies hra Krabappel
2. aviomies Ned Flanders

Edna Krabappel oli kuvitteellinen hahmo animaatiosarjassa Simpsonit. Hän on Bart Simpsonin luokanopettaja Springfieldin ala-asteella. Hänen ääninäyttelijänsä oli Marcia Wallace, joka ei näytellyt sarjassa muita hahmoja. Edna Krabappelin ensiesiintyminen oli 1. tuotantokauden toisessa jaksossa ”Nuori nero”.

Wallacen kuoltua vuonna 2013 hahmo poistettiin sarjasta 25. tuotantokauden aikana, koska Wallacea ei haluttu korvata toisella näyttelijällä. Siitä alkaen Edna on ollut kuollut, mutta tarkempia tietoja kuolemasta ei koskaan ole kerrottu ja siihen on viitattu vain epäsuorasti parissa jaksossa.

Simpsonien naispuolisista sivuhahmoista Ednalla on ollut sarjan historian aikana eniten dialogia, kaikista hahmoista 19:nneksi eniten.[1]

Edna opettajana

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edna Krabappel on kyyninen, pääosin työhönsä ja elämäntilanteeseensa kyllästynyt keski-ikäinen nainen, joka opettaa ala-asteen neljättä luokkaa. Hänen intohimonsa opettamiseen on heikentynyt, tosin se ei ole sammunut yhtä täydellisesti kuin Lisan opettajalla neiti Hooverilla. Ednan suurimpana vaivana on ongelmaoppilas Bart Simpson, jonka kepposten kohteeksi hän toisinaan joutuu, ei tosin yhtä usein kuin rehtori Skinner. Simpsonien alkutunnuksen perusteella Edna määrää usein Bartin jälki-istuntoon, jossa tämä joutuu rangaistuksena kopioimaan jotain lausetta kymmeniä kertoja liitutaululle. Ednan luokan oppilaisiin kuuluvat myös pinko Martin Prince, johon Edna suhtautuu toisinaan ylpeydellä ja toisinaan myötähäpeällä, sekä Milhouse Van Houten, Nelson Muntz ja Sherri ja Terri. Kuten neiti Hoover, myös Edna on ketjupolttaja, ja tupakoi jopa oppitunneilla.

Ednan vakiohokema on terävä ja ivallinen naurahdus "Ha!", jota seuraa usein jokin sarkastinen huomautus.

Edna mainitsee olevansa kotoisin jostain muualta kuin Springfieldistä 7. kauden jaksossa ”Lisa, kuvainraastaja”. 17. kauden jakson ”Loppumaton tarina” mukaan Edna tuli Springfieldiin ehkä noin vuosi ennen sarjan nykyhetkeä ja tuolloin vielä idealistisena opettajana uskoi voivansa auttaa Bartia. Edna on erotettu tilapäisesti opettajantyöstään kahdesti, ensin 21. kauden jaksossa ”Ura katkolla” oltuaan humalassa töissä (Bart oli terästänyt salaa hänen kahvinsa) ja toisen kerran 22. kauden jaksossa ”Miehiä menneisyydestä” läimäistyään Bartia. Hän sai kummallakin kerralla työnsä takaisin. Ednaa uhkasi erottaminen myös 8. kauden jaksossa ”Bart – luottohenkilö” kun hänen suhteensa rehtoriin tuli ilmi (ks. jäljempänä), mutta päätös peruttiin. Edna johti opettajien lakkotaistelua 6. kauden jaksossa ”Pennin venyttäjä”. Hänet valittiin vuoden opettajaksi 14. kauden jaksossa ”Se Edna”.

Ednan rakkauselämä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edna on hyvin romantiikanhaluinen ja yrittää jatkuvasti saada itselleen miestä mitä epätoivoisimmilla konsteilla. Hän yrittää usein vietellä tuntemattomia miehiä estottomalla käytöksellä ja kaksimielisillä puheilla. Edna on ollut joskus naimisissa mutta erosi miehestään, kun tämä karkasi heidän pariterapeuttinsa kanssa. Herra Krabappelia ei ole koskaan nähty sarjassa. Jaksossa ”Loppumaton tarina” Ednan kerrotaan seurustelleen menneisyydessä myös Moen kanssa. 3. kauden jaksossa ”Kirjeystävä” Bart kävi piloillaan hänen kanssaan romanttista kirjeenvaihtoa teeskennellen olevansa Woodrow-niminen mies. Tässä jaksossa Edna totesi lannistuneena, että Bart oli muutenkin lähimpänä miestä hänen elämässään.

Ednalla oli sarjassa pitkään romanttinen suhde esimieheensä, rehtori Seymour Skinneriin. Suhde alkoi jaksossa ”Bart – luottohenkilö”. Suunniteltu avioliitto kuitenkin peruuntui 15. kauden jaksossa ”Pelkoa ja inhoa alttarilla” ja lopulta koko suhde päättyi, koska Skinner oli liian riippuvainen äidistään Agnesista. Tämän jälkeen Edna tapaili muun muassa Sarjakuvahemmoa, tarkastaja Chalmersia ja useita muita miehiä vain ärsyttääkseen mustasukkaista Skinneriä.

Edna alkoi tapailla leskeksi jäänyttä Ned Flandersia 22. kauden viimeisessä jaksossa ”Miehiä menneisyydestä”. Katsojat saivat äänestää 22. ja 23. kauden välisellä tauolla Simpsonien internet-sivulla, tulisiko Nedistä ja Ednasta pysyvästi pari. Enemmistö äänesti puolesta ja suhde jatkui. Ednan ja Nedin kerrottiin menneen naimisiin 23. kauden jaksossa ”Nedna” ja Edna muutti asumaan Simpsonien naapuriin.

Poistuminen sarjasta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Ednan ääninäyttelijä Marcia Wallace vuonna 2006.

Edna Krabappelin ääninäyttelijä Wallace kuoli yllättäen sairauteen lokakuussa 2013, kun Simpsonien 25. tuotantokausi oli juuri alkanut. Pari viikkoa kuolinuutisen jälkeen esitetyssä jaksossa ”Katkeraa katumusta” alkutunnuksen liitutauluvitsi sisälsi kunnianosoituksen, jossa apean näköinen Bart on kirjoittanut yhden kerran liitutaulun keskelle lauseen We'll really miss you Mrs. K (”Kaipaamme todella sinua rouva K”). Edna nähtiin tämän jälkeen vielä parissa jaksossa, jotka oli tehty valmiiksi jo aiemmin. Hahmon katoamista sarjasta ei selitetty mitenkään, mutta keväällä 2014 esitetyssä 25. kauden jaksossa ”Muunneltua murkinaa” hän esiintyi viimeisen kerran Ned Flandersin kuvittelemassa kohtauksessa, minkä jälkeen Nedin ja Nelsonin näytettiin surevan häntä ikään kuin kuolleena. Lopulta 28. kauden jaksossa ”Moho House” Edna nähtiin haamuna aiemmin kuolleen Maude Flandersin rinnalla, mikä vahvisti hahmon kuolleen.

Ednan tilalle ei luotu uutta pysyvää opettajahahmoa, joten Bart Simpsonin luokalla oli 25. kauden jälkeen vain joka jaksossa vaihtuvia sijaisopettajia. 29. kauden jaksossa ”Flanders floppaa” Ned Flandersista tuli luokan uusi opettaja. Tässä jaksossa kuultiin vielä kerran Ednan ääni Nedin mielessä, mutta kyseessä oli arkistoäänitys, joka kierrätettiin jaksosta ”Ura katkolla”. Lisäksi Ednan haamun kuullaan nauravan Nedille 31. kauden jaksossa ”Toddin totuus”.

Edna nähdään ristiriitaisesti useissa Simpsonien tulevaisuusjaksoissa, jotka on tehty ennen Wallacen kuolemaa. Toisaalta 23. kauden tulevaisuusjaksossa ”Joulukortti tulevaisuudesta” Ned mainitsee Ednan olevan kuollut, koska Homer Simpson aiheutti hänen kuolemansa samoin kuin Mauden kuoleman. Tähän ei kuitenkaan ole viitattu Wallacen kuoleman jälkeen tehdyissä jaksoissa.

  1. The Simpsons by the Data Todd W. Schneider 28.9.2016.