Homer Simpson

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Simpsonien hahmo
C-homer2.png
Homer J. Simpson
Sukupuoli: mies
Hiukset: Kalju, mutta kaksi mustaa hiuskarvaa yksi pitempi hius toisesta korvasta takaraivon kautta toiseen
Ikä: 39 (on aikaisemmin vaihdellut 34:n ja 40:n välillä)
Ammatti: Springfieldin ydinvoimalan turvallisuustarkastaja sektorilla 7-G
Tärkeimmät sukulaiset: Vaimo Marge Simpson
Poika Bart Simpson
Tytär Lisa Simpson
Tytär Maggie Simpson
Isä Abraham Simpson
Äiti Mona Simpson
Velipuoli Herb Powell
Sisarpuoli Abbie
Ensi-
esiintyminen:
”Good Night” (The Tracey Ullman Show)
Ääni-
näyttelijä:
Dan Castellaneta

Homer Jay Simpson on kuvitteellinen hahmo ja päähenkilö animaatiosarjassa Simpsonit. Hän on Simpsonin perheen isä, Margen aviomies sekä Bartin, Lisan ja Maggien isä. Homerin ääninäyttelijä on Dan Castellaneta. Vähä-älyinen, lapsellinen, laiska, ylipainoinen, viinaanmenevä, työelämässä epäpätevä ja välillä hieman väkivaltainenkin Homer on jonkinlainen karikatyyri stereotyyppisestä yhdysvaltalaismiehestä. Homer on naiivi ja alati vaikeuksiin joutuva typerys, mutta toisaalta hän on myös uskollinen vaimolleen ja hyväntahtoinen ja rakastava perheenisä, joka on toisinaan valmis tekemään mitä tahansa perheenjäsentensä puolesta.

Homer on yksi Simpsonien alkuperäisistä hahmoista ja oli mukana jo ensimmäisessä Tracey Ullman Show’n lyhytfilmissä ”Good Night” keväällä 1987. Hahmon luonut Matt Groening nimesi Homerin oman isänsä mukaan.

Simpsonien suosion myötä Homerista on tullut yksi yhdysvaltalaisen populaarikulttuurin ikoneista. Hahmo myös tunnetaan ”D’oh!”-huudahduksestaan, joka on myös lisätty arvostetun Oxford English Dictionary -sanakirjan sanastoon[1].

Kaikista Simpsonien hahmoista Homerilla on ollut sarjan aikana ylivoimaisesti eniten dialogia. Yleisen käsityksen mukaan Bart olisi ollut sarjan päähenkilö kolmella ensimmäisellä tuotantokaudella ennen kuin Homerista tuli huomion keskipiste, mutta Homerilla on kaikesta huolimatta ollut sarjassa aina enemmän dialogia kuin Bartilla, jo ensimmäiseltä tuotantokaudelta alkaen.[2]

Perhe ja ikä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Homer Simpsonin vanhemmat ovat Abraham ”Abe” Simpson ja Mona Simpson, joka oli ympäristöaktivisti. Kun Homer oli noin viisivuotias, Mona joutui pakenemaan lakia osallistuttuaan biologisia aseita valmistaneen laboratorion tuhoamiseen. Abraham valehteli pojalleen, että Mona oli kuollut Homerin ollessa elokuvateatterissa. Homer on naimisissa Marge Simpsonin (o.s. Bouvier) kanssa ja heillä on kolme lasta, Bart, Lisa ja Maggie. Hänellä on myös isänsä puolelta velipuoli Herb Powell ja englantilainen sisarpuoli Abbie.

Homer ei useinmiten ole erityisen esimerkillinen, vastuullinen tai hyvä isä lapsilleen, mutta pohjimmiltaan hän vaikuttaa rakastavan perhettään. Vaikein suhde Homerilla on kurittomaan poikaansa Bartiin, johon hän viittaa usein pelkästään "poikana" (The Boy). Kun Bart tekee Homerille kepposen tai sanoo jotain ivallista, Homer yleensä menettää malttinsa ja alkaa kuristaa Bartia huutaen "Sinä senkin!" (Why you little!). Lisan kanssa Homerilla taas on vaikeuksia löytää yhteisiä kiinnostuksenkohteita. Joskus Homer unohtaa kokonaan, että hänellä on kolmaskin lapsi, Maggie. Kaikki Margen raskaudet olivat suunnittelemattomia, joten Homer on päätynyt isäksi vahingossa, eikä aina ole tilanteeseensa tyytyväinen. Hän viettää iltansa usein mieluummin Moen baarissa kuin kotona perheensä kanssa. Lasten ollessa poissa kotoa Homer saattaa laihtua ja saada uusia hiuksia. Välillä Homerin omaatuntoa kolkuttaa ja hän yrittää olla taas parempi isä.

Homerin koko nimi on Homer Jay Simpson [3]. Toisen nimensä Jay hän sai selville vasta 10. kauden jaksossa ”Woodstockin muistot”. Nimi on itse asiassa kieliopillinen vitsi; Homer J. ja Homer Jay lausutaan englannin kielessä samalla tavalla.

Vaikka Simpsonien hahmot eivät vanhene, Homerin syntymäpäiväksi on ilmoitettu 10. huhtikuuta 1955[4], sama kuin hänen koirallaan Pukin pikku apurilla. Homerin ikä kuitenkin vaihtelee, jaksosta riippuen, 36–39 vuoden välillä. 29. kauden jakson ”Bartin painajainen” mukaan Homer kuolisi tulevaisuudessa 59-vuotiaana, kun Springfieldin poliisit vahingossa ampuvat hänet.

Terveys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Homer on uskomattoman onnekas, ottaen huomioon sen, että hän ei välitä terveydentilastaan ja on joutunut lukemattomiin onnettomuuksiin. Sarjan aikana hän on altistunut radioaktiivisella säteilylle ja joutunut syömään radioaktiivista jätettä. Homer on myös joutunut myrkkykäärmeiden puremaksi, syönyt guatemalalaisia hullunpippureita, saanut hakun päähänsä ja salamaniskun kieleensä, kahlinnut itsensä lyhtypylvääseen lähes kahden viikon ajaksi ettei hän voisi syödä, kokenut ainakin neljä sydänkohtausta (jaksossa Pumppu pettää) ja toiset neljä yhtä aikaa kun hän kuuli Lisan luopuvan 12 miljoonan dollarin sopimuksesta, jäänyt Mount Springfieldille vangiksi, joutunut porotokan runnomaksi, joutunut majavien purtavaksi, työntänyt kätensä paperisilppuriin, kärsinyt lapsuudenaikaisesta traumasta, lähes menettänyt toisen silmänsä, nyrjäyttänyt polvensa, sokeutunut väliaikaisesti, vaipunut koomaan (jaksossa Silliä ja kuravettä), luovuttanut toisen munuaisensa isälleen, murtanut kehonsa miltei jokaisen luunlähde? ja hänen peukalonsa on leikkautunut irti (jaksossa Kolme seikkailua). Hän on myös lukuisia kertoja jäänyt auton alle, leimahtanut liekkeihin, murskautunut erilaisten raskaiden esineiden alle, pudonnut korkeilta paikoilta, saanut useita ampumahaavoja, ajanut useita kolareita autolla (joko rattijuoppona, rattiin nukahtaneena, muuten vain tai ei ole nähnyt sankan lumentulon takia eteensä jaksossa Kerettiläinen keskuudessamme), pistoja, puremia ja sähköiskuja. Hän on myös sairastanut riisitautia jaksossa Kuka ampui Mr. Burnsin?.

Eräs Homerin kaikkien aikojen pahimmista onnettomuuksista tapahtui jaksossa Hurjapää rullalaudalla, jossa Homer yrittää hypätä Springfieldin rotkon yli Bartin skeittilaudalla todistaakseen, millaista on nähdä perheenjäsenen riskeeraavan henkensä. Hän kuitenkin putoaa lähes puolivälissä, törmäilee alastulomatkalla kallion reunaa, ja saa vielä skeittilaudan päähänsä. Kun helikopteri nostaa hänen paarejaan, hänen päänsä kolahtelee jatkuvasti kalliota vasten. Kaiken lisäksi ambulanssi, joka kuljettaa häntä, törmää saman tien puuhun, ja Homer paareineen putoaa alas uudestaan.

Homer kärsii varhaisesta kaljuuntumisesta, jonka alkuperälle on annettu useita selityksiä, muun muassa radioaktiivinen säteily, armeijan kokeessa otettu seerumi tai että hän on kiskonut kaikki hiuksensa päästään kuultuaan Margen olevan raskaana. Takaumajaksosta Lisan ensimmäinen sana (Lisa’s First Word) voi huomata, että vielä Bartin ollessa 3-vuotias Homer oli tuuheahiuksinen. Myös jaksossa Lähestymiskielto (On a clear day I can’t see my sister) nähdään takauma, jossa Homerilla on tuuheat hiukset. Siinä Lisa on jo muutaman vuoden ikäinen. Nykyisin Homerilla on päässään vain kaksi hiuskarvaa ja takaraivossa siksakkia tekevä hius. Jakso Loppumaton tarina (The Seemingly Never-Ending Story) kuitenkin väittää, että Homer menetti molemmat hiuskarvansa Montgomery Burnsin ja rikkaan teksasilaisen välisessä kilpailussa, ja että hän itse asiassa käyttää peruukkia. Vuoteen 2030 sijoituvassa tulevaisuusjaksossa Tulevaisuus (Bart to the Future) Homerilla on vain yksi hiuskarva. Jaksossa Kymmenen plus (Kamp Krusty) hän laihtuu kolme kiloa ja saa kaksi hiuskarvaa lisää. Kun Homer saa tietää, että Bart on leirin kapinajohtaja, hän yhtäkkiä lihoo ennalleen ja pudottaa hiuksensa järkytyksestä.

Homer on suursyömäri, jonka ruokavalio koostuu mahdollisimman epäterveellisistä ja rasvaisista ruokalajeista. Näihin kuuluvat donitsit, kinkku, porsaankyljykset, pekoni, piirakat, perunalastut ja joissain määrin myös hampurilaiset Krusty Burgerilla. Yleensä hän nauttii ruokajuomanaan Duff-olutta, ja hänellä on alkoholismiin viittaavia taipumuksia. Ahneuksissaan Homer on myös syönyt esineitä ja asioita, joita ei ole tarkoitettu syötäviksi tai joita tavallisesti pidettäisiin syömäkelvottomina, kuten kukkia, mutaa, multaa, myrkkysieniä, radioaktiivista jätettä, plutoniumia, muovailuvahaa, juonut tiskiainetta ja muovisia tekohummereita. Simpsonit naurupommi -kirjassa hän syö tapettiliisteriä ja joutuu sairaalaan. Sen jälkeen hän yrittää tasoittaa tapettia veitsellä, ja hermoromahduksen jälkeen jopa suurella samurai-miekalla. Hän joutuu uudestaan sairaalaan. Kirjassa Simpsonit Silkkaa Hulluutta Homer syö liimaa, joka on tehty jauhetuista hevosen kavioista ja liimaa suunsa kiinni. Sitten hän menee Kwik ’e Martiin ostamaan hot dogin mutta ei pysty syömään sitä ja yrittää avata suunsa eikä pysty ohjaamaan ja ajaa jorpakkoon. Jaksossa Burnsin perillinen (Burns’ heir) Homerin salaiseksi herkuksi paljastuivat tulppaanit. Homer on myös kerran syönyt usean kilon jauhosäkin, kun kotona ei ollut muuta syötävää. Lihottavan ruokavalionsa vuoksi Homer onkin ylipainoinen ja huonokuntoinen. Jaksossa Läski-Homer (King-Size Homer) hän lihotti itsensä 136-kiloiseksi (315 paunaa), jotta saisi etätyöpisteen kotiinsa. Burns kumminkin lupaa Homerille rasvaimun jakson lopussa yritettyään ensin itse kuntouttaa häntä. Sittemmin Homerin painoksi on nimetty ainakin erään Kauhujen talo jakson mukaan 241 paunaa eli 109 kiloa. Myöhemmin jaksossa Kurvailua curling-radalla Homerin ajokortissa painoksi mainitaan 270 paunaa eli 122 kiloa. Samaisessa ajokortissa Homerin pituudeksi oli ilmoitettu kuusi jalkaa eli 183 senttimetriä.

Persoonallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Homerin persoonallisuuden merkillepantavin piirre on hänen typeryytensä. Hän käyttäytyy toisinaan erittäin tyhmästi ja lapsellisesti, minkä vuoksi hän joutuu usein erilaisiin vaikeuksiin ja joutuu perheenjäsentensä häpeän kohteeksi. Homerin älykkyysosamäärä on vain 56, mihin on useita tekijöitä. Kenties huomattavin on jaksossa Älyn jättiläinen (HOMR) ilmenevä seikka, jonka mukaan Homer työnsi kuusivuotiaana kokeilumielessä värikyniä nenäänsä sillä seurauksella, että yksi kynistä juuttui hänen aivojensa etuosaan. Kun Homer poistatti kynän, hänen älykkyysosamääränsä nousi sataan pisteeseen. Hän ei kuitenkaan nauttinut tilastaan ja lopulta hän pyysi Moe Szyslakia työntämään kynän takaisin hänen aivoihinsa. Muita Homerin älykkyyteen vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa hänen alkoholiongelmansa sekä jaksossa Perimä pelottaa (Lisa the Simpson) mainittu perinnöllinen geeni, jonka vuoksi kaikki miespuoliset Simpsonien suvun jäsenet muuttuvat aikuisikään mennessä tyhmiksi. Jaksossa Palkitut (The Front) selviää, että Homer ei nuoruudessaan valmistunut lukiosta, koska hän reputti fysiikan alkeiskurssin. Hän kuitenkin suorittaa vielä kyseisessä jaksossa kurssin onnistuneesti iltakoulussa. Homer on myös pitänyt käärmefarmia Maggien sängyssä ja syönyt koristesaippuaa sekä 15 vuotta vanhaa soodaa. Homerilla on erittäin suuri kiintymys Onnen päivät -televisiosarjaan.

Tyhmyydestään huolimatta Homer on osoittanut musikaalista lahjakkuutta. Hän osaa soittaa taitavasti pianoa ja trumpettia, ja esiintyi 1980-luvun loppupuolella yhdessä Apun, rehtori Skinnerin ja poliisipäällikkö Wiggumin, joka myöhemmässä vaiheessa korvattiin Barneyllä, kanssa parturikvartettiyhtyeessä nimeltä Be Sharps (suom. ’Terävät’). Yhtye osoittautui suureksi menestykseksi, mutta hajosi jäseniensä yksityiselämän ongelmien vuoksi. Hän on myös soittanut 90-luvulla grungebändissä nimeltä Sadgasm. Homerin musikaalisuudesta kertoo sekin, että hän on voittanut Grammy-palkinnon, jota hän ei kuitenkaan arvostanut. Homer on myös hyvä keilaaja ja hän hallitsee lukuisia kieliä, muun muassa venäjää, espanjaa ja ”pingviiniä”.

Homerilla on jonkinlaisia kleptomaniaan viittaavia taipumuksia. Hänellä on tapana varastaa Ned Flandersilta erilaisia esineitä, kaikkea CD-levyistä ja työkaluista aina huonekaluihin ja elektroniikkalaitteisiin saakka. Homer myös tonkii Flandersin roskista ja saattaa jopa syödä sieltä. Hän on myös pessyt hampaitaan harjalla jonka löysi Flandersin roskiksesta. Jaksossa Äitini salaisuudet (My mother the carjacker) Homer varasti Flandersien talosta kokonaisen huoneen äitiänsä varten koska hänen omassa talossaan ei ollut vierashuonetta. Homer käyttää hyväkseen naapurinsa hyväntahtoista ja ystävällistä käytöstä, sillä Ned ei pysty ilmaisemaan kielteisiä tunteita huolimatta Homerin lukuisista varkauksista. Homerin toinen toimintatapa on ”lainata” jotain Nediltä, ja sitten olla koskaan palauttamatta sitä. Kun Simpsonit olivat muuttamassa Cypress Creekiin jaksossa Muutat vain kahdesti Ned tulee ennen lähtöä sanomaan, että Homer on ”lainannut” häneltä vuosien aikana ainakin hiomakoneen, televisiotarjottimia, ja jopa alakerran kylpyammeen. Muutosta huolimatta Homer ei suostu palauttamaan tavaroita. Homer on myös varastanut toimistotarvikkeita ja plutoniumia Springfieldin ydinvoimalasta sekä oluttuoppeja Moen kapakasta.

Työpaikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Homerin pääasiallinen työpaikka on miljardööri Montgomery Burnsin omistama Springfieldin ydinvoimala, jossa hän toimii sektori 7-G:n turvallisuuspäällikkönä. Homer ei kuitenkaan ole erityisen pätevä ammatissaan, ja hän viettää suurimman osan työajastaan nukkumalla työtuolissaan. Jaksossa Vihamies (Homer’s Enemy) ilmenee, että onnettomuuksien määrä voimalassa on kaksinkertaistunut joka vuosi Homerin astuttua virkaansa. Tämä ei liene yllätys, sillä samaisessa jaksossa Homer toteaa ettei hän edes tiedä mikä ”ydinkoinala” on. Myös hälytykset Homer hoitaa kaatamalla sangollisen vettä valvomon ohjauspaneeliin, aiheuttaen näin oikosulun ja laitteiston hiljenemisen. Lennyn mukaan Homerin olisi pitänyt kuolla 316 kertaa. Turvallisuustarkastajan ammatin ohella Homer on toiminut myös muun muassa astronauttina, nyrkkelijänä, maanviljelijänä, muusikkona, salakuljettajana, elokuva- ja ravintolakriitikkona, pappina, pormestarina, supersankarina, jäätelökauppiaana, palkkionmetsästäjänä, kädenvääntäjänä, myyjänä Kwik-E-Martissa, friikkinä kiertävässä friikkisirkuksessa, kojunpitäjänä tivolissa, pormestarin henkivartijana, yksityisetsivänä, lastenhoitajana, auramiehenä, baarimikkona, limusiinin, rekka-auton, junan, monorailin ja lentokoneen kuljettajana, vuorikiipeilijänä, hindujen jumalana, baseballjoukkueen maskottina, ammattiyhdistyksen puheenjohtajana, ovelta ovelle sokerin, veitsien ja jousien myyjänä, ambulanssin kuskina, hyökkäyskoirien kouluttajana, karhunmetsästäjänä, blackjack-dealerina, keilahallin työntekijänä, broadway-näyttelijänä, kynttiläntekijänä, kylähulluna tai kylän idioottina, autosuunnittelijana, julkkisten avustajana, ydinvoimalan johtajana, kiropraktikkona, klovnina, luvattomana lääkärinä, konseptitaiteilijana, kävelevänä mainostauluna, museon kuraattorina, drive trough-työntekijänä, motivoijana, FBI:n tiedonlähteenä, tuottajana, kalojen perkaajana, junioriliigan jalkapallovalmentajana, onnenkeksien ennustusten kirjoittajana, haudankaivajana, rasvan kierrättäjänä, huijarina, hevoskouluttajana, mainosnäyttelijänä, internet-juoruajana, keksijänä, kidnappaajana, ostarin joulupukkina, roskakuskien johtajana, hovimestarina, avioliittokonsulttina, minigolfradan työntekijänä, lähetyssaarnaajana, öljykentän työntekijänä, yhden miehen bändinä, homoavioliittojen solmijana, kerjääjänä, herra Burnsin avustajana, autojen takavarikoijana, herra Burnsin ”kepposapinana”, rinkelien tarkistajana, rokkarina, mikrofonin testaajana, turvallisuus-salamanterina, merimiehenä, marketin tervehtijänä, sukellusveneen komentajana, talkshow’n isäntänä, opettajana, armeijan testikohderyhmän johtajana, puhelinhuijarina, rakkauslääkkeen myyntimiehenä, käytettyjen autojen myyjänä, videokuvaajana, ääninäyttelijänä, kirjailijana, jalkapallon väliajan suunnittelijana, säveltäjänä, ydinvoimalan managerina, sokerin salakuljettajana ja myyjänä, kaupungin ilmoittajana, unionin johtajana,oman käden oikeuden antajana, turvallisuusprotestoijana, poliisina, turvapartion johtajana, paparazzina, parturikuoron laulajana, countrylaulajan managerina, vankilan vasikkana ja vankilan vartijana. Eräässä jaksossa, jossa hän luetteli menneitä ammattejaan, hän mainitsi myös "homokammoisen".

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Homerin vakiolause D'oh!, kun jokin menee vikaan.

Homer pukeutuu lähes aina valkoiseen lyhythihaiseen pikeepaitaan ja sinisiin housuihin, mutta töissä hän useimmiten käyttää myös raidallista solmiota. Jaksossa Mies vaaleanpunaisessa paidassa (Stark Raving Dad) pyykin joukkoon jäänyt Bartin punainen lippalakki värjäsi Homerin paidan vaaleanpunaiseksi, minkä seurauksena hänet passitettiin mielisairaalaan. Joissakin jaksoissa Homerilla on sininen puku tai smokki. Homerilla on omat ”chilisaappaat”, ja ”konserttitakki”, joista kumpaakin hän on käyttänyt vain kerran. Homer pitää myös aamutossuistaan, jotka näyttävät karhun tassuilta. Lisa on löytänyt Homerin kaapista kantria soittavan mustekalan puvun. Hän vaihtaa arkiasuaan yleensä vain juhliin, tai uudelle työpaikalle mentäessä, joille lähes jokaiselle hänellä on oma pukunsa. Homer on kertonut, että ei halua vaihtaa housujaan vaan, koska niiden vetoketju ei mene kiinni, sillä verkkareiden haarusosa kuulema kuluu liian nopeasti. Homer kokeili klovnikoulussa klovneille tarkoitettuja housuja (isolahkeisia), ja sanoi, että ne olivat sopivimmat housut, mitä hän on koskaan kokeillut.

Jaksossa Rangaistus Homer antoi Bartille anteeksi, vaikka hän sulatti James Bond-lelun mikroaaltouunissa, repi maton irti, ja jopa hakkasi sinappipusseja vasaralla laulaessaan ”Kulkuset, kulkuset”. Samassa jaksossa Homer rankaisi Bartia yhtenä niistä ainoista kerroista, jolloin hän ei perunut sitä. Homer kielsi Bartia katsomasta Tikku ja Takku -elokuvaa. Hän piti sanansa, mutta jakson lopussa näytettiin tulevaisuusnäkymä, jossa Bart on korkeimman oikeuden tuomari, ja että Homer vie Bartin viimein katsomaan Tikku ja Takku -elokuvaa.

Tuntemattomasta syystä Homer tuntee voimakasta antipatiaa Yhdysvaltain presidenttejä kohtaan ja hänellä on valokuva-albumissaan kolme tähän liittyvää valokuvaa: ensimmäisessä kuvassa hän tappelee George H. W. Bushin kanssa, toisessa Bill Clintonin kanssa ja kolmannessa George W. Bushin kanssa. Yhdysvaltain presidentit eivät kuitenkaan ole ainoa Homerin vihan kohde, vaan myös Jumala, Jeesus, Margen sisaret, homot (myöhemmin tämä viha raukesi) ja lootuksen kukat kuuluvat Homerin vihaamien henkilöiden ja asioiden listalle. Jaksossa Homer, valittu (Homer the Great) Homer on luetteloinut vihollisikseen esimerkiksi painovoiman, Emmy-palkinnot ja Billy Crystalin. Jaksossa Opiskelija Homer Simpson (Homer Goes to College) Homer mainitsee nörttien olevan arkkivihollisensa. Ehkä eniten hän kuitenkin inhoaa menestyvää ja syvästi uskonnollista naapuriaan Ned Flandersia. Homer on vastuussa Nedin puolison, Maude Flandersin, tapaturmaisesta kuolemasta, kun autoradan katsomon cheerleaderien ampumat t-paidat osuivat Homerin sijasta Maudeen ja Maude putosi katsomosta. Tämän lisäksi Simpsonien väärin pysäköity auto vaikeutti ambulanssin tuloa tapaturmapaikalle.

Homerilla on suuri joukko vihamiehiä, joihin kuuluvat Margen siskot Patty ja Selma, mafioso Marion Anthony ”Fat Tony” D’Amico, ydinvoimalan johtaja Montgomery Burns, Stephen Hawking, George H. W. Bush, Japanin keisari, New Yorkin kaupunki, Las Vegas ja Floridan osavaltio. Homer perheineen on saanut jaksossa Alligaattori (Kill the Alligator and Run) porttikiellon jokaiseen Yhdysvaltain osavaltioon, lukuun ottamatta Arizonaa ja Pohjois-Dakotaa (tosin elokuvassa The Simpsons Movie he pakenevat Alaskaan). Eniten Homeria vihannut henkilö oli kuitenkin yhdessä jaksossa esiintynyt Frank Grimes, ahkera ja perfektionistinen Springfieldin ydinvoimalan työntekijä, joka ei ymmärtänyt laiskan ja tyhmän Homerin menestystä elämässä ja jonka kuoleman aiheutti kateus Homeria kohtaan. Myöhemmin, jaksossa Suuri etsivä (The Great Louse Detective), Grimesin poika Frank Grimes Jr. yritti epäonnistuneesti tappaa Homerin kostaakseen isänsä kohtalon. Eräässä jaksossa vihjattiin, että Margen siskot alkoivat vihata tätä siksi, että hän särki Margen sydämen kymmenenvuotiaana kesäleirillä koska hän ei ilmestynyt sovituille treffeille eikä kertonut edes oikeaa nimeään.

Vaikka Homer onkin protestantti, hän on myös kääntynyt Bartin kanssa katoliseksi ja ainakin kerran yrittänyt perustaa oman uskontonsa. Homer myös kuului lyhyen aikaa muinaiseen Kivenhakkaajien (Stonecutters) salaseuraan, mutta lopulta veljeskunnan muut jäsenet kyllästyivät häneen ja perustivat uuden salaseuran nimeltä Ei Homereita (No Homers). Homer ei varsinaisesti ole missään uskonnossa, joten hänen on hädässä kuultu sanovan: ”Jeesus, Allah, Buddha, minä rakastan teitä kaikkia!” Hän rukoili kerran jopa Thoria. Homer on horoskooppimerkiltään härkä, eli hän on syntynyt aikavälillä 20. huhtikuuta – 20. toukokuuta.

Homerilla ilmenee silloin tällöin kaukonäköisyyttä eli hyperopiaa, sillä hänen on nähty käyttävän lukulaseja esimerkiksi kirjaa tai sanomalehteä lukiessa, sekä laittamassa piilolinssejä silmiin. Tosin jaksossa Tähtien loisteessa (When You Dish Upon a Star) Homer on kertonut olevansa lukutaidoton, vaikka eräässä jaksossa Homer lukee Lisalle kirjaa ilman lukulaseja. Hän on myös sarjan usean muun hahmon tavoin vasenkätinen, mikä paljastuu jaksossa Lisan liukkaat (Lisa on Ice).

Homer on useassa jaksossa sanonut perustellakseen jonkin tekemisen sen ja sen olevan hänen suurin unelmansa. Yleensä Homer sanoo jonkin olevan hänen suurin haaveensa, jolloin Marge huomauttaa, että eikös suurin haaveesi ollut se ja se, ja teit sen viime vuonna/vuonna se ja se. Ohessa täydellinen lista näistä ”haaveista”:

Toistuva vitsi on, että väkijoukko suuttuu Homerille tämän epäonnistuttua ja alkaa heittää häntä ruoalla. Usein Homer alkaa itkeä ja syö samalla ihmisten heittämää ruokaa. Näin on tapahtunut ainakin jaksossa Herrasmiesvaras, jolloin Lisa yritti piristää häntä puhaltamalla kannun reunaan, jotta siitä lähtisi ääni. Kun tämä ei näyttänyt auttavan, Lisa lopetti. Homer kuitenkin sanoi, että ”Lisa, älä koskaan lopeta kesken tanhun.”

Vaikka Homerin ulkonäkö ja luonne eivät ole koskaan Margea lukuun ottamatta vedonneet naisiin niin hänkin on saanut osansa naisten ihailusta. Jaksossa Eversti Homer (Colonel Homer) Homeriin ihastuu kantrilaulajatar Lurleen Lumpkin, jonka Homer tapaa Sprinfieldin ulkopuolisessa baarissa. Siellä Homer ihastuu Lurleenin laulutaitoihin ja ryhtyy hänen managerikseen. Jakson lopussa Lurleen yrittää vietellä hidasälyisen Homerin, joka ei ymmärrä Lurleenin flirttiä. Homer kuitenkin pysyy uskollisena vaimolleen ja perheelleen. Jaksossa Homerin viimeiset kiusaukset (The Last Temptation of Homer) Homer ihastuu ydinvoimalan uuteen työntekijään Mindy Simmonsiin. Homer yrittää päästä eroon tunteistaan puhumalla hänelle ja selvittämällä että heillä ei ole mitään yhteistä. Tilanne on kuitenkin juuri päinvastoin sillä Mindy muistuttaa luonteeltaan Homeria suuresti. Heidän kemiansa toimivat ja myöhemmin Mindy ja Homer lähetetään yhteiselle työmatkalle. He päätyvät samaan hotellihuoneeseen, jossa Homer kuitenkin kieltäytyy pettämästä vaimoaan. Jaksossa Ned Flandersin uusi elämä (Viva Ned Flanders) Homer ja Ned Flanders viettävät rajun yön Las Vegasissa ja saavat aamulla huomata menneensä humalapäissään naimisiin uusien vaimojen kanssa. Heidät ajetaan ulos Las Vegasista, koska he pakenivat uusia vaimojaan. Samat naiset palaavat vielä jaksossa Perhetarkastus (Brawl in the Family), jolloin Homerin kanssa avioitunut Amber muuttaa Simpsoneiden tontille Bartin puumajaan asumaan. Tilanne on lähellä aiheuttaa eron Margen ja Homerin välillä. He kuitenkin keksivät juonen jolla Amberista päästäisiin eroon. Homer juottaa Amberin humalaan, jolloin Amber menee naimisiin isoisän kanssa. Suunnitelma toimii, sillä Amber kammoaa uutta aviomiestään ja pakenee ystävänsä Gingerin kanssa takaisin Vegasiin.

1990-luvun alussa Homer perusti Sadgasm-nimisen grunge-yhtyeen, murtuessaan, kun hän huomasi Margen tykkäävän hänen yliopisto-opettajastaan. Tätä ennen Homer oli tehnyt "harmonista" musiikkia. Yhtyeeseen kuuluivat Homer (laulu, kitara), Carl (basso), Lenny (kitara) ja Lou (rummut). Yhtyeen hittejä olivat ”Politically incorrect” (suom. ”Poliittisesti väärässä”), ”Shave me” (suom. ”Ajele minut”, muistuttaa Nirvanan ”Rape me” -kappaletta) ja "Margerine", joka kertoo Margen rakkaudesta opettajaansa kohtaan. Yhtye hajosi, kun Homer vetäytyi erakoksi kartanoonsa ja häntä epäiltiin narkomaaniksi. Jaksossa kerrotut tapahtumat ovat kuitenkin täysin paradoksaalisia, ottaen huomioon, että jaksossa Homerin kvartetti hän kertoi, että oli ollut 1980-luvulla parturikuorossa. Takaumassa näytettiin muun muassa se, että Homer oli jo aikuinen ja että hänellä oli jo kaksi lasta.

Vuoden 2017 jaksossa Pork and Burns paljastui Homerin auton merkki, joka on vuoden 1986 mallia oleva Plymouth Junkerolla.[5]

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Homerin lausahduksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • "D'oh!" – kun jokin menee odottamattomasti pieleen tai hän tajuaa olleensa väärässä
 • "Mmm..." (kuolausta) – kuullessaan jonkin ruoan tai asian nimen. (Erityisesti donitseista, "Mmm... Donuts...")
 • "Woo-hoo!" – riemunkiljahdus, yleensä samalla tuulettaa käsillään.
 • "Why you little..!" – polttaa äkillisesti Bartin kanssa päreensä jossakin asiassa ja kuristaa Bartia
 • "Stupid Flanders..." – Homer jupisee hampaidensa välistä kun hän ärsyyntyy jostain naapurilleen
 • "Awwwwww!" – Homer on turhautunut tai harmistunut jostakin (useimmiten kun hän on loukannut Margea)
 • "Boooring!" – Homer valittaa pitkästymisestään, yleensä silloin kun joku yrittää selittää jotain tärkeää.
 • "Now wait a minute..!" – Homer huomaa tulleensa huijatuksi.
 • "Holy moly!" – yllättyessään myönteisesti.
 • "Yello!" – vastatessaan puhelimeen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Homerpalooza Homer Simpsonille omistettu fanisivusto (englanniksi)