Dan Castellaneta

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dan Castellaneta
Dan Castellaneta kesäkuussa 2004.
Dan Castellaneta kesäkuussa 2004.
Henkilötiedot
Koko nimi Daniel Louis Castellaneta
Syntynyt 29. lokakuuta 1957 (ikä 61)
Chicago, Illinois, Yhdysvallat
Kansalaisuus Yhdysvallat
Näyttelijä
Taiteilijanimet Dan Castellenetta
Aktiivisena 1986
Merkittävät roolit Homer Simpson (Simpsonit)
Allekirjoitus
Allekirjoitus
Palkinnot
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Daniel Louis ”Dan” Castellaneta (s. 29. lokakuuta 1957 Chicago, Illinois) on yhdysvaltalainen näyttelijä, Emmy-palkittu ääninäyttelijä ja koomikko, joka tunnetaan parhaiten Homer Simpsonin ja muutaman muun Simpsonien hahmon ääninäyttelijänä. Castellaneta on myös vieraillut Simpsoneissa kahdesti itseään esittäen sekä käsikirjoittanut yhdessä vaimonsa Deb Lacustan kanssa muutaman jakson, joista 17. tuotantokauden jaksosta ”Intia-ilmiö” he saivat Writers Guild of America -palkintoehdokkuuden.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Castellaneta syntyi Louis ja Elsie (o.s. Lagorio) Castellanetan amerikanitalialaiseen perheeseen Chicagossa, Illinoisissa. Louis Castellaneta oli painotyöläinen, joka harrasti näyttelemistä vapaa-ajallaan. Dan Castellaneta kävi Oak Park High Schoolia ja River Forest High Schoolia ennen opintoja Northern Illinois Universityssä. High schoolissa Castellaneta pelasi baseballia. Valmistumisensa jälkeen hän liittyi paikalliseen komediaseurueeseen The Second Cityyn ja esiintyi samalla teattereissa sekä radiossa.

Koomikonuransa lisäksi Castellaneta teki ensi esiintymisensä televisiossa vuonna 1986 elokuvassa Ei mitään yhteistä, ja vuotta myöhemmin hän teki ensimmäisen ääniroolinsa The Tracey Ullman Show’ssa ja pian aloitti uransa merkittävämmän roolinsa Simpsoneissa Homer Simpsonina. Huolimatta useista näytelmärooleistaan Castellaneta tunnetaan parhaiten äänirooleistaan, joista hänet on palkittu muun muassa kolme kertaa Emmyllä. Castellaneta on muun muassa lainannut ääntään lampun hengelle Disneyn Jafarin paluu -nimisessä animaatioelokuvassa sekä elokuvaan perustuvassa animaatiosarjassa Aladdin.

Näyttelijänä hän on esiintynyt muun muassa sarjoissa Pulmuset, Frendit, Alf, Hulluna sinuun, Kaikki rakastavat Raymondia, 70’s Show ja Entourage.

Simpsonit-sarjan rooleja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Castellaneta ääninäyttelee lukuisia hahmoja Simpsonit-televisiosarjassa. Vakituisia hahmoja ovat muun muassa seuraavat:

Lisäksi Castellaneta on näytellyt sarjassa lukuisia yksittäisissä jaksoissa esiintyneitä hahmoja. Toisinaan hän on tuurannut vierailevia tähtiä, hän esimerkiksi ääninäytteli Hassu-klovnin isää rabbi Krustofskya muutamassa jaksossa, kun Jackie Mason ei ollut käytettävissä.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tietokonepelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]