Dan Castellaneta

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Dan Castellaneta
Dan Castellaneta kesäkuussa 2004.
Dan Castellaneta kesäkuussa 2004.
Syntymäaika 29. lokakuuta 1957 (ikä 59)
Syntymäpaikka Yhdysvaltain lippu Chicago, Illinois
Aktiivisena 1986
Oikea nimi Daniel Louis Castellaneta
Muut nimet Dan Castellenetta
Merkittävät roolit Homer Simpson televisiosarjassa Simpsonit ja elokuvassa The Simpsons Movie
Aiheesta muualla
IMDb
Palkinnot

Daniel Louis ”Dan” Castellaneta (s. 29. lokakuuta 1957 Chicago, Illinois) on yhdysvaltalainen näyttelijä, Emmy-palkittu ääninäyttelijä ja koomikko, parhaiten tunnettu Homer Simpsonin ja muutaman muun Simpsoneiden hahmon ääninäyttelijänä. Castellaneta on toiminut vierailevana tähtenä esittäen itseään Simpsoneissa kahdesti ja myös käsikirjoittanut muutaman jakson, joista Intia-ilmiöstä hän sai yhdessä Deb Lacustan kanssa Writers Guild of America ehdokkuuden.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Castellaneta syntyi Chicagossa, Illinoissa, jossa hän kävi Oak Park ja River Forest high schoolia, sekä Northern Illinois Universityä. High Schoolissa Castellaneta pelasi baseballia. Valmistumisensa jälkeen hän liittyi paikalliseen komediaseurueeseen The Second Cityyn ja esiintyi samalla teattereissa sekä radiossa.

Koomikonuransa lisäksi Castellaneta teki ensi esiintymisensä televisiossa vuonna 1986 elokuvassa Ei mitään yhteistä, ja vuotta myöhemmin hän teki ensimmäisen ääniroolinsa The Tracey Ullman Show’ssa ja pian aloitti uransa merkittävämmän roolinsa Simpsoneissa Homer Simpsonina. Huolimatta useista näytelmärooleistaan Castellaneta tunnetaan parhaiten äänirooleistaan, joista hänet on palkittu muun muassa kolme kertaa Emmyllä. Castellaneta on muun muassa lainannut ääntään lampun hengelle Disneyn Jafarin paluu -nimisessä animaatioelokuvassa sekä elokuvaan perustuvassa animaatiosarjassa Aladdin.

Näyttelijänä hän on esiintynyt muun muassa sarjoissa Pulmuset, Frendit, ALF, Hulluna sinuun, Kaikki rakastavat Raymondia, 70's Show ja Entourage.

Simpsonit-sarjan rooleja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Castellaneta on esittänyt Homerin lisäksi useita muita rooleja Simpsonit-televisiosarjassa. Hän on luonut muun muassa seuraavien hahmojen äänen:

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tietokonepelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]