Frank Welker

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Frank Welker
Frank Welker vuonna 2020.
Frank Welker vuonna 2020.
Henkilötiedot
Koko nimi Franklin Wendell Welker
Syntynyt12. maaliskuuta 1946 (ikä 77)
Yhdysvallat Denver, Colorado
Näyttelijä
Taiteilijanimet Dr. Frankenwelker
Frank W. Welker
Franklin Welker
Aktiivisena 1967–
Merkittävät roolit Fred Jones
(Scooby-Doo)
Pattismurffi
(Smurffit)
Megatron
(The Transformers)
Abu
(Aladdin)
Scooby-Doo
(What's New, Scooby-Doo?)
Vili
(Utelias Vili)
Karvinen
(Karvinen herää todellisuuteen)
Aiheesta muualla
Viralliset kotisivut
IMDb

Franklin Wendell Welker (s. 12. maaliskuuta 1946 Denver, Colorado) on yhdysvaltalainen ääninäyttelijä, joka tunnetaan monipuolisista äänirooleistaan ja erityisesti eläinten äänistä, sekä Fred Jonesin ja Megatronin rooleista.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Welker syntyi Denverissä, Coloradossa vuonna 1946 ja valmistuttuaan high schoolista hän siirtyi opiskelemaan Kaliforniaan. Opiskellessaan collegessa Welker esiintyi usein mainoksissa ja aloitti uransa stand up -koomikkona vuonna 1967.

Ura ääninäyttelijänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eräässä stand up -esityksessä, jossa hän esitti äänellään kissan ja koiran tappelua yleisössä ollut mainostuottaja pyysi Welkerin Friskies dog food -koiranruokamainokseensa koiran rooliin.[1] Welker myös suostui tähän vaikka ei tiennyt mitä ääninäytteleminen tarkoitti. Tämän myötä Welker päätyi ääninäyttelijäksi ja teki ensimmäisiä äänirooleja animaatioihin 1960-luvun lopulla muun muassa elokuvaan Tohtori Dolittle ja animaatioon The Batman/Superman Hour. 1970-luvulla Welker tuli tunnetuksi oltuaan Scooby-Doon animaatioissa Freddien ääniroolissa, sekä useissa Hanna-Barberan tuottamissa piirrossarjoissa. Scooby-Doo, Where Are You! oli Welkerin ensimmäinen merkittävä rooli, johon hän päätyi mainostuottajan tyttöystävän kautta, joka ajatteli Welkerin olevan sopiva Scooby-Doon rooliin. Hän meni myös koe-esiintymään agenttinsa kehotuksesta Scoobyn roolia varten.[1] Samaan aikaan Casey Kasem oli yrittämässä Freddien roolia. Hanna-Barberan palveluksessa pitkään työskennellyt Don Messick sai lopulta Scoobyn roolin, mutta ääniroolittajat halusivat Welkerin kokeilevan vielä Freddien roolia, jonka hän myös sai. Welker kertoi Joseph Barberan kanssa työskentelemisen olleen mieluisaa erityisesti hänen ollessa ensimmäistä kertaa kokeneiden ääninäyttelijöiden Don Messickin, John Stephensonin ja Henry Cordenin kanssa samassa äänitysstudiossa.

1980-luvulla Welker tuli tutuksi erityisesti The Transformersin myötä, jossa hän ääninäytteli Decepticonien armotonta johtajaa Megatronia vuosina 1984–1987, sekä Tarkastaja Gadget -piirretyssä Gadgetin koiraa Brainia ja Gadgetin verivihollista MAD:n johtajaa Dr. Clawta. Vielä 1980-luvun lopulla Welker ääninäytteli Haamujengi-elokuvasta tutuksi tullutta vihreää haamua Slimeria ensimmäisessä Haamujengiin perustuvassa piirrossarjassa The Real Ghost Busters, jossa hän oli myös pääasiassa tohtori Raymond Stantzin äänenä.

1990-luvulla Warner Bros. Animationin tuottaessa monia menestyksekkäitä piirrettyjä sai Welker ensimmäisen ehdokkuutensa äänityöstään Animaanisista, kun hän oli ehdolla parhaasta ääninäyttelystä vuoden 1994 Annie-gaalassa. Palkinto meni lopulta Jeremy Ironsille, joka ääninäytteli Scaria Leijonakuninkaassa. Welker oli myös itse mukana elokuvan ääninäyttelemisessä, johon hän teki sivuääniä. 1990-luvulla hän teki Warnerin lisäksi myös äänirooleja Disneyn tuottamiin piirrettyihin, joista kenties merkittävimmäksi nousi Abun rooli Oscar-palkitussa elokuvassa Aladdin (1992), jonka tekeminen kesti kolme vuotta. Pari vuotta myöhemmin Welker jatkoi rooliaan elokuvaan perustuvassa televisiosarjassa Aladdin. Hän teki myös vuodesta 1991 lähtien useiden eläinten ääniä Simpsoneihin, joista tunnetuin rooli oli Pukin pikku apuri aina vuoteen 1995 asti, jonka jälkeen Homer Simpsonin äänenä tunnettu Dan Castellaneta otti hahmon ääniroolin haltuunsa vuonna 1999. Vielä vuonna 1995 hän teki eläinten ääniä yhteen jaksoon televisiosarjassa Salaiset kansiot. 1990-luvun lopulla Welker teki myös Johnny Bravoon, Dexterin laboratorioon ja Futuramaan eri eläinten ääniä ja toimi myös Futuramassa Tress MacNeillen ansiosta Leelan lemmikin Niblerin äänenä.

2000-luvulla Welker sai Freddyn lisäksi Scooby-Doon roolin uudessa Scooby-Doo -piirrossarjassa, kun hahmon alkuperäinen ääninäyttelijä Don Messick kuoli vuonna 1997. Sitä ennen hän esiintyi Warner Bros. Animationin tuottamissa suoraan DVD:lle julkaistuissa Scooby-Doo-elokuvissa, kuten Scooby-Doo ja noidan haamu, Scooby-Doo and the Alien Invaders, sekä Scooby-Doo ja kyberjahti. 2000-luvulla Welker on jatkanut ääniroolien tekemistä näytelmäelokuviin, kuten Kunniavelka (2000), Scooby-Doo ja salaperäinen saari (2002), Looney Tunes: Taas kehissä (2003) ja Päivä New Yorkissa (2004). Tämän ohella hän on tehnyt enimmäkseen apinoiden ääniä eri animaatioihin, kuten Kim Possibleen, Codename: Kids Next Dooriin, sekä elokuvaan Utelias Vili ja myöhemmin samannimiseen televisiosarjaan. Vuonna 2007 useat fanit pettyivät, kun Transformers-elokuvan tekijät julkistivat Hugo Weavingin saaneen Megatronin ääniroolin, mutta lohdutuksena faneille Welker oli kuitenkin Transformers: The Game -elokuvaan pohjautuvassa videopelissä Megatronin roolissa yhdessä Peter Cullenin kanssa, joka ääninäytteli Optimus Primea, kuten 1980-luvun The Transformers -animaatiosarjassa. Welker ei elokuvan koe-esiintymisestä huolimatta saanut roolia, koska elokuvan ohjaajan Michael Bayn mielestä Welkerin Megatronin ääni ei sopinut hänen luomalleen Megatronille. Kaksi vuotta myöhemmin Welker sai roolin elokuvan jatko-osassa Transformers: Kaatuneiden kosto, jossa hän niin ikään uusi vanhan roolinsa Soundwavena.

Televisiosarjojen ohella Welker teki myös äänirooleja elokuviin vuonna 2007, kun hänestä tuli kolmas näyttelijä, joka on toiminut Karvisen äänenä elokuvan Karvinen herää todellisuuteen myötä. Hahmon alkuperäisenä äänenä toimi Lorenzo Music, jonka kanssa Welker ääninäytteli 1980- ja 1990-luvulla Karvisen enimmäisessä piirrossarjassa. Vuonna 2008 Welker äänitti ensimmäistä televisiosarjarooliaan Karvisena The Garfield Show'ssa. Vuoden 2010 lopulla Welker palasi jälleen vanhaan roolinsa Megatronin äänenä sarjassa Transformers: Prime. Ennen sarjaa Welker toimi Megatronin äänenä Transformers-elokuvasarjan videopeleissä. Huhtikuussa 2011 Welker kuultiin Batmanin roolissa Batman – pelottomat -sarjassa, jossa sankari seikkaili Scooby-Doosta tutun mysteeripoppoon kanssa. Jakso oli parodiaa 1970-luvun The New Scooby-Doo Movies -sarjasta, jossa Welker imitoi Olan Soulen Batmania. Samaisessa jaksossa Welker oli myös Fredin ja Scoobyn ääninä.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Numbers -sivuston mukaan Welker on esiintynyt 90 elokuvassa, joiden lipunmyynneistä on kertynyt yhteensä yli 4,9 miljardia dollaria. Tämän myötä hänet on listattu ensimmäiseksi kaikkien aikojen TOP 100 -lippujenmyyntilistalla[2]. Welker on myös 1990-luvun lipunmyyntilistalla ensimmäisenä[3] ja toisena 1980-luvun listalla[4].

Welker sanoi haastattelussa, että hän on nähnyt näyttelijöiden kiinnostuksen äänirooleihin animaatioissa kasvavan valtavasti 30 vuoden ääninäyttelijäuransa aikana. Tullessaan itse ensimmäistä kertaa alalle varsinaisia ääninäyttelijöitä oli vain kourallinen, mutta erityisesti 2000-luvulta lähtien Warner Bros. Animationin ja Walt Disney Television Animationin tuottamien piirrossarjojen menestyksen myötä ääniroolien tekeminen on laajentunut suuresti. Lisäksi liiketoiminta on Welkerin mukaan mennyt parempaan suuntaan, sillä 1960-1980-luvulla ääninäyttelijät eivät saaneet uusintapalkkiota tai kierrätyspalkkaa työstään. Eikä heitä palkittu tekemästään työstä. Sittemmin Screen Actors Guild ja televisioteollisuus on muuttanut kaiken parempaan suuntaan.[5]

Tämä on myös avannut loistavan tilaisuuden pääasiassa näytelmärooleja tekeville näyttelijöille, jonka myötä 2000-luvulta lähtien kaikenlaiset ihmiset ovat tehneet äänirooleja ja myös pitäneet siitä. Se on myös kasvattanut kilpailua ääninäyttelijöiden ja näytelmärooleja tekevien julkkisnäyttelijöiden kanssa. Welkerin mukaan ei ole väliä kuka tekee äänirooleja kunhan heillä on mahdollisuus kilpailla roolien saamisesta näyttelijöiden kanssa. Useimmiten ääninäyttelijöitä ei kuitenkaan huomioida isompiin rooleihin, koska tuottajat haluavat mieluummin julkkisäänen. Welker myös ymmärtää syyn mikäli julkkisnäyttelijällä on ainutlaatuinen ääni ja että heidän tarkoituksenaan on saada enemmän mainosarvoa.[5] Tämän myötä he voivat mainostaa useimmiten lapsille suunnattuja animaatioelokuvia aikuisille. Hänen mielestä lapset eivät erottaisi Tom Hanksin ääntä Tim Allenin äänestä eikä se edes kiinnostaisi heitä. Sitä vastoin aikuiset, jotka tunnistavat paremmin tunnetut Hollywood-näyttelijät ajattelevat menevänsä katsomaan elokuvaa ottaen lapsensa mukaan.

Sitä vastoin lauantaiaamujen piirrettyihin palkatut julkkisäänet ovat Welkerin mielestä vain studioiden kilpailua keskenään kuka näyttelijä on kenenkin tuottamassa sarjassa mukana. Se ei kuitenkaan häiritse häntä niin kauan kuin hän voi koe-esiintyä. Mikäli julkkisnäyttelijä saa roolin hän myös ansaitsi sen.

Filmografiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Elokuva Rooli
1967 Tohtori Dolittle Pushme-pullyu
1979 Scooby Goes Hollywood Fred Jones
1981 Zorro, the Gay Blade kertoja
1984 Kanuunankuularalli 2 vokaaliefektit
Star Trek III: Spockin paluu Mr. Spock
Riiviöt Stripe, Mogwai, riiviöt
1985 Paholaisen silmät vokaaliefektit
Tutkimusmatkailijat vokaaliefektit
Seikkailuni tieteen parissa muukalaisolennot
1986 GoBots: Battle of the Rock Lords Scooter, Pulver-Eyes
The Transformers: The Movie Megatron, Soundwave, Rumble, Frenzy, Laserbeak, Wheelie, Junkion
1987 Scooby-Doo kohtaa Boon aaveveljekset Fred Jones
The Jetsons Meet the Flintstones Dan Rathmoon
The Chipmunk Adventure Sophie
1988 Scooby-Doo ja ihmeellinen ihmissusi Crunch
Scooby-Doo ja kummituskoulu Fred Jones
Kuka viritti ansan, Roger Rabbit? Dumbo
Yogi and the Invasion of the Space Bears DX Nova
1989 Kulti, kutistin kakarat vokaaliefektit
Pieni merenneito Max
1990 Bernard ja Bianca Australiassa Joanna
Garfield's Feline Fantasies lihava tyyppi, Rameet
1991 Kaunotar ja hirviö Footstool
Garfield Gets a Life Lorenzo, Gunner
The Little Engine That Could Farnsworth, sivuäänet
Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat 2: Mönjän salaisuus Tokka ja Rahzar
1992 Aladdin Abu, Ihmeiden luola
1994 Scooby-Doo! in Arabian Nights Fred Jones
Jafarin paluu Abu
Riku kirjamaassa Kauhu
Maa aikojen alussa II Chomper's mother
1995 Congo gorillojen äänet
Pocahontas Flit
Peto Sil
Mortal Kombat Goro, Shao Kahn, sivuäänet
1996 Notre Damen kellonsoittaja linnun poikanen
Space Jam Charlie Dog
Aladdin ja varkaiden kuningas Abu
1997 Anakonda Anakonda
Spawn Malebolgia
Herkules Pegasos
Kaunotar ja hirviö - Lumottu joulu Sulttaani
1998 Scooby-Doo ja saaren zombiet Fred Jones
Kaunotar ja hirviö - Bellen lumottu maailma Sulttaani
Mulan Khan, Mulanin hevonen ja Si-Ri -kotisirkka, Mulanille annettu amuletti
Taikamiekka - Seikkailujen Camelot Ayden
1999 Scooby-Doo ja noidan haamu Fred Jones
The Scooby-Doo Project Fred Jones
2000 Tie El Doradoon Altivo
Kunniavelka DJ radiossa
Pieni merenneito II: Atlantiksen salaisuus Max
Scooby-Doo and the Alien Invaders Fred Jones
Batman of the Future: Return of the Joker Woof, Ace
Tiikerin oma elokuva sivuäänet
2001 Tom ja Jerry: Taikasormus Jerry
Scooby-Doo ja kyberjahti Fred Jones
The Flintstones: On the Rocks Dino, apina, hissimies
Night of the Living Doo Fred Jones, Jabba the Hutt
Roni Neutroni - neropatti Orthgot, Goddard, sivuäänet
Kaunotar ja Kulkuri II - Pepin seikkailut Reggie
2002 Scooby-Doo ja salaperäinen saari olentojen äänet
Powerpuff Girls – elokuva Apinat
Peter Pan ja paluu Mikä-mikä-maahan Nana II
Tuhkimo II - Unelmien prinsessa Lucifer, Bruno, sivuäänet
2003 Scooby-Doo ja vampyyri Scooby-Doo, Fred Jones
Atlantis 2: Milon paluu Obby, Mantell
Stitch: Avaruuskoe 626 Koe 221, sivuäänet
Scooby-Doo ja Meksikon hirviö Fred Jones, Scooby-Doo
Katti Nevins
Looney Tunes: Taas kehissä Scooby-Doo
Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu vokaaliefektit
Sinbad - Seitsemän meren sankari Spike
Atlantis - Milon paluu Mantell, Obby
2004 Maa aikojen alussa 11 – Pikkusaurusten matkassa Velociraptor
Leijonakuningas 3 – Hakuna Matata Eläinten äänet
Päivä New Yorkissa Reinaldo-vokaaliefektit
The Jimmy Timmy Power Hour Goddard
Jimmy Neutron: Win, Lose and Kaboom Goddard
Harry Potter ja Azkabanin vanki vokaaliefektit
Scooby Doo ja Loch Nessin hirviö Fred Jones, Scooby-Doo, Lachlan Haggart
Mikki, Aku ja Hessu – Kolme muskettisoturia sivuäänet
Halloweentown High vokaaliefektit
Mulan II Si-Ri
2005 Jimmy Neutron: Attack of the Twonkies Goddard
Hula Hullabaloola Scooby-Doo
Aloha, Scooby-Doo Fred Jones, Scooby-Doo, Wiki-Tiki
Tom ja Jerry: Raketilla Marsiin Spike
Scooby Doo: Missä muumio luuraa? Fred Jones, Scooby-Doo
2006 The Legend of Sasquatch Chief, vauva Sasquatch
The Jimmy Timmy Power Hour 2: When Nerds Collide Goddard, vokaaliefektit
Bambi 2 sivuäänet
Utelias Vili Vili
Muurahaisten kauhu Spindle, Frog, Caterpillar
Scooby-Doo: Merirosvoja, ohoi! Fred Jones, Scooby-Doo
Maa aikojen alussa 12 – Lentoliskojen päivä Spinosaurus
2007 Tuhkimo 3 – Taikansa kutakin Lucifer
Jäitä hattuun, Scooby-Doo! Fred Jones, Scooby-Doo
Karvinen herää todellisuuteen Karvinen, Keith, järjestäjä, nörtti, kaksipäinen mies, goottipoika, Halle
Futurama – Benderin jättikeikka Nibbler, Fleb, Seymour, sivuäänet
2008 Karvisen riemujuhla Karvinen, sivuäänet
Scooby-Doo ja peikkokuningas Fred Jones, Scooby-Doo
Futurama: Benderin peli Nibbler, peikot, Tyrannosaurus Rex, apina, jääkarhu, rotta, kanat, Tunneling Horror
2009 Scooby-Doo and the Samurai Sword Fred Jones, Scooby-Doo
Transformers: Kaatuneiden kosto Soundwave, Devastator, Reedman
Super-Karvinen Karvinen, sivuäänet
Scooby-Doo! The Mystery Begins Scooby-Doo
Prinsessa ja sammakko Stella
2010 Abracadabra Doo, Scooby-Doo! Fred Jones, Scooby-Doo
Liisa Ihmemaassa vokaaliefektit
Scooby-Doo! Camp Scare Fred Jones, Scooby-Doo
Scooby-Doo! Curse of the Lake Monster Scooby-Doo
2011 Transformers: Kuun pimeä puoli Soundwave, Shockwave, Barricade
Smurffit Azrael
Scooby-Doo! Legend of the Phantosaur Fred Jones, Scooby-Doo
Scooby-Doo! Music of the Vampire Fred Jones, Scooby-Doo
Herra Popper ja pingviinit Captain, Nimrod, Stinky, Lovey, Loudy, Bitey
2012 Big Top Scooby-Doo! Fred Jones, Scooby-Doo
Scooby-Doo! Mask of the Blue Falcon Fred Jones, Scooby-Doo
2013 Transformers Prime Beast Hunters: Predacons Rising Megatron
Scooby-Doo! Adventures: The Mystery Map Fred Jones, Scooby-Doo
Scooby-Doo! Stage Fright Scooby-Doo
The Smurfs: The Legend of Smurfy Hollow Azrael
Smurffit 2 Azrael
2014 Transformers – Tuhon aikakausi Galvatron [6]
Scooby-Doo! WrestleMania Mystery Fred Jones, Scooby-Doo
Scooby-Doo: Frankencreepy Scooby-Doo
2015 Scooby-Doo! Moon Monster Madness Fred Jones, Scooby-Doo
Scooby-Doo! and Kiss: Rock and Roll Mystery Fred Jones, Scooby-Doo
Curious George 3: Back to the Jungle Utelias Vili
2016 Lego Scooby-Doo - Haunted Hollywood Scooby-Doo
Scooby-Doo! and WWE: Curse of the Speed Demon Scooby-Doo
2017 Transformers: Viimeinen ritari Megatron
Scooby-Doo! Shaggy's Showdown Scooby-Doo
Lego Scooby-Doo! Blowout Beach Bash Scooby-Doo
Smurffit: Kadonnut kylä Azrael
2018 Scooby-Doo! & Batman: The Brave and the Bold Fred Jones, Scooby-Doo
Scooby-Doo! and the Gourmet Ghost Scooby-Doo

Animaatiosarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Animaatiosarja Rooli
1969–1970 Scooby-Doo, Where Are You! Fred Jones, Hermit, ihmissusi
1972–1973 The New Scooby-Doo Movies Fred Jones, Curly
1973– Superystävät Lelumies
1976 Jabberjaw Jabberjaw
1976–1978 Scooby-Doo Fred Jones
1978 Superystävät Lelumies
1979–1980 Scooby-Doo, Lepakkomies ja Robin Fred Jones
1980–1982 Scooby-Doo and Scrappy-Doo Fred Jones
1981–1989 Smurffit Pattismurffi, töyhtöhyyppä, Runoilijasmurffi, pentu, Villismurffi, sivuäänet
1983–1984 The New Scooby and Scrappy-Doo Show Fred Jones
1983–1985 Dungeons & Dragons Tiamat, Uni the Unicorn
1983–1986 Action Force Copperhead, Flash, Freedom, Junkyard, Polly, Short Fuse, Timber, Torch, Wild Bill
Tarkastaja Gadget Brain, Tohtori Claw, MAD-kissa / VihuKisu
1984 Challenge of the GoBots Scooter, Zeemon, Rest-Q, Blaster
Super Friends: The Legendary Super Powers Show Darkseid, Kalibak, Dollmaker, Mxyzptlk
1984–1985 The New Scooby-Doo Mysteries Fred Jones
1984–1987 The Transformers Megatron / Galvatron, Soundwave, Laserbeak, Mirage, Frenzy, Skywarp, Blades, Buzzsaw, Chromedome, Groove, Mixmaster, Ratbat, Ravage, Rumble, Sharkticon, Sludge, Superion, Trailbreaker, Wheelie
1984–1988 Snorkkelit Tooter Shelby, Occy, Grandpa Wetworth, Great Snork Nork
1984–1991 Pikkumuppetit Kermit Sammakko, Skeeter
1985 The 13 Ghosts of Scooby-Doo Fred Jones
The Super Powers Team: Galactic Guardians Darkseid, Kalibak, Jokeri, Mxyzptlk
1985–1987 Jetsonit Orbitty, sivuäänet
1985–1991 Kummikarhut Marquis de Bouillabaisse, Zephyrs, Jabber
1986–1987 Rambo ja vapauden voimat prätkäjengin johtaja Mad Dog
Pikku ponit Pointer, Bray, sivuäänet
1986–1991 Haamujengi Raymond "Ray" Stantz, Slimer, Marshallalow Man
1987–1990 Ankronikka Bubba, Kovanaama, Kepuli, sivuroolit
1988–1991 A Pup Named Scooby-Doo Eddie Jones, Mr. Boo, tietokone, lehmä, koira, papukaija, sivuäänet
1988–1994 Karvinen Myssykkä, Kirjuri, Bää
1989–1990 Tikun ja Takun pelastuspartio Humphrey-karhu
1990–1991 Pilipalipilotit lemmikkivaris, Wendell, Hal, Moby Dimple, Furry gremlin-like creatures, Henry, jättiläiskondori
1990–1992 Tiny Toons Verneri, Gogo Dodo, Calamity Coyote, Little Beeper, sivuäänet
1990–1993 Tom & Jerry Kids Jerry, Tom, McWolf, sivuäänet
Kapteeni Planeetta Suchi
1991–2014 Simpsonit Pukin pikku apuri, Lumipallo II, lordi Nibbler, kova katukoira, ilkeät eläintarhan eläimet, Frank-ihmehevonen, puhveli, muut eläimet, mäyrä, tikka, delfiinit, kolmen karhun karjunnat, puuma, Clay Babcock, Ihmissusi-Flanders, vastaava varapresidentti, paviaanit, Laddie, apinat, Hän on nopein, koiranpennut, pikkupaholainen, herra Pikkula, koirat, prinsessa
1993–1995 Kaksi tyhmää koiraa sivuäänet
1993–1998 Animaaniset Ralph, Nappi, Thaddeus Plotz, Kana Boo, Walter Wolf, Runt, Ahab, Flavio, sivuäänet
1994–1997 Gargoyles Bronx, Boudicca, Cagney, Gilgamesh, Gilly
1995–1997 The Mask Milo, Pepe, vauva Forthwright, Rip Tide
Bittipää herra Chubbikins, vartija Fred, varis, sivuäänet
1995–2002 Sylvesteri ja Tipi: Dekkarit Hector, Henry Haisuli
1996–2003 Dexterin laboratorio Monkey ja Krunk
1998–2000 Histeria! Isä aika, Fetch
1999-2011 Family Guy Megatron, Fred Jones, Kermit-sammakko, sivuäänet
1999–2013 Futurama Nibbler
2000–2001 Buzz Lightyear of Star Command Grubs, Epoch, senaattori Phlegmex
2001–2003 Mikin klubi Hansu Hanhi
2002–2004 Ozzy & Drix Billy Bob Bile, äitimato, Protozilla, Tar
2002–2006 Scooby-Doo Scooby-Doo, Fred Jones
Roni Neutroni Goddard
2002–2008 Codename: Kids Next Door Monty Uno, bussikuski, sateenkaariapina Kong, radiokuuluttaja, professori 3000
2003–2006 Lilo & Stitch sivuäänet
2004–2006 Megas XLR Mac, Targon, GyVen
2006–2008 Shaggy & Scooby-Doo Get a Clue! Scooby-Doo, agentti #3, Fred Jones, kenraali Macardle, Carla, sivuäänet
2006-2014 Robot Chicken tohtori Claw, Megatron, intialainen päällikkö, intialaisen rakkauspaatin laulaja, Khal Drogo, Robert Baratheon, kapinallisuuden johtaja, tiedemies, Cy-Kill, Barack Obama, ukki, Lego NASA-upseeri, herra Perunapää, Soundwave, aave, aivot, Billyn isä
2006–2015 Curious George Utelias Vili
2006–2016 Mikki Hiiren kerhotalo Bella
2009–2016 Karvinen Karvinen, sivuäänet
2010–2013 Scooby-Doo! Mystery Incorporated Scooby-Doo, Fred Jones, Barty Blake, friikit, Valdesh Helgenjew, Dynomutt, Nibiru, herra Peaches, Manticore, Jabberjaw, Speed Buggy, Nightfright, Cletus Darrow, Cicadan otus, Char-Gar Gothakon, vihreä humungonautti, tonttu, possuhirviö, urosrapu
Transformers: Prime Megatron, Soundwave, Vehiconin sotamiehet, rekkakuski, Cliffjumper
2011–2014 Looney Tunes Show Maantiekiitäjä
2012–2017 Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat tri Tyler Rockwell (ääniefektit)
2013-2018 Avengers Assemble Odin
2015–2017 Transformers: Robots in Disguise Soundwave
2015–2018 Be Cool, Scooby-Doo! Scooby-Doo
2017-2019 Guardians of the Galaxy Odin
2017–2021 Mikki ja ralliryhmä Figaro, Butch, sivuäänet

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Videopeli Rooli
1999 Scooby-Doo! Mystery of Fun Park Phantom Fred Jones
2001 Scooby-Doo and Cyber Chase
2002 Scooby-Doo! Night of 100 Frights
2003 Scooby-Doo! Mystery Mayhem
2005 Scooby-Doo! Unmasked Fred Jones, professori Stoker
2006 Scooby-Doo! Who's Watching Who? Fred Jones
2007 Transformers: The Game Megatron
2009 Transformers: Revenge of the Fallen
Scooby-Doo! First Frights Scooby-Doo, Fred Jones
2010 Scooby-Doo! and Spooky Swamp
2012 Transformers: Prime - The Game Megatron
2015 Transformers: Devastation Megatron, Soundwave

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Bob Miller: Frank Welker: Master of Many Voices awn.com. 2000. Viitattu 17.7.2008. (englanniksi)
  2. The Numbers the-numbers.com. Viitattu 9. maaliskuuta 2008. (englanniksi)
  3. The Numbers the-numbers.com. Viitattu 9. maaliskuuta 2008. (englanniksi)
  4. The Numbers the-numbers.com. Viitattu 9. maaliskuuta 2008. (englanniksi)
  5. a b Bob Miller: Frank Welker: Master of Many Voices awn.com. 2000. Viitattu 17.7.2008. (englanniksi)
  6. John Goodman And Ken Watanabe Join The Autobot Voice Cast in Michael Bay’s ‘Transformers: Age Of Extinction’ : Michael Bay Dot Com (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]