Tom & Jerry

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tom ja Jerry (engl. Tom and Jerry) ovat kaksi animaatiohahmoa, joista Tom-kissa jahtaa Jerry-nimistä hiirtä saamatta tätä koskaan kiinni.

Sarjan loivat William Hanna ja Joseph Barbera.[1] Alun perin sarjaa tuotettiin vuosina 1940–1957 Metro-Goldwyn-Mayerin animaatiostudioilla Hollywoodissa. Vuonna 1960 MGM ulkoisti sarjan tuotannon Gene Deitchin johtamalle Rembrandt Films -yhtiölle Itä-Eurooppaan, ja vuonna 1963 tuotanto palasi takaisin Hollywoodiin Chuck Jonesin Sib Tower 12 Productions -yhtiölle, joka jatkoi sarjan tekemistä vuoteen 1967. Sittemmin Hanna-Barbera on tehnyt uusia televisiojaksoja vuosina 1975–1977 ja 1990–1993, ja Filmation vuosina 2014–2015. Alkuperäiset MGM-lyhytelokuvat voittivat ennätykselliset seitsemän Oscar-palkintoa.

Suomessa kohuttiin 1970-luvulla sarjan väkivaltaisuudesta ja Yle poisti sen ohjelmistostaan. Sarjaa parodioidaan amerikkalaisessa televisiosarjassa Simpsonit vielä väkivaltaisemmalla ohjelmalla Tikku ja Takku (engl. Itchy & Scratchy).

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmot eivät usein puhu lainkaan, vaan ilmehtivät kehollaan ja kasvoillaan. Myös Scott Bradleyn musiikkisäestyksellä on merkittävä osa tarinankerronnassa. Tomin jahdatessa Jerryä väkivalta yltyy yleensä varsin voimakkaaksi. Tom käyttää usein erilaisia tuli- ja teräaseita, räjähteitä ja myrkkyjä yrittäessään napata hiirtä, samoin Jerry itsepuolustukseksi ja kiusantekotarkoituksessa. Rankasta aseistuksesta huolimatta sarjassa ei näy verta. Esimerkiksi, jos Tomin kasvojen edessä räjähtää dynamiittipötkö, Tomin kasvot muuttuvat ainoastaan pörröisiksi ja mustuneiksi. 1940-luvulla Jerry adoptoi orvon harmaan hiiren Nibblesin, joka myöhemmin nimettiin Tuffyksi (suomeksi Jami). Sekä keltainen tipu Jerryn kaverina.

Lyhytanimaatiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjakuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tom ja Jerry aloittivat seikkailunsa sarjakuvissa vuonna 1942 Western Publishingin Our Gang Comics -lehdessä. Lehden nimi vaihtui Tomiksi & Jerryksi vuonna 1949. Lehden ilmestyminen päättyi vuonna 1982, mutta Harvey Comics on julkaissut vielä 1990-luvulla satunnaisia julkaisuja.

Suomessa Tom ja Jerry seikkailivat Nakke Nakuttaja -lehdessä (myöhemmin vain Nakke) 1950-luvulta 1970-luvulle. Lehteä julkaisi Yhtyneet Kuvalehdet. Oman lehtensä kaksikko sai vuonna 1979 Semic Pressin julkaisemassa lehdessä. Nykyisin lehteä julkaisee Yhtyneet.

Sarjakuvissa Tuffyn nimenä oli yleensä Jami. Sarjakuvasta ilmestyi myös lyhytaikainen sivusarja Hiirimusketöörit, jossa kissa ja kaksi hiirtä olivat oikuttelevan kuninkaan sotureita. Tomia ja Jerryä piirtää Oscar Martin.

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teatterissa esitetyn Tomin & Jerryn jälkeen kaksikosta on julkaistu useita animaatioelokuvia ja muutamia televisiosarjoja 1970-luvulta lähtien.

Televisiosarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Merriam-Webster’s collegiate encyclopedia, s. 717. Merriam-Webster, 2000. ISBN 9780877790174. (englanniksi)