Joseph Barbera

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Joseph Barbera vuonna 1993

Joseph Roland "Joe" Barbera (24. maaliskuuta 191118. joulukuuta 2006) oli yhdysvaltalainen animaatiofilmien tekijä, sarjakuvataiteilija, tuottaja ja William Hannan yhteistyökumppani. Hanna-Barberan studio tuotti monia tunnettuja sarjakuvia ja animaatioita, joista tunnetuimmat olivat Tom ja Jerry, Kiviset ja Soraset, Jetsonit ja Scooby-Doo.

New Yorkissa kasvanut Barbera toimi uransa alkuaikoina pankkialalla. Sen jälkeen suuren laman aikana hän teki sarjakuvia The NY Hits -lehteen ja 1932 siirtyi Van Beuren Studios -yhtiöön animaattoriksi ja käsikirjoittajaksi. Van Beuren Studion lopetettua 1936 Barbera tapasi seuraavassa työpaikassaan MGM:llä 1930-luvun lopulla tulevan yhteistyökumppaninsa William Hannan. Kumppanukset perustivat vuonna 1957 Hanna–Barbera-animaatiostudion, joka nykyisin tunnetaan nimellä Cartoon Network Studios. Hanna–Barbera-animaatiostudion filmit ja hahmot ovat voittaneet vuosien varrella kahdeksan Emmy-palkintoa.

Barbera kuoli kodissaan Los Angelesissa luonnollisella tavalla 95-vuotiaana 18. joulukuuta 2006. Hänen yhteistyökumppaninsa William Hanna kuoli 2001.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä taiteilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.