Transformers (elokuva)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Transformers
Tfposter.jpg
Ohjaaja Michael Bay
Käsikirjoittaja Roberto Orci
Alex Kurtzman
Tuottaja Don Murphy
Steven Spielberg
Tom DeSanto
Säveltäjä Steve Jablonsky
Kuvaaja Mitchell Amundsen
Leikkaaja Thomas A. Muldoon
Paul Rubell
Glen Scantlebury
Pääosat Shia LaBeouf
Megan Fox
Josh Duhamel
Tyrese Gibson
Rachael Taylor
Anthony Anderson
John Turturro
Jon Voight
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö DreamWorks SKG
Paramount Pictures
Ensi-ilta Australian lippu 28. kesäkuuta 2007
Yhdysvaltain lippu 2. heinäkuuta 2007
Suomen lippu 4. heinäkuuta 2007
Kesto 144 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti n. 150 000 000 $[1]
Tuotto 709 709 780 $[1]
Seuraaja Transformers: Kaatuneiden kosto
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Transformers on vuonna 2007 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen tieteistoimintaelokuva, joka jatkoi samannimista elokuvasarjaa. Michael Bay ohjasi elokuvan ja vastaavana tuottajana toimi Steven Spielberg. Pääosissa ovat Shia LaBeouf, Megan Fox ja Josh Duhamel. Alkuperäisistä ääninäyttelijöistä rooleihin palasivat The Transformers -sarjassa Optimus Primea ääninäytellyt Peter Cullen sekä sivuääniä tehnyt Charlie Adler. Elokuva oli ensimmäinen näytelmäelokuva, sillä ensimmäinen elokuva vuodelta 1986 The Transformers: The Movie oli animaatio. Transformers on järjestyksessä toinen Transformers-elokuva. Elokuvan tähdet Shia LaBeouf, Peter Cullen ja Megan Fox allekirjoittivat ennen ensi-iltaa sopimukset kahdesta jatko-osasta. Sittemmin Megan Fox erosi kolmannen elokuvan näyttelijäkaartista.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kauan sitten Cybertron koki suuren tuhon, kun Megatron havitteli Allsparkia itselleen. Myöhemmin hän havaitsee sen olevan Maapallolla ja matkaa kohti tuntematonta planeettaa, mutta törmää jäätikölle laskeutuessaan maapallolle ja jäätyy jäätikön alle. Vuosia myöhemmin kapteeni Archibald Witwicky ja hänen miehistönsä tutkivat Antarktista ja sattuman kautta hän löytää jäätyneen Megatronin vuonna 1897. Hän aktivoi vahingossa Megatronin navigointilaitteen, joka tulostaa Witwickyn silmälaseihin Allsparkin koordinaatit. Myöhemmin Yhdysvaltojen hallituksen salainen organisaatio Sektori 7 löytää Allsparkin ja Megatronin ja rakentaa salaisen kammion Hooverin padon taakse piilottaakseen kuution tuottaman energiasäteilyn.

Decepticonit aloittavat Megatronin ja Allsparkin etsinnän. Ensin Blackout aloittaa tiedon etsinnän hyökkäämällä Yhdysvaltojen SOCCENT-sotilastukikohtaan Qatarissa ja hakkeroi heidän tietokantaansa löytääkseen Megatronin ja Allsparkin. He kuitenkin epäonnistuvat, kun tietoverkosto suljetaan kirveen avulla. Kapteeni William Lennoxin (Josh Duhamel) johtama ryhmä pääsee kuitenkin pakoon ja Blackout lähettää apurinsa, Scorponokin, heidän peräänsä. Ilmavoimien avustuksella Lennoxin ryhmä onnistuu haavoittamaan Scorponokia, joka perääntyy. Epäonnistumisen jälkeen lentokone Air Force One yllätetään, kun stereoksi naamioitunut Frenzy hakkeroi sotilastietoverkostoon, jonne hän asentaa viruksen. Frenzy löytää kartan, joka on merkitty kapteeni Witwickyn silmälaseihin. Samalla käy ilmi, että kapteenin jälkeläinen, Samuel "Sam" James Witwicky (Shia LaBeouf) on myymässä niitä eBayssä. Frenzy ja Barricade aloittavat Sam Witwickyn etsinnän.

Autoboteista Bumblebee on aluksi ainoa maapallolla oleva Autobotti, jonka Sam ostaa isänsä kanssa luullen sen olevan vain tavallinen 1976 vuoden Chevrolet Camaro. Ostettuaan ensimmäisen autonsa Sam huomaa siinä outoa käyttäytymistä ja samana yönä se matkaa eräälle rakennusalueelle lähettääkseen viestin muille Autoboteille, jolloin Sam huomaa sen robottimuodon. Barricade saapuu myöhemmin paikalle yhdessä Frenzyn kanssa vaatimaan silmälaseja Samilta, mutta Bumblebee pelastaa Samin ja hänen juuri tapaamansa tytön Mikaelan (Megan Fox) Barricadelta. Taistelupaikalta poistuttuaan he matkaavat tapaamaan muut Autobotit, jotka laskeutuivat maapallolle hetkeä aikaisemmin. Optimus Prime, Jazz, Ironhide ja Ratchet esittäytyvät Samille ja Mikaelalle. Samalla he kertovat tehtävänsä etsiä Allspark ennen Decepticoneja. Ryhmä matkaa kohti Samin kotia etsimään tämän isoisoisoisän silmälaseja, jotka sisältävät kartan. Pian kuitenkin salaisen Sektori 7:n agentit saapuvat Witwickyn perheen kotiin ja vievät heidät tukikohtaansa myös Bumblebee mukanaan.

Frenzyn naamioituessa matkapuhelimeksi; hän onnistuu matkustamaan Sam Witwickyn mukana Sektori 7:n tukikohtaan vapauttamaan Megatronin. Kaikkien tietäessä Allsparkin sijainnin ja Megatronin vapautuneen jäädytyksestä Sam onnistuu vakuuttamaan Sektori 7:n agentit vapauttamaan Bumblebee, jotta he voivat viedä Allsparkin Optimus Primen luokse. Pian alkaa Autobottien ja Decepticonien taistelu Allsparkista, jonka aikana Brawl, Blackout, Bonecrusher ja Jazz tuhoutuvat. Lopputaistelu Megatronin ja Optimus Primen välillä kehkeytyy tuhoisaksi, ja sen seurauksena Sam Witwicky onnistuu tuhoamaan Megatronin Allsparkin avulla. Optimus Prime on helpottunut sodan olevan ohi, mutta huomaa Allsparkin tuhoutumisen aiheuttavan heidän planeetalleen Cybertronille huonot mahdollisuudet korjata tuhon jäljet. Optimus Prime lähettää lopuksi viestin muille Autoboteille ja kehottaa heitä matkaamaan kohti uutta kotia maapallolla, kun Sektori 7 on suljettu ja kuolleet Decepticonit on haudattu Laurentian Vajoamaan mereen, jossa heidän ei pitäisi enää herätä henkiin. Ainoastaan Starscream onnistuu pakenemaan pois maapallolta avaruuteen, mutta Barricaden kohtalo jää epäselväksi.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Shia LaBeouf  … Sam Witwicky  
 Megan Fox  … Mikaela Banes  
 Josh Duhamel  … kapteeni William Lennox  
 Tyrese Gibson  … kersantti Robert Epps  
 Rachael Taylor  … Maggie Madsen  
 Anthony Anderson  … Glen Whitmann  
 Jon Voight  … puolustusministeri John Keller  
 John Turturro  … agentti Simmons  
 Michael O'Neill  … Tom Banachek  
 Kevin Dunn  … Ron Witwicky  
 Julie White  … Judy Witwicky  
 Amaury Nolasco  … Jorge "Fig" Figueroa  
 Zack Ward  … kersantti Donnelly  
 William Morgan Sheppard  … kapteeni Archibald Witwicky  
 Bernie Mac  … Bobby Bolivia  
 Brian Stepanek  … Sektori 7:n agentti  

Äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Peter Cullen  … Optimus Prime  
 Robert Foxworth  … Ratchet  
 Darius McCrary  … Jazz  
 Jess Harnell  … Ironhide, Barricade  
 Mark Ryan  … Bumblebee  
 Hugo Weaving  … Megatron  
 Reno Wilson  … Frenzy  
 Charlie Adler  … Starscream  
 Jimmie Wood  … Bonecrusher  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvaa on kuvattu muun muassa Los Angelesissa, White Sands Missile Rangessa ja Hooverin padolla.lähde?

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen elokuvan ensi-iltaa se sai sarjan faneilta paljon kritiikkiä muun muassa Megatronin pään ja erityisesti kasvojen ulkonäöstä.lähde? Tämä sai tekijät suunnittelemaan pään kokonaan uudestaan. Myös Optimus Primen kulkuneuvomuoto sekä osittainen kasvomaskin puuttuminen sai valtavat negatiiviset reaktiot vanhojen fanien keskuudessa.lähde? Tästä huolimatta Optimus Primen ulkonäölle ei tehty mitään.

Virheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Transformers Box Office Mojo. Viitattu 2.3.2009. (englanniksi)