Transformers (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Transformers
Tfposter.jpg
Ohjaaja Michael Bay
Käsikirjoittaja
Tarina
Perustuu Hasbron lelusarjaan Transformers
Tuottaja
Säveltäjä Steve Jablonsky
Kuvaaja Mitchell Amundsen
Leikkaaja
Pääosat Shia LaBeouf
Tyrese Gibson
Josh Duhamel
Anthony Anderson
Megan Fox
Rachael Taylor
John Turturro
Jon Voight
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö di Bonaventura Pictures
Levittäjä
Ensi-ilta Australia 28. kesäkuuta 2007
Yhdysvallat 2. heinäkuuta 2007
Suomi 4. heinäkuuta 2007
Kesto 143 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti n. 150 000 000 $[1]
Tuotto 709 709 780 $[1]
Seuraaja Transformers: Kaatuneiden kosto
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Transformers on vuonna 2007 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen tieteistoimintaelokuva, joka perustuu Hasbron Transformers-leluihin. Michael Bay ohjasi elokuvan ja vastaavana tuottajana toimi Steven Spielberg. Se on Transformers-elokuvasarjan ensimmäinen osa. Shia LaBeouf esittää Sam Witwickyä, joka joutuu osaksi kahden ajoneuvoiksi muuntautumaan kykenevien avaruusrobottien ryhmittymän, Autobottien ja Decepticonien, välistä sotaa. Autobotit etsivät Allsparkiksi kutsuttua kuutiota jälleenrakentakseen kotiplaneettansa Cybertronin, kun taas Decepticonit haluavat luoda sillä koneistaan armeijan valloitustarkoituksiin. Muissa rooleissa Shia LaBeoufin lisäksi esiintyvät Tyrese Gibson, Josh Duhamel, Anthony Anderson, Megan Fox, Rachael Taylor, John Turturro, Jon Voight, sekä Optimus Primea ja Megatronia ääninäyttelevät Peter Cullen ja Hugo Weaving.

Don Murphy ja Tom DeSanto aloittivat elokuvan toteuttamisen vuonna 2003. Seuraavana vuonna Steven Spielberg liittyi elokuvan tuottajiin, ja Roberto Orci sekä Alex Kurtzman vaittiin käsikirjoittajiksi. Yhdysvaltain asevoimat ja General Motors lainasivat ajoneuvoja ja lentokoneita kuvauksia varten, mikä säästi rahaa ja lisäsi elokuvaan realismin tunnetta.

Transformers sai sekä faneilta että kriitikoilta sekalaisen vastaanoton ja tuotti noin 709 miljoonaa dollaria. Ylistävää kritiikkiä saivat LaBeoufin roolisuoritus sekä Cullenin paluu Optimus Primen ääninäyttelijäksi 80-luvun animaatiosarjan jälkeen. Elokuvalle on julkaistu tähän mennessä neljä jatko-osaa: Transformers: Kaatuneiden kosto (2009), Transformers: Kuun pimeä puoli (2011), Transformers – Tuhon aikakausi (2014) ja Transformers: Viimeinen ritari (2017).

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kauan sitten Cybertron koki suuren tuhon, kun Autobotit ja Decepticonit sotivat toisiaan vastaan. Decepticonien johtaja Megatron havitteli Allsparkia itselleen valloitussuunnitelmiaan varten. Megatron jäljitti Allsparkin Maahan ja jäi Pohjoisnavalle jään vangiksi. Vuonna 1887 Pohjoisnapaa tutkinut kapteeni Archibald Witwicky löysi Megatronin ja aktivoi vahingossa tämän navigointijärjestelmän, joka piirsi tiedon Allsparkin sijainnin koordinaateista kapteenin silmälaseihin. Tämä myös sokeutti kapteenin ja teki hänestä henkisesti epävakaan. Presidentti Herbert Hooverin perustama salainen organisaatio Sektori 7 löytää Allsparkin Coloradojoesta ja rakennuttaa Hooverin padon piilottaakseen sen energiasäteilyn. Myöhemmin jäässä pidetty Megatron siirretään laitokseen sen sisällä.

Nykyhetkessä Decepticon Blackout hyökkää Qatarissa sijaitsevaan Yhdysvaltojen SOCCENT-sotilastukikohtaan löytääkseen Megatronin ja Allsparkin. He kuitenkin epäonnistuvat, kun tietoverkosto suljetaan kirveen avulla. Kapteeni William Lennoxin (Josh Duhamel) johtama ryhmä pääsee kuitenkin pakoon. Blackoutin apuri Scorponok jahtaa heitä, mutta ilmavoimien avulla Lennoxin ryhmä onnistuu haavoittamaan sitä. Sillä välin Yhdysvalloissa kapteeni Witwickyn jälkeläinen, Samuel "Sam" James Witwicky (Shia LaBeouf), ostaa ensimmäisen autonsa, joka on todellisuudessa Autobottien tiedustelija Bumblebee. Yöllä Sam näkee Bumblebeen todellisen muodon, kun tämä lähettää viestin muille Autoboteille.

Lentokone Air Force Onessa, Decepticon Frenzy hakkeroituu sotilastietoverkostoon ja saa osan tarvittavista tiedoista ennen yhteyden katkaisemista. Frenzyn toveri Barricade noutaa hänet ja he alkavat etsiä Sam Witwickyä etsiäkseen tämän esi-isän silmälasit. Barricade saapuu myöhemmin vaatimaan niitä Samilta, mutta Bumblebee pelastaa Samin ja hänen juuri tapaamansa tytön Mikaelan (Megan Fox). Bumblebee pysäyttää Barricaden, kun taas Sam ja Mikaela katkaisevat Frenzyn pään irti tämän kehosta. Frenzy kuitenkin seuraa näitä naamioituneena matkapuhelimeksi.

Myöhemmin Sam ja Mikaela tapaavat Maahan juuri saapuneet Autobottien johtaja Optimus Primen sekä kolme muuta Autobottia: Jazzin, Ironhiden ja Ratchetin. Samalla he kertovat tehtävänsä etsiä Allspark ennen Decepticoneja, tietäen niiden aikovan käyttää sitä luodakseen uuden armeijan Maan ajoneuvoista sekä tuhotakseen ihmiskunnan. Ryhmä matkaa kohti Samin kotia etsimään silmälaseja. Pian kuitenkin salaisen Sektori 7:n agentti Simmons (John Turturro) saapuu ryhmänsä kanssa Witwickyn perheen kotiin ja vievät heidät. Optimus yrittää pelastaa Samin ja Mikaelan, mutta nämä joutuvat Bumblebeen mukana uudelleen vangeiksi. Sam ja Mikaela viedään Hooverin padolle, jonne viedään myös Maggie Madsen (Rachael Taylor) ja Glen Whitmann (Anthony Anderson), Frenzyn hyökkäystä laittomasti tutkineet hakkerit.

Frenzy oli onnistunut matkustamaan Samin padolle ja kertoo Allsparkin sijainnista muille Decepticneille: Starscreamille, Brawlille, Bonecrusherille, Barricadelle ja Blackoutille. Starscream hyökkää padolle ja Frenzy vapauttaa Megatronin. Bumblebee kutistaa kuution pienemmäksi, minkä jälkeen Sam, Mikaela ja Lennoxin ryhmä vievät sen mukanaan Mission Cityyn. Yhteistyöllä Autobotit ja ihmissotilaat tuhoavat Bonecrusherin, Brawlin ja Blackoutin. Mutta Bumblebeen jalat katkeavat ja Megatron tappaa Jazzin. Optimus pyytää Samia työntämään Allsparkin hänen rintaansa, mikä tuhoaisi heidät kummatkin. Mutta Sam työntääkin sen Megatronin rintaan, tappaen hänet ja tuhoten Allsparkin.

Hallitus lakkauttaa Sektori 7:n ja kuolleet transformerit upotetaan Laurentian vajoamaan Atlantin valtameressä. Sam ja Mikaela alkavat seurustella ja Lennox palaa perheensä luokse. Autobotit julistavat Maan uudeksi kodikseen ja Optimus lähettää lopuksi viestin kutsuakseen muut Autobotit sinne. Lopputekstien aikana näytetään kohtaus, jossa Starscream pakenee avaruuteen.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Shia LaBeouf  Sam Witwicky  
 Tyrese Gibson  kersantti Robert Epps  
 Josh Duhamel  kapteeni William Lennox  
 Anthony Anderson  Glen Whitmann  
 Megan Fox  Mikaela Banes  
 Rachael Taylor  Maggie Madsen  
 John Turturro  agentti Simmons  
 Jon Voight  puolustusministeri John Keller  
 Michael O’Neill  Tom Banachek  
 Kevin Dunn  Ron Witwicky  
 Julie White  Judy Witwicky  
 Amaury Nolasco  Jorge "Fig" Figueroa  
 Zack Ward  kersantti Donnelly  
 William Morgan Sheppard  kapteeni Archibald Witwicky  
 Bernie Mac  Bobby Bolivia  
 Brian Stepanek  Sektori 7:n agentti  

Äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Peter Cullen  Optimus Prime  
 Robert Foxworth  Ratchet  
 Darius McCrary  Jazz  
 Jess Harnell  Ironhide, Barricade  
 Mark Ryan  Bumblebee  
 Hugo Weaving  Megatron  
 Reno Wilson  Frenzy  
 Charlie Adler  Starscream  
 Jimmie Wood  Bonecrusher  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvaa on kuvattu muun muassa Los Angelesissa, White Sands Missile Rangessa ja Hooverin padolla.[2]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen elokuvan ensi-iltaa se sai sarjan faneilta paljon kritiikkiä muun muassa Megatronin pään ja erityisesti kasvojen ulkonäöstä.lähde? Tämä sai tekijät suunnittelemaan pään kokonaan uudestaan. Myös Optimus Primen kulkuneuvomuoto sekä osittainen kasvomaskin puuttuminen sai valtavat negatiiviset reaktiot vanhojen fanien keskuudessa.lähde? Tästä huolimatta Optimus Primen ulkonäölle ei tehty mitään.

Poikkeamat tosielämän realiteeteista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Transformers Box Office Mojo. Viitattu 2.3.2009. (englanniksi)
  2. Transformers (2007) The Worldwide Guide to Movie Locations. 2020. Viitattu 24.7.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]