Air Force One

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee lentokoneen radiokutsua. Air Force One on myös yhdysvaltalainen toimintaelokuva sekä Nike-urheilujalkine.
Air Force One
Vanha Boeing 707-320B -tyypin Air Force One.

Air Force One (suom. Ilmavoimat ykkönen) on radiokutsukoodi Yhdysvaltain ilmavoimien lentokoneelle, joka kuljettaa Yhdysvaltain presidenttiä. Yleensä tällä tarkoitetaan jompaakumpaa presidentin käyttöön tarkoitetuista muunnelluista Boeing 747-200B -koneista (ilmavoimien koodi VC-25A, rekistereiltään 82-8000 ja 92-9000). Jumbojet-kalusto otettiin käyttöön 1990. Sitä ennen käytettiin Boeing 707-320B -tyyppisiä muokattuja koneita vuodesta 1963 alkaen. Koneen radiokutsukoodi on ”Air Force One” pääsääntöisesti vain jos presidentti on koneessa.[1] Koneessa on 26 hengen miehistö ja tilat 76 matkustajalle.

Lento-ominaisuudet eivät juurikaan poikkea standardijumbosta, paitsi että kone on varustettu ilmatankkausvälinein, mikä takaa periaatteessa rajattoman toimintasäteen. Kone on myös varustettu omasuojalaittein (silpun/soihtujenheittimet) ilmatorjuntaohjuksia vastaan. Niin ikään se on varustettu täydelliseksi lentäväksi sodanjohtokeskukseksi.

Kone oli tarkoitus korvata uudella Boeing-yhtiön lentokoneella vuonna 2017, mutta hanke on viivästynyt. Donald Trumpin mukaan lentokoneen hinta tulee olemaan yli 4 miljardia dollaria.[2]

Varapresidentin kone Air Force Two

Vastaavasti varapresidentin koneesta käytetään tunnusta ”Air Force Two”. Yleensä kyseessä on Boeing 757 -koneen muunneltu versio, Boeing C-32.

Muut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Air Force One.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]