Air Force One

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee lentokoneen radiokutsua. Air Force One on myös yhdysvaltalainen toimintaelokuva sekä Nike-urheilujalkine.
Air Force One Mount Rushmoren yläpuolella

Air Force One (suom. Ilmavoimat ykkönen) on radiokutsukoodi Yhdysvaltain ilmavoimien lentokoneelle, joka kuljettaa Yhdysvaltain presidenttiä. Yleensä tällä tarkoitetaan jompaakumpaa presidentin käyttöön tarkoitetuista muunnelluista Boeing 747-200B -koneista (ilmavoimien koodi VC-25A, rekistereiltään 82-8000 ja 92-9000). Jumbojet-kalusto otettiin käyttöön 1990. Sitä ennen käytettiin Boeing 707-320B -tyyppisiä muokattuja koneita vuodesta 1963 alkaen. Koneen radiokutsukoodi on "Air Force One" vain jos presidentti on koneessa. Koneessa on 26 hengen miehistö ja tilat 76 matkustajalle.

Lento-ominaisuudet eivät juurikaan poikkea standardijumbosta, paitsi että kone on varustettu ilmatankkausvälinein, mikä takaa periaatteessa rajattoman toimintasäteen. Kone on myös varustettu omasuojalaittein (silpun/soihtujenheittimet) ilmatorjuntaohjuksia vastaan. Niin ikään se on varustettu täydelliseksi lentäväksi sodanjohtokeskukseksi.

Vastaavasti varapresidentin koneesta käytetään tunnusta "Air Force Two". Yleensä kyseessä on Boeing 757 -koneen muunneltu versio, Boeing C-32.

Muut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Air Force One.