Transformers: Viimeinen ritari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Transformers: Viimeinen ritari
Transformers: The Last Knight
Ohjaaja Michael Bay
Käsikirjoittaja
Tarina
Perustuu Hasbron lelusarjaan Transformers
Tuottaja
Säveltäjä Steve Jablonsky
Kuvaaja Jonathan Sela
Leikkaaja
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Paramount Pictures
Ensi-ilta Yhdistynyt kuningaskunta 18. kesäkuuta 2017
Yhdysvallat 21. kesäkuuta 2017
Suomi 25. kesäkuuta 2017
Kesto 154 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 217–260 miljoonaa $[1]
Tuotto 605,4 miljoonaa $[1]
Edeltäjä Transformers – Tuhon aikakausi
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Transformers: Viimeinen ritari (engl. Transformers: The Last Knight) on vuonna 2017 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen tieteiselokuva, joka perustuu Hasbron Transformers-leluihin. Se on jatko-osa vuoden 2014 elokuvalle Transformers – Tuhon aikakausi sekä Transformers-elokuvasarjan viides osa. Michael Bay palasi viimeistä kertaa ohjaajaksi, Mark Wahlbergin näytellessä viimeistä kertaa Cade Yeagerin roolin sekä kolmessa ensimmäisessä elokuvassa näytelleiden Josh Duhamelin ja John Turturron palatessa omiin rooleihinsa.

Elokuva sai maailmanensi-iltansa Odeon Leicester Squarella 18. kesäkuuta 2017. Elokuvateattereihin se ilmestyi Yhdysvalloissa 21. kesäkuuta 2017 ja Suomessa 24. kesäkuuta 2017. Elokuva sai Rotten Tomatoesilta huonomman vastaanoton kuin sarjan edelliset elokuvat.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 484 velhona esiintyvä alkoholisti ja naistennaurattaja Merlin (Stanley Tucci) liittoutuu Iaconin ritareiksi kutsuttujen kahdentoista muinaisen transformerin kanssa. Kun Merlin pyytää ritareita auttamaan kuningas Arthurin joukkoja epätoivoisessa taistelussa sakseja vastaan, ritareiden johtaja Stormreign antaa Merlinille mystisen sauvan ja yhdistyy muiden ritareiden kanssa kolmipäiseksi lohikäärmeeksi nimeltä Dragonstorm, joka tuhoaa saksien joukot.

Nykyajassa Maahan saapuu yhä lisää transformereita Optimus Primen lähdöstä huolimatta. Useimmat hallitukset pyrkivät tuhoamaan tai ajamaan heidät pois muodostamansa puolisotilaallisen ryhmän, Transformer Reaction Force (TRF), avulla. Chicagossa joukko lapsia löytää aluksen, jolla yksi Iaconin ritari on tehnyt pakkolaskun. TRF:n joukot hyökkäävät kaupunkiin, mutta tyttö nimeltä Izabella (Isabela Moner) pelastaa toiset lapset kahden Autobotin, Sqweeksin ja Canopyn, avulla. TRF:n joukot tuhoavat Canopyn, mutta Bumblebee ja Cade Yeager (Mark Wahlberg) auttavat toiset pakoon. Cade ei kuitenkaan onnistu pelastamaan ritaria, joka on antanut hänelle ennen kuolemaansa metallisen talismaanin. Decepticontiedustelija Barricade saa tietää talismaanista ja kertoo siitä Megatronille.

Aurinkokunnan reunalla Optimus Prime saa tietää transformereiden kotiplaneetan Cybertronin olevan matkalla Maata kohti ja kuinka planeetasta on jäljellä enää pelkkä kasa suuria palasia kytköksissä planeetan ytimeen. Planeetan liikuttajaksi paljastuu olento nimeltä Quintessa, joka väittää olevansa transformereiden luoja ja jolta Iaconin ritarit olivat varastaneet Merlinille antamansa sauvan. Quintessa kertoo Maan muodostuneen miljardeja vuosia sitten Cybertronin muinaisen vihollisen, Unicronin, ruumiin ympärille. Quintessa aivopesee Optimuksen, nimeten tämän Nemesis Primeksi, ja käskee tätä hakemaan sauvan takaisin, jotta Unicronin elinvoima voitaisiin imeä Cybertronin elvyttämiseksi.

TRF:ään soluttautunut Autobottien entinen tukija, eversti William Lennox (Josh Duhamel), tekee sopimuksen Megatronin kanssa, vapauttaen Decepticonit Mohawk, Dreadbot, Nitro Zeus ja Onslaught auttamaan Caden ja talismaanin löytämisessä, vaikka TRF suunnittelee myöhemmin pettävänsä Decepticonit. Nämä hyökkäävät romuttamolle Etelä-Dakotaan, jossa Cade piilottelee Autobotteja. Taistelun aikana Autobotit tuhoavat Mohawkin, Onslaughtin ja Dreadbotin, kun taas paikalle saapunut transformeri nimeltä Cogman, joka palvelee Folganin 12. jaarlia, Sir Edmund Burtonia (Anthony Hopkins), pyytää Caden ja Bumblebeen mukaansa Englantiin. Sir Edmund on myös pyytänyt Autobotti Hot Rodia tuomaan luokseen Oxfordin yliopistossa opettavan professori Viviane Wemblyn (Laura Haddock). Hän kertoo Cadelle ja Vivianelle kuuluvansa ”Witwiccanin ritarikuntaan”, joka pitää hallussaan tietoa transformereiden salaisista vaikutuksista Maan historiaan. Hän kertoo myös talismaanin tehneen Cadesta ”viimeisen ritarin” ja Vivianen olevan Merlinin viimeinen jälkeläinen, joka voi käyttää hänen sauvaansa estääkseen Maan ja Cybertronin yhteentörmäyksen.

Paetessaan TRF:n joukkoa, Cade, Viviane, Bumblebee ja Cogman varastavat merimuseosta HMS Alliance -sukellusveneen, jolla nämä sukeltavat mereen, jossa Iaconin ritareiden alus on. TRF seuraa Alliancea alukselle minisukellusveneellä. Cade kumppaneineen löytää aluksesta, jossa on ilmataskuja, Merlinin haudan ja tämän sauvan, jonka aktivoituminen Vivianen kosketuksesta nostaa ritareiden aluksen meren pinnalle. TRF on hyökänny alukselle minisukellusveneellä ja ritarit heränneet estämään sauvan viemistä. Tällöin Nemesis Prime saapuu, riistää Vivianelta sauvan ja yrittää tappaa Caden ja Bumblebeen. Mutta kun Bumblebee kykenee puhumaan alkuperäisellä äänellään, Nemesis vapautuu Quintessan hallinnasta ja palautuu Optimukseksi. Megatron varastaa sauvan ja ritarit yrittävät tappaa Optimuksen rangaistakseen tätä Quintessan auttamisesta. Mutta nämä lopettavat, kun Caden talismaani muuntautuu Excalibur-miekaksi ja nämä tajuavat hänet viimeiseksi ritariksi.

Megatron, Nitro Zeus ja Barricade vievät sauvan Quintessalle, joka alkaa käyttää sitä imeäkseen Unicronin elinvoimaa Cybertroniin Stonehengen kautta. TRF:n ja asevoimien hyökätessä, Megatron tappaa Sir Edmundin. Muut Autobotit saapuvat Optimuksen, Bumblebeen ja TRF:n avuksi paikalle romunkerääjä Daytraderin toimittamalla aluksella. Ritarit yhdistyvät jälleen Dragonstormiksi ja käyvät Autobottien kanssa taisteluun sekä Decepticoneja että Quintessan sotilaita, Infernoconeja, vastaan. Nitro Zeus ja Infernoconit saavat surmansa, kun taas Megatron haavoittuu, ja hänet lähetetään tiehensä. Bumblebee ampuu Quintessan, minkä jälkeen Viviane ottaa sauvan ja estää Cybertronia tuhoamasta Maata. Cybertron jää Maan kiertoradalle ja Optimus julistaa kuinka ihmisten ja transformereiden on yhdessä korjattava molemmat maailmat ennen kuin lähettää viestin avaruuteen pyytäen muita Autobotteja palaamaan kotiin.

Lopputekstien välissä näytetyssä kohtauksessa tiedemiehet tutkivat yhtä maan alta esiin nousseita Unicronin sarvista. Hengissä selvinnyt ja ihmiseksi naamioitunut Quintessa lupaa kertoa näille miten Unicron voidaan tuhota.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Mark Wahlberg  Cade Yeager  
 Josh Duhamel  eversti William Lennox  
 Stanley Tucci  Merlin  
 Anthony Hopkins  Sir Edmund Burton  
 Laura Haddock  professori Viviane Wembly  
 Jerrod Carmichael  Jimmy  
 Isabela Moner  Izabella  
 Santiago Cabrera  komentaja Santos  
 Glenn Morshower  kenraali Morshower  
 John Turturro  Seymour Simmons  
 Tony Hale  JPL:n insinööri  
 Liam Garrigan  kuningas Arthur  
 Martin McCreadie  Lancelot  
 Rob Witcomb  Percival  
 Marcus Fraser  Gawain  
 John Hollingworth  Tristan  
 Gemma Chan  Quintessa  
 Stephen Hogan  Vivianen isä  
 Minti Gorne  nuori Viviane Wembly  
 Mitchell Craig Piletti  TRF:n ryhmänjohtaja  
 Gil Birmingham  Sherman  
 Nicola Peltz  Tessa Yeager (äänicameo)  

Sir Edmund Burtonin linnassa nähtiin myös Archibald Witwickyn ja Sam Witwickyn valokuvat.

Äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Peter Cullen  Optimus Prime / Nemesis Prime  
 Frank Welker  Megatron, Iaconin ritarit  
 Erik Aadahl  Bumblebee  
 John Goodman  Hound  
 Ken Watanabe  Drift  
 Jim Carter  Cogman  
 Steve Buscemi  Daytrader  
 Omar Sy  Hot Rod  
 Reno Wilson  Mohawk, Sqweeks  
 John DiMaggio  Nitro Zeus (osa repliikeistä), Crosshairs, Iaconin ritarit  
 Tom Kenny  Wheelie  
 Jess Harnell  Barricade  
 Mark Ryan  Bulldog, Lieutenant  
 Steven Barr  Nitro Zeus (osa repliikeistä), Topspin (Volleybot)  

Berserker ja Onslaught puhuvat elokuvassa, mutta heidän ääninäyttelijöitään ei ole kreditoitu.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maaliskuussa 2015 Deadline raportoi Paramount Picturesin neuvottelevan Oscar-voittaja Akiva Goldsmanin (Kaunis mieli) kanssa Transformers-elokuvasarjan tulevien osien ideoinnista. James Cameronin ja 20th Century Foxin julkistaessa tekevänsä kolme jatko-osaa elokuvalle Avatar sekä Disneyn julkistaessa tekevänsä uusia Tähtien sota -elokuvia, Paramount suunnitteli tekevänsä Transformersille oman elokuvauniversumin, niin kuin Marvel Entertainmentin toteuttama Marvel Cinematic Universe tai Warner Brosin toteuttama DC Extended Universe.[2] Goldsmanin ilmoitettiin tulevan johtamaan tulevia projekteja ja muodostavan yhdessä ohjaaja Michael Bayn, vastaavan tuottaja Steven Spielbergin sekä tuottaja Lorenzo di Bonaventuran johdolla "kirjottajien huoneen", jossa he keskustelisivat Transformers-elokuvasarjan mahdollisten jatko-osien, esi-osien tai spin-off -elokuvien toteuttamisesta.[2] Kirjoittajien huonen jäseniin kuuluivat Christina Hodson, Lindsey Beer, Andrew Barrer ja Gabriel Ferrari (Ant-Man), Robert Kirkman (The Walking Dead), Art Marcum ja Matt Holloway (Iron Man), Zak Penn (Pacific Rim – Kapina), Jeff Pinkner (The Amazing Spider-Man 2), Ken Nolan (Isku Mogadishuun) ja Geneva Robertson-Dworet.[2] Kirkman kuitenkin lähti vain yhden päivän jälkeen, kurkun leikkauksen vuoksi.[3] Heinäkuussa 2015 Akiva Goldsmanin ja Jeff Pinknerin julkistettiin käsikirjoittavan elokuva.[4] Mutta 20. marraskuuta Goldsmanin osallistuessa G.I. Joen ja Micronautsin elokuvasarjojen kirjoittajien huoneiden muodostamiseen, Paramount alkoi neuvotella Art Marcumin ja Matt Hollowayn sekä Ken Nolanin kanssa elokuvan käsikirjoittamisesta.[5]

Transformers – Tuhon aikakauden jälkeen Bay päätti, ettei enää ohjaa Transformers-elokuvia, mutta vahvisti tammikuussa 2016 Rolling Stonen haastattelussa, että ohjaisi vielä viidennen elokuvan, joka olisi hänen viimeinen Transformers-elokuvansa.[6] Paramount Pictures tulee käyttämään Michiganissa tuotantoon 80 miljoonaa dollaria ja tulee saamaan osavaltiolta 21 miljoonaa kuvauksia varten ehdoilla, jotka hyväksyttiin ennen kuin elokuvia koskeva kannustinohjelma poistettiin osavaltion lainsäädännöstä heinäkuussa 2015.[7] Huhtikuussa 2016 Paramount palkkasi Jonathan Selan elokuvan kuvaajaksi.[8] 17. toukokuuta Bay paljasti Instagram-käyttäjätilillään elokuvan viralliseksi lisänimeksi The Last Knight sekä kuvan Optimus Primen kasvoista.[9] 31. toukokuuta 2016, vahvistettiin Megatronin palaavan myös kyseisessä elokuvassa.[10] 4. kesäkuuta paljastettiin uudenlainen Chevrolet Camaro, jollaiseksi Bumblebee tulee elokuvassa muuntautumaan.[11] 10. kesäkuuta Bay paljasti, että Barricade tekee paluun, uutena muuntautumismuotonaan Ford Mustang -poliisiauto.[12] Bay paljasti 22. kesäkuuta 2016 myös yhden elokuvan uusista hahmoista, pienen rikkinäisen Autobotin nimeltä Sqweeks.[13][14] Heinäkuussa 2016 Bay julkaisi virallisen kuvan Driftin uudesta muuntautumismuodosta, joka on Mercedes-AMG GT R.[15] Myöhemmin saman kuukauden aikana hän paljasti yhden elokuvan uusista Decepticoneista olevan Onslaught, joka muuntautuu valkoiseksi ja vihreäksi Western Star -hinausautoksi.[16] Elokuussa 2016 elokuvan virallisella Facebook-sivulla julkaistiin konseptikuva Hot Rodista, mikä vahvisti hahmon esiintyvän elokuvassa.[17] Lisäksi vahvistettiin virallisesti myös Crosshairsin ja Houndin paluut elokuvaan.[18][19]

Roolitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joulukuussa 2015 Mark Wahlberg vahvisti palaavansa Cade Yeagerin rooliin.[20] Helmikuussa 2016 elokuvaan haettiin näyttelijöitä Los Angelesista ja Lontoosta.[21] 13. huhtikuuta The Wrap raportoi Isabela Monerin olevan neuvotteluissa näyttelemään orpoa poikatyttöä, jonka ystävä Autobotti Sqweeks on.[22] Sivusto raportoi Bayn myös kaavailevan Jean Dujardinia, Stephen Merchantia ja Jerrod Carmichaelia sivurooleihin.[23][24] 17. toukokuuta 2016, kolmessa ensimmäisessä elokuvassa näytelleen Josh Duhamelin vahvistettiin palaavan everstiluutanantti William Lennoxin rooliin. Samalla vahvistettiin Jerrod Carmichaelin liittyminen elokuvan näyttelijäkaartiin.[25] Kesäkuussa 2016 näyttelijäkaartiin liittyivät myös Anthony Hopkins, Mitch Pileggi, Laura Haddock ja Santiago Cabrera.[26][27][28][29] Lisäksi Tyrese Gibson ilmoitti palaavansa Robert Eppsin rooliin.[30] Elokuussa 2016 Mark Ryan vahvisti palaavansa ääninäyttelijäksi elokuvaan.[31] Lisäksi Liam Garriganin vahvistettiin näyttelevän kuningas Arthuria, jonka erillistä versiota hän näytteli aiemmin televisiosarjassa Olipa kerran.[32] 4. syyskuuta 2016, Stanley Tucci vahvisti palaavansa näyttelijäksi elokuvaan.[33] 14. lokakuuta 2016 Bay vahvisti John Turturron palaavan Seymour Simmonsin rooliin ja John Goodmanin palaavan Houndin ääninäyttelijäksi.[34] Toukokuussa 2017 Bay vahvisti Downton Abbey -sarjasta tutun Jim Carterin ääninäyttelevän Cogmania, sosiopaattista transformeria, joka toimii Hopkinsin hahmon englantilaisjaarli Sir Edmund Burtonin hovimestarina.[35] Kesäkuussa 2017 Reno Wilson vahvisti Twitterissä palaavansa ääninäyttelijäksi elokuvaan,[36] ja Omar Sy vahvisti ääninäyttelevänsä Hot Rodia.[37]

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaukset alkoivat 25. toukokuuta 2016, Havannassa, Kuubassa, jossa kuvattiin vain muutama otos "pienellä ryhmällä".[38][39][40] Elokuva olisi toinen Kuubassa kuvattu yhdysvaltalainen elokuva Fast & Furious 8:n jälkeen.[38]

Kuvausten alkuperäiseksi alkamispäivämääräksi ilmoitettiin 6. kesäkuuta 2016, kuvauspaikkoina Phoenix, Detroit, Michigan ja Lontoo,[21][41][42] sekä lisäkuvauspaikkana Chicago, Illinois.[43] Detroitissa kuvaukset sijoittuivat Michigan Motion Pictures Studiosin tiloihin sekä Packard Automotive Plantiin, Michigan Central Stationiin, Cafe D'Mongo's Speakeasyyn ja MGM Grand Detroitiin.[44] Tuotanto siirtyi Eurooppaan 21. elokuuta ja kuvaukset jatkuivat 22. elokuuta Skotlannissa. Kuvaukset sijoittuivat myös Englantiin, Irlantiin, Islantiin, Norjaan, Tšekkiin ja mahdollisesti myös Mongoliaan.[45]

Syyskuun 2016 alussa kuvaukset sijoittuivat Alnwickin linnaan.[46] Tuotanto jatkui St. Aidanin kirkon luona minne Wahlberg lahjoitti 200 puntaa. Lisäksi autokohtauksia kuvattiin myös Newcastlen monumenttilaueella, missä Josh Duhmael oli paikalla Wahlbergin ja Hopkinsin jatkaessa Alnwickissa, Seahousesissa, ja Bamburghin alueella.[47] Syyskuun 2016 lopussa elokuvaa nähtiin kuvattavan Gosportissa, Hampshiressa Kuninkaallisen laivaston sukellusvenemuseossa. 5. lokakuuta 2016 elokuvaa nähtiin kuvattavan St. Bartholomewin kirkossa, Lontoossa. Kuvaukset päättyivät 4. joulukuuta 2016.[48]

Erikoisefektit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiempien Transformers-elokuvien tavoin, Industrial Light & Magic (ILM) vastaa myös Transformers: Viimeisen ritarin erikoisefekteistä.[6] Vuoden 2016 alussa, yhtiö esitteli Baylle konseptikuvia meren alla olevasta avaruusaluksen hylystä sekä jäteautoksi muuntautuvasta transformerista, jolla on viitta.[6]

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

27. syyskuuta 2016 vahvistettiin, että Steve Jablonsky palaa säveltäjäksi.[49]

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Transformers: Viimeinen ritari sai maailmanensi-iltansa Lontoon Odeon Leicester Squaressa 18. kesäkuuta 2017.[50] Yhdysvalloissa se saa ensi-iltansa 21. kesäkuuta 2017 ja Suomessa 24. kesäkuuta 2017.[51]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Transformers: The Last Knight (2017) Box Office Mojo. Viitattu 8.9.2017.
 2. a b c Fleming Jr., Mike: Paramount Enlisting Akiva Goldsman To Ramp Up ‘Transformers’ Output Deadline.com. 27.3.2015. Viitattu 26.5.2016. (englanniksi)
 3. Keene, Allison: Robert Kirkman Reveals He Was Only in the ‘Transformers’ Writers Room for One Day Collider.com. 13.3.2016. Viitattu 26.5.2016. (englanniksi)
 4. Goldman, Eric: Daredevil's Steven DeKnight on the Transformers Writers Room and Planning Ahead IGN. 28.7.2015. (englanniksi)
 5. Akiva Goldsman ‘Transformers’ Writers Room Leads Paramount & Hasbro To Set One For ‘G.I. Joe,’ ‘Micronauts’ Deadline. 20.11.2015. (englanniksi)
 6. a b c Eells, Josh: 13 Hours': Can Michael Bay Pull Off a Gritty Movie About Benghazi? Rolling Stone. 4.1.2016. Arkistoitu 14.3.2016. Viitattu 26.5.2016. (englanniksi)
 7. Tribune news services: 'Transformers 5' receives $21 million incentive to shoot in Detroit Chicago Tribune. 26.1.2016. Viitattu 26.5.2016. (englanniksi)
 8. Caranicas, Peter: Agencies Book Artisans on ‘Fast 8,’ ‘Transformers 5,’ ‘To the Bone,’ ‘MacGyver’ and ‘Altered Carbon’ Variety. 6.4.2016. Viitattu 26.5.2016. (englanniksi)
 9. ‘Transformers 5': Director Michael Bay Reveals Sequel’s Official Title Yahoo! Movies. 17.5.2016. Viitattu 26.5.2016. (englanniksi)
 10. First Look At Transformers 5 Megatron Transormer World 2005. 31.5.2016. (englanniksi)
 11. Instagram photo by Transformers • Jun 4, 2016 at 8:02pm UTC instagram.com. (englanniksi)
 12. Transformers on Instagram: “Hey @joshduhamel, we thought your boys took care of this problem. #transformers” Instagram. 10.6.2016. Viitattu 2.7.2016. (englanniksi)
 13. My talented young co-star of Transformers, Isabela Moner. And and introducing a new character, Squeeks.. Instagram. 22.6.2016. Viitattu 2.7.2016. (englanniksi)
 14. Hasbro Files For Transformers: The Last Knight Autobot Sqweeks Toy Trademark Transformer World 2005. 24.6. 2016. Viitattu 2.7.2016. (englanniksi)
 15. Transformers: The Last Knight Drift Mercedes AMG GT R Mode Revealed seibertron.com. 1.7.2016. Viitattu 1.7.2016. (englanniksi)
 16. Transformers: The Last Knight – Decepticon Onslaught Revealed Transformer World 2005. 27.7.2016. Viitattu 28.7.2016. (englanniksi)
 17. Hot Rod Coming to Transformers The Last Knight Transformer World 2005. 4.8.2016. Viitattu 4.8.2016. (englanniksi)
 18. Transformers The Last Knight Crosshairs Revealed Transformer World 2005. 7.8.2016. Viitattu 9.8.2016. (englanniksi)
 19. Transformers 5: The Last Knight – Hound Revealed Transformer World 2005. 8.8.2016. Viitattu 9.8.2016. (englanniksi)
 20. Zalben, Alex: Mark Wahlberg Just Found A ‘Transformers’ Sequel MTV. 18.12.2014. Viitattu 26.5.2016. (englanniksi)
 21. a b Transformers 5 Casting Call Details Revealed news.tfw2005.com. 19.2.2016. Viitattu 26.5.2016. (englanniksi)
 22. Sneider, Jeff: ‘Transformers 5’ Eyes Nickelodeon Star Isabela Moner for Lead Role (Exclusive) The Wrap. 13.4.2016. Viitattu 26.5.2016. (englanniksi)
 23. Sneider, Jeff: ‘Transformers 5’ Eyes Nickelodeon Star Isabela Moner for Lead Role (Exclusive) The Wrap. Viitattu 26.5.2016. (englanniksi)
 24. Sneider, Jeff: Jerrod Carmichael in Talks to Join Mark Wahlberg in 'Transformers 5' The Wrap. 21.4.2016. Viitattu 26.5.2016. (englanniksi)
 25. Galuppo, Mia: Josh Duhamel to Return to the 'Transformers' Universe The Hollywood Reporter. 17.5.2016. Viitattu 26.5.2016. (englanniksi)
 26. Gauppo, Mia: Anthony Hopkins Joins 'Transformers 5' The Hollywood Reporter. 3.6.2016. Viitattu 3.6.2016. (englanniksi)
 27. [1]
 28. [2]
 29. [3]
 30. Willis, Jackie: EXCLUSIVE: Tyrese Gibson Confirms He's Shooting 'Transformers 5,' Says He Feels Paul Walker's 'Energy' on 'Fast 8' Set Entertainment Tonight. 27.6.2016. Viitattu 28.6.2016. (englanniksi)
 31. Mark Ryan Return To Voice In Transformers The Last Knight TFW2005. 12.8.2016. Viitattu 16.8.2016. (englanniksi)
 32. Sneider, Jeff: 'Transformers: The Last Knight' finds its King Arthur (Exclusive) Mashable. 29.8.2016. Viitattu 6.12.2016. (englanniksi)
 33. Keslassy, Elsa: Stanley Tucci to Reprise ‘Transformers’ Role in ‘The Last Knight’ Variety. 4.9.2016. Viitattu 5.9.2016. (englanniksi)
 34. Michael Bay Confirms John Turturro For TF5. Teaser Trailer In November/December? TFW2005. 14.10.2016. Viitattu 29.11.2016. (englanniksi)
 35. New Still From Transformers: The Last Knight And A Writers Room Interview 15.5.2017. Viitattu 16.5.2017. (englanniksi)
 36. Reno Wilson Joins Transformers The Last Knight TFW2005. 10.6.2017. Viitattu 11.6.2017. (englanniksi)
 37. Omar Sy to voice Hot Rod in Transformers: The Last Knight Seibertron. 17.6.2017. Viitattu 18.6.2017. (englanniksi)
 38. a b Perry, Spencer: Filming in Cuba Starts for Transformers: The Last Knight ComingSoon.net. 25.5.2016. Viitattu 26.5.2016. (englanniksi)
 39. Schaefer, Sandy: Transformers: The Last Knight Begins Filming in Cuba This Week Screen Rant. 18.5.2016. Viitattu 26.5.2016. (englanniksi)
 40. France-Presse, Agence: 'Transformers 5' to film in Cuba Rappler. 20.5.2016. (englanniksi)
 41. McNarry, Dave: ‘Transformers 5’ Receives $21 Million Incentive to Shoot in Detroit Variety. 26.2.2016. Viitattu 26.5.2016. (englanniksi)
 42. Walker, Alice: Transformers 5 To Film in London & Detroit; Casting Begins Screen Rant. 21.2.2016. Viitattu 26.5.2016. (englanniksi)
 43. Transformers 5 casting calls for new lead roles acting-auditions.org. Arkistoitu 16.2.2016. Viitattu 26.5.2016. (englanniksi)
 44. Christine: Check out where 'Transformers 5' will be filming in Detroit this summer On Location Vacations. 6.5.2016. Arkistoitu 6.5.2016. Viitattu 26.5.2016. (englanniksi)
 45. Transformers The Last Knight filming moves to Europe in Scotland Transformer World 2005. 21.8.2016. Viitattu 4.9.2016. (englanniksi)
 46. Walker, Danny & White, Tom: Mark Wahlberg and Transformers 5: The Last Knight stars descend on British castle as production heats up for blockbuster Daily Mirror. 15.9.2016. Viitattu 14.10.2016. (englanniksi)
 47. Walker, Danny & White, Tom: Transformers 5: The Last Knight filming continues with dramatic explosions, car chases and a first look at Bumblebee Daily Mirror. 18.9.2016. Viitattu 14.10.2016. (englanniksi)
 48. Bacle, Ariana: Transformers: The Last Knight teases new trailer in behind-the-scenes clip Entertainment Weekly. 4.12.2016. Viitattu 5.12.2016. (englanniksi)
 49. Steve Jablonsky Confirmed For Transformers: The Last Knight TFW2005. 27.9.2016. Viitattu 4.11.2016. (englanniksi)
 50. Transformers The Last Knight Worldwide Premiere is 18 June in Leicester Square, London, UK Transformer World 2005. Viitattu 14.6.2017. (englanniksi)
 51. D'Alessandro, Anthony: ‘Transformers: The Last Knight’ To Gallop Out Two Days Earlier In June Deadline. 5.5.2017. Viitattu 6.5.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]