Megatron

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Megatron
Megatron sarjassa Transformers: Energon.
Megatron sarjassa Transformers: Energon.
Ensiesiintyminen The Transformers (1984)
Henkilötiedot
Koko nimi Megatron
Asema Decepticonien johtaja
Ryhmäsidokset Decepticonit
Sukupuoli Mies
Muuntautumismuodot Walther P38
Panssarivaunu
Mack Titan
Näyttelijä(t) Frank Welker (1984–1987, 2007, 2009–2013)
Daniel Riordan (2001–2002)
David Kaye (2002–2006)
Hugo Weaving (2007, 2009, 2011)
Corey Burton (2007–2009)
Fred Tatasciore (2010–2012, 2014)

Megatron on Transformers-universumissa esiintyvä pääantagonisti, decepticonien johtaja ja Optimus Primen arkkivihollinen. Hasbron luoma hahmo esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1984 The Transformers -animaatiosarjassa.

Hänessä yhdistyvät raaka voima, sotilaallinen oveluus, säälimättömyys ja terrorin käyttö sodassa autobotteja vastaan. Vaikka Megatron on vahva, hänen heikkoutensa on halu orjuuttaa kaikkia muita olentoja. Megatron hallitsee decepticoneja antamalla heille pelottavan ja voimakkaan diktaattorin vaikutelman itsestään. Hänellä on suoranainen pakkomielle valloittaa ja voittaa.

Hahmon nimen "Megatron" keksi Marvel-sarjakuvakustantamon käsikirjoittaja Bob Budiansky. Nimi "Megatron" on yhdistelmä sanoista megaton (megatonni) ja electronic (elektroninen). Budianskyn mukaan Hasbro aluksi vastusti nimeä "Megatron" pitäen sitä liian pelottavana. Budiansky vastasi tähän, että koko sarjan pääkonnalle sehän on tarkoituskin, minkä jälkeen Hasbro hyväksyi nimen.[1][2][3]

The Transformers

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatiosarja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Megatron alkuperäisessä sarjassa.

Ensimmäisessä Transformers-animaatiosarjassa The Transformers Megatron on decepticonien perustaja ja heidän johtajansa, joka muuntautuu pistooliksi. Nuorena ja karismaattisena johtajana hän oli sodan aikana unohtanut autobotteja vastaan käydyn sodan todellisen syyn ja uskoi johtavansa transformerit kohti kohtaloaan olemalla koko universumin hallitsijoita. Samalla Megatron luulee Optimus Primen hylänneen heidän rotunsa vaatimalla rauhaa ja yhteistyötä heikompien elämänmuotojen kanssa. Megatron kokee näin decepticonien tehtäväksi toteuttaa heidän kohtalonsa ja tuoda järjestystä universumiin heidän omalla tavalla, ja ennen kaikkea Megatronin omalla tavalla.

Hän yrittää kaikkensa ja tekee lähes mitä tahansa saavuttaakseen tavoitteensa, mutta hänen juonensa ovat harvoin hienovaraisia tai monimutkaisia. Se johtuu osittain hänen ylimielisyydestä, mutta Megatron ei kuitenkaan ole liian ylpeä, sillä hän usein pakenee kesken taistelun huomattuaan olevansa häviöllä. Sarjan aikana Megatron muuntui Unicronin myötävaikutuksella Galvatroniksi lähes tuhouduttuaan taistelussa Optimus Primea vastaan.

Megatron johtaa predaconeja, jotka taistelevat Optimus Primen esi-isän Optimus Primalin johtamia maximaleja vastaan. Megatron muuttuu Beast Warsin ensimmäisellä kaudella violetiksi tyrannosaurukseksi, toisella kaudella suihkumoottoreilla varustetuksi "transmetal" tyrannosaurukseksi ja kolmannella kaudella punaiseksi lohikäärmeksi.

The War Within

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dreamwaven piirtämässä sarjakuvassa Transformers: The War Within tarinakokonaisuuden ensimmäisen osan alussa Megatron on aloittanut täydellisen sisällissodan transformereiden välillä. Tapettuaan Sentinel Primen, hän yrittää saada selville Cybertronin salaista, unohdettua tarkoitusperää ja tuntuu jatkuvasti tietävän enemmän kuin kukaan toinen. Tarinan aikana Megatron lähettää useita salamurhaajajoukkoja, tappaakseen Optimus Primen. Megatron joutuu lopulta itse kohtaamaan Primen ja on erittäin vahvoilla. Matriisin kautta molemmat johtajat pääsevät näkemään omaan mahdolliseen tulevaisuuteensa. Pian tämän jälkeen Grimlock varustaa Optimuksen omalla Energonmiekallaan ja kohta Optimus taistelee taas Megatronia vastaan. Optimus voittaa tämän, mutta ei kuitenkaan pysty tappamaan avutonta vastustajaa. Megatron katoaa lopulta.

The Dark Ages

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisen osan alussa Megatron taistelee Optimus Primea vastaan. Taistelun aikana molemmat joutuvat avaruussillan kautta pois Cybertronilta ja he katoavat tarinasta.

The Ages of Wrath

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viimeisen, kolmannen osan alussa Megatron tekee yllättävän paluunsa. Hän voittaa rakentamallaan klooniarmeijallaan autobottien joukot. Hän tekee jäljellä olevista decepticoneista alaisiaan ja yrittää toteuttaa suunnitelmaansa.

Transformers: Robots in Disguise

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Megatron johtaa tässä sarjassa predaconeja ja väittää tuhonneensa useita planeettoja julistaessaan predaconien mahtavuutta ennen kuin hän saapui maapallolle. Täällä Megatron etsi äärimmäistä asetta, Fortress Maximusta, jolla hän olisi askeleen lähempänä universumin valloitusta.

Megatron on sarjassa voimakas johtaja, joka kuitenkin jättää suurimman osan taisteluista alaistensa hoidettaviksi, mutta taistelee mielellään Optimus Primea vastaan.

Hän voi muuntautua kuuteen eri muotoon, kuten lohikäärmeeksi, hävittäjäksi,lepakoksi, kädeksi ja cybertronialaiseksi autoksi, myöhemmin Megatron muuttuu tuttuun tapaan Galvatroniksi ja saa vielä voimakkaamman peto-muodon.

Transformers (2007)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Megatron Cybertron-muotonsa robottimuodossa, elokuvassa Transformers (2007).

Elokuvassa Megatron on ensimmäinen decepticon, joka saapuu Maahan, noin 2 000 vuotta ennen elokuvan tapahtumia etsiessään kadonnutta Ikikipinäksi kutsuttua kuutiota, joka on laskeutunut maahan jo 10 000 vuotta ennen häntä. Megatron on kuitenkin joutunut onnettomuuteen ja jäätynyt pohjoisnavalle, kunnes hänet löydetään 1800-luvun lopussa ja tuodaan Amerikkaan. Megatron on nykypäivään asti Hooverin padon alla olevassa sotilastukikohdassa tutkittavana ja jäädytettynä, kunnes decepticon Frenzy onnistuu pääsemään tukikohtaan ja vapauttamaan Megatronin. Megatron lähtee heti Ikikipinää kuljettavien autobottien perään ja hyökkää näiden kimppuun. Megatron tappaa Jazzin ja alkaa metsästää Ikikipinää kantavaa Samia. Lopulta hän joutuu taisteluun autobottijohtaja Optimus Primea vastaan ja onnistuu päihittämään tämän täysin ylivoimaisesti. Optimus Primen epäonnistuttua Sam onnistuu työntämään raakaa voimaa sisältävän kuution Megatronin rinnassa olevaan kipinään tappaen tämän.

USA:n armeija pudottaa Megatronin ruumiin meren hautavajoamaan.

Transformers: The Game

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Transformers: The Game -pelissä Megatronilla voi pelata vain pelin kahdessa viimeisessä tasossa ja Cybertronille sijoittuvassa bonustasossa.

Transformers: Kaatuneiden kosto

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Megatron uudessa haarniskassaan elokuvassa Transformers: Kaatuneiden kosto

Transformers: Kaatuneiden kostossa Soundwaven kätyrin, Ravagen, vietyä NEST:n hallussa oleva Ikikipinän palanen, hän vei sen Scalpelille ja Constructiconeille, jotka rakentavat Megatronin uudelleen. Megatron sai uuden haarniskansa myötä uuden muuntautumismuodon, siivekäs cybertronilainen panssarivaunu. Megatron palaa mestarinsa, Fallenin luokse ja alkaa hänen antamiensa ohjeiden peruteella etsiä Sam Witwickyn aivoista toisen Maassa olevan energonlähteen sijaintia. Optimus Prime pelastaa Samin, mutta Megatron onnistuu tappamaan Optimuksen. Egyptissä käydyssä taistelussa Optimus herätettiin Matrixilla henkiin ja repi Megatronin toisen käden irti ja tuhosi puolet kasvoista. Hän ja Starscream ovat ainoat Decepticonit, jotka selvisivät.

Transformers: Revenge of the Fallen -videopeli

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Transformers: Revenge of the Fallen -pelissä Megatron on yksi viidestä decepticonkampanjan pelattavista hahmosta. Megatron käyttää aseinaan sarjatulisalamakanuunaa ja tummasädekanuunaa. Erikoiskykynä hänellä on fuusiokanuuna, jonka säde aiheuttaa normaaleja aseita pahempaa vahinkoa viholliselle. Erikoiskyvyn on latauduttava uudestaan heti, kun kanuunalla on kerran ammuttu. Pelin viimeisessä tehtävässä onkin käytössä lentävä versio Megatronista. Aseet ja erikoiskyky ovat samat, mutta muuntautumisen sijaan Megatron siirtyy lentotilaan. Lisäksi Megatronilla on myös käytössä leijumistoiminto, jota voivat käyttää vain lentokykyiset pelihahmot.

Transformers: Kuun pimeä puoli

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Megatron elokuvassa Transformers: Kuun pimeä puoli.

Elokuvassa Transformers: Kuun pimeä puoli Megatronin fuusiokanuuna on muutettu käsivarressa olevasta aseesta erilliseksi haulikoksi. Hän on pahasti rappeutunut ja hänen kasvonsa yhä puoliksi tuhoutuneet edellisen Optimuksen kanssa käydyn taistelun jäljiltä. Hän on siitä asti piileskellyt Namibiassa tähän asti yrittäen parantua haavoistaan. Autobottien tutkittua Arkin hylky, hän komensi Laserbeakia murhaamaan kaikki ihmisliittolaiset, joita he olivat 50 vuoden aikana keränneet, jättäen eloon ainoastaan Dylan Gouldin. Sentinel Primen petturuuden paljastuttua autoboteille, Megatron palasi Pohjois-Amerikkaan ja katsoi, kun Sentinel avasi avaruussillan johdattaen Kuussa odottavan Decepticon-armeijan Maahan. Chicagossa hän kuitenkin ymmärsi, että hän olikin jäämässä pelkäksi Sentinelin käskyläinen eikä siten voisi enää hallita Cybertronia tai Maata. Niinpä Sentinelin yrittäessä tappaa Optimus, Megatron hyökkäsi Sentineliä vastaan ja julisti Maan olevan hänen planeettansa. Cybertronin tuhouduttua hallintapilarin tuhoutumisen seurauksena, Megatron yritti ehdottaa aselepoa Optimukselle. Mutta Optimus tiesi Megatronin välittävän vain vallasta ja tappoi Megatronin repimällä häneltä kirveellä pään irti. Optimus vielä käytti Megatronin fuusiokanuunaa tappaakseen Sentinelin.

Megatronilla on jälleen uusi ajoneuvomuoto. Megatron muuntautuu nyt ruosteiseksi 10-pyöräiseksi Mack Titan-säiliöautoksi.

Transformers: Dark of the Moon -videopeli

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Transformers: Dark of the Moon -videopelissä Megatron esiintyy kahtena versiona. Megatron, joka on samanlainen kuin Kaatuneiden kostossa sekä Megatron, joka on vaihtanut Mack Titan-säiliöauton ajoneuvomuodokseen. Kampanjatilassa Megatron on pelattava ainoastaan kuudennessa tasossa.

Transformers – Tuhon aikakausi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa Transformers – Tuhon aikakausi Megatron ei ollut kokonaan kuollut. Hänen mielensä oli yhä aktiivinen ja yhtiö nimeltä KSI on kerännyt talteen hänen sekä muiden transformereiden jäännökset rakentaakseen omia transformereita. Mutta Megatron oli jatkuvasti manipuloinut heidän luomustensa syntyprosessia ja valtasi lopulta Galvatronin uudeksi kehokseen. Hän pakottaa Stingerin, Junkheapin, Trax-yksiköt ja muut KSI:n luomukset osaksi uutta armeijaansa.

Transformers: Viimeinen ritari

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Megatron teki paluun taas elokuvassa Transformers: Viimeinen ritari omana itsenään eikä enää Galvatronina. Hänellä on jälleen uusi keho ja aseinaan tulta syöksevä kanuuna sekä valtava kirveen näköinen miekka. Hän muuntautuu cybertronilaiseksi hävittäjäksi. Megatron on liittoutunut Elämän Primeksi itseään kutsuvan Quintessan kanssa. Heidän tavoitteensa on elvyttää Cybertronin, jos Megatron tuo Quintessalle tämän sauvan, jonka Iaconin ritarit varastivat häneltä. Ritarit piilottivat sauvan Maahan, joka paljastui Unicroniksi. Megatron tekee sopimuksen ihmisten kanssa saadakseen vangittuja Decpeticoneja, kuten Mohawkin, Dreadbotin, Nitro Zeusin ja Onslaughtin (yksi Megatronin vaatimista vangeista, Berserker, kuitenkin pidetään vangittuna) vapaiksi ja aloittaa näiden kanssa metsästämään Cade Yeageria. Tämä kantaa mukanaan talismaanin, jonka on tarkoitus johdattaa heidät sauvan luo. Decepticonit epäonnistuvat, mutta myöhemmin Nemesis Primeksi aivopesty Optimus onnistui saamaan sauvan itselleen. Kun Optimus kuitenkin palautuu entiselleen, Megatron vei sauvan häneltä ja antoi sen Quintessalle, joka on tuonut Cybertronin Maan ilmakehään. Quintessa käyttää sauvaa Cybertronin sytytyskammion kautta imemään Unicronin elinvoiman Maasta Stonehengen kautta elvyttääkseen Cybertronin. Lopputaistelun aikana Optimus leikkasi Megatronin oikean käden poikki ja onnistui potkaisemaan hänet pois sytytyskammiosta. Megatronin kohtalo on jäänyt epäselväksi, mutta hänen on huhuttu selvinneen taistelusta. Muista elokuviin poiketen, Megatronin uuden kehon saamista ei ole näytetty elokuvassa eikä selitetty.

Transformers: Animated

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Megatron on Decepticonien julma johtaja, joka on etsinyt Ikikipinää yli neljä miljoonaa vuotta. Hän vaatii täydellistä uskollisuutta alamaisiltaan. Löytäessään vihdoin Ikikipinän hän lähtee hakemaan sitä Autobottien aluksesta, mutta Starscream asettaa pommin Megatronin selkään tämän huomaamatta. Huolimatta pommin räjähdyksestä Megatron selviää elossa ja vaatii Optimus Primelta Ikikipinän sijaintia. Kaksikko kuitenkin taistelee keskenään, ja kun autobottien alus menee avaruussillan läpi, he saapuvat lähelle Maata, jonne myös Megatron putoaa hajoten palasiksi. Lähes saman tien hänet löytää nuori tekniikasta innostunut poika nimeltä Isaac Sumdac. 50 vuotta myöhemmin Megatron on Sumdacin perustamassa yrityksessä, joka valmistaa robotteja. Hänestä on jäljellä pelkkä pää, eikä hän kykene tekemään mitään. Megatronilla on kuitenkin yksi tavoite: manipuloida Sumdac korjaamaan hänen jälleen robottikehonsa. Lopulta Decepticonit Lugnut ja Blitzwing saavat vietyä avaimen, jonka sisällä on Ikikipinän energiaa. Avain korjaa Megatronin robottikehon. Megatron saa myöhemmin Ikikipinän haltuunsa, mutta Optimus käyttää avainta särkeäkseen Ikikipinän siprlaeiksi, jotka leviävät ympäri Detroitia.

Sarjan toisella tuotantokaudella hän yrittää rakentaa oman avaruusillan päästäkseen takaisin Cybertronille valtaamaan sen avaruussiltaverkoston, jotta muut Decepticonit voisivat päästä Cybertronille muiden avaruussiltojen kautta. Mutta Megatronin yritys epäinnistuu ja gän joutuukin Autobottien jvuoksi staasirautoihin kahlittuna keskelle avaruutta seuranaan pelkästään Starscreamin pää.

Kolmannen kauden pilottijaksossa "Transwarped" hän saa haltuunsa Omega Supremen ja yrittää tuhota autobotit, mutta häviää taistelun Optimukselle. Sen sijaan Starscream ottaa haltuunsa aluksen, mutta joutuu Megatronin kanssa sattumanvaraisten teleporttien uhriksi ympäri avaruutta. Bumblebeen ideana oli käyttää avaruussilloissa plasmadynaamista trusteria, joka aiheuttavat ilman lisäosia jatkuvaa ja sattumanvaraisia avaruussiltoja. Megatronin ja Starscreamin saatua teleporttaaminen loppumaan, avaruudessa leijunut Lugnut ja sekä Cybertronilla kaksoisagenttina toiminut Shockwave liittyivät heihin. He rakensivat kolme kloonia Omega Supremesta. Kun viimeinen klooni tuhoutui, Megatron haavoittui pahasti. Optimus tuhosi vielä hänen lentomoottorinsa ja fuusiokanuunansa, mutta päätti luovuttaa Megatronin Cybertronille elävänä.

Aligned-jatkumo

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Megatron sarjassa Transformers: Prime.

The Covenant of Primus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjan Transformers: The Covenant of Primus mukaan Megatron oli alun perin vain kaivostyöläiseksi luotu transformeri nimeltään D-16. Hän syntyi Vihan kaudella, aikana, jona Quintessonit olivat vallanneet Cybertronin.

Transformers: Exodus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Transformers: Exodus -romaanin mukaan D-16 sekaantui monien muiden kaivostyöläisten ohella laittomiin gladiaattoritaisteluihin. Noustuaan niiden mestariksi hän muutti nimensä Megatronukseksi, samaa nimeä kantaneen Primen mukaan. Pian hänen kannattajansa kuitenkin lyhensivät tämän nimen Megatroniksi. Kun hän ehdotti Cybertronin Suurneuvostolle hänen nimittämistään Sentinel Primen seuraajaksi, hänen ystäväänsä arkistovirkailija Orion Paxia pidettiin parempana ehdokkaana. Megatron raivoistui tästä ja aloitti sisällissodan.

War for Cybertron

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Transformers: War for Cybertronissa Megatron etsii energialähdettä, jota kutsutaan pimeäksi energoniksi. Lopulta hän onnistui saamaan pimeää energonia ja käyttämään sitä Cybertronin ytimen korruptointiin. Megatron luuli voivansa siten palauttaa Cybertronin takaisin entiseen loistoonsa. Megatron käyttää aseinaan fuusiokanuunaa ja Pimeän Energonin Aamutähteä (engl. Dark Energon Morningstar).

Transformers: Prime

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Decepticonien johtaja Megatron on julmin ja vaarallisin transformeri koko galaksissa. Hän tekee kaikkensa alistaakseen Maan valtaansa. Hän oli kolmen vuoden ajan ollut keskellä avaruutta. Sarjan alussa Starscream ja Soundwave toivat hänet Maahan.

Megatron oli tuonut mukanaan pimeää energonia, jonka on sanottu olevan Unicronin verta. Hän testasi sitä Cliffjumperin elottomaan kehoon ja teki hänestä zombin eli Terrorconin. Lopulta hän työnsi sitä omaan kipinäänsä, eikä vahvan immuniteetin vuoksi kärsinyt mistään sivuvaikutuksista. Yrittäessään luoda Cybertronilla kuolleista transformereista armeijan Terrorconeja, Autobotit sabotoivat avaruussiltaa, jolloin Megatron haavoittui vakavasti.[4]

Starscream yritti uskotella haluavansa pelastaa Megatronin hengen, vaikka havitteli tämän asemaa itselleen. Mutta Megatron kuitenkin onnistui Bumblebeetä hyväksi käyttäen irtautumaan ruumiistaan väliaikaisesti korjauttaakseen itsensä[5]. Myöhemmin Megatronin saatua selville Unicronin olevan Maan ydin ja heräävän miljardien vuosien unestaan planetaarisen järjestäytymisen seurauksena, Megatron yritti tunnustautua hänen palvelijakseen. Mutta Unicron hyljeksi Megatronia asettaen tämän liittoutumaan autobottien kanssa hänen tuhoamiseksi.[6]

Toisella kaudella kun Autobotit ja Decepticonit aloittivat Iaconin arkistosta Maahan lähetettyjen reliikkien ja aseiden etsinnän, Megatron sai haltuunsa Solus Primen Pajan, vasaran, jolla kykeni takomaan melkein mitä tahansa. Mutta Paja toimi vain Primejen käsissä.[7] Myöhemmin Megatron ja Dreadwing murtautuivat erään kuolleen Primen (The Covenant of Primusin mukaan tämä Prime oli Liege Maximo) hautaan ja Megatron korvasi tämän käsivarrella toisen kätensä. Tämän jälkeen hän käytti Pajaa takoakseen Pimeän Tähtimiekan.[8] Hän kuitenkin menetti Maximon käsivarren Omegalukosta käydyssä taistelussa Cybertronilla.[9]

Beast Hunters -kauden lopussa kun Autobotit yrittivät vallata Nemesiksen ja siihen rakennetun uuden Omegalukon, Megatron surmasi Bumblebeen estääkseen tämän toimittamasta Tähtimiekkaa Optimukselle. Mutta Omegalukon cybermateria elvytti Bumblebeen ja korjasi myös tämän äänimekanismin. Ja juuri kun Megatron oli tuhoamaisillaan Optimus Primen, Bumblebee iski Tähtimiekan suoraan Megatronin rintakehän läpi sammuttaen tämän kipinän. Megatronin ruumis ja Pimeä Tähtimiekka putosivat tämän jälkeen Maahan.[10]

Predacons Rising -televisioelokuvassa, Unicron siirsi Vastakipinänsä Megatronin ruumiiseen päästäkseen Cybertronille tuhoamaan sen. Kun Vastakipinä lopulta poistettiin Megatronista, hän oli jälleen elossa, mutta Unicronin riivaamana kokemansa kidutukset olivat saaneet hänet menettämään halunsa sotimiseen. Hän julisti Decepticonit lakkautetuiksi ja lähti pois Cybertronilta.

Wizard Magazine listasi Megatronin sijalle 68 kaikkien aikojen suurimman kuvitteelliset viholliset listallaan.[11]

Hahmoa näytelleet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1984–1987,
2007, 2009–2013, 2017
Frank Welker The Transformers
Transformers: Prime
The Transformers: The Movie
Transformers Prime Beast Hunters: Predacons Rising
Transformers: Viimeinen ritari
Transformers: The Game
Transformers: Revenge of the Fallen
Transformers: Prime – The Game
2001–2002 Daniel Riordan Robots in Disguise
2002–2006 David Kaye Transformers: Armada
Transformers: Energon
Transformers: Cybertron
Transformers
2005 Trevor Devall Transformers: Cybertron
2007, 2009, 2011 Hugo Weaving Transformers
Transformers: Kaatuneiden kosto
Transformers: Kuun pimeä puoli
2007–2009 Corey Burton Transformers: Animated
2010 Tony Gialluca II Transformers: Cyber Missions
2010–2012, 2014 Fred Tatasciore Transformers: War for Cybertron
Transformers: Dark of the Moon
Transformers: Fall of Cybertron
Transformers: Rise of the Dark Spark
2016– Jason Marnocha Transformers: Combiner Wars
Transformers: Titans Return
2024 Brian Tyree Henry Transformers One
 1. ASM — Your Future Nostalgia. Today, Alteredstatesmag.com 26.7.2004.
 2. Transformers: The Basics on Megatron 21.8.2021. Chris McFeely. Viitattu 7.9.2021. (englanniksi)
 3. Transformers: 15 Things You Didn’t Know About Megatron ScreenRant. 2.10.2016. Viitattu 6.9.2021. (englanniksi)
 4. Transformers: Prime jaksot 1–5, "Pimeys nousee"
 5. Transformers: Prime jaksot 13–14
 6. Transformers: Prime jaksot 24–26
 7. Transformers: Prime 2. kauden jakso 5, "Operaatio Bumblebee, osa 2"
 8. Transformers: Prime 2. kauden jakso 21, "Alpha/Omega"
 9. Transformers: Prime 2. kauden jakso 26, "Synkin hetki"
 10. Transformers: Prime – Beast Hunters jakso 13, "Lukkoon lyöty hetki"
 11. Transformers Megatron History Viitattu 2.8.2009 (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]