Bumblebee (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bumblebee
Ohjaaja Travis Knight
Käsikirjoittaja
Perustuu Transformers-hahmoon Bumblebee
Tuottaja
Säveltäjä Dario Marianelli
Kuvaaja Enrique Chediak
Leikkaaja Paul Rubell
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Paramount Pictures
Ensi-ilta Saksa 3. joulukuuta 2018
Yhdysvallat 21. joulukuuta 2018
Suomi 4. tammikuuta 2019
Kesto 114 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 102–135 miljoonaa $[1]
Tuotto 468 miljoonaa $[1]
Seuraaja Transformers: Rise of the Beasts
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Bumblebee on vuonna 2018 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen tieteiselokuva. Se on Transformers-elokuvasarjan spin-off, joka keskittyy samannimiseen hahmoon. Elokuvan ohjasi Travis Knight ja käsikirjoitti Christina Hodson. Pääosissa ovat Hailee Steinfeld, John Cena, Jorge Lendeborg Jr., Jason Drucker ja Pamela Adlon. Elokuva sai maailmanensi-iltansa Berliinissä 3. joulukuuta 2018. Elokuvateattereihin se ilmestyi Yhdysvalloissa 21. joulukuuta 2018 ja Suomessa 4. tammikuuta 2019.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cybertronilla Autobotit ovat häviämäisillään sisällissodan Decepticoneja vastaan. Autobottien johtaja Optimus Prime päättää evakuoida joukkonsa planeetalta ja käskee tiedustelijaa B-127 menemään Maahan ja perustamaan sinne Autoboteille tukikohdan. Starscreamin, Soundwaven ja Shockwaven Decepticon-joukot hyökkäävät ja yrittävät estää evakuoinnin, mutta B-127 onnistuu pääsemään pois Cybertronilta. Vuonna 1987 B-127 tekee pakkolaskun Kaliforniaan, missä Maata ulkopuolisilta uhilta suojelevan Sektori 7:n agenteilla on meneillään taisteluharjoitus. Eversti Jack Burns (John Cena) luulee B-127:ää vihamieliseksi ja alkaa joukkoineen jahdata sitä. Mutta sitten Decepticon Blitzwing hyökkää ja vaatii B-127:ltä tietoja Optimuksen olinpaikasta. B-127 kieltäytyy puhumasta, jolloin Blitzwing murskaa hänen äänimekanisminsa ja vaurioittaa hänen muistiydintään. B-127 tuhoaa Blitzwingin, mutta menettää tajuntansa ja ehtii skannata muuntautumismuodokseen Volkswagen Kuplan.

Sillä välin Brighton Fallsissa, teini-ikäinen tyttö nimeltä Charlie Watson (Hailee Steinfeld) viettää aikaansa työskennellen huvipuistossa ja korjaten kuolleen isänsä vanhaa Chevrolet Corvettea. Charlien äiti Sally (Pamela Adlon) ja veli Otis (Jason Drucker) ovat jo menneet elämässään eteenpäin ja Sally mennyt naimisiin Ron-nimisen (Stephen Schneider) miehen kanssa, mutta Charlie kaipaa yhä isäänsä. Charlien 18-vuotissyntymäpäivän kunniaksi hänen setänsä Hank (Len Cariou) antaa hänen pitää romuttamolta löytyneen Volkswagen Kuplan. Yrittäessään korjata sitä, Charlie tulee herättäneeksi B-127:n. Yhdellä Saturnuksen kuista Decepticonit Shatter ja Dropkick havaitsevat B-127:n signaalin ja suuntaavat Maahan etsimään tätä teloitettuaan toisen Autobottitiedustelijan, Cliffjumperin. He tapaavat Sektori 7:n agentit ja pyytävän näiden apua B-127:n löytämiseen, uskotellen tämän olevan etsintäkuulutettu karkuri. Avaruusolioiden teknologiasta kiinnostuneen tohtori Powellin (John Ortiz) ehdotuksesta Burns ja kenraali Whalen (Glynn Turman) suostuvat tähän, mutta suunnittelevat tuhoavansa myöhemmin sekä B-127:n että Decepticonit.

B-127 ystävystyy Charlie kanssa, joka antaa tälle uuden nimen: Bumblebee. He onnistuvat löytämään Optimus Primen lähettämän holograafisen viestin ja Bumblebee opettelee myös kommunikoimaan puheen sijasta radiosta kuuluvia ääniä käyttäen. Charlieen ihastunut naapurin poika Memo (Jorge Lendeborg Jr.) saa myös tietää Bumblebeen olemassaolosta ja lupaa pitää tämän salassa. Mutta jäädessään yksin, Bumblebee alkaa tutkia Watsonien taloa, tuhoten sen vahingossa ja aiheuttaen jännitepiikin, jonka avulla Sektori 7 ja Decepticonit saavat hänen olinpaikkansa selville. Kun Sally alkaa syyttää Charliea talon tuhoutumisesta, Charlie paljastaa halveksuntansa sitä kohtaan miten muu perhe oli jo päässyt yli hänen isänsä kuolemasta ja lähtee Memon ja Bumblebeen kanssa pois. Sektori 7 ja Decepticonit kuitenkin pysäyttävät heidät, vangitsevat Bumblebeen ja lähettävät Charlien ja Memon takaisin koteihinsa. Charlie ja Memo kertovat Bumblebeestä Otisille, joka auttaa näitä seuraamaan Burnsia Sektori 7:n tukikohtaan. Shatter ja Dropkick kiduttavat Bumblebeetä ja löytävät lopulta Optimuksen lähettämän viestin. He päättävät kutsua loput Decepticonit Maahan ja Dropkick tappaa Powellin, joka ehtii ilmoittaa Decepticonien aikeista Burnsille.

Charlie onnistuu lamauttimalla herättämään tajuntansa menettäneen Bumblebeen, joka saa muistonsa kokonaan takaisin. Vältettyään Burnsin ja Sektori 7:n agentit, Charlie ja Bumblebee lähtevät estämään Shatterin ja Dropkickin aikeet. Kaksikko aikoo käyttää satamassa olevaa radiolähetystornia ottaakseen yhteyttä muihin Decepticoneihin. Burns ja hänen miehensä yrittävät myös pysäyttää Decepticonit, mutta Shatter ampuu näiden helikopterin alas ja Bumblebee pelastaa Burnsin hengen. Bumblebee repii ketjuilla Dropkickin kappaleiksi ja Charlie deaktivoi Decepticonien lähettimen, jolloin Shatter alkaa jahdata häntä. Bumblebee kuitenkin murtaa lähellä olevan padon, jonka takaa ajelehtiva rahtialuksen hylky murskaa Shatterin. Burns tajuaa, ettei Bumblebee ole uhka ja päästää hänet ja Charlien pakenemaan ennen armeijan tuloa.

Katsellessaan kohti Golden Gate Bridgea Charlie ja Bumblebee hyvästelevät toisensa, sillä Bumblebeen oli jatkettava Optimukselta saamaansa tehtävää. Bumblebee vaihtaa muuntautumismuodokseen 1970-luvun Chevrolet Camaron ja ajaa metsään, missä hän tapaa Optimuksen ja yhä useampi Autobotti alkaa saapua Maahan. Charlie palaa perheensä luokse ja saa vihdoinkin isänsä Corvetten korjattua.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Hailee Steinfeld  Charlie Watson  
 John Cena  eversti Jack Burns  
 Jorge Lendeborg Jr.  Guillermo ”Memo” Gutierrez  
 John Ortiz  tohtori Powell  
 Jason Drucker  Otis Watson  
 Pamela Adlon  Sally Watson  
 Stephen Schneider  Ron  
 Len Cariou  Hank  
 Glynn Turman  kenraali Whalen  
 Gracie Dzienny  Tina Lark  
 Ricardo Hoyos  Tripp Summers  
 Lenny Jacobson  Roy  
 Megyn Price  Amber  
 Fred Dryer  sheriffi Lock  
 Nick Pilla  agentti Seymour Simmons  
 Tim Martin Gleason  Charlien isä (valokuva)  

Äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Dylan O’Brien  B-127 / Bumblebee  
 Peter Cullen  Optimus Prime  
 Angela Bassett  Shatter  
 Justin Theroux  Dropkick  
 David Sobolov  Blitzwing  
 Grey Griffin  Arcee  
 Jon Bailey  Shockwave, Soundwave  
 Steve Blum  Wheeljack  
 Andrew Morgado  Cliffjumper  
 Kirk Baily  Brawn, Decepticon-sotilas  
 Dennis Singletary  Ratchet  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helmikuussa 2016 paljastettiin, että Transformers-elokuvasarjan kuudes elokuva saisi ensi-iltansa 8. kesäkuuta 2018 ja että kyseessä olisi Bumblebeehen keskittyvä spin-off -elokuva.[2] Marraskuussa 2016 Deadline raportoi Christina Hodsonin käsikirjoittaneen spin-offin ja olevan yksi naispuolisista käsikirjoittajista, jotka Paramount ja Michael Bay palkkasivat "kirjoittajien huoneeseen."[3] Maaliskuussa 2017 Deadline raportoi Travis Knightin olleen palkattu ohjaajaksi.[4] Toukokuussa 2017 paljastettiin, että elokuva sijoittuisi 1980-luvulle ja että elokuvassa esiintyisi vähemmän robotteja.[5]

Roolijako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toukokuussa 2017 Hailee Steinfeldin raportoitiin osallistuneen neuvotteluihin elokuvan naispäärooliin ja hän itse vahvisti kesäkuussa olevansa valittu rooliin.[6][7] 11. heinäkuuta 2017 Jorge Lendeborg Jr. valittiin elokuvan miespääroolin.[8] 12. heinäkuuta 2017 The Tracking Board vahvisti Rachel Crow’n liittyneen elokuvan näyttelijäkaartiin.[9] 13. heinäkuuta 2017 paljastettiin elokuvan muut näyttelijät: Jason Drucker, Abby Quinn, Ricardo Hoyos ja Gracie Dzienny.[10] 22. heinäkuuta 2017 raportoitiin, että Pamela Adlon näyttelee Steinfeldin hahmon äitiä.[11] 31. heinäkuuta 2017 elokuvan näyttelijäkaartiin liittyivät myös John Cena, Kenneth Choi ja Stephen Schneider.[12] Lokakuussa 2017 Peter Cullen kertoi, että hänellä oli rooli elokuvassa, mutta ei kuvaillut tarkemmin.[13] Toukokuussa 2018 Jess Harnell paljasti palaavansa Barricaden ääninäyttelijäksi, mutta hahmo ei esiintynyt elokuvan lopullisessa versiossa.[14] Heinäkuussa 2018 paljastettiin, että Angela Bassett ja Justin Theroux ääninäyttelevät Shatteria ja Dropkickiä, kahta Decepticonia, jotka jahtaavat Bumblebeetä. Molemmilla on kaksi muuntautumismuotoa: Shatter muuntautuu punaiseksi Plymouth GTX:ksi ja Harrier Jump Jet -suihkukoneeksi, kun taas Dropkick muuntautuu siniseksi AMC Javeliniksi ja Bell AH-1W SuperCobra -helikopteriksi.[15] Saman kuukauden aikana San Diego Comic-Conissa paljastettiin, että trailerissa aiemmin nähty punavalkoinen McDonnell Douglas F-4 Phantom II -hävittäjäksi muuntautuva Decepticon on Blitzwing.[16] Kuukausi myöhemmin David Sobolov paljasti olevansa Blitzwingin ääninäyttelijä.[17] Joulukuun 2018 alussa tuottaja Lorenzo di Bonaventura paljasti IGN:lle Dylan O’Brienin ääninäyttelevän Bumblebeetä elokuvassa.[18]

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaukset alkoivat 31. heinäkuuta 2017 Los Angelesissa ja San Franciscossa ja päättyivät 10. marraskuuta 2017.[12][19]

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dario Marianelli sävelsi elokuvan musiikin.[20]

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bumblebee sai ensiesityksensä Berliinin Sony Centerissä 3. joulukuuta 2018.[21] Yhdysvalloissa se sai ensi-iltansa 21. joulukuuta 2018 ja Suomessa 4. tammikuuta 2019.[22] Alkuperäinen suunniteltu ensi-ilta oli 8. kesäkuuta 2018.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Bumblebee (2018) Box Office Mojo. Viitattu 10.3.2019.
 2. a b Perry, Spencer: 2018 Transformers Movie is a Bumblebee Spin-Off Film ComingSoon.net. 12.2.2016. Viitattu 31.7.2017. (englanniksi)
 3. Fleming Jr., Mike: Paramount Buzzing Over Christina Hodson ‘Bumblebee’ Transformers Spinoff Script Deadline. 11.11.2016. Viitattu 31.7.2017. (englanniksi)
 4. Busch, Anita: Travis Knight To Direct ‘Transformers’ Spinoff ‘Bumblebee’ At Paramount Deadline. 2.3.2017. Viitattu 31.7.2017. (englanniksi)
 5. Empire Magazine Article On Transformers Cinematic Universe - Transformers News - TFW2005 Transformer World 2005. 21.5.2017. Viitattu 31.7.2017. (englanniksi)
 6. Kroll, Justin: Hailee Steinfeld Eyes ‘Transformers’ Spinoff ‘Bumblebee’ (EXCLUSIVE) Variety. 31.5.2017. Viitattu 1.8.2017. (englanniksi)
 7. Hailee Steinfeld confirms part in Transformers spin-off BBC Newsbeat. 12.6.2017. Viitattu 1.8.2017. (englanniksi)
 8. Ford, Rebecca: 'Transformers' Spinoff 'Bumblebee' Casts Jorge Lendeborg Jr. as Male Lead (Exclusive) The Hollywood Reporter. 11.7.2017. Viitattu 1.8.2017. (englanniksi)
 9. Sneider, Jeff: Rachel Crow in Talks for Key Role in “Transformers” Spinoff “Bumblebee” (Exclusive) The Tracking Board. 12.7.2017. Viitattu 1.8.2017. (englanniksi)
 10. Ford, Rebecca: 'Transformers' Spinoff 'Bumblebee' Rounds Out Cast (Exclusive) The Hollywood Reporter. 13.7.2017. Viitattu 1.8.2017. (englanniksi)
 11. Hipes, Patrick: Pamela Adlon Joins Cast Of ‘Transformers’ Spinoff ‘Bumblebee’ Deadline. 22.7.2017. Viitattu 1.8.2017. (englanniksi)
 12. a b D'Alessandro, Anthony: ‘Transformers’ Spinoff ‘Bumblebee’ Flies To December 2018 Deadline. 31.7.2017. Viitattu 1.8.2017. (englanniksi)
 13. Optimus Prime Returning for the Bumblebee Spinoff Movie - Screen Rant
 14. [1]
 15. Breznican, Anthony: First Look: Bumblebee unveils two new Decepticon muscle cars Entertainment Weekly. 13.7.2018. Viitattu 13.7.2018. (englanniksi)
 16. [2]
 17. Sobolov, David: Transformers fans... It’s time to reveal I’m the voice of Blitzwing in @bumblebeemovie ! Thank you Travis Knight and @ParamountPics for this exciting chance to work on another epic @transformers adventure. Twitter. 30.8.2018. Viitattu 2.9.2018. (englanniksi)
 18. Vejvoda, Jim: Bumblebee Voice Actor Revealed IGN. 3.12.2018. Viitattu 4.12.2018. (englanniksi)
 19. Kaye, Don: Transformers: Bumblebee starts shooting next week Den of Geek. 27.7.2017. Viitattu 1.8.2017. (englanniksi)
 20. Dario Marianelli to Score ‘Transformers’ Spinoff ‘Bumblebee’ Film Music Reporter. Viitattu 18.5.2018. (englanniksi)
 21. Patel, Natasha: Hailee Steinfeld stuns in figure hugging minidress and daring thigh-high boots at Bumblebee photocall in Berlin DailyMail. 3.12.2018. Viitattu 14.12.2018. (englanniksi)
 22. John Cena Joins Transformers: Bumblebee, Plot Details And New Release Date Announced Tranformer World 2005. 31.7.2017. Viitattu 31.7.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Bumblebee Internet Movie Databasessa. (englanniksi)