Bumblebee

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Transformes-animaatiosarjan autobottia. DC Comicsin supersankaritar Bumblebeesta (Karen Beecher) on eri artikkeli.
Bumblebee
Bumblebee The Transformersissa.
Bumblebee The Transformersissa.
Ensiesiintyminen The Transformers (1984)
Henkilötiedot
Koko nimi Bumblebee
Asema Tiedustelija
Ryhmäsidokset Autobotit
Sukupuoli Mies
Muuntautumismuodot Volkswagen Kupla
Chevrolet Camaro

Bumblebee on Transformers-universumissa esiintyvä Autobotti. Hasbron luoma hahmo esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1984 The Transformers -animaatiosarjassa.

Luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cybertron-planeetalta kotoisin oleva Bumblebee on pieni, innokas ja rohkea. Hän toimii Autobottien lähettinä ja tiedustelijana. Pienen kokonsa vuoksi Bumblebee uskaltaa mennä sinne minne muut eivät mene eivätkä pysty menemään, koska kukaan ei epäilisi hänen olevan mikään vaarallinen uhka. Hän ihailee suurempia Autobotteja ja erityisesti Optimus Primeä ja Prowlia, jonka myötä hän yrittää tulla hyväksytyksi ja tekeekin tämän takia asioita joita ei pitäisi. Bumblebee on kuitenkin kaikista energisin ja tarkkanäköisin Autoboteista, joka pystyy kykynsä ansiosta menemään vaikka veden alle tiedustelemaan tehtäväänsä varten. Fyysisesti Bumblebee on kuitenkin heikoin autoboteista, mutta korvaa tämän heikkouden suurella älykkyydellään.

The Transformers[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Transformersissa Bumblebee on yksi pienimmistä ja fyysisesti heikoimmista Autoboteista. Toisaalta pienen kokonsa ansiosta Bumblebee kykenee tekemään työtään paremmin kuin useimmat muut Autobotit. Hän on tietoinen koostaan, ja usein se on auttanut häntä ystävystymään maapallon asukkaiden kanssa. Vaikka Bumblebee on pieni, hän on erittäin rohkea ja on yksi pidetyimmistä Autoboteista ja saa ansaitsemansa kunnioituksen. Mutta pienen kokonsa takia Bumblebee on toisinaan jäänyt helposti vangiksi.

Bumblebeen tuhouduttua The Transformers -sarjan myöhemmässä vaiheessa Goldbug Quintesson-tiedemies rakentaa hänestä uudemman version, ja hahmosta tuli kypsempi. Hän säilytti edelleen kaikki aikaisemmat vahvuudet ja heikkoudet, mutta nyt hänellä oli vähemmän tarvetta saada muiden hyväksyntää.

Hahmon äänenä toimi yhdysvaltalainen Dan Gilvezan.

Elokuvasarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bumblebeen robottimuoto kolmessa ensimmäisessä elokuvassa.
Bumblebeen ajoneuvomuoto ensimmäisessä elokuvassa.

Transformers (2007)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa Bumblebee on Optimus Primen luotettavin luutnantti. Vaikka hän ei ole vahvin Autobotti, Bumblebee korvaa tämän olemalla päättäväinen ja rohkea. Optimus Prime lähetti hänet maapallolle ennen muita Autobotteja keräämään tietoa. Bumblebee toimii parhaiten ollessaan yksin ja hiljaa, täyttääkseen tehtävänsä suojella Sam Witwickyä.

Bumblebee ei elokuvassa muuntaudu kuplavolkkariksi vaan vuoden 1976 Chevrolet Camaroksi. Kuplaan kuitenkin viitataan kohtauksessa, jossa Bobby Bolivia kauppaa Sam Witwickylle Bumblebeetä. Myöhemmin elokuvassa Mikaela Banes ihmettelee sitä miksi Bumblebee muuntautuu "romu-Camaroksi", päättää Bumblebee kesken ajomatkan hankkia uudemman 2000-luvun mallin Camarosta.

Bumblebee kärsii elokuvan ajan puheen puuttumisesta. Hänen puheprosessorinsa vahingoittui aikoinaan taistelussa Decepticoneja vastaan. Bumblebee kommunikoi lähinnä automuotonsa radion kautta, eri lähetysten vuorosanoilla ja laulujen sanoilla. Elokuvan lopussa Bumblebee kuitenkin puhuu omalla äänellään pari repliikkiä. Hahmon äänenä toimi Mark Ryan, mutta myöhemmissä elokuvissa Bumblebee ei puhunut omalla äänellään enää lainkaan.

Bumblebeen toinen ja uudempi muuntautumismuoto elokuvassa oli prototyyppi vuoden 2009 Chevrolet Camarosta.

Transformers: The Game[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Transformers: The Game -pelissä Bumblebee on Autobottien kampanjan ensimmäisen ja kolmannen tason ainoa pelattava hahmo. Hänellä mennään kuitenkin myös neljännen tason viimeinen tehtävä.

Transformers: Kaatuneiden kosto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Transformers: Kaatuneiden kostossa Bumblebee joutuu jättämään työnsä Samin suojelijana, sillä Sam halua elää normaalia elämää ja sen vuoksi ei halua Bumblebeetä mukaan yliopistoon. Bumblebee palaa takaisin muiden Autobottien luokse. Bumblebee myöhemmin auttaa Optimus Primea pelastamaan Samin, Mikaelan ja Leon Megatronilta. Hän on Skidsin ja Mudflapin ohella Samin ja muiden seurana aina siihen asti, kun he Egyptissä pyrkivät pääsemään NESTin sotilaiden luokse ja elvyttämään Megatronin tappama Optimus Johtajuuden Matrixilla.

Transformers: Revenge of the Fallen -videopeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Transformers: Revenge of the Fallen -pelissä Bumblebee on yksi viidestä Autobottikampanjan pelihahmosta. Bumblebee käyttää aseinaan solaariplasmakanuunaa ja ohjuslaukaisinta, joka ampuu kuusi ohjusta kerralla. Erikoiskykynä hänellä on tainnutus, joka lamauttaa ympärillä olevat viholliset väliaikaisesti.

Transformers: Kuun pimeä puoli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa Transformers: Kuun pimeä puoli Bumblebee ei enää elä Samin kanssa. Hän osallistuu elokuvan alussa Sideswipen sekä kahden uuden Autobotin, Dinon ja Quen, ohella Iranissa sijaitsevan laittoman ydinvoimalaitoksen lakkauttamiseen. Kun Sam ilmoittaa Laserbeakin hyökkäyksestä työpaikallaan NESTille ja Charlotte Mearingille, Bumblebee palaa hetkeksi Samin luokse ja nämä päättävät salaa ottaa selvää Decepticonien suunnitelmista. Dreadien ajaessa heitä takaa, Bumblebee ja Dino tappavat yhden heistä, Hatchetin. Chicagon taistelussa Bumblebee on vähällä joutua Soundwaven tappamaksi. Mutta sitten Soundwaven huomio herpaantui Wheelien ja Brainsin sabotoimasta aluksesta, jolloin Bumblebee saa tilaisuuden tappaa tämän.

Bumblebeen robottimuoto on osittain aikuistuneemman näköinen.

Transformers: Dark of the Moon -videopeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Transformers: Dark of the Moon -videopelissä Bumblebee on kampanjatilan ensimmäisen tason pelihahmo. Bumblebee käyttää aseenaan plasmakanuunaa ja konepistoolia ja kykyinään hänellä ovat Orbital Beacon, joka paikantaa vihollisten sijainnit, sekä Melee Spin, eli pyörähdyshyökkäys.

Transformers – Tuhon aikakausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa Transformers – Tuhon aikakausi Bumblebee on Cemetery Windin agenteilta piileskelläkseen vaihtanut muuntautumismuodokseen vuoden 1967 Chevrolet Camaron ja Optimus Primen ollessa poissa hän oli omaksunut Autobottien johtajuuden. Autobottien paetessa KSI:n tehtaalta sinne tekemänsä hyökkäyksen jälkeen hän vaihtaa muuntautumismuodokseen vuoden 2014 konsepti-Camaron ja hänen robottimuotonsakin kokee samalla muutoksen.[1][2][3] Hongkongin taistelussa hän saa avukseen Dinobotti Strafen.

Elokuvassa esiintyy myös KSI:n rakentama kauko-ohjattava ja molekylaarisesti muuntautuva transformeri nimeltä Stinger, joka rakennettiin Bumblebeen "paremmaksi" kopioksi. Toisin kuin Bumblebee, Stinger ei ikinä poista kasvosuojusta kasvoiltaan ja muuntautuu punamustaksi Pagani Huyaraksi muuttamalla muotoaan molekylaarisesti perinteisen muuntautumisen sijaan, kuten muutkin KSI:n luomukset.[4][5][6] Kiinassa Megatronin mielen valtaama Galvatron onnistuu ottamaan hallintaansa Stingerin ja muut KSI:n luomukset tehdäkseen näistä osan uutta Decepticon-armeijaansa. Hongkongin taistelussa Bumblebee kuitenkin tappaa Stingerin ja syöttää tämän pään Strafelle.

Transformers: Animated[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bumblebee Transformers: Animatedissa.

Bumblebeen toinen esiintyminen animaatiosarjassa sitten ensimmäisen 1980-luvun The Transformers-sarjassa.

Hän on nuorin ja energisin Autobotti, joka usein vitsailee asiasta kuin asiasta. Bumblebee kuuluu Optimus Primen korjausryhmään, jotka lähetettiin korjaamaan epäkunnossa olevia avaruussiltoja. Kaikki kuitenkin muuttui, kun Decepticonien alus hyökkäsi heidän kimppuunsa ja lähes tuhosi Autobottien aluksen. Samalle he vahingossa menivät yhden avaruussillan läpi toiselle galaksille, jossa heidän kohtaloksi koitui pudota maapallolle. Iskeydyttyään Detroitiin Autobotit olivat staasissa 50 vuotta, kunnes he heräsivät taas. Detroitissa Bumblebee teki heti tuttavuutta maan asukkaan Sari Sumdacin kanssa.

Bumblebeen äänenä toimii Young Artist palkittu näyttelijä Bumper Robinson.

Aligned-jatkumo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bumblebee sarjan Transformers: Prime kausilla 1–2.

War for Cybertron[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Transformers: War for Cybertronissa Bumblebee on Autobottien nuori viestittäjä, joka nähtiin pelissä ensi kerran kun hän välitti Optimukselle ja Ratchetille tiedon Zeta Primen kuolemasta ja siitä alkaen Bumblebee taisteli Optimuksen riveissä. Jopa senkin jälkeen, kun Suurneuvosto nimitti Optimuksen uudeksi Primeksi. Bumblebee käyttää aseinaan ionitykkiä ja energonterää.

Transformers: Prime[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatiosarjassa Transformers: Prime Bumblebee muistuttaa enemmän elokuvasarjan versiotaan. Hänen robottimuotonsa ja ajoneuvomuotonsa ovat hyvin samanlaiset kuin Michael Bayn ohjaamassa Transformers-elokuvasarjassa. Lisäksi tässäkin Bumblebeen äänimekanismi on vaurioitunut, joten puhumisen hän käyttää vain äännähdyksiä. Bumblebee ystävystyi Maassa Raf Esquivel -nimisen pojan kanssa.

Bumblebeen haarniska oli sarjan kahdella ensimmäisellä kaudella keltainen mustilla raidoilla. Mutta Beast Huntersissa hän vaihtoi värinsä mustaksi keltaisilla raidoilla hämätäkseen Decepticoneja.

Sarjan lopussa Bumblebeen äänimekanismi korjaantuu, kun hän putoaa Omegalukkoon, ja sai puhekykynsä takaisin.[7] Bumblebeen äänenä on Will Friedle.

Robots in Disguise (2015)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bumblebee esiintyy päähenkilönä animaatiosarjassa Transformers: Robots in Disguise, joka on jatkoa Transformers: Primelle, mutta jossa on myös piirteitä sarjasta Transformers: Rescue Bots. Will Friedle jatkaa lisäksi Bumblebeen ääninäyttelijänä.[8][9]

Bumblebee toimi saavutuksistaan huolimatta Cybertronin jälleenkansoituksen jälkeen pelkkänä katupoliisina Eliittivartioston kadetti Strongarmin kanssa. He joutuivat tekemisiin sääntöjä rikkovan Sideswipen kanssa. Sitten hän sai näyn Optimus Primesta, joka neuvoi häntä menemään Maahan. Bumblebeelle selvisi, että Decepticon-rikollisia kuljettanut vankialus Alchemor oli tehnyt pakkolaskun. Hänen oli mentävä luvattomasti Maahan avaruussillan kautta, mutta sai harmikseen seuraksi myös Sideswipen ja Strongarmin. Perillä ryhmään liittyivät myös aluksen vartija Fixit sekä vankeihin alun perin kuulunut Grimlock. He myös liittoutuivat Crown Cityn kaatopaikalla asuen Denny ja Russell Clayn kanssa.

Sarjakuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Transformers[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marvelin sarjakuvassa Bumblebee tuhotaan Action Force/Transformers-spesiaalissa. Samassa lehdessä ihmiset rakentavat hänet Goldbugiksi. Myöhemmin Goldbugin tuhoaa Alikannasta supervoimat saanut Starscream. Ratchet rakentaa hänet takaisin Bumblebeeksi. Ratchet sanoo syyksi, että piti hänestä aina enemmän Bumblebee-muodossa. Bumblebee saa myös Pretender-kuoren, ja muita, jotka Ratchet korjaa henkiin ja jotka saavat Pretender-kuoret, ovat Starscream, Jazz ja Grimlock. Bumblebee, Jazz ja Grimlock osallistuvat Matrixin etsintään. Matrix oli kadonnut avaruuteen, koska oli jäänyt Optimus Primen entisen ruumiin sisään. Optimus Primelle oli rakennettu uusi ruumis Nebulon-planetaalla, jolloin hänestä tuli myös Powermaster, jonka ihmiskumppani oli nimeltään Hi-Q. Optimus Primen vanha ruumis lähettiin avaruuteen "haudattavaksi", koska sitä ei enää pystytty korjaamaan, eivätkä Autobotit huomanneet silloin ottaa talteen Matrixia.

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1984–1987 Dan Gilvezan The Transformers The Transformers: The Movie
2007
2009
Mark Ryan Transformers Transformers: Revenge of the Fallen
2007–2009 Bumper Robinson Transformers: Animated Transformers Animated: The Game
2010 Tom Anderson
David Kledzik
Tony Gialluca II
Bronco D. Jackson
Transformers: Cyber Missions
2010 Johnny Yong Bosch Transformers: War for Cybertron
2011 Fred Tatasciore Transformers: Dark of the Moon
2013, 2015–2017 Will Friedle Transformers: Prime
Transformers: Rescue Bots
Transformers: Robots in Disguise
Transformers Prime Beast Hunters: Predacons Rising
2017 Erik Aadahl Transformers: Viimeinen ritari
2018 Dylan O’Brien Bumblebee
2019–2020 Jeremy Levy Transformers: Rescue Bots Academy
2024 Keegan-Michael Key Transformers One

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]