Jazz (Transformers)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jazz
Jazz robottimuodossa, sarjassa The Transformers.
Jazz robottimuodossa, sarjassa The Transformers.
Ensiesiintyminen The Transformers (1984)
Henkilötiedot
Koko nimi Jazz
Asema Tehtäväjohtaja
Ryhmäsidokset Autobotit
Sukupuoli Mies
Muuntautumismuodot Porsche 935 Turbo
Mazda RX-8
Pontiac Solstice
Näyttelijä(t) Scatman Crothers (1984–1986)
Andrew Kishino (2007)
Darius McCrary (2007)
Phil LaMarr (2008)
Scott Whyte (2010)
Troy Baker (2012, 2014)
Arif S. Kinchen (2015, 2017)

Jazz on Transformers-universumissa esiintyvä Autobotti. Hasbron luoma hahmo esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1984 The Transformers -animaatiosarjassa.

Jazz on Maan kulttuurin asiantuntija ja siksi hän on korvaamaton Autobottina Maassa oleskelun aikana. Jos on jotain, jota tarvitsee tietää ihmisten tarpeista tai aktiviteeteista, hän on Autobotti, jolta kysyä. Jazzilla on joskus taipumusta menettää keskittymiskykynsä työtehtäviinsä, tiedonjanonsa takia Maan kulttuuria kohtaan, joka voi johtaa hänet potentiaalisesti musertaviin tilanteisiin. Vaikka hänen fyysiset ominaisuutensa ja aseistus jättävät paljon toivomisen varaan taistelukentällä, hänen taidoillansa ja nerokkuudellansa vaikeissa tilanteissa, voi usein auttaa Autobotit pois kiperistä tilanteista.

The Transformers

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jazz toimii Optimus Primen oikeana kätenä ja alempana tehtäväjohtajana. Jazz on Autobotti Cliffjumperin ja ihmisliittolaisen Spiken ystävä ja pyörii useasti molempien kanssa. Jazzilla on aina rento asenne, mutta hän suhtautuu tehtäviin vakavasti.

Hahmon ääninäyttelijä Scatman Crothers kuoli vuonna 1986. Tämän takia Jazzin hahmo ei esiintynyt televisiosarjan kolmannella tuotantokaudella kuin mykässä cameo-roolissa.

The Transformers: The Movie

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 1986 elokuvassa Jazz on Kuuasema 1:n tarkkailupäällikkö. Unicronin hyökättyä ja tuhottua kuun, Jazz ja Cliffjumper jäivät Unicronin vangeiksi. Elokuvan lopussa Daniel onnistuu pelastamaan heidät ja kaikki palaavat Cybertronille.

Sarjakuvassa Jazz oli alusta asti mukana. Alussa Jazzin liian nopea toiminta aiheutti Autobottien ihmisliittolaisen Buster Witwickyn isälle sydänkohtauksen. Nopeasti Jazz alkoi rakastaa Maa-planeetan Rock ja pop -musiikkia. Jazz myös hankki Autoboteille vanhavan ihmisliittolaisen, öljypohatta G.B. Blackrockin. Jazz lupasi Autobottien suojelevan tämän öljykenttiä. Vastapalvelukseksi Autobotit saivat käyttöönsä Blackrockin polttoainetta. Jazz toimi pitkään sarjakuvassa taustajoukoissa. Paljon myöhemmin, Decepticon Starscreamin saatua valtavat voimat, alikantalta, Jazz kuului Starscreamin pysäyttämään lähetettyyn Autoboteista ja Decepticoneista koostuvaan partioon. valitettavasti Starscream tuhosi hyökkääjät ja Jazz joutui kymmenien muiden Autobottien ja Decepticonien kanssa deaktivoiduksi, pitkäksi aikaa.

Myöhemmin Autobot lääkäri Ratchet herätti Grimlockin, Bumblebeen ja Jazzin takaisin eloon, käyttämällä avuksi Pretender-kuoria. Näin Jazzista tuli Predenter. Jazz kuului yhdessä Grimlockin, Bumblebeen ja muutaman Micromasterin kanssa maahan lähetettävään pelastuspartioon, minkä tehtävä oli täydentää Optimus Primen vajaita joukkoja. Valitettavasti Decepticonien hyökkäys aiheutti siirtimenä toimineen avaruusportin sekoamisen ja ryhmä joutui syvälle Cybertronin ytimeen. Sieltä he löysivät oman luojansa Primuksen, nukkumassa. Decepticonien hyökätessä heidän kimppuunsa, Primus heräsi ja huusi valtavan tuskanhuudon. Unicron kuuli tämän ja paikallisti Cybertronin. Cybertronin Autobot johtaja Emirate Xaaron onnistui lähettämään partion viime hetkellä avaruusportilla maahan, missä he liittyivät Optimus Primen joukkoihin.

Myöhemmin, Matrixin etsinnän aikana Jazz kuului Grimlockin johtamaan Autobot partioon, minkä Optimus Prime oli lähettänyt etsintöihin. Partio myös löysi Matrixin, mutta menetti sen pian Decepticon-lordi Thunderwingille. Myöhemmin, kun Thunderwingistä oli päästy, Optimus lähetti Autobot partion pelastamaan heikkoina olevat Grimlockin, Bumblebeen ja Jazzin. Seuraavaksi ja viimeistä kertaa Jazz nähtiin taistelemassa yhdessä muiden Transformerien rinnalla, kotiplaneetta Cybertronilla, Unicronin hyökättyä sinne.

Jazz robottimuodossaan, elokuvassa Transformers (2007).

Jazz on mukana vuonna 2007 julkaistussa näytelmäelokuvassa Transformers. Hän on edelleen samanlainen kuin alkuperäisessä The Transformers -sarjassa. Vain hänen muuntautumismuotonsa ja robottiulkonäkönsä on päivitetty.

Elokuvassa Jazz puhuu katuslangia ja käyttää hip hop -liikkeitä. Hän on myös ainoa Autobot, joka kuolee lopputaistelussa, Decepticoneja vastaan. Megatron repii hänet kahtia, Jazzin ärsytettyä häntä.

Transformers: The Game

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Transformers: The Game -pelissä Jazzilla voi pelata vain kaksi pakollista tehtävää. Jazz oli Autobottihahmoista ainoa, joka kuoli molemmissa kampanjoissa. Autobottikampanjassa Brawl tappoi hänet. Decepticon-kampanjassa hänet tappoi Barricade.

Transformers: Revenge of the Fallen -videopeli

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Transformers: Revenge of the Fallen -pelissä Jazz on saatavilla pelihahmoksi Xbox 360- ja PlayStation 3 -versioille erään lisäsisällön kautta. Jazz käyttää aseinaan luotikivääriä ja plasmasirppilaukaisinta. Erikoiskykynä hänellä on supernopeus, jonka ansiosta hän pystyy liikkumaan nopeammin.

Transformers: Animated

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Täysin yhdysvaltalaisessa Transformers: Animated -sarjassa Jazz kuuluu Cybertronin Eliittivartiostoon. Hahmon äänenä toimi näyttelijä Phil LaMarr.

Transformers: War for Cybertron

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Transformers: War for Cybertron -pelissä Jazz on yksi lukituista hahmoista, joilla voi pelata vain moninpelitilassa. Jazzin voi saada hahmoksi esitilauksena Best Buysta tai EB Gamesiltä. Jazz tuli myöhemmin saataville pelihahmoksi myös ladattavan lisäsisällön kautta.

Hahmoa näytelleet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1984-1986 Scatman Crothers The Transformers The Transformers: The Movie
2007 Andrew Kishino Transformers: The Game
Transformers: Revenge of the Fallen
2007 Darius McCrary Transformers
2008 Phil LaMarr Transformers: Animated
2010 Scott Whyte Transformers: War for Cybertron
2012, 2014 Troy Baker Transformers: Fall of Cybertron
Transformers: Rise of the Dark Spark
2015, 2017 Arif S. Knichen Transformers: Robots in Disguise

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]