Transformers: Animated

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Transformers: Animated
Tfanimated.jpg
Tyyli piirrossarja, toiminta, sci-fi, mecha
Kestoaika 22 min.
Luoja(t) Sam Register
Pääosissa David Kaye
Jeff Glen Bennett
Bumper Robinson
Bill Fagerbakke
Tom Kenny
Corey Burton
Tara Strong
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Alkuperäiskieli amerikanenglanti
Verkko Yhdysvallat Cartoon Network
Suomi MTV3
Suomi Nelonen Nappula
Suomi Sub Juniori
Esitetty 26. joulukuuta 2007 – 23. toukokuuta 2009
Tuotantokausia 3
Jaksoja 42
Tuotanto
Vastaava(t) tuottaja(t) Sam Register
Brian Goldner
Linjatuottaja Vince Aniceto
Ohjaaja(t) Irineo Maramba
Ben Jones
Matt Youngberg
Shunji Oga
Yutaka Kagawa
Chris Berkeley
Makoto Fuchigami
Ciro Nieli
Kintaro Mizuono
Minoru Yamaoka
Naoto Hashimoto
Yosio Chatani
Hidekazu Oka
Kenji Isoto
Makoto Huchigami
Noboru Huruse
Käsikirjoittaja(t) Marty Isenberg
Michael Ryan
Rich Fogel
Marsha F. Griffin
Andrew Robinson
Todd Casey
Kevin Hopps
Henry Gilroy
Steve Granat
Len Uhley
Stan Berkowitz
Dean Stefan
Tuotantoyhtiö(t) Cartoon Network Studios
Studio 4°C
Palkinnot
Ehdokkuudet Golden Reel (2008)
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Transformers: Animated on yhdysvaltalainen Transformersiin perustuva animaatiosarja, joka alkoi Yhdysvalloissa joulukuussa 2007 Cartoon Networkilla. Sarjan on tuottanut Cartoon Network Studios ja animoinnista vastasi Studio 4°C. Siitä tuotettiin yhteensä 42 jaksoa, joiden esitys päättyi 23. toukokuuta 2009.

Sarjan päähahmo Optimus Prime on nuorempi mitä aikaisemmissa Transformers sarjoissa ja hänen muuntautumismuotonsa on paloauto. Sarjan on suunniteltu kestävän aluksi yhteensä 29. jakson verran kahden tuotantokauden ajan ja se on ensimmäinen täysin yhdysvaltalainen ohjelma. Aluksi sarjan piti alkaa syksyllä 2007, mutta se kuitenkin siirrettiin vuoden 2008 keväälle. Sekin aikataulu kuitenkin muutettiin ja sarja alkoi 26. joulukuuta 2007, 70 minuutin kestoisella elokuvalla, jossa oli yhdistetty sarjan kolme ensimmäistä jaksoa. Kahden tuotantokauden jälkeen sarjasta päätettiin tuottaa 13 jaksoa lisää Entertainment Rightsin myötä. Esitys alkoi Yhdysvalloissa keväällä 2009.[1]

Vaikka sarjasta haluttiin tehdä aivan toisenlainen mitä aikaisemmat Transformers-sarjat niin mukaan on otettu paljon vaikutteita alkuperäisestä The Transformers-sarjasta. Esimerkiksi mukaan on otettu Dinobotteja ja alkuperäisen sarjassa ääninäytelleet John Moschitta Jr. ja Susan Blu uusivat omat roolinsa. Corey Burton uusi ainoastaan yhden roolinsa, Shockwaven äänen. Muun muassa Sentinel Prime teki ensi esiintymisensä animaationa.

Suomessa sarja sai ensi-iltansa MTV3:lla 17. elokuuta 2008. Kolmatta tuotantokautta ei lainkaan esitetty Suomessa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sarja sijoittuu lähitulevaisuuteen, kun muukalaiset transformerit saapuvat vahingossa Detroitiin taisteltuaan ensimmäistä kertaa Megatronin johtamia pahoja Decepticoneja vastaan Ikikipinästä. Optimus Prime, Bumblebee, Prowl, Bulkhead ja Ratchet heräävät horroksesta 50 vuoden päästä ja yrittävät olla vuorovaikutuksessa maan asukkaisiin jännittävällä ja humoristisella tavalla. Autoboteilla on nyt uusi tehtävä suojella kaupunkia ja erityisesti Ikikipinää kaikin keinoin, sillä Decepticonit kuten Starscream ja Megatron vaanivat heitä tilaisuuden tullen. Megatron joutuu kuitenkin törmäyksen vuoksi eroon kehostaan ja hänen päänsä joutuu nuoren Sumdacin omaisuudeksi, joka kehittää ainutlaatuisesta teknologiasta menestyksekkään yhtiön ja 50 vuotta myöhemmin koko Detroit on teknologian edelläkävijä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Autobotit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pienen Autobottiryhmän kokematon ja vielä nuori johtaja, joka yrittää kaikin keinoin oppia tulemaan paremmaksi johtajaksi katselemalla historiallisia videoita. Optimus muuntautuu paloautoksi.

Ryhmänsä nuorin ja vitsikkäin jäsen. Pienestä koostaan huolimatta hän on nopea. Bumblebee muuntautuu Chevrolet Beatiksi.

Kokenut ja vanha Autobotti, joka toimii lääkintämiehenä. Vanhan ikänsä vuoksi Ratchet on usein kärttyisä ja ärsyyntyy helposti Bumblebeen piikittelyistä. Ratchet muuntautuu ambulanssiksi.

Isokokoinen Autobotti, joka on erittäin vahva. Hän muuntautuu armeijan henkiseksi panssaroiduksi ajoneuvoksi. Bulkhead on hieman kömpelö. Myöhemmin hän paljastuu, että on tilastollisesti Cybertronin pätevin avaruussiltainsinööri.

Hyvin itsenäinen ja itsepäinen Autobotti, joka puhuu harvoin. Viihtyy luonnon helmassa ja on kiinnostunut Maan organismeista. Hän on kyberninja ja muuntautuu moottoripyöräksi. Toisella kaudella hän käytti kerran sivuvaunuksi muuntautuvaa samuraihaarniskaa, mutta ottaa sen kolmannella kaudella käyttöön pysyvästi, kuten myös edesmenneelle mestarilleen Yoketronille kuuluneen kypärän.

Eliittivartiosto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Autobottien ylin komentaja, joka taisteli Ratchetin kanssa vuosia sitten Decepticoneja vastaan. Hän johtaa myös Cybertronin Eliittivartiostoa, johon kuuluvat muun muassa Sentinel Prime ja Jazz. Ultra Magnus käyttää aseenaan voimakasta asetta nimeltä Magnus-vasara, jonka hän saa tarvittaessa varustettua salamalla.

Kuumapäinen nuori Autobotti, joka kuuluu Cybertronin Eliittivartiostoon. Hän ei tule millään toimeen Optimus Primen kanssa, jonka kanssa opiskeli Autobottien akatemiassa. Hän käyttää aseinaan energiakenttää ja seivästä, sekä muuntautuu maastoautoksi lumiauralla.

Jazz on Ultra Magnusin oikea käsi Cybertronin Eliittivartiostossa. Hän on Prowlin tavoin kyberninja ja käyttää aseinaan nunchakuja. Jazz on kiinnostunut maaplaneetan kulttuurista ja muuntautuu urheiluautoksi.

Kun Eliittivartiosto oli kopioinut tiedon lentämistekniikasta Starscreamin haarniskasta tämän ollessa vankina, he rakensivat nämä kaksoset ensimmäisiksi lentäviksi Autoboteiksi. Muuntautuvat cybertronilaisiksi suihkukoneiksi ja voivat yhdistyä soturiksi nimeltä Safeguard.

Dinobotit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dinobottien johtaja ja heistä ainoa puhekykyinen. Käyttää aseenaan tulella varustettua liekkimiekkaa sekä Muuntautuu mekaaniseksi tyrannosaurukseksi.

Dinobotti joka on väkivahva. Käyttää aseenaan tulella varustettua suurta pakuista liekkinuijaa sekä Muuntautuu mekaaniseksi triceratopsiksi.

Dinoboteista ainoa lentokykyinen. Käyttää aseenaan tulella varustettua liekki ketjukuulanuijaa sekä Muuntautuu mekaaniseksi pteranodoniksi.

Muut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Autobottitiedustelija, joka 4 miljoonaa vuotta sitten menetti muistinsa joutuessaan Ratchetin ohella Lockdownin vangiksi. Hänellä oli hallussaan Omega Supremen aktivointikoodit, jotka myöhemmin kopioituivat Ratchetiin. Kolmannella kaudella Shockwave sieppasi Arceen ja toimitti Megatronille, jotta he voisivat käyttää Omega Supremea Autobotteja vastaan.

Hän opiskeli samalla Autobottien leirillä energonfarmeilla Bumblebeen ja Bulkheadin kanssa. Ja usein Waspin kanssa kiusasi heitä. Nykyään hän työskentelee Rodimus Primen ryhmässä.

Ikikipinän sirun vaikutuksesta syntynyt jäteautoksi muuntautuva transformeri, joka etsi itselleen tarkoitusta.

Eliittivartiostoon kuuluva tiedustelija, joka lähetettiin Optimus Primen ryhmän tietämättä selvittämään mitä Megatron oikein suunnitteli. Joutui hetkellisesti Kapteeni Kaaoksen Ikikipinän sirulla toimivan kauko-ohjaimen uhriksi ja myöhemmin paljasti itsensä Optimukselle, johdattaen heidät Megatronin piilopaikkaan.

Decepticonit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Decepticonien julma johtaja, joka etsi Ikikipinää yli 4 miljoonaa vuotta. Hän vaatii täydellistä uskollisuutta alamaisiltaan. Starscreamin takia Megatron hajoaa palasiksi ja putoaa maapallolle, josta hänet löytää nuori poika nimeltä Isaac Sumdac. 50 vuotta myöhemmin Megatron on Sumdacin työpaikalla ja pelkkänä päänä hän ei kykene tekemään mitään. Hänellä on kuitenkin yksi tavoite manipuloida Sumdac korjaamaan hänet jälleen robottimuotoonsa. 1. kauden lopulla Lungut ja Blitzwing saivat Sari Sumdacin avaimen, jonka sisällä oli Ikikipinän energiaa. Saatuaan robottikehonsa korjattua Megatron yritti viedä Ikikipinän ja onnistui asettamaan sen kipinäkammioonsa. Mutta Optimus iski Sarin avaimen suoraan Ikikipinään hajottaen sen sirpaleiksi. Megatron muuntautui alun perin cypertonilaiseksi hävittäjäksi mutta maahan saapuessa muuntautuu futuristiseksi V-22 Osprey -helikopteriksi.

Megatronin juonitteleva oikeankäden mies, joka pyrkii vain syrjäyttämään johtajansa pois hänen tieltään tullakseen Decepticonien uudeksi johtajaksi. Starscream on aina elänyt Megatronin varjossa ja kokee tehneensä yhtä paljon ellei enemmänkin Decepticonien hyväksi, kuin Megatron. Starscreamillä ei kuitenkaan ole tarpeeksi karismaa innoittaakseen muita kannattamaan häntä johtajana. Tämän vuoksi Starscream usein valehtelee, manipuloi ja pettää liittolaisiaan. Hän muuntautuu F/A-18 Hornet -hävittäjäksi.

Isokokoinen Decepticon, joka palvelee Megatronia uskollisesti. Megatronin kadottua, hän oli ainoa, joka uskoi tämän olevan yhä elossa. Megatron otti häneen yhteyttä ja neuvoi häntä viemään Sari Sumdacin avaimen, joka sisälsi Ikikipinän energiaa. Avaimen avulla Megatron saisi robottikehonsa korjattua. Muuntautuu futuristiseksi Bartini Beriev VVA-14 -pommikoneeksi.

Decepticon, jolla on kolme eri persoonaa. Sinikasvoinen on luonteeltaan jäinen eikä puhu kovin äänekkäästi. Punakasvoinen on luonteeltaan kuumapäinen ja kovistelee erittäin paljon. Mustakasvoinen on luonteeltaan seonnut ja nauraa lähes koko ajan. Blitzwing on kolmimuuntuja ja kykenee muuntautumaan kahteen eri muuntautumismuotoon: panssarivaunuksi ja hävittäjäksi.

Alun perin Elita 1, Optimuksen ja Sentinelin opiskelutoveri Autobottien akatemiassa. Kun he olivat etsimässä Decepticonien vanhaa sota-alusta eräältä planeetalta, Elita ei ehtinyt ajoissa ulos, kun luola sortui. Luolassa asuvat jättiläishämähäkit myrkyttivät Elitan muuttaen hänet puoliorgaaniseksi transformeriksi, joka muuntautuu hämähäkiksi. Elita otti käyttöön nimen Blackarachnia ja liittyi Decepticoneihin voidakseen löytää keinon palautua entiselleen.

Decepticonien kaksoisagentti, jolla on hyvin erikoinen muuntautumisjärjestelmä. Hän kykenee muuntautumaan kahteen eri robottimuotoon, joista toinen on hänen valeasunsa, jossa hän esiintyy nimellä Longarm Prime. Shockwaven ollessa vielä vakooja, hän käytti hyväksi sitä, että Bumblebee oli kuullut vakoojan keskustelun ja luullut syylliseksi Autobotin nimeltä Wasp. Autobottien keskuudessa hän yleni Cybertronin tiedustelijoiden johtajaksi. 2. kaudella hän piti yhteyttä Megatroniin auttaakseen tätä pääsemään Cybertronille, kun suurin osa Eliittivartioston väestä suojeli avaruussiltoja Deceptioneilta ympäri galaksia. Shockwave muuntautuu cybertronilaiseksi panssarivaunuksi.

Constructiconit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muuntautuu kaivinkoneeksi.

Muuntautuu sementtiautoksi.

Syntyi myöhemmin kuin Scrapper ja Mixmaster. Pitää itseään heidän johtajana. Muuntautuu lastaustrukiksi.

Muut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkkionmetsästäjä, joka keräilee itselleen muilta transformereilta kuuluneita aseita ja varusteita. Hän aiheutti Ratchetille tämän arvet ja varasti tältä vuosia sitten EMP-generaattorin. Lockdown on vanginnut myös Optimuksen ja Prowlin, jota vastaan hän taisteli kolmesti. Myöhemmin selvisi, että Lockdown oli Prowlin tavoin ennen kyberninja ja oli myös vastuussa heidän mestarinsa Yoketronin kuolemasta. Lockdown muuntautuu muskeliautoksi.

Oli alun perin Megatronin luomus jonka hän ehdotti Isaac Sumdacille antamaan sen syntymäpäivälahjaksi tyttärelleen Sari Sumdacille. Sarin käyttäessään avaintaan joka kerta Soundwaweviin jonka aikana avaimen energia muutti Soundwawen oman tahdon herraksi. Megatron sai hänet uskomaan että Autobotit ovat hänen vihollisiaan, jonka jälkeen Soundwawe käytti selässään äänistereoita, jotka saivat robotit sulautumaan Soundwaveen, joka muutti hänen robottikehonsa suureksi ja itsestään Decepticoniksi. Soundwawe muuntautuu Scion xB-autoksi. 3 kaudella Soundwawe on luonut kaksi pikku apulaista, Laserbeakin ja Ratbatin.

Ihmiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Sari Sumdac (joka kuitenkin paljastui tekno-orgaaniseksi transformeriksi)
 • Isaac Sumdac
 • kapteeni Fanzone
 • pormestari Edsel
 • neiti Adrias, pormestarin neuvonantaja
 • Häijy Hood (Angry Archer)
 • Nino Sexton/Nanosec
 • Prometheus Black/Meltdown
 • professori Prinsessa
 • Henry Masterson
 • Porter C. Powell
 • kapteeni Kaaos (Master Disaster)
 • Slo-Mo

Jaksoluettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1. tuotantokausi (2007–2008)

 1. Uusia haasteita Autoboteille, osa 1 (Transform and Roll Out, Part 1)
 2. Uusia haasteita Autoboteille, osa 2 (Transform and Roll Out, Part 2)
 3. Uusia haasteita Autoboteille, osa 3 (Transform and Roll Out, Part 3)
 4. Salaisuus laboratoriossa (Home is Where the Spark is)
 5. Voimakasta happoa (Total Meltdown)
 6. Dinobotit hyökkäävät (Blast from the Past)
 7. Palkkionmetsästäjä (Thrill of the Hunt)
 8. Supernopea Nanosec (Nanosec)
 9. Musta hämähäkki (Along Came a Spider)
 10. Mahtavat soundit (Sound and Fury)
 11. Löytötavaraa (Lost and Found)
 12. Selviytymistaitoja (Survival of the Fittest)
 13. Bulkheadin pääasia (Headmaster)
 14. Luontoretkellä kaivoksessa (Nature Calls)
 15. Megatronin paluu, Osa 1 (Megatron Rising 1/2)
 16. Megatronin paluu, Osa 2 (Megatron Rising 2/2)

2. tuotantokausi (2008)

 1. Komentaja Ultra Magnus (The Elite Guard)
 2. Robottien kämppiksenä (Return of the Headmaster)
 3. Tehtävä suoritettu? (Mission Accomplished)
 4. Robotteja kuin roskaa (Garbage In, Garbage Out)
 5. Kielletyt kilpa-ajot (Velocity)
 6. Uusia ystäviä (Rise of the Constructicons)
 7. Starscreamia jahtaamassa (A Fistful of Energon)
 8. Pahisten syndikaatti (S.U.V. – Society of Ultimate Villainy)
 9. Vanhoja tuttuja (Autoboot Camp)
 10. Musta perjantai (Black Friday)
 11. Yksin kotona (Sari, No One's Home)
 12. Avaruussilta, Osa 1 (A Bridge Too Close 1/2)
 13. Avaruussilta, Osa 2 (A Bridge Too Close 2/2)

3. tuotantokausi (2009)

 1. Transwarped, Part 1
 2. Transwarped, Part 2
 3. Transwarped, Part 3
 4. Three´s A Crowd
 5. Why is Thy Sting?
 6. Five Servos of Doom
 7. Predacons Rising
 8. Human Error, Part 1
 9. Human Error, Part 2
 10. Decepticon Air
 11. This is Why I Hate Machines
 12. Endgame, Part 1
 13. Endgame, Part 2

Äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 David Kaye  … Optimus Prime, Lugnut, Grimlock, Highbrow, Cliffjumper, Warpath  
 Bumper Robinson  … Bumblebee, Blitzwing, uutistoimittaja, Porter C. Powell, Blackout  
 Jeff Bennett  … Prowl, Ultra Magnus, kapteeni Fanzone, Angry Archer, Soundwave, Mixmaster, Grandus  
 Bill Fagerbakke  … Bulkhead, Master Disaster, Hotshot  
 Corey Burton  … Megatron, Ratchet, Cyrus "Colossus" Rhodes, Ironhide, Shockwave/Longarm, Brawn  
 Tara Strong  … Sari Sumdac, Teletraan 1, neiti Adrias, Slo-Mo, Red Alert, Strika  
 Tom Kenny  … Starscream, Isaac Sumdac, kotiopettajabotti, Scrapper, Wasp/Waspinator, Jetfire, Rattletrap  
 Townsend Coleman  … Sentinel Prime, toimittajabotti, Tracks  
 Cree Summer  … Blackarachnia/Elita 1  
 Peter Stormare  … Prometheus Black/Meltdown  
 Lance Henriksen  … Lockdown  
 Brian Posehn  … Nanosec  
 Alexander Polinsky  … Henry Masterson/Headmaster  
 Kath Soucie  … Professor Princess  
 Phil LaMarr  … Jazz, Oil Slick, Omega Supreme (3. kaudella), Jetstorm, Alpha Trion  
 John Moschitta Jr.  … Blurr  
 Susan Blu  … Arcee, Flareup  
 ”Weird Al” Yankovic  … Wreck-Gar  
 Fred Willard  … Swindle  
 Kevin Michael Richardson  … Omega Supreme (2. kaudella)  
 Judd Nelson  … Rodimus Prime  
 PlainTalk  … Perceptor  
 John Mariano  … Dirt Boss  
 George Takei  … Yoketron  

Suomenkieliset äänet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Sami Kuronen  … Optimus Prime  
 Arttu Ala-Jokimäki  … Bumblebee  
 Tiiamari Mikkola  … Sari Sumdac  
 Bruno Lähteenmäki  … Bulkhead, Lugnut, Meltdown, Scrapper, Omega Supreme, sivuäänet  
 Joonas Suominen  … Prowl, Porter C. Powell, Romuloinen, sivuäänet  
 Petri Hanttu  … Ratchet, Isaac Sumdac, Wasp, Longarm/Shockwave, sivuäänet  
 Arto Nieminen  … Megatron, Ironhide, kapteeni Kaaos, Swindle, sivuäänet  
 Kari Tamminen  … Starscream, kapteeni Fanzone, Ultra Magnus, Häijy Hood, Skywarp, Thundercracker, Sunstorm, Ramjet  
 Jari Salo  … Sentinel Prime (vain jaksossa 1.), Blitzwing, kotiopettajabotti, Henry Masterson/Johtaja, uutistoimittaja, sivuäänet  
 Elise Langenoja  … Elita 1/Blackarachnia, Teletraan 1, sivuäänet  
 Juha Paananen  … Grimlock, Lockdown, Nanosec, Prometheus Black, Cyrus "Colossus" Rhodes, Soundwave, Sentinel Prime, Mixmaster, Jazz, Blurr, sivuäänet  
 Minna Tasanto  … Arcee, professori Prinsessa, neiti Adrias, Slo-Mo, Slipstream, sivuäänet  

Videopeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan pohjalta julkaistiin myös yksi videopeli Transformers Animated: The Game Nintendo DS:lle vuonna 2008.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. ER picks up more Transformers 22.10.2008. C21Media. Viitattu 26.2.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]