Nunchaku

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nunchakuja

Nunchaku on japanilainen nivelnuija, kaksiosainen pamppu, jossa perinteisesti naru yhdistää kaksi lyhyttä puukeppiä. Modernimmat nunchakut on tehty puun lisäksi muun muassa myös kumista sekä alumiinista, mutta lähes mitä tahansa materiaalia voi käyttää niiden valmistamiseen. Narun lisäksi ne voidaan nykyisin yhdistää myös ketjulla.

Nunchakujen alkuperästä on kiistelty paljon ja yleisimpien teorioiden mukaan ne olivat joko okinawalainen varsta[1] tai kiinalaisten nuija. Asetta käytetään nykyisin monissa taistelulajeissa kehittämään koordinaatiota ja reaktiokykyä. Nunchakujen pohjalta luotiin myös pidennetty kolmesta kepistä muodostettu ”kolmen-osan-sauva” sansetsukon.

Nunchakuille tarkoitettuja katoja ovat mm. renshugata (sho), renshugata (dai) ja sanbon nunchaku no kata.[2]

Alankomaissa on syntynyt organisaatio nimeltä World Nunchaku Association, joka keskittyy ainoastaan nunchakuihin ja ottelemiseen niillä.[3]

Kung fu -elokuvatähti Bruce Lee käytti nunchakuja ensimmäisenä valkokankaalla. Niistä on sittemmin tullut erottamaton osa elokuvamaailman niin sanottua ninjakulttuuria.

  1. Jutras, Martin: 14 Deadly (Sometimes Unusual) Karate Weapons www.thekaratelifestyle.com. Viitattu 29.12.2020. (englanniksi)
  2. NUNCHAKU | ryukyukobujutsuhozonshinkokai.org www.ryukyukobujutsuhozonshinkokai.org. Viitattu 29.12.2020.
  3. Introduction and brief history World Nunchaku Association. 2020. Viitattu 29.12.2020. (englanniksi)