Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bō

(jap. 棒:ぼう) on Itä-Aasian taistelutaidoissa käytetty noin 30 millimetriä paksu 180 senttimetriä pitkä puinen sauva, jota käytetään lähitaisteluaseena. Nykyisin bō yhdistetään erityisesti okinawalaiseen kobujutsuun ja japanilaiseen koryū budoon. Bō-sauvan suositellaan olevan hieman harjoittelijaa pidempi. Bō on keskeltä paksuin ja suippenee hieman päihinsä symmetrisesti (ainakin joissakin tyyleissä). Bōsta pidetään kiinni yleensä siten, että kädet jakavat sauvan kolmeen yhtäläiseen osaan. Pikkusormi pitää bo-sauvasta kiinni suurimmalla voimalla puristusvoiman heiketessä kohti etusormea. Tekniikoissa voidaan hyödyntää kaikkia kolmea osaa sauvasta.

Tavallisimmat tekniikat ovat lyönnit ja torjunnat molemmilla päillä sekä pistot. Toisin kuin bō, -sauva ja tanbō-sauva ovat lyhyempiä, kevyempiä ja tasapaksuja. Jō on noin kaksi kolmasosaa ja tambō noin kolmasosa bōn pituudesta. Bōn käyttöä harjoitellaan useissa karate-tyyleissä, joissa kobujutsu on osa harjoitusohjelmistoa. Bōlla tehdyssä katassa (pistein arvosteltava liikesarja) kilpaillaan MM-tasolla.

Nykyisin harjoiteltavista koryū lajeista esimerkiksi Tenshin shōden Katori shintō-ryū ja Kashima-Shinryū[1] sisältävät bōn käytön harjoitusohjelmassaan. Katori shintō-ryū sisältää kaksi kuuden katan sarjaa bō-tekniikoita. Tämän koulukunnan mukaan bōta on usein virheellisesti pidetty vain alemman luokan jalkaväkeen kuuluvien samuraiden (ashigaru) aseena, mutta ryū painottaa sen opiskelun olleen tärkeää jopa komentajille. Yksi selitys bōn opiskelulle samuraiden keskuudessa oli mahdollinen tilanne, jossa keihään (yari) tai salkoaseen kuten naginatan terä katkeaa taistelukentällä, jolloin pelkkää vartta voitiin käyttää bō-sauvana.[2]

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Friday, Karl F.: Legacies of the Sword: The Kashima-Shinryu and Samurai Martial Culture. University of Hawaii Press, 1997. ISBN 0-8248-1879-2. (englanniksi)
  2. Risuke Ōtake: Katori shintō-ryū Warrior Tradition, s. 61, 154-155. Berkeley Heights, New Jersey: Koryu Books, 2007. ISBN 1-890536-20-2. (englanniksi)
Tämä aseisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.