Sai

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaksi saita
Taira Shinken käyttämä sai

Sai on vanha okinawalainen kobujutsu-ase. Sain syntyperä on kiistanalainen. Jotkin lähteet sanovat sen olevan alun perin riisinistutuskeppi, toiset sanovat sain alkuperän olevan japanilaisen feodaaliajan poliisin aseen, jutten.

Sai on metallia. Perinteisesti sain teräosa on pyöreäreunainen piikki, ei terä. Joissain malleissa terän malli on kuusikulmainen. Leveät ja kaarelletaivutetut väistimet ovat tavallisesti symmetrisesti, mutta esimerkiksi japanilaisen karate ja kobujutsu opettaja Taira Shinkenin käyttämässä versiossa väistimet osoittivat eri suuntiin.

Joskus sain kaikki piikit teroitettiin tai sain pitkä keskimmäinen osa litistettiin ja teroitettiin viiltäväksi teräksi. Sain sivupiikit voivat olla kaikki eteenpäin, tai toinen piikeistä voi osoittaa taakse käden suuntaan. Jos Saista otetaan toinen sivupiikeistä pois, tulee siitä jo edellä mainittu Jutte.

Saita käytettiin yleensä parina. Sailla torjuttiin pääasiassa teräaseita ja sen piikeillä pystyttiin lukitsemaan miekan terä kääntämällä saita pituusakselinsa ympäri. Tekniikka tuntuu ensikuulemalta ehkä oudolta, mutta samaan menetelmään soveltuvat miekan väistimet löytyvät yhtä lailla eurooppalaisista taistelumiekoista. Miekan torjuminen sailla sivulta voimakkaasti lyömällä saattoi kuitenkin olla tavallisempi ja turvallisempi tapa torjua iskua.

Samaa tekniikkaa kuin miekan terän sidonnassa käytettiin, sopii myös vastustajan käden sidontaan esimerkiksi ranteen kohdalta vääntämällä. Sai on myös pistoase, sen tylppää kahvanpäätä käytettiin lyömiseen samalla tavoin kuin sen pitkää teräosaakin. Sai voitiin myös heittää vastustajaa kohti.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Populaarikulttuurissa sai-miekkoja ovat käyttäneet muun muassa:

Kobujutsun aseet
eikuhanbōkamanunchakusurujinsaitanbotantōtekkōtinbe ja rochintonfa
Tämä aseisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.