Muumion paluu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Muumion paluu
The Mummy Returns
Ohjaaja Stephen Sommers
Käsikirjoittaja Stephen Sommers
Tuottaja Sean Daniel
James Jacks
Säveltäjä Alan Silvestri
Kuvaaja Adrian Biddle
Leikkaaja Ray Bushey III
Bob Ducsay
Kelly Matsumoto
Pääosat Brendan Fraser
Rachel Weisz
John Hannah
>Arnold Vosloo
Oded Fehr
Patricia Velásquez
The Rock
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Universal Pictures
Levittäjä UIP-Dunafilm
Universal Studios
Netflix
Ensi-ilta Yhdysvallat 4. toukokuuta 2001
Suomi 18. toukokuuta 2001
Kesto 130 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 98 miljoonaa $
Tuotto 433 013 274 $
Edeltäjä Muumio
Seuraaja Muumio: Lohikäärmekeisarin hauta
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Muumion paluu (engl. The Mummy Returns) on vuonna 2001 ensi-iltansa saanut Stephen Sommersin ohjaama yhdysvaltalainen seikkailuelokuva, jonka pääosissa näyttelivät Brendan Fraser, Rachel Weisz, John Hannah, Arnold Vosloo, Oded Fehr, Patricia Velásquez ja Dwayne ”The Rock” Johnson. Se on jatko-osa vuoden 1999 elokuvalle Muumio.

Muumion paluun inspiroimana elokuvasarjalle toteutettiin myös 5 000 vuoden taakse sijoittuva esiosa ja spin-off -elokuva Skorpionikuningas, joka keskittyy Johnsonin esittämään Mathayusiin. Jatko-osa Muumio: Lohikäärmekeisarin hauta sai ensi-iltansa vuonna 2008.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Eletään vuotta 3067 ea. kaupungissa nimeltä Theba. Tuolloin suuri Skorpionikuningas yritti joukkojensa kanssa valloittaa "tunnetun maailman". Seitsemän vuotta kestäneen sodan päätteeksi Skorpionikuninkaan armeija ajettiin Ahm Sheren aavikolle. Yksi kerrallaan he kuolivat aurinkoon. Lopulta vain puolikuollut Skorpionikuningas oli jäljellä. Hän solmi sopimuksen Anubiksen kanssa, jonka mukaan Anubis säästäisi hänet ja hän antaisi sielunsa. Anubis antoi armeijansa Skorpionikuninkaan käyttöön. Kun hän oli tuhonnut kaiken, Anubis pakotti Skorpionikuninkaan palvelemaan häntä ikuisesti. Hänen armeijansa muuttui hiekaksi ja siellä he odottavat hiljaa herättämistään.

Siirrytään Lontooseen vuoteen 1933. Evelyn ja Rick ovat saaneet lapsen nimeltä Alex. Evelyn on nähnyt unen, jossa hän on temppelissä missä kukaan ei ole ollut pitkään aikaan. He menevät tutkimaan tätä temppeliä ja sinne tulevat rosvot, jotka etsivät Skorpionikuninkaan rannekorua. Evelyn ja Rick löytävät arkun, avaavat sen ja löytävät tuon rannekorun. Avaamisen jälkeen temppeli alkaa täyttyä Niilin vedellä.

Hamunaptrassa, kuolleiden kaupungissa, löydetään elämän- ja kuolemankirjat. Kirjojen löytäjät etsivät Imhotepin arkkua ja lopulta löytävätkin sen. Imhotep aiotaan taas herättää henkiin. Jotta Imhotep saisi maailmanvalloitussuunnitelmansa täytäntöön, hän tarvitsee Skorpionikuninkaan rannekorun, joka taas on O'Connelleilla Lontoossa.

Lontoossa Evelyn päättelee, että rannekoru näyttää tien Ahm Sheren kadonneeseen kaupunkiin, joka on samalla Anubiksen kadonneen armeijan hautapaikka. Imhotepin löytäjät tunkeutuvat O'Connelleiden taloon. He eivät löydä rannekorua, koska Alex laittoi sen käteensä. He sieppaavat Evelynin ja aikovat uhrata hänet Imhotepille. Hänen miehensä Richard O'Connell kuitenkin onnistuu pelastamaan hänet ja he päättävät lähteä kohtia Ahm Sheren aavikkoa.

Matkalla heille kuitenkin selviää, että Imhotep ja Anck-su-Namun ovat heidän perässään. He sieppaavat Alexin ja jos he onnistuvat herättämään Skorpionikuninkaan eloon, Imhotep tappaa hänet ja hän hallitsee maailmaa yhdessä Anck-su-Namun kanssa.

He löytävät Ahm Shereen, siellä retkikunnan kimppuun hyökkäävät muumio-apinat, jotka tappavat retkikunnasta suurimman osan. Hazef herättää hiukan myöhemmin Skorpionikuninkaan ja Anubiksen armeijan. Ardeth Bay johtaa medjait taisteluun, jossa he yrittävät pysäyttää Anubiksen armeijan, joka koostuu kahdella jalalla kävelevistä suurista sakaaleista. Rick, Evy, Alex ja Jonathan pääsevät kultaiseen pyramidiin, tappavat Skorpionikuninkaan ja lähtevät pois.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Brendan Fraser   Richard 'Rick' O'Connell  
 Rachel Weisz   Evelyn Carnahan O'Connell / prinsessa Nefertiri  
 John Hannah   Jonathan Carnahan  
 Arnold Vosloo   Ylipappi Imhotep  
 Oded Fehr   Ardeth Bay  
 Dwayne Johnson   Mathayus Skorpionikuningas  
 Freddie Boath   Alexander 'Alex' O'Connell  
 Patricia Velásquez   Meela Nais / Anck-Su-Namun  
 Alun Armstrong   Baltus Hafez  
 Adewale Akinnuoye-Agbaje   Lock-Nah  
 Shaun Parkes   Izzy Buttons  
 Bruce Byron   Red  
 Joe Dixon   Jacques  
 Tom Fisher   Spivey  
 Aharon Ipalé   Faarao Seti I