Tonfa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tonfa
Pari puisia tonfia
Pari puisia tonfia
Alkuperämaa Japani

Tonfa on okinawalaisessa kobujutsussa (aseellinen taistelu) käytettävä ase. Tonfa on noin 51–61 cm pitkä keppi, jossa on poikittainen kahva noin 1/4–1/3 kepin pituudesta kohdalla. Tonfaa käytetään yleensä pareittain, kummassakin kädessä yksi. Tonfan valmistusmateriaali on useimmiten puu.

Tonfalla isketään joko lyhyellä osalla käden edessä, tai pyöräyttämälla tonfa ympäri kädessä niin että kepin pidempi osa lyö vihollista. Taistelutyylejä on kahdenlaisia: kahvasta kiinni pitävä (aseellisia vastustajia vastaan) tai pidemmästa keppiosasta kiinni pitävä (aseettomia vastustajia vastaan). Tyyliä voi muuttaa kesken taistelun, mutta koska tonfa putoaa helposti kädestä nopeassa vaihdossa, vaihto ei ole suositeltava tyyli.

Tonfan on sanottu olleen alun perin myllykivien kampi.[1]

Vuonna 1970 tonfat otettiin poliisikäyttöön Yhdysvalloissa nimellä PR 24 "syyttäjä" (numero viittaa varren pituuteen tuumina), jossa ne yleistyivät hyvin nopeasti.[2]

Suomessakin tonfia nähtiin jonkin verran poliisi- ja vartijakäytössä; niillä pyrittiin jonkin aikaa korvaamaan patukka.lähde?Taitamattomalle käyttäjälle tonfasta saattaa voimankäyttötilanteessa olla jopa enemmän haittaa kuin hyötyä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. A Brief History of the Tonfa. japanesejujitsu.org. Viitattu 16.11.2012. (englanniksi)
  2. Tonfa History and the origin of the Tonfa. tonfa.org. Viitattu 16.11.2012. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kobujutsun aseet
eikuhanbōkamanunchakusurujinsaitanbotantōtekkōtinbe ja rochintonfa
Tämä aseisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.